Guide: billedredigering på computer og smartphone – Sidsel & Lasse
Vi tester ShyToBuy / Body Blendz - resultater

Guide: billedredigering på computer og smartphone

Jeg synes relativt tit vi får spørgsmål til, hvordan vi redigerer vores billeder, hvilket kamera vi bruger, og hvilke programmer vi bruger til billedbehandling. Så derfor tænkte jeg, at det kunne være en drøn god idé at lave en lille guide til billedredigering – både på computer og på smartphone. Forhåbentlig kan det give jer nogle gode tips og lidt inspiration :) Vi starter med billedredigering på smartphone: Lad mig lige starte med at sige, at jeg synes, I skal droppe at bruge Instagrams filtre som hovedregel. De er, efter min mening, lidt kedelige og man har set de samme filtre på rigtig, rigtig mange billeder efterhånden. Det kommer selvfølgelig an på, hvilken billedæstetik, man godt kan lide, men hvis I spørger mig, skal man gå uden om dem. Dog kan man fint bruge nogle af de andre redigeringsfunktioner, der findes i Instagram. Her er et billede, jeg tog med min telefon, da Sidsel og jeg var i Mexico i februar. Billedet i sig selv er meget nydeligt, men kan sagtens blive piftet lidt op, så det ser endnu flottere ud. De to apps, jeg bruger til billedredigering er Snapseed og VCSO Cam, som begge findes til iOS og Android og er gratis at hente. Billedet nedenunder har jeg åbnet i Snapseed, som jeg især bruger til to ting: HDR Scape og Selective Adjust. HDR Scape er den effekt, jeg har brugt på billede 2. Billede 1 er det uredigerede originalbillede. Som I kan se, gør HDR Scape billedet meget mere tydeligt, fjerner lidt skygger og gør det hele lidt skarpere. Det fungerer super godt til landskabsbilleder, men bruger man effekten på et billede med mennesker og ansigter, kan menneskene godt komme til at se lidt underlige ud. Så det kan man lige eksperimentere lidt med. Den anden funktion, Selective Adjust, gør, at du kan justere på bestemte dele af billedet frem for hele billedet. Du kan således skrue på farvemætning, kontrast og lys på den del af billedet, der bliver markeret med rødt. Det er ret smart!

1: Det uredigerede, originale billede

2: Billedet med HDR Scape-effekt

3: Selective Adjust, der tillader at man skruer på lys, farvemætning og kontrast i en del af billedet

Den app, jeg oftest bruger til billedredigering på telefonen, er VSCO Cam. Og nu kommer jeg lidt til at modsige mig selv i forhold til ikke at bruge Instagrams-filtre, fordi de er overeksponerede. For jeg bruger nemlig rigtig tit selv “F2/Mellow”-fillteret på VSCO Cam. Generelt bryder jeg mig meget mere om de filtre, man kan finde i VSCO Cam end dem på Instagram, fordi de er mere diskrete og fordi de ikke “roder” nær så meget med billedet, som IG-filtrene gør. Ud over filtrene har VSCO Cam en række funktioner, hvor flere af dem går igen i Instagram. Eksempelvis muligheden for at skrue på lys, kontrast, farvemætning og så videre. Det er forskelligt fra gang til gang, hvilke værktøjer, jeg bruger, men billedredigeringen nedenfor er et ret typisk eksempel på den måde, jeg redigerer mine billeder.

1: Det uredigerede originalbillede

2: Mit elskede “F2/Mellow”-filter. Man har også mulighed for at skrue ned for filtereffekten, så den er knap så fremtrædende.

3: Skru lidt op for kontrasten for at få et mere levende billede. Men pas på med ikke at skrue den for langt op, det er ikke pænt.

4: Er billedet lidt blåligt eller gulligt i farverne, kan man kompensere for det ved at gør farverne koldere eller varmere. Jeg kan godt lide det, når mine billeder har en blåligt skær, så jeg skruer ofte lidt ned for farvetemperaturen.

5: Fade er lidt svær at forklare, men forsimplet sagt lægges der et gråt lag på billedet, som gør, at det på en måde ser lidt  støvet ud. Fade-effekten er især tydelig i de mørke områder i billedet, og fungerer generelt bedst på billeder, der har nogle sorte områder. Ellers kan det være svært at se den store forskel.

