Jeg er træt af nøgne damer – Sidsel & Lasse
ETQ Amsterdam

Jeg er træt af nøgne damer

Jeg kan faktisk rigtig godt li’ at kigge på billeder af letpåklædte, smukke kvinder (der adskiller jeg mig nok ikke så meget fra de fleste andre heteroseksuelle mænd). Problemet er bare, at jeg efterhånden føler, at det ikke er mig, der bestemmer, hvornår jeg skal kigge på dem. Det er som om de er over alt, og jeg får dem hele tiden stukket lige op i fjæset. Det tager altså lige toppen af fornøjelsen for mit vedkommende.

Der har selvfølgelig længe været gjort brug af letpåklædte kvinder i reklamer, for “sex sælger” jo som bekendt. Jeg har et indtryk af, at det før i tiden mest var i reklamer til mænd, at de halvnøgne kvinder blev brugt, men det er som om de også har gjort deres indtog i de reklamer, der er rettet til kvinder. I flæng nævner jeg Nygart, Vital Water, Moss Copenhagen og HK. Det er helt underligt! Vil kvinder gerne se på reklame med andre halvnøgne kvinder i? Det vil de måske? De fleste mænd vil nok påstå, at de ikke har lyst til at se på reklamer med letpåklædte mænd, men alligevel bliver der ved med at dukke boxershorts-reklamer op med veltrænede, halvnøgne mænd. Måske er det fordi det i virkeligheden er kvinderne, der køber mændenes boxershorts? Nå, men det var også et sidespor.

Det, der virkelig er begyndt at gå mig på er, at de halvnøgne kvinder ikke længere kun dukker op ved busstoppesteder, i magasiner og i tv’et – nej, nu dukker de også op i mit newsfeed på Facebook og mit feed på Instagram. Måske skulle jeg lige starte med at sige, at jeg altså hverken på Facebook eller Instagram følger ret mange sider/brugere, hvis hovedformål er at poste billeder af halvnøgne kvinder. For så var jeg jo ligesom selv ude om det. Men det er altså ikke tilfældet. Alligevel dukker de hele tiden op. Gerne med en tilhørende tekst i stil med “lidt tirsdagsguf til drengene” eller “så kan du holde fredag med god samvittighed”. Lidt plat, synes jeg. Derfor glædede det mig også, da jeg opdagede at Euroman helt diskret var holdt op med at bruge billeder af letpåklædte kvinder, når de skulle reklamere for deres daglige “Morgenposten” på Facebook. Bevares, de var også med på Kim Kardashian-numsebølgen, men alligevel.

Problemet for mig er, at stort set alle firmaer, der godt kunne tænke sig lidt ekstra klik og likes på deres side, synes det er en god idé at poste lidt “tirsdagsguf” i form at nøgne damer. Også artikler, der I udgangspunktet måske havde en anden vinkel bliver udnyttet til at skabe likes og klik. De fleste af jer har sikkert allerede set Kiera Knightleys, Lara Stones og Kim Kardashians bryster i jeres Facebook-feed – sansynligvis slået op af en side, der i udgangspunktet ellers ikke havde noget med letpåklædte kvinder at gøre. Men det giver jo trafik! Selvom Kiera og Lara forsøgte at sætte fokus på det urimeligt høje niveau af photoshop, mange modeller og kendte må igennem, så blev billederne efter min opfattelse i høj grad udnyttet med “Kiera Knightleys viser sine bryster – se de frække billeder”-vinklen, hvilket jeg synes er helt vildt ærgerligt.

Så selvom jeg synes godt om en masse forskellige sider på Facebook, der i udgangspunktet ikke har noget som helst at gøre med kvinder uden tøj på, bliver jeg alligevel tvunget til at se på dem, hver gang jeg scroller gennem mit newsfeed. Irriterende. Noget andet er så også, at jeg og mange andre mænd og kvinder efterhånden bliver mere og mere vante til at se letpåklædte kvinder i en kommerciel sammenhæng. Jeg vil egentlig gerne bare ha’ lyst til at browse billeder af flotte kvinder, når jeg har lyst, og for bare at se dem, for hvad de er – smukke og letpåklædte. Jeg er ikke interesseret i hvilket produkt, de skal forsøge at sælge og hvilken kommerciel sammenhæng, de nu er blevet smidt ind i.

Nu er mantraet “sex sælger” jo nærmest blevet fulgt slavisk af reklamebureauerne i flere årtier (og faktisk er brugen af sex i reklamer steget), men er det ikke ved at være på tide, at de prøver at gøre sig lidt mere umage og finder på noget nyt? Jeg føler mig i hvert fald talt ned til, både som mand og menneske, når det forventes at jeg klikker på et link, køber et produkt eller ændrer min holdning til et brand fordi der på en eller anden måde er en nøgen kvinde involveret.

