Spot de falske følgere på Instagram – Sidsel & Lasse
Oversigt over vores forholdsrelaterede indlæg

Spot de falske følgere på Instagram

fake-ig-followers

Screenshot fra FollowerCheck.co

For ikke så længe siden skrev dygtige Katja denne artikel om, hvordan man let kan spotte de falske følgere på en Instagram-profil. Før jeg læste den, havde jeg egentlig ikke tænkt så meget over, om danske Instagrammere mon havde købt ekstra følgere eller ej. Men efter at have læst Katjas guide til at spotte de falske “robot-profiler”, er jeg blevet mere opmærksom på det. Jeg havde i noget tid forinden undret mig over, hvordan man kan have over 10.000 følgere på sin profil men samtidigt kun få 60-80 likes på sine billeder. Selvfølgelig kan alle være “uheldige” at poste et billede, som får en del færre likes end normalt. Men hvis det generelle niveau ligger omkring 60-80 likes på en profil med over 10.000 følgere, så har man godt nok nogle meget passive følgere (hvilket selvfølgelig sagtens kan være tilfældet), eller også er der bare en stor del af uægte personer blandt følgerskaren.

Hvis man bruger en masse forskellige hashtags, følger der selvfølgelig også tit nogle robotfølgere med, som f.eks går ind og følger alle, der bruger #tagsforlikes eller lignende på et billede – så det er nok de færreste store Instagrammere, der kan sige sig fri fra at have et par uægte profiler blandt sine følgere. Men hvis det er en stor del, begynder det altså at blive problematisk.

Som Katja skriver i artiklen, er det faktisk ret let at spotte de falske profiler, da de åbne Instagram-profiler jo tilbyder adgang til at se alle de profiler, der følger en bestemt Instagrammer. Så det handler sådan set bare om at kigge en håndfuld profiler igennem og vurdere, om de nu også er ægte. De mest åbenlyse robot-profiler har intet profilbillede, meget få eller ingen følgere, har ikke delt nogen billeder selv og følger mange flere, end de selv bliver fulgt af. F.eks tænker jeg, at profilen “mix_1411” uden profilbillede eller -tekst med 0 opslag, 13 følgere og 2068 fulgte nok ikke er en ægte person. Jeg har endda set profiler, der bare hedder “clone_000451” og lignende – der er ikke blevet lagt mange kræfter i at skjule noget der, haha!

Man kan så spørge, om man ikke bare kan være ligeglad med, om folk har falske følgere eller ej? Og jo, det kan man i princippet godt. Men som Katja skriver, har det alligevel nogle konsekvenser, når Instagrammere køber sig til følgere:

 1. Hver gang en Instagrammer køber sig til flere falske følgere, sætter det gang i en kædereaktion, hvor de nærmeste konkurrenter kan føle sig pressede til at gøre det samme.
 2. Purunge teenagere gør det samme – blot for at se mere populære ud.
 3. De mange dygtige instagrammere, der opnår deres følgere ved reelt hårdt arbejde (= kvalitetsindhold), drukner i mængden af kunstigt dopede profiler.
 4. Hele mediet mister troværdighed og bliver mindre attraktivt for annoncører.
 5. De falske profiler spammer også alle andre.

Det er ikke, fordi jeg vil hænge nogen ud. Jeg synes bare det er en helt vildt ærgerlig tendens, som i sidste ende er med til at ødelægge mediet – både for de almene brugere og for de annoncører, som gerne vil samarbejde med Instagrammere. Jeg vil også appellere til virksomhederne om at kigge lidt nærmere på de Instagrammere, de vælger at samarbejde med, og ikke bare på antallet af følgere. For reelt set aner de intet om, hvad der ligger bag det tal – heller ikke selvom hver eneste følger er en ægte person. Hvor gamle er de, er det mænd eller kvinder, hvilket land kommer de fra? Og er det overhovedet nogen, du som virksomhed er interesseret i at få eksponeret dit brand overfor? Det er jo dejlig nemt at vælge samarbejdspartnere udelukkende ved at bestemme værdien ud fra et blik på ét enkelt tal, men det er godt nok lidt for dovent i min optik. Og jeg har også oplevet, at det bestemt ikke altid er en selvfølge, at en Instagrammer med mange følgere også har mange læsere på sin blog (eller at en blogger med mange læsere også har mange følgere på Instagram). Så igen vil jeg appellere til virksomhederne om at bedømme influenters reach og størrelse på flere forskellige tal, der giver et mere helt billede.