6: Jeg cropper næsten altid mine billeder og sætter en hvid ramme om, før jeg lægger dem på Instagram. Jeg er bare ikke så vild med det kvadratiske format, Instagram tvinger ned over billederne. Nogle billeder er altså bare bedre i f.eks. 3:2-format.

Og nu til den lidt tungere og mere omfattende del – billedredigering i Photoshop. Jeg må hellere lige starte med at sige, at jeg på ingen måde er Photoshop-ekspert. Der er virkelig, virkelig mange funktioner i Photoshop, og jeg kan kun bruge den brøkdel af dem. Det er også de mest grundlæggende, som stadig kan forbedre dit billede en hel del uden alt for meget besvær. Og så må jeg også lige nævne, at jeg bruger Photoshop på engelsk på en PC. Nå, men her kommer der et par tips:

1: Det uredigerede originalbillede

2: Image > Auto Color: Photoshop korrigerer selv farverne, hvis de eksempelvis er for blålige eller grønlige. Nogle gange giver det et godt resultat, andre gange ikke. Men prøv det!

3: Image > Auto Tone: Photoshop ændrer på tonen i billedet, og tit gør det billedet mere klart og tydeligt. Andre gange har det ikke den store effekt. Det kommer an på, hvordan originalbilledet ser ud.

4: Image > Adjustments > Shadows/Highlights: Her kan du gøre skyggeområder i billedet mere tydelige og meget lyse eller overbelyste områder mere klare. Skru på ‘shadows’ for at gøre mørke områder mere tydelige (f.eks mine støvler) og skru på ‘highlights’ for at gøre lyse områder mere klare. I dette eksempel har jeg gjort effekten noget mere tydelig, end jeg normalt ville, for at du kan se forskellen.

5: Image > Adjustments > Brightness/Contrast: Juster lyset og kontrasten i billedet for at gøre det mere levende. Hvis du skruer op for kontrasten, tager Photoshop enkelt sagt de lyseste pixels i billedet og gør dem endnu lysere og de mørkeste pixels og gør dem endnu mørkere.

6: Image > Adjustments > Hue/Saturation: Her kan du skrue op og ned for farvemætningen. Her har jeg skruet lidt ned, fordi den øgede kontrast gjorde min hud lige orange nok. Skruer du på ‘hue’, ændrer du på farveskæret i billedet, så det eksempelvis kan blive mere rødligt, blåligt eller grønligt.

Før og efter redigering.

Image > Adjustments > Black & White: Her kan du gøre dit billede til sort/hvid og justere på den måde, de forskellige toner i billedet skal repræsenteres. Skruer du eksempelvis ned eller op for de røde og gule toner, vil huden på en eventuel person i billedet ofte blive mørkere eller lysere på sort/hvid-billedet. På den måde kan du også gøre andre elementer i billedet mørkere og lysere ved at skrue på farventonen.

En enkelt ting, jeg ikke har vist i Photoshop, er hvordan man tilføjer billedet et ‘støvet’ look eller gråt lag. Funktionen, jeg plejer at bruge til at opnå den effekt, er Image > Adjustments > Exposure. I den box, der kommer frem, skruer du så op for ‘Offset’ for at tilføje et gråt lag til billedet. Effekten er præcis den samme som ‘fade’-effekten i VSCO Cam, som jeg beskrev tidligere.

Det var lige de tips, jeg kunne komme i tanke om ind til videre. Håber I kunne bruge dem til noget! :) Hvis I har spørgsmål, må I meget gerne stille dem i kommentarfeltet – så skal jeg forsøge at besvare dem efter bedste evne.

2 kommentarer

 • Rasmus

  Fin guide!
  Hvis du gerne vil tilføje en effekt, men kun til en del af billedet i PS, som du gjorde med selective adjust i dine første billeder, så kan du eksperimentere med masker på dine lag, det ved jeg ikke om du var klar over :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Rasmus :) Jo, det vidste jeg godt, men tak for tippet! Jeg tænkte bare det ligesom var lidt for “next level” i forhold til en simpel billedredigerings-guide :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi tester ShyToBuy / Body Blendz - resultater