Om parforhold - Sidsel & Lasse
Ting Lasse aldrig ville sige

Om parforhold

Sidsel og Lasse anno 2004 – omkring 3 år før vi mødte hinanden.. hot stuff!

På ferie på Santorini i 2010 

2013-ish

Med fare for at høvle direkte ud af ti-meter-vippen og ned i et basin fuld af floskler og lommefilosofi, vil vi nu præsentere en sides penge om noget, vi efterhånden har en del års erfaring med: parforholdet. Det er egentlig sjovt, at dette emne som sådan ikke har været oppe at vende her på bloggen før, når nu vi er et kærestepar, som står bag. Og vi har da også modtaget mails gennem tiden og ageret rådgivere, så godt vi nu kunne, når nogle af jer har haft kærestekvaler. Men det er jo svært! Ikke to parforhold er ens, og derfor kan vi heller ikke tilbyde et gyldent sæt one-size-fits-all-regler. Men nu har vi efterhånden fået så mange opfordringer til et indlæg med parforholdet som omdrejningspunkt, at vi nu giver det et forsøg. Vi kan jo ikke gøre andet end at tippe ud fra vores egne erfaringer, og så kan I jo tage det med videre, som I vil. For de af jer, der ikke kender vores historik sammen, så kan vi fortælle at vores forhold startede en lun sommernat efter Grøn Koncert i 2007. Siden gik vi fra hinanden i sommeren 2011, da jeg skulle på udveksling. Tilbage i Danmark fandt vi så til al held ind til hinanden igen i 2012 og siden da er det kun gået den rigtige vej. Dog har det været med endnu et års adskillelse i form af Lasses udvekslingensophold i San Diego og siden hans praktikophold i København. Og vi har også haft vores problemer at slås med. Så det går op og ned , men heldigvis mest op :) Vi er i hvert fald kommet frem til en række betragtninger, som I får her:

– Byg dit forhold på noget sikkert, noget du hviler i. Hvis du skal bygge noget op på et uholdbart fundament, risikerer du et forhold der går skævt som tårnet i Pisa. Man hører så tit om forhold, der nok aldrig skulle være indledt, fordi det allerede haltede fra starten, og så kan det altså være rigtig svært i længden!

– Ros din partner! Det kan næsten ikke gøres for ofte. Fejr hinandens sejre, fremhæv den andens kompetencer og kunnen, men husk også bare at fortælle, når den anden ser godt ud :)

– Dyrk jeres indforståetheder. Det kan være alt lige fra et blik eller et blink, der mødes tværs gennem lokalet, til en mærkelig joke eller lyd. Til sidst udvikler man næsten sit eget sprog i et forhold, og det bidrager kun til at holde én tættere.

– Få tænkt dine jalousi-stunder og usikkerheder igennem og sæt ord på dem. Vi har dem alle, og de er jo i sidste ende bare tegn på, at man er glad for den man er sammen med. Og hvis ens partner ellers er af den hæderlige og ærlige slags, er der jo intet at frygte.

– “Er du i tvivl, så er du ikke i tvivl”. Denne regel kan altså være god i mange sammenhænge og var på sin vis det, der gjorde sig gældende da vi gik fra hinanden i 2011. Ingen af os var 100% engagerede og klar til at investere det, der skulle til, for at køre forholdet videre over så stor afstand. Så vi har nok erfaret, at det altså bare skal mærkes rigtigt, på den måde at man er grundglad i sit forhold. Hvis man begynder at tvivle, så skal advarselslamperne begynde at blinke.

– Når ovenstående er sagt, så skal man selvfølgelig heller ikke give op ved den mindste modstand. Kloge hoveder påstår, at vores brug-og-smid-væk-kultur også kan overføres til de forhold og relationer vi indgår i i dag. Og der er måske noget om snakken. Vi kan ikke selv sige os fri fra at have tænkt over, om græsset var grønnere på den anden side. Til gengæld har vi virkelig arbejdet på at bedre vores forhold, når det haltede. Og det krævede også arbejde, da vi fandt sammen igen i 2012. Det var faktisk sindsygt hårdt. Men heldigvis det hele værd :)

– Tal sammen. Rigtig meget. Om alle mulige ligegyldige ting, men også om de vigtige ting. Det kan godt virke lidt akavet at have den der meta-snak om “hvordan synes vi så det går i vores forhold”, men det kan virkelig være rart. Der kan jo ske tre ting: 1. I finder ud af at det bare kører og at alle er glade, og så hviler man bare endnu mere i forholdet. 2. I finder ud af at der er issues, som ikke er italesat, men nu er de kommet på bordet og luften kan renses – fedt. 3) Det kører bare ikke. Så er det nok tid til en grundig overvejelse om hvor I er på vej hen.

