Når en jyde flytter til København #2 – Sidsel & Lasse
Winter Essentials: Phillip Monge

Når en jyde flytter til København #2


Glad Sidsel med confit de canard-sandwich ved Torvehallerne i København

Så er vi klar med anden omgang betragtninger i den store jyde/københavner-duel. Det er virkelig skægt hvor mange ting man bliver opmærksom på, og man bliver samtidig også ret opmærksom på ens egen forudindtagethed! Herunder har vi forsøgt at liste en række sjove forskelle, de er selvfølgelig en 1:1 skildring af virkeligheden – ingen variationer ;) Here we go:

– Det med udtale er og bliver bare sjovt! Nogle af de største forskelle inkluderer “beeedler” i stedet for “billeder”, “Ma-ri-a'” i stedet for “Ma-ria” og “Så flyt dig dog din idiot” i stedet for “jeg cykler lige uden om dig” ;)

– Stednavne! Gælder vist begge veje.. Det hedder IKKE midtbyen i Kbh – indre by or die! Aldrig Blågårdsgade som man ville udtale “blå” i blåhval men BLÅgårdsgade. Og så er der selvfølgelig gaden Lasse bor på – Nørre Farimagsgade – ikke tryk på første stavelse og i hvert fald ikke “mag” som i “umage” – fariMAKsgade, tak!

– Vi har overgivet os totalt på restaurant-fronten. Så meget at vi har set os lidt sure på udvalget i Århus. Hvor er vores Condesa, Madklubben, Sokkelund, Cofoco…?

– Ingen i København aner hvad man taler om, hvis man siger at skoen “skarver” – den gnaver selvfølgelig.

– Kbh er så stor en cykelby, at en cykelreparation koster det halve af hvad den gør i 8000. Lasse fik lige ordnet ny saddel og saddelpind for 150 kroner hos Elhassan på Nbro. Samme scenarie i Århus og du kommer højest sandsynligt til at pantsætte en nyre som betaling. Nogen der kender til billig og god cykelrep i 8000??

– To ord: Quick. Fakta. I Århus også kendt som “lortefaktaen” (se bare i kommentarfeltet her) og i Kbh ca. det mest awesome sted på jorden – kæææmpe udvalg og mega nice to-go-afdeling.

– På en eller anden måde er det som om, at når en købehavner skal til Århus eller en anden jysk by, så skal de bare “til Jylland”. Omvendt er det næsten som om, at når en jyde tager hvilket som helst sted hen på Sjælland, skal de “til København”. Og der blev vi også lige opmærksomme på, at dette indlægs titel følger den regel rigtig fint.

– Christiania-cykler! Hvor er de henne i Århus? De er virkelig irriterende på cykelstierne, men de er garanteret ret praktiske, når man skal transportere to eller flere unger i børnehave. Måske fungerer de bare bedre i flade Kbh end i bakkede Århus? Vi har i hvert fald ikke lyst til at forsøge at bestige Langelandsgade på en ladcykel med to børn i.

– Og så en sidste ting – giver man kanel ved 25-års fødselsdage i Kbh?? Vi er ret overbeviste om, at det er en jydeting. I Århus’ gader dufter der tit lifligt af jul og kanelsnegle, fordi nogen er blevet bundet fast til den nærmeste lygtepæl og har fået tæsket kanel i hovedet.

Læs vores første indlæg med “Når en jyde flytter til København” her

48 kommentarer

 • B

  Kan som eksil-jyde i Kbh (på 14. år) også sagtens nikke genkendende til stort set alle punkterne på listerne.
  Jeg har aldrig forstået det der med at sko skulle gnave (Ingen af mine sko har tænder!). Men, sko der skauer (er det kun nordjyder der staver det sådan), er også super irriterende :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Haha det er SÅ sjovt – OG rigtigt!!
  Jeg flyttede selv til København fra Jylland i Aug. 2013, så kan virkelig nikke genkendende til meget af det! :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elsker dette indlæg! Det minder mig om et par år siden, hvor jeg var på sprogrejse. Vi var en god blanding af jyder og københavnere/sjællændere og havde en heftig debat om det hedder “bedler”/billeder og om det hed gnaver eller skarver :-D

  – Trine
  http://trines-closet

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha! Jamen altså, det er jo slet ikke nogen diskussion om det hedder “bedler” eller “billeder”! Gnaver/skarver er til gengæld ikke så nem ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tommy

  kanel er meget jysk. Jeg fik kanel af en jysk studiekammerat da jeg blev 25. Jeg forstod absolut intet!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • HEY! I Fredensborg, nordsjælland, der giver vi altså kanel til 25-års! Og så meget af den at jeg får lyst til risengrød og gifler ved tanken.
  I er så gode I to! KH

