shwood

hvad går medievidenskab ud på?

I sidste spørgerunde lovede jeg at jeg ville fortælle lidt om, hvad min uddannelse går ud på. Jeg går som sagt på Medievidenskab på Aarhus Universitet. Man kan også tage uddannelsen i Odense og en lignende i København. Jeg tror ikke de er præcis som i Aarhus, især ikke den i København, der vist hedder Film- og medievidenskab.

Jeg kan lige starte med at sige, at man kan klikke her og læse, hvad AU selv skriver om uddannelsen. Resten er bare min oplevelse af uddannelsen. Man skal lige huske, at de løbende laver om hist og her på uddannelser, og det vil givetvis også ske fra år til år på Medievidenskab.

Jeg må indrømme at jeg ikke synes det har været specielt hårdt her det første år. Jeg har lige afsluttet 2. semester, der, lige som 1. semester, havde to eksaminer. Af de fire jeg har haft, har tre været skriftlige og én mundtlig. Vi har haft rigtig god tid til at lave dem, og de har været ret overskuelige at lave.

Man er faktisk ikke ret meget i skole på Medievidenskab. De to første semestre har jeg haft tre forelæsninger på ca. tre timer hver om ugen. Der er altså omkring 10-12 timers skole pr. uge. Læsemængden varierer noget fra uge til uge, men ligger på omkring 150-300 sider pr. uge. Ved ikke hvor meget det er i forhold til andre uddannelser, men jeg synes det er ret meget. Derfor er det selvfølgelig også fedt at man ikke er så meget i skole, så man har tid til at læse lektier.

Det sociale miljø på uddannelsen er rigtig fedt, og man kan selv bestemme, hvor meget man vil engagere sig, alt efter hvor mange nye bekendtskaber gerne vil gøre sig. Rus-ugen og hytteturen var virkelig god, og der var gjort meget ud af det (dog ikke helt på samme plan som f.eks. på ASB).

Med hensyn til det faglige, så synes jeg niveauet er relativt højt (måske også fordi jeg havde tre sabbatår inden jeg startede igen), men det er ikke sådan at man slet ikke forstår noget. Uddannelsen foregår på dansk, men vi læser både danske og engelske tekster (og et par norske!). Første semester havde jeg tre fag: Studium generale, Akademisk proces og formidling og til sidst Medietekstanalyse. Studium generale er obligatorisk på alle uddannelser på humanistiske uddannelser på AU, og handler på Medievidenskab om filosoffer, socialteoretikere, erkendelsesteori, humanioras historie og den slags. Det er spændende nok, men det er ikke altid lige let at se forbindelsen mellem faget og Medievidenskab. Det kom så lidt på 2. semester, hvor vi havde anden del af Studium Generale. Akademisk proces og formidling handler om hvordan man skriver en god opgave, laver godt gruppearbejde og den slags. Medietekstanalyse synes jeg var det mest spændende fag på 1. semester. Man analyserer alle slags medietyper som f.eks. film, radio, dokumentar, aviser, YouTube og meget andet. Der er det også lettere at føle sammenhængen mellem faget og uddannelsen, synes jeg.

Har lige snuppet lidt tekst fra AU’s egen hjemmeside:

De fem mest almindelige karriereveje for kandidater i Medievidenskab er:

 • Informationsmedarbejder i offentlige/private virksomheder (28 %). Jobfunktioner: pressehåndtering, strategiske kommunikationsopgaver, kampagneplanlægning, webredaktion og – design, journalistiske opgaver.
 • Reklame- og kommunikationsbureauer (24 %). Jobfunktioner: tekstforfatning, konceptudvikling, trendresearch, kommunikationsrådgivning, usability undersøgelser, webdesign, medieplanning, salg/kundepleje, mediemonitorering.
 • Mediebranchen – film, radio, tv (14 %). Seer- og lytterundersøgelser, programplanlægning, markedsføring og tilrettelæggelse/produktion.
 • Ledelse og projektstyring (14 %). Jobfunktioner: IT-projektledelse, sundhedskampagner, kommunesammenlægning og borgerinddragelse, NGO-projekter.
 • Undervisning / forskning (12 %) ved universiteter, handelshøjskoler eller medieskoler.

Nu skal det ikke blive alt for langt det her indlæg (eller det er det måske allerede blevet….) men nu må jeg hellere stoppe! Hvis du har flere spørgsmål, så skriv endelig i kommentarfeltet!

 

   

12 kommentarer

 • Kristina

  Kære Lasse.
  Jeg er primært interesseret i filmdelen på uddannelsen/den filmvidenskablige del. Hvor meget beskæftiger man sig egentlig med film? Siden uddannelsen hedder medievidenskab og IKKE film- og medievidenskab. Vil det være en dårlig idé at starte på uddannelse med en interesse udelukkende for
  filmmediet?

  MVH.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Hej Kristina :)

   Jeg vil bestemt fraråde dig at starte på Medievidenskab på grund af din interesse for film. Reelt set er det kun på 1. og 2. semester, hvor man analyserer forskellige typer medier, hvor film er iblandt. Der er ikke længere noget filmproduktionsorienteret på bacheloren med mindre du selv tilvælger det, så der får man heller ikke ret meget med film. Hvordan det forholder sig på film- og medievidenskab skal jeg ikke kunne sige præcist, men der er der i hvert fald noget mere fokus på film. Jeg vil anbefale dig at kigge nærmere på Multiplatform Storytelling and Production, som er en VIA-uddannelse i Aarhus.

