Lidt om økonomi og prioritering – Sidsel & Lasse
Feeling blue

Lidt om økonomi og prioritering

For ikke så længe siden fik vi følgende kommentar på vores lille rejseteaser: “Hvordan får I råd til den livsstil? Er I ikke begge studerende? Ja, jeg undrer mig altså gang på gang :)”. Og det er bestemt ikke for at hænge vedkommende ud, men vi syntes det var et godt udgangspunkt for et lille indlæg om netop dette med livsstil, økonomi og prioritering. For jo, man kan nok godt sige, at Lasse og jeg har været “priviligerede” studerende. Dette har vi dels været på grund af bloggen, og i sidste ende er det jo også på grund af jer. Vi sætter uendelig meget pris på, at I er derude og kan bruge vores lille platform til noget :) MEN, vi har altså også taget et aktivt valg om, at vi som studerende ikke vil leve på en sten. Man har al den her vidunderlige frihed og råderum som studerende i dag, og det er synd hvis ikke man griber den mulighed, synes vi. Derfor har vi indrettet vores liv således at vi, ved flid og arbejdsomhed, kan opnå de ting, der giver os værdi og livskvalitet. Her står ting som rejser og oplevelser i selskab med hinanden, venner og familie højt på listen. Det samme gør et lækkert stykke tøj i ny og næ. Og så er der alle de andre småting så som at kunne købe økologiske dagligvarer, en flot lampe hjem til eller at kunne give gode gaver til dem man holder af. Og jeg tror, at vi med stolthed kan sige, at vi stort set ikke føler, at vi mangler noget i hverdagen. Så det er bestemt dejligt. Dette er dog langt fra kun på grund af bloggen. Man må også tage nogle aktive valg mht. sit forbrug, sine udgifter og sin indkomst. Fx tog vi et valg, da vi begyndte at søge bolig. Vi ville sidde så billigt som muligt, også selvom det betød, at vi først fandt det rette sted efter et halvt år. At have råd til mere i hverdagen handler i høj grad om at nedbringe de faste udgifter. Her er således nogle af de områder, hvor vi har valgt at prioritere:

Vi bruger sjældent flere hundrede eller tusinder på en bytur. Vi køber ikke dyre middage og vine (indrømmet, vi er heldige at få dette gennem bloggen fra tid til anden), vi ryger ikke, vi har ikke tv-pakke, vi har ikke bil, vi skifter ikke vores elektronik ud med mindre der virkelig er behov (dette gælder i øvrigt med mange ting. En af de største forbrugsfælder er hele tiden at skulle have “den nyeste model”), vi bor småt (men billigt), vi har brugte cykler, vi laver madplan når det giver mening, vi handler efter hvad vi har i køleskab og fryser, vi bruger Rød Billet og Klapsædebilletter, vi forsøger at minimere “cafépenge” og drikker tit en latté derhjemme i stedet, vi udnytter studierabatter, vi sælger ud af de ejendele vi ikke længere bruger.

Og så er der de områder hvor vi lægger mange af vores penge: (budget!)restaurantbesøg, biografbesøg, gode råvarer, kvalitetstøj, design og interiør og så REJSER selvfølgelig. Og skal vi tage den seneste rejse som et eksempel, så tog vi et bevidst valg i januar om, at vi ville forsøge at lægge 7-800 kr til side hver måned til en “rejsepulje”. Og det er så den vi netop har brugt til at købe flybilletter til New York og Mexico for. Vi kan afsløre at vi har købt de allerbilligste billetter og har givet ca. 10.000 i alt t/r. Så det kan altså sagtens lade sig gøre, det handler bare om at prioritere. Og vi er pænt meget oppe at køre over vores forestående vinterferie, og synes at hver en krone er godt givet ud! Og derudover “mærker” vi jo ikke på den måde, at vi har købt rejsen, da det netop “bare” har været en lille klat penge hver måned.

Så ja. Det er altså knap så sexet. Ikke noget med en rig onkel fra Monaco eller store lukrative blogaftaler (der er nogle, men det er ikke millioner vi snakker!). Vi planlægger, vi snakker om tingene, vi prioriterer. Og så det allervigtigste, der gør det hele muligt – vi arbejder for det! I skrivende stund driver vi bloggen, arbejder hos hhv. Weekday og Student Media, skriver speciale/er i fuldtidspraktik, bidrager til Fashion Unit, forbereder foredrag om sociale medier og så har Lasse da også lige færdiggjort en lang artikel om blogs til en medieuddannelse. Så det er også med at holde tungen lige i munden og samtidig huske at holde fri. Vi er dog begge glade for den balance, der er lige nu, og føler stadig at vi har tid til at se hinanden og andre :) Det bliver spændende hvordan vi vælger at forvalte vores penge, når vi ikke længere er på SU og forhåbentlig har en hel del større indkomst. Jeg håber og tror at vi stadig vil være fornuftige, selvom der godt må være plads til at skeje lidt mere ud :)