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha, okay! Det havde vi altså ikke hørt før. Vi troede det 100% var en jydeting! Men hvor kommer det så fra? Det ved ingen! Håber du har det godt Cathrine :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Som sønderjyde der er flyttet til Århus i sommers er jeg altså også overrasket af de store bunker kanel man møder. Altså vi giver også kæmpe mængder kanel hvor jeg kommer fra, men ikke midt på fortovet i byen, der laver villigt mere avancerede mekanismer. Min bror blev fx. Sat i en stol der var spændt på en rem der snurrede stolen rundt imens kanel rød igennem en tragt over ham og blev pustet på med en el fane :D. I onsdag var der en der fik kanel uden for vores lejlighed i Århus. Dette fandt jeg ud af da jeg stod i min opgang og kunne lugte kanel, da jeg så kom ud var der en kæmpe plet kanel på fortovet kunne jeg godt forstå at det kunne lugtes helt inde i opgangen :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha! Fed anordning I har fået lavet med kanel-givningen der! Men ja, mængderne er ret vilde i Aarhus. Det skal altid være vildere end forrige gang, tror jeg ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Jeg har tit været ved at få mindre anfald over bilister og cykeliste,r når jeg har været ude at gå.. Bilister der ikke kan overholde sin vigepligt, og tydeligvis er mere opmærksom på sms’erne, end børn i trafikken. Cykelister der ikke helt forstår meningen med en stoplinie. Jeg får helt lyst til at sparke dem over skinnebenet, når de holder midt i fodgængerfeltet.
  Jeg kommer oprindeligt fra Jylland (midt-vest), og min kæreste fra Kbh, så jeg bliver pga min jyske dialekt drillet en hel del, hver dag! Han har en datter på 4, og da hun spurgte mig om jeg kunne sige gul, svare jeg “gu-ul”. Hvortil min kæreste tilføjer, at det hedder det ikke.. Små ting, hver dag ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Ja, synes generelt både cyklister og billister er slemme til at holde midt i fodgængerfeltet. Vildt irriterende! Det med trafikken kan virkelig få folk til tasterne :P

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha, det er virkelig underholdende! Som sønderjyde der flyttede til København for næsten seks år siden, kan je virkelig også nikke genkendende til en del af det i nævner. Jeg undrede mig over at mit arbejde ikke forstod hvad jeg mente, da jeg ringede og sagde at jeg blev forsinket, fordi min cykel var platset (sønderjysk for punkteret), og børnene i vuggestuen, hvor jeg arbejdede, anede ikke hvad jeg sagde, når jeg bad dem tage deres pusser på (sutsko). Det har jeg så rettet sidenhen! Nu er det så mig der står og smiler, når f.eks. min (meget sønderjyske) mor kommer på besøg. I øvrigt har jeg også lagt mærke til at man herovre siger “tale” og ikke “snakke”.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha, ak ja, det er ikke let at flytte til Kbh ;) Men ja, man kommer jo efter det. Men er der ingen, der siger “snakke” i Kbh?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Jeg er flyttet den modsatte vej (fra Kbh til Århus) og havde godt nok ALDRIG hørt om det med at give kanel før. Blev helt forfærdet, da jeg ikke er fyldt 25 endnu :b

