svar på spørgsmål omkring udveksling – Sidsel & Lasse
new in: h&m blazer

svar på spørgsmål omkring udveksling

Da jeg efterhånden har fået en del mails og kommentarer, hvor folk efterlyser oplysninger om mit udvekslingsophold har jeg besluttet mig for at lave et indlæg der omhandler netop dette.

Det at søge udveksling: På ASB foregår det sådan, at man allerede et lille år inden afgang skal beslutte sig om man vil på udveksling eller ej. Så kommer man til en række møder og i november (mener jeg..) laver man så en prioriteringsliste med skoler man kunne tænke sig at læse på. Man får endeligt svar i februar (dette gælder vel at mærke dem, der skal læse efterårssemesteret ude). Fordi jeg går på MMC har jeg været ekstra heldig, vi har nemlig skolepladser kun til vores linie (normalt konkurrerer man mod resten af dem fra ASB der også vil afsted), og så har vi også ekstra mange steder at vælge imellem. Så min prioriteringsliste bestod bl.a. af Bangkok, Stockholm, San Fran, Oregon og Sydney selvfølgelig. Ens karaktergennemsnit fra førsteårsprøverne alene bestemmer hvor og om man får plads. Hvis man ikke får tildelt en plads af skolen er der dog stadig masser af muligheder for at komme ud, så skal man bare søge som freemover. Det vil sige at man selv arrangerer det meste af sit ophold, tager kontakt til en skole (Kilroy kan hjælpe med denne process) og betaler selv tuition (tit i omegnen af 50000 kr.). Så som freemover har man den fordel at man kan vælge frit på alle hylder, men til gengæld bliver det en del dyrere end at søge igennem sin skole.

I forhold til bolig: Jeg søgte om at komme til at bo på kollegie gennem ASB og UTS Housing (mit uni hjemme og hernede). Hvis dit uni her i Sydney har housing-faciliteter vil jeg helt klar anbefale dig at undersøge det nærmere. Men man vil som regel kun kunne søge ind det sted man skal læse, dvs. at du ikke kan søge ind hvor jeg bor med mindre du skal læse på UTS. Men jeg kan helt klart anbefale det hvis man gerne vil lære nye mennesker at kende og bo tæt på sin skole. Desuden er Yura Mudang, kollegiet hvor jeg bor, helt spritnyt, så ikke noget klammo sted hvor der er tusind der har boet før dig. Eneste store minus vil jeg sige er den store mængde sikkerhed og regler der er her, som til tider kan føles lidt overdrevet og “kvælende”.

Ellers kan man finde bolig ved at søge på Gumtree eller simpelthen vente til man kommer herned og håbe på det bedste. Der hænger altid masser af sedler rundt omkring i byen med værelser til leje, så ku ikke forestille mig at det var så svært at finde noget. Jeg vil anbefale at bo enten i Paddington/Darlinghurst/Surry Hills (sådan lidt latinerkvarter-agtigt, meget charmerende, lidt hipster…) eller Newtown/Glebe (også trendy kvarterer der kunne minde lidt om Camden market i London), selv bor jeg i Haymarket, lige ved China Town og i centrum. Det kan jeg også anbefale! Hvis du er meget til strand og surf skal du selvfølgelig søge mod kysten – de fleste vælger Bondi eller Coogee. Men vogt dig, hvis du først flytter derud kommer du nok ikke meget ind til byen igen!

Mht. skole: Jeg er så heldig at kunne nøjes med tre fag, fordi jeg har kommunikationsfag. Jeg valgte på forhånd den sammensætning som jeg vurderede ville give den mindste arbejdsbyrde, da jeg hellere vil nyde end yde på min exchange :) Det er derfor også svært at sige om andre vil have det let som mig, eller kan have været uheldig at få “tunge” fag. Fælles for alle fag er dog at arbejdsmetoderne er anderledes, og det skal man vænne sig til. Der er mange løbende assessments, meget gruppearbejde og så er ens klassetimer tit et virvar af folk der råber i munden på hinanden. Ingen rækker hånden op hernede. Det er også ret normalt at når folk skal præsentere, har de en hel stil med op som de bare læser op af, i stedet for at gøre sig fri af papir, som vi normalt får prædiket derhjemme. Det er ikke slemt at følge med på engelsk synes jeg, men nu har jeg også haft engelsk som førstesprog fra barnsben, og hele MMC har foregået på engelsk. Men hvis dit engelsk er godkendt hjemmefra (de fleste skal igennem en såkaldt TOEFL test for at komme på udveksling) har du ingen problemer :)

Job: Det kan godt lade sig gøre at have et job ved siden af sit studie hernede, men lad vær med at tage det som en selvfølge. Flere af mine veninder som er på deres master er blevet overrumplede af arbejdsbyrden og havde i et par måneder nærmest ikke tid til andet end skole. Men hvis man har tid og lyst ligger der virkelig en økonomisk fordel i det, da man betaler lav skat hernede og den australske dollar er stærk lige nu.