P.s. skrev dette indlæg før jeg havde hørt om 100 Great Danes, og vil lige for en sikkerheds skyld understrege, at indlægget ikke er møntet på den bog. Jo, de bruger letpåklædte kvinder, men produktet er jo sådan set billederne af de letpåklædte kvinder, så det ville være svært at reklamere for bogen uden at vise produktet. Så er der selvfølgelig også de trusser, som bogen også viser. Igen er det svært at vise et par trusser uden at vise den kvinde, der har dem på. Det er måske lidt gråzone-agtigt? Det lyder i hvert fald til, at der er delte meninger om bogen.

20 kommentarer

 • […] så har Lasse skrevet et godt indlæg tilbage i starten af december, hvor han, believe me or not, klager over alle de nøgne damer som er overalt. Han beskriver følelsen af, at blive talt ned til, hvis det forventes, at han kun køber et […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lasses ven

  Ro på, du er ikke Kreativ Direktør eller Art director nogen steder. Lad os håbe du aldrig bliver det.

  Men ja, Sex sælger er slidt.
  Men ro på…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Hej min ven! Var ikke klar over at man skulle være direktør eller art director for at have en holdning til tingene, men tak for påmindelsen. Hej hej.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabrina

  Så sandt! Jeg undervise i engelsk i 1.klasse og bruger ofte youtube i min undervisning til forskellige sanglege på engelsk. Og det sker ofte at vi lige påtvinges at se en reklame med en letpåklædt kvinde som bader i et kæmpe martiniglas, på trods af at jeg er gået ind på en video med titlen “Mother goose club, one two buckle my shoe”

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Ej ja, det er godt nok virkelig uheldigt! Og der er sikkert også mange børn, som bruger Youtube, der også bliver eksponeret for disse reklamer. Det er jo faktisk også ulovligt, i forhold til at reklamere med alkohol for mindreårige.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Åh ja, de nøgne er efterhånden flere end de påklædte. Det føles netop ikke chokerende eller pirrende eller noget som helst andet når Kim K smider billeder ud af en olieret derriere.
  I øvrigt hele objektificeringen, som du nævner, særligt omkring numser! Ja, det er en fin kropsdel, men lad den nu ligge (eller sidde) – squat challenges, fitness reklamer, protein mig her og der. Musikbranchen fabler snart heller ikke om andet end kæmperøve i alle mulige synonymer. Ej, hvor bliver jeg træt.
  Gider du lige dele din holdning med dine mandevenner? :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha, du har så ret. Synes virkelig vi skal høre meget om “2014 – numsens år” og andet ævl :P Skal forsøge at sprede min holdning lidt. Tror dog der er lidt vej igen, før en reel holdningsændring til letpåklædte kvinder i reklamer finder sted ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Sjovt – jeg har det præcist sådan med sponsorede indlæg ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Jeg har det sådan med sponsorerede indlæg, at de både kan fungere godt og mindre godt. Lidt ligesom letpåklædte kvinder i reklamer nogen gange faktisk fungerer fint, og andre gange ikke så godt. Mængden af sponsorerede indlæg i blogland er helt klart stigende, og det skal man selvfølgelig lige vænne sig til, når der bare for nogle år siden næsten ikke var nogen :) Heldigvis, kan man sige, er forskellen mellem letpåklædte kvinder i reklamer og sponsorerede indlæg, at de sponsorerede indlæg ikke “gør skade” på nogens selvforståelse eller selvtillid :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helle

   Den væsentlige lighed er egentlig mest, når du siger, at du gerne selv vil bestemme, hvornår du ser på letpåklædte damer. På samme måde føler jeg, at jeg ikke selv bestemmer længere, hvornår jeg ser en reklame, hvis du forstår :) Og så kan man sige, at det sponsorede indlæg hverken påvirker min selvtillid eller selvforståelse, men det påvirker mit syn på et produkt. Dermed ikke sagt, at det er det samme overhovedet – men giv det en tanke :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Ja, den lighed kan jeg godt se. Jeg vil dog vove at påstå, at man, i efterhånden rigtig mange år ikke har haft styringen med, hvornår man blev eksponeret for reklamer. Hvornår føler du sidst, at du har haft kontrol over, hvornår du blev eksponeret for reklamer? ;)

   Forskellen er nok bare, at reklamerne har ændret karakter. Før kom reklamerne på en platform, hvor man var vant til at de var der, og nu optræder de på en blog, hvor man måske ikke er vant til at se dem. Og ja, selvfølgelig påvirker de dit syn på et produkt. Det gør alle reklamer vel i en eller anden grad? :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille Frederikke Sindberg

  AMEN! Det er virkelig befriende at høre en mand, der tænker sådan og tør sige det højt!