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha.. åh ååååh! Tror mest det er en mandeting, men du skal ikke vide dig for sikker ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Virkelig godt indlæg, der fik mig til at klukke lidt. Jeg er selv ‘københavner’ og derfor åbner listerne op for helt nyt og ukendt land. Skarvende sko, birkes og en romkugle versus trøffel debat! Keep ’em coming!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Hehe, elsker når vi kan få jer til at klukke lidt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Hahahah!
  Selvom jeg kun går til møder i KBH og er bosiddende i Århus er det så rigtigt!
  Jeg har også fået på puklen over at spørge hvor jeg fandt banegården i Vanløse henne. Det hedder jo stationen, åbenbart, når man befinder sig på de kanter, medmindre man spørger til hovedbanen..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Jamen altså! Hvor skal man også vide det fra? :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Hvis nogen nogensinde bliver drillet med forkert udtale, så kan i svare igen med en lille far-anekdote:
  Det hed det faktisk i “gamle” dage FarimaGsgade med blødt g. Det betyder nemlig far (rejs) i mag (ro), såeh booya københavnersnuder!
  Hilsen fra en, der seriøst har set jer tre gange i Fakta Quick:-D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha, den havde vi faktisk godt hørt, Trine! Og for at det ikke skal være løgn, var det faktisk min far, der fortalte det. Så ja, det er i sandhed en far-anekdote. Hvor er det sjovt, at du kalder den det!! :P Sig da lige hej næste gang i Fakta Quick! Jeg bor mega tæt på, så mon ikke det sker igen ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Åh, som jyde bosat i København elsker jeg de her indlæg! Må indrømme, at jeg så sent som i går råbte halvhøjt på cykelstien. Men det sker bare næsten dagligt, at jeg torpederer en eller anden tåger, der krydser cykelstien på vej ind eller ud af Christiania uden at kigge sig for. Så hvis man vil sætte sin tålmodighed på prøve, skal man bare tage en tur op og ned af Prinsessegade et par gange om dagen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Altså jeg synes virkelig også folk cykler retarderet nogen gange. Selvfølgelig både i Århus og Kbh, men endnu mere i Kbh! Der er så også en hel del flere cyklister, hvis man er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Men alligevel!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Åh, hvor jeg følger jer. Flyttede fra Århus (det vil altid være med Å..) til København (nå nej, Amager.. det tæller jo ikke helt og nu Brønshøj aka. sidste stop før Vestegnen) for 3 år siden og kæmper stadig med ikke at blive sat i bås. Listen er lang af tilføjelser, men i har ramt de første man opdager liiige i røven. Hvor er jeg glad for jer!! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha, hvor er det godt at høre Mette! Man opdager faktisk de her ting ret hurtigt, synes jeg :) Det er selvfølgelig også grove generaliseringer, men der er måske også lidt om snakken lader det til!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Åhhhh, den legendariske tilsvining af Fakta Quick på Nørre Allé. Shit went down i kommentarfeltet :D

  Cocks and Cows og/eller Halifax, hvor er I? Og Other Stories i øvrigt? Jeg er så skideklar med dankortet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha, ja! Nogen burde lige sige til Fakta Q i Aarhus at folk ikke kan li’ deres butik :P

   Ja præcis! Har dog hørt rygter om en &Other Stories i Aarhus (I H&M’s nuværende lokaler på Lille torv…… uuuuuuuh)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Mine kollegaer var ved at dø da jeg sagde man fik kanel når man blev 25 år i Jylland og på Fyn, så nej, det gør man ikke i København ;)
  Hilsen jyden der bor på Fyn og arbejder i KBH ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha, du må ha’ det hårdt Line! Du spreder dig på en måder over det meste af landet. Men ja, det med kanelen er virkelig en jydeting. Ved ikke hvor det kommer fra??

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Natacha

  man siger altså også at skoen gnaver alle steder i Jylland pånær Midtjylland ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie

   Det hedder da skarver, det siger folk i Nordjylland i hvert fald også ;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   I Nordjylland siger vi altså også at skoen skarver ;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Der er delte meninger, lader det til! Det er romkugle/trøffel-problematikken om igen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • I Sønderjylland siger vi at skoen nager

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Nager? Den har jeg ikke hørt før! I hvert fald ikke i den sammenhæng :D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  HAHAHA! Jeg elsker de her indlæg!!

  Jeg har den evige kamp med samtlige af de overstående (er jyde, som bor i København). Især den med skarver – det er der virkelig INGEN københavner der forstå. Ej det er virkelig sjovt!!

  Flere af de indlæg. haha

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Godt at høre! Vi er snart ved at løbe tør for fordomme, men vi prøver at lave flere :P

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea

  Hahaha! Elsker dette indlæg og kan totalt godt relatere :D

  Jeg siger (efter 4 år i KBH) stadig blå i Blågårdsgade, på samme måde som jeg ville sige blåhval. FOR EVIGT!
  Og jeg havde også problemer med FarigMAKsgade – men seriøst, det er sgu da mega svært at finde ud af, når Magstræde ikke udtales MAKstræde (som jeg jo troede??). WTF?
  Og Gothersgade hed i starten for mig heller ikke GoDTersgade, men Goth’ersgade (altså som en goth’er, sådan en der går i sort tøj osv.) haha :D

  Jeg holder så meget fast i at sko skarver, og så må folk bare fatte det, ikk’år!

  Jeg fatter intet af, hvorfor københavner siger bidler om billeder.

  Noget andet sjovt, som jeg ææælsker ved københavnere er deres trang til at fylde “sådan her/sådan der” tilfældigt ind i en sætning. Eksempel: “Jeg stod og talte med min kæreste, og så var han *sådan der*, “ej Ma-ri-a, hvorfor rydder du ikke op efter dig selv?”. Eller “Og så købte jeg *sådan der* en hat”. Hahaha!