   Se her: http://www.via.dk/uddannelser/film-og-animation/multiplatform-storytelling-and-production

   Held og lykke med søgning af studie! :)

   Vh Lasse

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kristina

   Hej Lasse.
   Tusind tak for svar! Dog er det heller ikke så meget den praktiske del af filmmediet, som jeg tænker på, men derimod teorien. Fx. analyserer man meget film og tv på uddannelsen? For hvis du mener, at det kun er 1. og 2. semester, så har du nok ret i, at jeg må søge andre veje..

   Hilsen Kristina

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Det er selvfølgelig fint, at du ikke interesserer dig så meget for det praktiske, for det er der heller ikke ret meget af. Men jo, der bliver på sin vis analyseret en del film og tv, men som sagt kun i ét fag, som strækker sig over de to første semestre. Så der er også en hel masse andet, der på ingen måde handler om film og tv :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • NNP.

  Hej Lasse.
  Jeg har søgt ind på medievidenskab i år via kvote 2. Dog er jeg stadig meget i tvivl om jeg har chancen for at komme ind. Mit snit ligger på 9,6 i de relevante fag. Jeg har ingen erhvervserfaring. Vil du mene, at jeg vil kunne komme ind? Ved godt snittet svinger fra år til år, men det kunne være du kender nogen som også kom ind gennem kvote 2.
  Glæder mig til at høre fra dig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hejsa :)

   Det tør jeg næsten ikke rigtig sige noget om. Jeg kom selv ind i 2010, og meget har ændret sig siden. Da jeg blev optaget på kvote 2, handlede det udelukkende om karaktergennemsnittet af de relevante fag, så der var ikke noget med en motiveret ansøgning eller erhvervserfaring. Det lyder til at du har et rigtig udmærket gennemsnit, men jeg har ikke lige tjek på, hvordan karakterkravene ligger på Medievidenskab for tiden. Så ja, det er svært at sige. Jeg tror måske de er begyndt at optage lidt flere på kvote to end de plejer. På min årgang var det vist en 5-8 stykker ud af 120.

   Håber du kommer ind!

   Vh Lasse

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christian

  hej lasse jeg er ved at være færdig med første år på litteraturhistorie men overvejer nu at starte forfra på medievidenskab.
  jeg er primært interreseret i tv og film produktion, reklamer og design af videosspil. Vigtigt er det i hvert fald at jeg vil ku få et arbejde hvor jeg kan involvere mig forholdvist kreativt. jeg vil ikke ønske at det bliver alt for erhvervsøkonomi/marketing agtigt. Det er desuden hvad jeg kunne frygte det bliver på studiet. altså der er meget fokus på mediers historier virker det til ud fra hvad jeg kan se på siden.
  det jeg selv er interreseret er affekt og receptionsteori. altså hvad folk vil have og hvorfor mht. den kultur de kommer fra. det ville være meget interresant at læse om dette.
  det jeg nok spørger om er en uddybning af de forskellige fag. da jeg ikke syntes det var specielt fyldestgørende på au. Jeg håber du ser denne besked (det er trods alt noget tid siden du har skrevet dette indlæg ^^) og vil besvare mit forvirrende spørgsmål :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Hej Christian :) Der er ingen fokus på erhvervsøkonomi eller marketing med mindre du selv tilvælger det. Det er til gengæld to semestres receptionsteori, som er ret spændende. Produktion af film og TV er der kun på KU, men du kan i et vist omfang tilvælge det på AU i forbindelse med en bachelor i Medievidenskab. Der er ændret lidt i studieordningen siden jeg startede, og der er kommet et 1-semesters fag der handler om mediers historie. Hvis du vil ha’ uddybdet de forskellige fag yderligere vil jeg foreslå at du tager til U-days på Medievidenskab eller kontakter en studievejleder :) Held og lykke!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Hej Lasse,
  Som jeg har forstået det, var du 22, da du startede på medievidenskab, har jeg ret? Hvordan er de studerende aldersmæssigt fordelt på studiet?
  Jeg startede selv som 21-årig på jurastudiet i København, hvor jeg blev sat i studiegruppe med bl.a. 2 på 18 år, som begge er yngre end min lillebror, som går i 2.g!(!!!) Ikke fordi det hele skal handle om alders-snobberi, men jeg kan ikke lade være med at lade mig påvirke af, at jeg muligvis skal studere med 18-årige igen, hvis jeg starter på nyt studie.
  Søgte du ind på kvote 1, og hvad mener du, man skal lægge vægt på ved en kvote 2 ansøgning?
  På forhånd tak for svar.
  Mvh Marie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Hej Marie :) Jo, jeg var 22 da jeg startede. Selve spændet på min årgang var rimelig bredt da vi startede. Tror det gik fra 18 til 33. Dog vil jeg sige at langt de fleste var mellem 20 og 23 da vi startede. Jeg tror ikke nogen af holdene på min årgang har oplevet problemer som følge af for store aldersforskelle :) Men jeg kan godt følge dig. Jeg søgte både kvote 1 og 2, men blev faktisk optaget på kvote 2. På Medievidenskab er kvote 2-ansøgningen dog blevet lavet lidt om, så den nu udelukkende handler om hvor gode karakterer du har fået i de relevante gymnasiefag. Så erfaring fra højskole, fag på gym, ophold i udlandet og den slags tæller slet ikke med. Det er nogen glade for mens andre er trætte af det. Jeg var meget glad for det fordi jeg havde relativt gode karakterer i de relevante fag og ingen “ekstra” erfaring havde :) Håber det var svar nok. Mvh Lasse

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Hvad kunne du godt tænke dig at bruge studiet til? Jeg er selv en af dem der krydser alt for at komme ind på dette studie til sommer :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   jeg kunne rigtig godt tænke mig at arbejde inden for radio eller TV. Enten foran eller bag kameraet ;) Ellers tror jeg også det kunne være spændende at arbejde med reklamer! Held og lykke med at blive optaget :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

shwood