– Gør en ekstraordinær indsats indimellem. Skriv et brev, lav en julekalender, arranger en skattejagt, bag en kage, book en rejse. Bor I langt fra hinanden? Tag på overraskelsesbesøg. Har I et spot der er helt særligt for jer? Arranger noget med udgangspunkt i det. Alle de små betænksomme gerninger er som saltvandsindsprøjtninger til ens forhold og investeringerne kommer tifoldigt igen.

– Hvis I ikke kan huske hvornår I sidst fortalte jeres bedre halvdel at I elskede dem, så er det for længe siden! Igen, det kan næsten ikke siges for tit.

– Udforsk nye interesser. Det er altid hyggeligt at sidde sammen i sofaen og se tv, men det er som om man kommer lidt tættere på hinanden når det er noget helt andet man foretager sig sammen. For vores vedkommende har vi haft nogle gode stunder når vi har kastet med amerikansk fodbold bag kirken i Christiansbjerg, taget spontant i teateret, spillet badminton med venner, eksperimenteret med fotografi osv. Og så kan man sige at bloggen er den ting, der virkelig giver liv og nuance til vores forhold. Så sådan en kan man også altid starte ;)

– Pas på at jeres tid sammen ikke er domineret af online medier. Dette er et punkt vi virkelig skal være obs på. Vores seneste udfordring går på at lægge mobilen inden sengetid. De sidste minutter af en dag burde altså bruges på at tale sammen (eller det, der er bedre…), og ikke på en sidste scroller på Instagram.

– Man skal arbejde på at få forholdet til at fungere, og det samme gælder sexlivet. Og det kan altså være svært. Alle har forskellige behov, grænser, blufærdighedsgrader. Noget af det vigtigste for os er ikke at blive hylet helt ud af den hvis der kommer en tørkeperiode. Det gør der i de fleste forhold. Men modsat de ting, man kan sætte ord på og tale om, så kan det straks være sværere med det kropslige og det instinkt-prægede. Vi har ikke et klart svar til hvordan det kan gøres, men det er en start at italesætte det, hvis man er ked over sit sexliv.

– Prøv at lade være med at begrænse hinanden. Lad den anden tage på en spontan bytur med vennerne, en biograftur med veninderne eller måske noget større som udveksling i udlandet eller praktik i en anden by. Det styrker tillidsfølelsen, når man ved, at man ikke skal “bede om lov” hos sin partner, men at det bare er helt i orden, hvis man gerne vil ud at lave noget selv. Det er selvfølgelig rart at vide, at ens partner gerne vil bruge tid med én, men i det lange løb kvæler det forholdet, hvis man ikke giver hinanden lov til at lave ting hver for sig.

– Dans sammen. Det er sgu så dejligt! Vi danser når vi er glade, når vi er snaldrede, når vi stener, når vi kommer ud af badet..

– “Lad ikke solen gå ned over din vrede”. Dette råd gentager min mor ofte. Og det er sådan en god ting at huske på. Der er intet skænderi eller irritationsmoment, der er værd at bruge dagevis på at være sur over. Det bliver ofte kun værre dag for dag.

Og nu vi er ved forældre,  så kan de ofte være en god kilde til inspiration, hvis de ellers stadig er sammen. Lasses forældre har lige haft 30-års bryllupsdag, og Sidsels forældre har lige fejret 30-års kærestedag (de har været gift i 27 år). Så et eller andet må de jo ha’ gjort rigtigt. Det er altså sejt gået! :)

Hvis I ikke allerede har læst den, så har vi lavet en føljeton over hvert år, vi har været kærester (vi mangler dog 2014). I kan se det nyeste indlæg over året 2013 HER, og i bunden er der links til de øvrige indlæg fra vores kæresteføljeton :) Og ja, så er der selvfølgelig også indlægget fra dengang, vi slog op, hvor vi fik en masse støtte fra jer søde læsere. Det kan vi stadig blive glade over at læse den dag i dag :) I kan se indlægget HER.