Som I kan se på billedet i toppen, fandt jeg en side, hvor man øjensynligt kan teste, hvor mange falske følgere, man ca. har (jeg aner dog ikke, hvor retvisende den er). Jeg testede min egen profil, og det ser ud til, at jeg har 64 falske følgere. De mistænkelige profiler, siden fremhæver, ligner da bestemt også nogen, der ikke har ægte personer bag sig. Desværre kan man ikke teste andre profiler – det kunne ellers være lidt sjovt at teste dem, man havde en mistanke til ;)

Læs gerne Katjas indlæg, hvor hun henviser til forskellige undersøgelser om emnet og generelt kommer med en masse gode pointer.

9 kommentarer

 • Jeg tjekker som regel, når jeg får nye følger – både for at anmelde evt. spamprofiler, så Instagram kan holdes “ren” og fordi jeg ikke er interesseret i at have et misvisende tal stående. Der er sgu ikke noget ved at have optur over 600+ følgere, hvis 300+ alligevel er spam & falske profiler. Med spam profiler følger jo også risikoen for at blive snydt, få virus og whatnot.

  http://nouw.com/satinawandel

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne-Mette

  Det er rigtigt fint, at du ligeledes gør opmærksom på dette fake-fænomen. Og vigtigst af alt kigger indad. Tror mange bliver fristet af penge, synlighed og de goder der følger med det “magiske” tal. Har selv undret mig over flere bloggerpigers vilde stigning, og ærlig talt også en mandelig ven af Lasse på Instagram – som jeg tror er gået fra ganske få til hele 15.000. Men det kan være jeg tager fejl, kunne være sjovt at finde ud af :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • AS

  Nu har jeg ikke tjekket op på om der er flere brugere, men jeg tror “thekarmashirt” er en rigtig profil. Jeg har ihvertfald en i mit netværk der lige har oprettet et firma ved det navn 🙂
  Men smart metode ellers!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Ja, den tror jeg godt på er ægte :) Det er nok fordi der kun er 7 billeder og fordi profilen følger 10 gange så mange, som den bliver fulgt af.. så den passer nok på de karakteristika, siden udvælger fra. Der er selvfølgelig et par smuttere iblandt, men jeg tror stadig godt man kan regne med, at den ikke er helt ved siden af ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes simpelthen det er SÅ svinsk det move! Det sætter virkelig alle os mindre bloggere langt tilbage. Jeg arbejder strategisk for at øge mine følgere, men kan så se mig blive overhalet indenom af en eller anden trunte, der mener, at tallet betyder mere end indholdet. ÆV! Det giver desuden, som I også skriver, et så dårligt billede af blogland til evt. samarbejdspartnere. Det kan selvfølgelig ikke undgåes med falske profiler – jeg kan se, at jeg nogle gange mister flere håndfulde følgere på én gang, og det er sikkert IG, der rydder ud. Hvilket jo så er ret godt. Men hvor er det bare en ærgerlig tendens. Det er til gengæld fedt, at I bringer emnet op!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hvis man helt overlagt har købt sig til flere følgere, synes jeg godt nok også det er skidt. Jeg har ingen idé om, hvor udbredt det reelt er, men jeg er 99% sikker på, at der er mindst en håndfuld danske Instagrammere, der har gjort det. Forhåbentlig bliver folk mere opmærksomme på det med tiden :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hov, den første kommentar blev mærkelig. Men det virker ikke på min :( Men hvor smart ellers!
  Elsker der er en, der har 46.931 real og 59.037 fake followers :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Underligt! Hvad siger den, når du prøver at bruge det? :) Og ja, det er godt nok en skidt ægte-til-falsk-følger-ratio, haha!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elsker den har lavet undersøgelsen: 46.931 real og 59.037 fake på af profilerne derinde ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Oversigt over vores forholdsrelaterede indlæg