So there you have it! Et lille skriv om, hvordan vi får råd til den livsstil vi fører. Det kunne være meget sjovt at høre jeres tanker om samme emne. Er I sparsommelige eller klatter I pengene væk? Er det kedeligt at være “fornuftig”? Gør I mange spontane køb eller er det mere planlagt? For jeg tror faktisk folk tænker meget forskelligt om økonomi. Også blandt unge og studerende, der ellers har nogenlunde sammenlignelige rådighedsbeløb.

28 kommentarer

 • Majbritt

  Jeg faldt ved et tilfælde over dette lidt ældre indlæg og vil bare give jer ret i alt det i skriver. Jeg er studerende og jeg rejser en del. I 2015 er det blevet til 4 turer og det er der også en del der kommenterer på, men det handler altså bare om prioriteringer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Tak Majbritt! Og ja, du har helt ret, det handler nemlig bare om prioriteringer :) Så det kommer jo an på, hvad man vægter højest her i livet ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] at det udelukkende skulle være ift. madbudget, men da jeg i dag læste Sidsel og Lasses indlæg om økonomisk prioritering, fik jeg lyst til at gøre dem kunsten […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lot

  Jeg er så vild med den livsstil, I fører, og prøver så vidt muligt at gøre det på samme måde. Rejser og oplevelser smager bare bedst, og så vil jeg i øvrigt takke jer for, at I valgte at bruge jeres ungdomsbilletter fra SAS til at opleve Tel Aviv. Det gav mig appetit til min praktikperiode, jeg pt. er i gang med i denne vidunderlige by, og også til at begynde en livsstilsblog selv – I er så fede! Tak for god inspiration. :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Hvor er det sødt af dig at skrive :) Ja de smager nemlig rigtig godt!
   Fedt at vi ikke kun får på puklen for det ;) Vi var helt vilde med Israel og kan godt forstå at du har valgt Tel Aviv. Skøn by!
   Held og lykke med det hele :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Et indlæg fra Lasse og Sidsel, der virkelig fik mig til at reflektere over hvordan mine penge skal bruges – både nu men også senere i studietiden. […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Hej Sidsel og Lasse :-)
  Den måde i prioriterer på, giver rigtig god mening for mig. Man skal ikke sætte sit liv på pause, og vente på at det kan få lov til at starte, fordi det “perfekte tidspunkt” kommer nok aldrig. Når man får job, får man for alvor travlt, og så får man børn osv., og må nærmest vente indtil man er pensioneret… Man skal leve livet i nuet, og gøre det der gør én glad!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Du har så evigt ret, Kristina :) Jeg så engang et billede, som forestillede en trekant. Ved hjørnerne stod der “Time”, “Energy” og “Money”. Når man er ung har man tid og energi, når man er voksen har man penge og energi og når man er gammel har man penge og tid. Men du har aldrig alle tre på samme tid, så du har helt ret i at det perfekte tidspunkt aldrig kommer. Kort sagt: YOLO! ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Fedt, at I kunne bruge mit spørgsmål til et helt indlæg :) Jeg glemte også helt at tjekke om I havde svaret.
  Spændende og vedkommende læsning, synes jeg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Dejligt at du har det sådan, Helene. Det var super fedt at du spurgte ind til det, synes vi :) Så fik vi lige dissekeret glansbilledet lidt, og forhåbentlig giver vores forbrug og livsstil lidt mere mening nu.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] Læs Sidsel og Lasses indlæg om at prioritere forskellige ting i deres tilværelse, som studerende, igennem deres økonomi HER […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida V.R.

