Når en jyde flytter til København #3 - Sidsel & Lasse
020115 - Sidsel

Når en jyde flytter til København #3

Vi er blevet glade for at generalisere over forskellene mellem jyder og københavnere. Det startede, da Lasse flyttede til København i forbindelse med hans praktikophold, og selvom han er hjemme igen, kan vi ikke lade være med at komme med endnu et par uomtvistelige sandheder om de to dejlige byer og folkefærd:

– Os jyder betragtes i Kbh som nogle nuttede skabninger; arbejdssomme, snakker lidt sjovt, svære at imponere og tvinge superlativer ud af, og i bund og grund også lidt prollede!

– På cluuubs som Sunday og Jupiter i Kbh kan de rask væk kræve 150 kr i indgang og garderobe og så står halvdelen af Niels Brock og den danske modebranche gerne i kø i timevis. Hvis du prøver på det samme i Århus får du højest løftede øjenbryn og et “så følger der vel fri bar med i prisen?”.

– Kbh er jo fuld af kendte! Det er nærmest ligesom at være på safari. Hej Martin Brygman! Og Mikkel Fønsskov. Og så var Sonja Richter og Troels Lyby da lige i Palads. I Århus er man heldig hvis man sporadisk får et glimt af Tøffe eller Chili Klaus.

– Københavnske kvinder vil bare gerne have “en god gedigen jysk fyr”… og det vil de jyske kvinder også! Hvem vil egentlig ha’ de københavnske mænd? ;)

– Mokai. Stablet som juletræ. Gæt selv landsdel.

– Mange københavnske tjenere har fået den geniale idé, at deres betjening skal være mere “i øjenhøjde” (bogstaveligt talt). Så på flere restauranter sidder de nærmest på hug i laksetartaren, mens de fortæller om vinkortet og uddeler highfives og fistbumps i en lind strøm. I Århus tillader vi slet, slet ikke den form for invasion af vores intimsfære.

– Når nye koncepter kommer til Århus blæses vi helt bagover af begejstring – tag froyo’ens indtog i sommer. 57 kr for et bæger frossent surmælksprodukt drysset med heksehyl, jordbærsirup og cocopops – ikke siden skiveskåret brød har vi da oplevet noget bedre! (jo så skulle det da lige være bubble tea, running sushi, Starbucks eller “pulled” hvadsomhelst…). I skrivende stund er der 8-10 Froyo-bikse bare i Århus C, og de er alle åbnet inden for det seneste halve år.

– I Kbh er de til gengæld “so over it” mht. de fleste koncepter. Her gælder det nu om at præsentere den chic’este, mest insta-værdige servering som eksempelvis rød grape pyntet med to sirligt skårne strimler mynte på kryds eller en cappuccino med “sex, drugs and coffee” drysset i kakao. #selviscenesættelse (meget apropos, så læs punkt 1 i Trines indlæg her)

Læs Jyde i Kbh #1 og Jyde i Kbh #2 HER og HER.

   

24 kommentarer

 • Olivia H

  ELSKER de her indlæg. Er selv fra København og elsker at se det fra din side af. Det er så sjovt, bliv ved med det :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Fedt at høre, Olivia! Godt vi kan grine lidt af os selv og hinanden ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  He he – kun en jyde lægger rent faktisk mærke til de kendte. Som københavner gælder det om at lade som om man IKKE har set dem;)

  På mit job morer vi os stort over vores 5 jyder og deres sjove talemåder(de morer sig selvfølgelig også over os). Tror jeg skal vise dem det her…
  Min jyske kollega påpegede også hvor stor Kbh er ift. Århus. Som hun selv siger, svarer Århus jo nærmest til et brokvarter.

  Hvad er Mokai? ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha, jeg kunne ikke lade være med at smågrine, da jeg læste det her indlæg. Er selv sønderjyde fra en landsby, og jeg kan helt klart relatere til meget af det her. :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Dejligt! :D Elsker når folk skriver, at det ikke kunne lade være med at grine, når de læser et indlæg (i hvert fald hvis det var et, hvor det var meningen, at man skulle grine) ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg arbejder selv som tjener, og på mit arbejde er vores øverste leder helt vild med at vi skal ned på hug og være åh så personlige. Jeg har i mine to år, kun gjort det en gang og det føltes helt forkert!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha! Ej, hvor er det sjovt! Fedt at høre fra en tjener, der rent faktisk skal gøre det. Kan godt forstå du synes det er lidt mærkeligt at gøre. Hvis det ligger til ens person at være imødekommende og ultrapersonlig på den måde, så synes jeg det er fint at gøre, for så er det oprigtigt. Men hvis man bliver tvunget til at gøre det, så synes jeg bare man skal lade være :) Så det er godt, at du ikke gør det, hvis du ikke føler for det.

   Kan også huske, da jeg arbejdede i tøjbutik, at jeg nogle gange fik påduttet nogle bestemte måder at approache kunderne på, som slet ikke var min stil. Det var også lidt svært at finde ud af, hvad man så skulle gøre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine S

  hahaa.. Elsker de her indlæg! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fie

  Haha, hvis man skifter jyde ud med; at bo på Sydsjælland, så havde det næsten været nøjagtig det samme, bortset fra Chili Klaus, og Tøffe… ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Hehe, ja, det skal jeg ikke kunne sige noget om! Men jeg tror på dig ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Alberte

  Flere af de indlæg!
  Jeg er selv københavner, omgivet af jyder, i København – “Når en jyde flytter til København” rammer spot on!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Vi prøver at lave nogle flere, så :D Fedt at høre at vi rammer plet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Er selv fra Randers, og var meget stolt over at det juletræ stod i en 7-eleven i Århus!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha, jeg troede det var fra Randers? Randers moët og alt det, you know!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hahaha! Fedeste indlæg ever! Som den Nordjyde jeg er, er Århus helt anderledes og totalt hip i forhold til lille Frederikshavn, som jeg befinder mig i :-)

  http://www.annedortheandersen.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Det er altså sjovt. København er mere hipt end Århus, men Århus er mere hipt end Frederikshavn. Sådan er det nok bare ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Freja

  hahaha, jeg er selv jyde i Kbh, og i rammer SÅ spot on. De her indlæg må aldrig stoppe!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Hvor er det godt at høre :D Vi synes også de er ret sjove at skrive!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det der juletræ af mokaiiiiii kan da næsten kun stå i Randers

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Dét der var en sjov læsning..
  Btw på Mellemrum gør de da osse i at sidde på hug og fortælle om vinkortet..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • lasse

   Haha, gør de? Det må vi da helt sikkert få prøvet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha, tak for en god griner!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

020115 - Sidsel