  Jeg har gået med præcis de samme tanker den seneste tid, og nej, kvinder vil ikke nødvendigvis se reklamer med nøgne/letpåklædte (samt uopnåelige og gudesmukke) kvinder, med mindre det passer ind i konteksten.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Nemlig. Synes bestemt der findes kontekster, hvor letpåklædte eller nøgne kvinder passer ind, men der er virkelig også mange kontekster, hvor de slet ikke har noget at gøre!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Endelig en MAND, der siger det højt!
  Mængden af halvnøgne og nøgne kvinder er simpelt hen for stor. Jeg er med på, at sex sælger und alles, men det bliver for meget. Om det så handler om kønsdiskriminering, urealistiske kropsidealer eller som du nævner, bare det ikke selv at være herre over, HVOR man får kastet bryster i hovedet, synes jeg efterhånden det er blevet lidt et skråplan for reklamebranchen.
  Jeg tror på, at reklamebranchen tager stor del i, at jeg ikke har det godt med min egen krop, selvom jeg prøver at være positiv og sige til mig selv, at det ikke er så vigtigt med en krop som på reklamerne, og at mænd ikke går så meget op i det, som jeg går og tror. Dét synes jeg virkelig er et problem, for jeg er jo nok ikke den eneste, der har det sådan! Desuden bliver jeg rimelig forarget når selv produkter til kvinder (og teenagepiger) bliver promoveret med nøgne damer – det gider jeg da ikke kigge på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Enig. Og jeg tror faktisk, lidt paradoksalt, at det høj grad er kvinder, som begynder ikke at kunne skelne den normale krop fra den, de ser i reklamerne. Altså, jeg tror faktisk godt de fleste mænd kan regne ud, at alle kvinder ikke ser ud, som de gør i reklamerne. Eller måske tager jeg helt fejl.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det tror jeg du har meget ret i (uden at kunne tale for mænd, selvfølgelig).

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Interessant debat om seksualisering af reklamer i det offentlige rum. Jeg er vild med at du ikke kun tager perspektivet fra et, men fra begge køn. Det lader jo til at være en generel tendens at både på sociale medier, i reklamer i bybilledet og på tv, at nøgne kroppe i stigende grad bliver normaliseret. Jeg kunne forestille mig at den tendens er ved at “peake” nu og så vil vi indenfor få år se en modreaktion med unge der i højere grad vælger at tage afstand til den eksplicite seksualisering. Det samme skete med Brødrene Price og deres “smør revolution” der kan læses som en modreaktion på den ellers så hårdnakkede “spelt/sundheds” bølge eller bonderøven der laver alt fra bunden som reaktion på færdigvarernes tidsalder.
  Det er bare min betragtning, det bliver spændende at se hvad der sker :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Jeg tror du har helt ret, Anna. Forhåbentlig kommer vi til at se en modreaktion på et tidspunkt. Bare så længe vi ikke går helt over i den anden grøft, og SLET ikke vil acceptere letpåklædte eller nøgne kvindekroppe på billeder overhovedet. For dem skal der også være plads til. Konteksten skal bare være den rette, og ikke kun i en kommercielt seksualiseret sammenhæng.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Hvor er det dejligt forfriskende også at høre en fyr sige netop det du siger. Jeg har selv i mange år følt at man konstant får det smækket lige op i hovedet om man vil det eller ej. Der bliver brugt hel og halvnøgne kvinder i alle reklamer, forsider o.l selv for fimaer og til at sælge ting der intet har med det at gøre og hvor det virker SÅ malplaceret. Jeg gider ikke glo på nøgne damer over det hele og for at være ærlig mister jeg noget for det firma der bruger den fremgangsmåde og går i stedet for uden om produktet af samme årsag. Jeg er hverken sippet eller noget, men på mange måder synes jeg også at det er sexistisk at bruge og fremtille kvinder på den måde som mange reklamer gør. Der er selvfølgelig helt klart forskel på hvordan det bliver brugt. Der er stor forskel på om kvindekroppen bliver fremstillet smagfuldt eller om det bare er bryster og røv man får smækket i hovedet fremstillet på en sexuel måde.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Jeg er enig! Synes virkelig reklameverdenen bidrager til en seksuel objektificering af kvindekroppen. Ikke fordi jeg generelt er mod alle billeder, der gør kvindekroppen til et seksuelt objekt. For det synes jeg også, der skal være plads til (og det samme for mandekroppen). Det skal bare ikke være hele tiden og i alle sammenhænge, som jeg lidt synes det er ved at blive nu.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

ETQ Amsterdam