 

 

   

13 kommentarer

 • Christine

  AMEN to that sister and mister!! <3 Min kæreste og jeg var også fra hinanden pga. at min kæreste skulle ud at sejle for nogle år tilbage.. Det tog sin tid at finde tilbage på sporet igen, men vi kæmpede og han er og har altid været det bedste i hele verden og til sommer skal vi faktisk giftes! Åh jeg glæder mig! <3
  Tak for dette fine indlæg!
  Hej hej! :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Årh, det var da en skøn historie! Sejt at I har kunnet klare det. Så står man også bare så meget stærkere, når man finder sammen anden gang :) Og stort tillykke med brylluppet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • CAREN

  Sikken et fint og gennemarbejdet indlæg! Bravo.
  Jeg læste det med stor interesse, da jeg er ufatteligt forelsket i øjeblikket. Vi har set hinanden hver eneste dag i snart 4 uger. Meget intenst. Men han er meget genert, og snakker ikke så gerne om følelser. Hvilket jeg savner lidt, da jeg er lidt usikker på hvor vi står…
  Jeg vil supergerne vide hvor dette fører hen. Men ved ikke om det er for tidligt at tage “snakken”? :grin: I ved… Defining the relationship.

  Har I nogle råd til dette?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Tusind tak. Det er sørme rart at få at vide!
   Hvor dejligt at du er forelsket, tillykke :) Men ja, den indledende periode i et forhold er altid vildt intens og til tider ret skør at befinde sig i!
   Og det er selvfølgelig vanskeligt, hvis han ikke er meget for at åbne op. Ved du om der er andre, som han har en tæt relation til? Som han kunne finde på at snakke følelser med? For så synes jeg godt man kan forklare, at man gerne vil forsøge at opnå noget lignende.. Og så ellers ikke være bleg for at fortælle hvordan man selv har det, og at det netop gør én usikker, ikke at tale om det. Det allervigtigste er nok bare, at man ikke gør det ud af det blå… at det ikke bliver et overraskelsesangreb, hvis du forstår :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Ja, det har vi. :D Vi begyndte på spillet sammen, så på den måde har vi jo startet vores fælles hobby. :)
  Vi spiller turnering hver fredag med en masse andre, og nogle gange også stille og roligt om mandagen med andre + det vi spiller herhjemme.
  Som sagt er det med andre. Jeg vil gerne finde på noget nyt som vi bare er to om. Men man skal nok være interesseret i at ville det begge to (det, som værende at finde en hobby). Ellers er det virkelig op ad bakke. :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   Nej hvor sjovt! Men jeg kan godt forstå at du måske også gerne vil finde på noget kun med din kæreste. Måske det ikke behøver være noget avanceret. Hvis I nu har hygget jer med et eller andet tidligere, eller den ene part har, som I så kan tage op? Men ja, det er ikke altid lige nemt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Det er altså sjovt! Tror det er det første kærestepar, jeg har hørt om, der spiller MTG sammen :D Fandme fedt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Tak for et dejligt indlæg. Det er virkelig velskrevet og jeg er enig i langt det meste af det, I skriver. :)

  Det lyder især som en god idé med at få nye interesser sammen… Så skal man bare lige gå i tænkeboks over, hvad det kan være.

  Hav en god weekend!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hey Mia :)

   Mange tak for din kommentar! Ja, det kan jo være lidt svært lige at finde noget, man begge interesserer sig for. Og det er selvfølgelig heller ikke absolut nødvendigt at have en fælles interesse ud over ens forhold, men vi tror, det kan hjælpe lidt på tingene :)

   God weekend til dig også!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia

   Egentlig har vi jo fundet Magic (MTG), som du jo også spiller. Men det kunne være sjovt, med en ny hobby. Magic spiller vi jo med en masse andre mennesker. Det er rart med en hobby, man kun er to om (uden, at det behøver at være sex).

   Et forsinket tak :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • sidsel

   I har simpelthen Magic som fælles hobby? :D Lasse forsøger tit at overtale mig til et spil! Men ja, det er bare lige med at kaste sig ud i noget anderledes end hvad man ellers går og sysler med :)

   Selv tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mark

  “Og nu vi er ved forældre”…. I et splitsekund var jeg sikker på at vi skulle til at se en lille mini-Lasse eller mini-Sidsel på bloggen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det et fint og gennemarbejdet indlæg! Jeg er helt enig i alle tingene faktisk. Det at kunne tale sammen, betyder vanvittigt meget i et forhold.

  Det er sjovt at tænke over de ting der fungerer i et forhold egentlig. Vi kan snart fejre 10 års dag herhjemme, og det er som om tiden bare er gået i godt selskab og med gode oplevelser, og vi er vokset sammen i samme retning, hvilket jeg føler mig så heldig over – det kunne jo ligeså godt være gået den anden vej.

  I øvrigt troede jeg lige at I skulle være forældre, da I sluttede af med “Og nu vi er ved forældre” ;) Det ville ha’ været et godt indlæg at gøre det ved, haha.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ting Lasse aldrig ville sige