Besøg hjemmefra: Man kan sagtens have gæster. De fleste får en ferie midt i deres semester (spring break) og ellers kan man jo sørge for at have ekstra tid hernede før eller efter skole-semesteret, så man netop har tid til at få besøg og rejse lidt. Men pas på med at planlægge noget i selve semesteret før du kender arbejdsbyrden. Selv får jeg besøg af en veninde til januar i et par uger.

Økonomi: Jeg har finansieret min udveksling vha SU, legater, børneopsparing og løn fra bloggen. Jeg har dermed været rigtig heldig og har kunnet undgå at tage lån af nogen art. Det er der dog masser af andre der gør. Jeg kan virkelig anbefale at søge legater. Det kan godt være det tager en dag eller to af din tid, men tænk på hvad timelønnen har været hvis du lander et legat på 10.000 eller mere. Sydney er nok det dyreste sted at komme på udveksling overhovedet lige nu. Dollaren er steget voldsomt siden finanskrisen og leveomkostningerne hernede er næsten latterligt høje for en studerende. Heldig synes jeg det er det hele værd! Jeg ender nok med at ha brugt ca. 11-12.000 om måneden inkl. alt. Men man kan sagtens vælge et sted der er billigere og få samme fantastiske oplevelse. I Mexico fx kan man leve som en konge for sin SU…

At håndtere hjemve: Jeg har selv fået et par pludselige anfald af hjemve her i Sydney siden jeg kom, faktisk vil jeg sige at de første par uger var værst for mig. Jeg oplevede at der kun skulle små ting til før jeg blev ked af det eller kneb en tåre. Og man kan kun gøre så og så meget. Savn kan man jo ikke bare viske væk. Men her er et par ting der har hjulpet mig:
– tænk på det som hvis du for nylig havde slået op med en kæreste: sørg for at holde dig beskæftiget og lad vær med at gøre det til en besættelse at tænke på situationen og overanalysere ting.
– få skabt et nyt netværk med folk som er i samme båd som dig. Forbered dig på at du måske skal arbejde lidt for det og opsøge andre mere end du ville gøre derhjemme.
– få etableret en fast hverdag.
– og sidst men ikke mindst: giv det tid. Min udveksling begyndte først at blive rigtig god efter en måneds tid, og nu elsker jeg at være her!

Generelle fif til Sydney: Betal endelig ikke penge på forskud til nogen person, der siger han/hun kan tilbyde dig et værelse. Forbered dig selv og din konto på at næsten alt er dyrere her. Hvis du kan komme til det skal du handle i Coles og Aldi og gå på Paddy’s Market efter frugt og grønt. Vælg et abonnement fra Virgin eller Telstra når du kommer, da de vist har bedst dækning (der er overraskende mange “sorte huller” her i oz). Tag en dansk stikdåse med med 4-5 indgange, så kan du slippe afsted med kun at købe én adapter.

Det var vist det! Spørg endelig hvis der er mere I vil vide :)

 

25 kommentarer

 • Line

  Hej, faldt lige over jeres gode indlæg. Hvis der stadig er nogen som søger legater, så kan jeg helt klart anbefale http://www.fundraising.how/. Siden har hjulpet mig med at få fondet min master i udlandet :) Det sindsygt nemt og meget tidssparende :)
  Held og lykke!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Tak for det gode råd, Line! Det er der helt sikkert nogen der godt kunne bruge :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej Sidsel,
  Smadder godt indlaeg! Jeg selv bor lige nu i USA – jeg skal hjem til sommer, og overvejer kraftigt at soege ind paa MMC paa ASB. Men har svaert ved at beslutte mig for, om det er det jeg vil – om det er noget for mig! Jeg er vild med, at det er en engelsksproget uddannelse!! At den er saa international! Jeg har laest dit indlaeg, som du lavede for lang tid siden om MMC. Jeg kunne godt taenke mig at vide hvordan en opgave ser ud. Altsaa jeg mener hvilke spoergsmaal der ville indgaa osv.
  Eller hvis du har andet, som jeg boer vide (baade godt og skidt) om uddannelsen? Jeg er klar over, at du ikke er studievejleder og, at du ikke har svaret paa alt – men det er nu meget rart at hoere fra en studerende i stedet for skolen! :))
  KNUS