  Lasse, i et indlæg den anden dag, skrev du at det var svært at lave ønskeseddel, fordi man jo bare købte det man gerne ville have. Det provokerede mig egentlig lidt. For det er langt fra alle der har den mulighed, inklusiv mig selv. Jeg kender mange medstuderende der har det på samme måde som mig.
  Jeg har det sådan, jeg er på SU i fem år, og i de fem år behøver jeg ikke tage på de dyre rejser, købe det dyre tøj etc. For det er en begrænset periode, som jeg ved hvornår slutter. Jeg synes godt der må være forskel på at være på SU og at have et fuldtidsjob. Jeg synes det er fint at have noget at se frem til. Men det er nok lidt en tendens i tiden, at man ikke vil nøjes. Man vil have det hele, uanset om man er på SU eller har fuldtidsjob. Og jo, det handler om prioritering, og jeg prioriterer også benhårdt, men det er en så begrænset periode af mit liv, hvor jeg er studerende, og der kan jeg godt klare, ikke at kunne få det hele.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Hej Ida. Det kan jeg godt forstå provokerede dig lidt. Det skulle heller forstås sådan, at jeg bare køber alt, hvad jeg vil ha’, for det har jeg selvfølgelig ikke penge til. Men Jeg plejer at få gaver for omkring 1000 kr. af mine forældre og 500 af Sidsel, så det er jo ikke helt uden for mit budget. Hvis der er en ting, jeg virkelig gerne vil ha’ eller mangler, men først har fødselsdag om et halvt år, så venter jeg sjældent på måske at få den i gave. Så køber jeg det selv. Jeg ville også gerne ha’ en federe cykel, en større lejlighed og en masse andre ting. Der har jeg så bare prioriteret anderledes, sådan at jeg kan bruge penge på det, jeg har mest lyst til. Men selvfølgelig kan jeg ikke bare købe hvad som helst, hvis jeg har lyst. Men jeg har da råd til at købe et eller andet, der ligger på en pris mellem 500 og 1000 kroner en gang i måneden. Så det gør jeg tit. Derfor kan det nogle gange være svært at finde på fødselsdagsønsker :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vi har det også ligesom jer. Nu er vi ikke på SU, men det kunne vi sådan set godt stadig være, for vi har ikke så høje faste udgifter (vokser selvfølgelig med fx højere fagforeningskontingent samt a-kasse-kontingent). Vi bor til en meget fornuftig husleje i Aarhus C, og her har vi boet i 7 år. Vi sparer sammen til ferier, og rejser gerne sydpå i en uges tid når vi er trætte af mørket i DK. Vi lægger madplan så godt vi nu kan, og tjekker ofte hvad der er på tilbud i den kommende uge. Her prioriterer vi det økologiske, og det samme gør sig gældende med produkter til ansigt og krop (nu er vi så også så heldige, at mine forældre bor i udlandet, og her er økologiske produkter billigere og udvalget er meget større). Til fødselsdage og jul ønsker vi os ikke ting, men oplevelser. Vi mangler ikke noget i hjemmet, og vil meget hellere opleve noget sammen. Det kan så fx være gavekort til Teateret eller Musikhuset eller noget helt tredje.
  Men med en lidt større indtægt er der også blevet råd til at kunne købe noget spontant af og til eller bare forkæle sig selv med en lækker creme e.l., og det skal der da også være plads til. Men det er altsammen en prioritering, og vi kunne aldrig finde på at få et forbrugslån for at kunne få råd til det hele, her prioriterer vi at have et overskud på vores konto i stedet, til hvis der skulle ske noget.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Sejt! Synes virkelig det er en god idé at ønske sig oplevelser i stedet for ting i gave. Selvfølgelig er det ene ikke bedre end det andet, men det er bare som om oplevelserne har mere værdi :)

   Og nej, tror heller aldrig vi kunne finde på at tage et eller andet forbrugslån for at få det hele. Så hellere prioritere skarpere :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fedt at I åbner op og deler lidt ud af prioriteringer og økonomi. Vi har det nøjagtig på samme måde – der skal være plads til rejseri mens vi kan. Vi bor billigt, bruger sjældent penge på at gå i byen og lægger hver især penge til side hver måned. Og når der så også går noget tid mellem vores rejser, så er det også lidt nemmere at få sparet op til de ture der går længere væk i længere tid.
  Lige nu er vi i gang med at bruge vores opsparede penge, men mon ikke vi snart skal i gang med at spare op igen, så vi kan komme ud og opleve mere af verden!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Sådan skal det jo være! Det er bare om at komme ud at rejse mens man kan :) For man får kun dårligere og dårligere tid til det, som årene går. Vi prøver også at spare op lidt løbende :) Men det er ikke altid helt let.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har det på samme måde som jer. Jeg nægter at leve på en sten, når studietiden ofte tillader en masse frihed og mulighed for f.eks. at se verden. Når det så er sagt, er jeg enormt stolt over, at jeg har arbejdet siden jeg var 13 år og på den måde føler, at jeg har et sundt forhold til penge og hvad de er værd. Derfor føles det også ekstra godt når man netop kan forkæle sig selv. Vi smutter f.eks. til Paris her om snart, og det glæder vi os bare super meget til. Fordi vi kan. Færdig slut.