  Til gengæld bliver jeg ofte drillet med at jeg sluger vokaler ved fx. ikke at sige en jakkE/pakkE, men i stedet siger en jak’ eller en pak’ :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha, du har så ret. Især det med jakk og pakk! Jeg er virkelig også den helt store vokalsluger, tror jeg :D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Haha det kan godt være, at sproget er lidt grovere på cykelstien, men som born-and-bred københavner, så vil jeg argumentere liiiidt for det! Jeg er nemlig dagligt ved at blive kastet ud på vejbanen af folk, der ikke ser sig tilbage inden de overhaler. Der cykler naivt på midten af cykelstien. Der ikke kan cykle hurtigere end et tre-årigt barn. Mange af os faktisk bruger cyklen som transportmiddel hver dag og tilbagelægger mange km for at komme på arbejde. Derfor er det piiiiiissse irriterende når tilflyttere ikke kan de mest basale regler og derfor forlænger vores commute hver dag? Mange tror fejlagtigt, at københavnere er reckless og dårlige cyklister, men det modsatte er faktisk oftest sandt. Vi cykler virkelig hurtigt, men vi har styr på vores by, på reglerne og på at tage hensyn (fx hvordan man bør overhale). Den farligste cyklist er i min mening en udefrakommen, der ikke ser sig for og derfor er ved at dræbe os andre.

  Hvis man er bange og ikke kan cykle hurtigt, så skal man i det mindste holde til højre og ikke forsøge at overhale, når man ikke kan. Det er nok derfor, at de fleste får sure ord med på vejen. Så sent som idag blev jeg kastet af cyklen af en retardo, der ikke så sig for. Irritationen går begge veje :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Men derfor er det stadigvæk ikke berettiget, at folk bliver så pisse sure og ondskabsfulde? Jeg oplever altså også dårlige cyklister i Århus, som også får et par ord med på vejen, men de er ikke nær så ondskabsfulde som i Kbh. Kender faktisk flere, der fravælger cyklen som transportmiddel i Kbh, fordi de er blevet overfaldet verbalt så mange gange, fordi de ikke cyklede hurtigt nok. :)

   Man burde næsten dele cykelstierne op i to “Københavnerne” og “de andre” :D

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Det er sjovt med de cykelstier, det har folk virkelig en mening om! Og jeg er enig med dig Sofie, altså på det punkt at det er de uerfarne, der er de potentielt farligste. Jeg kører også selv ret hurtigt på cykelstien og kan – indrømmet – også godt blive irriteret på dem, der cykler langsomt i midten af cykelstien. Men jeg råber så ikke efter dem, og jeg synes helt sikkert også folk lige skal passe på sproget. Tit tror jeg bare man får et chok, når man er ved at køre galt, og det resulterer ofte i noget grimt sprog. Jeg hvisker tit ting for mig selv som “fly dig nu for helvede” eller “så se dig dog for, store idiot”… :P Det hjælper lidt. Men der skal nok meget til, før jeg ville råbe det højt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ha ha, kan genkende stort set alt fra jeres liste! Flyttede til Kbh for 5,5 år siden og det med udtalen har jeg virkelig lavet bommerter på.. Når man står der og prøver at lyde tjekket, men tydeligvis IKKE har forstået Nørrefarigmagsgade udtalen.. Og der ligger mit studie, så det blev sagt ret tit ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha.. den er klassisk! Men hvor skal man også vide det fra? Det er bare med at prøve sig frem ;) De fleste københavnere synes næsten også det er lidt sødt, tror jeg?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvis man bare tager bussen via Nørre Farigmagsgade, så skal stemmen i bussen nok fortælle hvordan man udtaler det ;) Ej hvor kunne jeg heller ikke forstå den måde hun sagde det på, da jeg tog bussen de første mange gange!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Så sandt!! Eller når man har gået og sagt “AvedDØRE” (som a-ved-døre (som i en dør på et hus)) og først efter 3 år bliver hvisket i øret af en af de ægte, at der er noget galt.. Øv!! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha!! 3 år? Godt klaret! Ps. “en af de ægte” skal jeg til at sige noget mere.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Tak tak :-p Det er tyv-stjålet fra Gammel-Petter, der er fast inventar på Cafe Middelgrunden (old school bodega på Amager); “Lille jyde-dame, om du så bor her resten af dit liv, så bliver du aldrig en af de ægte”. Javel! ;-)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Winter Essentials: Phillip Monge