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Hej Mette

   Lyder spændende! Hmm, det er jo lidt svært eftersom vi har mellem tre og seks nye fag hvert semester, som alle stiller forskellige opgaver. Men fx i PR har vi haft til opgave at udvælge en virksomhed og beskrive dens håndtering af en krise, jeg skrev om H&M og børnearbejde. Så har du et fag som new media and business, hvor man analyserer fx Amazon og Facebook og blogs. Og man kan også ha kreative opgaver hvor man skal analysere billeder eller kreere ting i fx photoshop. Desværre er der også de helt dårlige fag som basic english grammar og accounting, som bare er hardcore teori og virkelig tørt. Men det slipper man nok ikke for på nogen uddannelser :)
   Jeg synes det er dejligt at man har nye fag hvert semester, så når man ikke at begynde at kede sig. Og ja, så synes jeg også det er superfedt at linien er engelsksproget. af negative ting kan nævnes stress i eksamensperioden fordi man altid har mellem tre og seks afsluttende eksamener.
   Håber det kunne hjælpe dig lidt! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Tusind tak for svar! Dejligt, at du gad tage dig tid til at svare på mine spørgsmål!
   Det er taget med i overvejelserne! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Kan du anbefale andre kollegier på UTS (Gumal Ngurang, Blackfriars, Bulga Ngurra eller Geegal), som heller ikke går under kategorien “klammo” men stadigvæk fornuftig til prisen? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dana

  Alletiders indlæg! Glæder mig til at tage afsted til Sydney :) Har du nogle råd/priser på internet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Nej desværre, for det er inkluderet på kollegiet. Eneste jeg ved er at det er riiigtig dyrt hvis man skal købe det selv!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • T

  Jeg vil som et klap på skulderen bare lige sige at jeg synes dette er ubetinget dedikation og engagement til sin blog! Selvom anerkendelse, mediehunger og famefucking i form af fesne bloggerevents på Staden og i udlandet nogle gange stiger nogle bloggere til hovedet (no namedropping …), så fortjener i en award for at lave indlæg som disse stadig formår at være jordnære, dedikerede og alt det som en egentlig blogger bør være.

  … Så thumbs up, det her gør jer til bloggen med fed streg under.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Hej T!

   Tusind tak for de flotte ord. Man kan godt nogen gange komme til at tvivle på, hvad det egentlig er I gerne ser her på bloggen, og hvor meget man netop skal gå med på det blogræs du snakker om, så det er dejligt at høre at indlæg som dette stadig bliver sat pris på! :)
   Rigtig god dag :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • T

   Bare bliv ved med at lave unikke blogindlæg, som vi ikke kan finde andre steder, det er ihvertfald hvad jeg personligt prissætter. Fremfor ‘Versace x H&M’-indlæg fx., det er lidt ‘duh!?’

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • sidsel

  Og mener der ligger en liste over alle dem man kan søge hos Kilroy. Men sørg for at læse beskrivelsen af legaterne nøje, for ofte er der nogle krav der gør at man ikke kan søge.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Skide godt indlæg, Sidsel.
  Jeg kan lige tilføje, at hvis man vælger at tage afsted som freemover, er der mulighed for at søge et udlandsstipendium fra SU. Så får man de penge, som det koster staten at have dig til at gå i Danmark, med til at betale tuition fee på din udlandske uddannelsesinstitution :-) Det dækker muligvis ikke det hele, men det er et godt stykke af vejen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Tak for din tilføjelse, Gitte! Det er nemlig op mod halvdelen af beløbet så hut jeg visker? :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gitte

   Ja, nemlig. Det kommer selvfølgelig an på ens nuværende studie (f.eks. får ingeniører noget mere end humaniora) og hvor meget man skal betale i tuition fee. Men jeg kommer eksempelvis til at få 3/4 betalt af i udenlandsstipedium. Not too bad! ;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nicolai

  Hej Sidsel.
  Rigtig godt indlæg. Jeg er selv startet på MMC i år og jeg er mega opsat på at skulle ud på noget af samme tur som dig, så indlægget er jo totalt relevant for mig :-) Hvad er førsteårsprøverne dog helt præcist? Er det bare eksamerne til sommer??
  Fortsat god rejse ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Hej Nicolai

   Fedt for dig! :) Førsteårsprøverne er dem du har på 2. semester, så dem til sommer ja. Jeg var ikke selv klar over det på daværende tidspunkt at det kun var dem der gjaldt, hvilket gjorde at jeg måske ikke tog de eksamener helt så seriøst som jeg burde. Så nu er tippet i hvert fald givet videre: gør dig ekstra umage på 2. semester, så får du det bedste udgangspunkt for at få dit drømme udvekslingsophold :)
   Tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • ana

  Måske er det bare mig der er langsom, men hvad står ASB og MMC for? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pi

  Hej Sidsel
  Super godt indlæg! Jeg skal selv til London og læse et par måneder næste år.
  Jeg ville lige høre hvor du søgte legater? :)

  -Pi

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Det var godt at høre :) Jeg har søgt Otto Bruuns Fond, Arla Fond, Konsul Axel Nielsens Fond, Reinholdt W. Jorcks Fond og så har jeg fået ASB grant på 6000 :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

new in: h&m blazer