  :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Lyder meget fornuftigt! Og som du siger, så tror jeg også det er vigtigt at have et sundt forhold til penge. Der er desværre alt for mange “luksusfælden”-eksempler. Lyder dejligt med Paris, sådan en tur kan vi kun anbefale :) Og når man har arbejdet for den har man fortjent den. Bum!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • WORD! ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Fedt og vedkommende indlæg!
  Jeg giver jer fuldstændig ret i, at det handler om prioriteringer. Da jeg selv læste, arbejdede jeg en del ved siden af studiet. Men jeg gjorde det af samme grund som jer! Jeg ville simpelthen også leve livet. Og på trods af at livet blev levet – så kom jeg faktisk også ud på den anden side uden studiegæld. Overhovedet. Ikke at jeg siger det er vejen frem. Men det har gjort tilværelsen lettere for mig, der som single pige selv står med alle regningerne.
  Det er fedt at få den første voksenløn – men man mister til gengæld også de gode studierabatter. :-)
  God søndag til jer begge to – og ha’ en helt forrygende tur i foråret :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Dejligt at høre!!
   Ja den med gæld er jo så en bonusgevinst! Jeg er (7-9-13) også gældfri når jeg færdiggør kandidaten, og det er en fantastisk følelse. Men jeg kan især godt forstå, at du er glad. Det er immervæk nemmere, når man er to om at dele de fleste udgifter.
   Det er selvfølgelig rigtigt med studierabatterne ;) Togturene bliver pludselig en hel del dyrere!
   Lige over og tak :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super fedt indlæg! Jeg får ofte kommentarer om hvordan jeg dog i alverden har råd til en personlig træner og alle de grøntsager når jeg er på SU.. Mit svar er faktisk meget lig jeres: prioritering! Mange af de ting andre bruger penge på er ikke en udgift for mig. Jeg spiser stort set aldrig ude på café eller tager i biografen. Jeg cykler alle steder det er muligt, bruger ikke penge i byen og mit tøj er stort set altsammen købt second hand eller på udsalg. Der er så andre ting som prioriteres højt i mit budget; mad, kosttilskud, træner og træningstøj. Det er 100% et valg hvad der giver hver enkelt livskvalitet og glæde i hverdagen. Hvis man arbejder, planlægger og er lidt struktureret i sine valg, så tror jeg sagtens man kan leve lækker (hvordan man hver især definerer det) på SU :)

  – Annawarrington.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Tak, Anna! :) Det lyder også til at du har gjort op med dig selv, hvad der skal være penge til og hvor der kan spares! “Den lækre livsstil” er netop individuel og kan planlægges på mange måder. Det lyder til at du har fundet en god balance :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Jeg synes det er rigtig fint, at I vælger at tage emnet op. Jeg har selv haft et arbejde siden jeg var 14 år, er i skrivende 23 år, og har altid ment, at det er vigtigt at man lærer hvor pengene kommer fra ved at have et arbejde. Selvfølgelig kan det være krævende at være studerende og samtidig have et arbejde, men jeg synes det er vigtigt at man finder noget studierelevant el.lign., om muligt, der kan gavne ens studie. Ligesom jer, så vil jeg heller ikke leve alene af min SU og jeg ville på ingen undvære mit arbejde.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Vi er helt enige, Line. Jeg skal så ikke kunne sige, om jeg ville kunne magte et studiejob hvis jeg havde læst jura eller medicin. Og som du siger er der også noget “dannende” ved ens første småjobs. Og så er det altså også bare rart at komme ud af studieboblen indimellem.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super fint indlæg! Jeg går selv og prøver at få budget og ønsker til at hænge sammen, og det er altså ikke nemt – rigtigt dejligt at se, at hvordan I gør, fordi det også giver lidt inspiration til hvordan jeg kan gøre det – det skal bare tilpasses den enkelte jo.
  Jeg arbejder ligesom jer i H&M koncernen, og nøøøj hvor har jeg haft svært ved at undgå impulskøb! Men efterhånden går jeg min garderobe igennem hver måned for at se hvad jeg egentlig mangler eller gerne vil have, og på den måde undgår jeg at klatte pengene væk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Tak! Ja det har du helt sikkert ret i. Man skal også have forståelse for, at den enkeltes situation kan være meget anderledes end ens egen. Men alene det at gøre sig bevidst om ens økonomi og valg er også et stort skridt i den rigtige retning, tror jeg.

   Du har så evigt ret! Både Lasse og jeg falder stadig i samme fælde, selvom vi, ligesom dig, forsøger ikke at klatte penge væk på highstreet-tøj. Det er svært!!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Feeling blue