Guide: sådan tager du gode billeder - Sidsel & Lasse
Camo Skirt

Guide: sådan tager du gode billeder

paris-a-62

Paris, november 2016

salon salon kaløvig (6)a

Salon Salon, Kaløvig, august 2016

Apalmademallorca13

Mallorca, juli 2016

northside lørdag 2016 (9)a

Northside, juni 2016

 

Hvis man dog bare kunne følge en guide og så tage gode billeder hver gang… det ville være smart, hva? Desværre kan man ikke nøjes med at følge en formel og så tage gode billeder, lige meget hvor man peger kameraet hen. Men man kan sørge for at forstå sit kamera og forstå lyset i billedet. Det lyder meget højtideligt, kan jeg godt høre :D Men det er nok der, man skal starte.

Som I kunne læse for ikke så længe siden, bruger vi et Sony NEX 5N, som faktisk er ved at være et gammelt kamera. Men det er stadig godt! Det er et hybridkamera, hvilket i dette tilfælde vil sige, at det har et kamerahus, der minder om et almindeligt digitalkamera, kombineret med spejlrefleksteknologien og muligheden for at skifte objektiverne ud. Så det tager rigtig gode billeder og er samtidigt nemt at have med. Det bedste kamera er som bekendt det, du har med ;) Vi har to objektiver, som kan lidt forskelligt. Det ene er et 18-55mm objektiv, som er et standardobjektiv, der følger med til de fleste spejlreflekskameraer. Det er godt til all-round brug og til at få en bred vinkel på billederne, hvis man f.eks. skal tage et billede af et helt rum, et landskab eller et lignende stort motiv. Det andet objektiv er et 50mm objektiv, som altså har fast brændvidde. Det er godt til portrætter og kan give en lavere dybdeskarphed (=mere sløret baggrund). Det er også godt til f.eks. madbilleder og generelt makrofotografering (når motivet er tæt på).

Her er nogle enkle råd til at indstille dit kamera og tage et godt billede:

 • Drop auto-funktionen og lær kameraets egne muligheder at kende i stedet.
 • Indstil ISO (eks. ISO200) – jo højere tal, jo lysere et billede. Høj ISO er til dårlig belysning, lav ISO er til god belysning.
 • Indstil lukketid (eks. 160/1) – lavere tal giver lysere billeder og sløret bevægelse i billedet. Højere tal giver et mørkere billede og skarpere indfangning af bevægelser.
 • Indstil blænde (eks. 4.5f) – lavere tal give lysere billeder og mere sløret baggrund. Højere tal giver et mørkere billeder og højere dybdeskarphed – altså sådan at både for-, mellem- og baggrund står skarpt frem for sløret.
 • Tag bestik af det naturlige lys, uanset om du er ude eller inde. Bevæg dig 360 grader rundt om dit motiv og tag et par billeder undervejs – så kan du se hvordan lyset påvirker motivet og du vil højest sandsynligt finde en vinkel, der giver det optimale lys.
 • Både direkte sollys, skygge og modlys kan fungere godt, men det afhænger igen meget af motiv, vinkel og i høj grad også af tidspunkt på dagen. Den såkaldte “magic hour” lige før solnedgang kan give nogle smukke, “støvede” modlysbilleder, hvor det samme højest sandsynligt ikke er tilfældet midt på dagen.
 • 90% af tiden har du IKKE brug for flash – heller ikke ved lav belysning indendøre. Så er det bedre at indstille ISO og lukketid for at opnå et lysere billede. Der kan dog være situationer, hvor et overbelyst billede taget med flash kan se sejt ud – det er meget smag og behag – og her er det bedst at prøve sig frem.
 • Tænk over kompositionen i billedet. Tit bliver det et pænere billede, hvis dit motiv ikke er lige i midten af billedet, men f.eks i et hjørne eller i én af siderne af billedet. Husk også at give nok “luft” over hovedet og under fødderne, hvis du eksempelvis tager billeder af personer.

Det var vores råd til at tage gode billeder. Vi håber, de kan bruges til noget. Ellers må I meget gerne spørge ind! :) Er der også stemning for en guide til at tage og redigere billeder på mobilen?

11 kommentarer

 • M

  Hej Sidsel og Lasse

  Har I ikke lyst til at lave en video eller en guide, som viser hvordan I redigerer jeres billeder? Eller hvordan det er ‘populært’ at ændre ens billeder?

  Vh

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej M :) Jo, det kan vi da godt. Altså vores mobilbilleder eller bare generelt?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Rigtig god guide! jeg har selv investeret i et hybridkamera for et års tid siden og er stadig ved at lære det at kende. Jeg har fået ret stor glæde af Henry Carolls bog “Read This If You Want to Take Great Photographs” som formidler simpelt, med masser af eksempler og illustrationer, hvordan man tager gode billeder. Jeg købte bogen i Urban Outfitters, hvis nogen er interesseret i den :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fin guide, som jeg er sikker på, at rigtig mange vil få glæde af!

  Men der er sneget sig en lille fejl ind. Der står, at et højere blændetal giver mindre dybdeskarphed. Der skal der jo stå ‘større dybdeskarphed’.
  Da et lille blændetal jo giver en sløret baggrund, er der en større skarphed i dybden, når blændetallet er stort.

  Det er nogle rigtig gode fotos, I har på jeres blog, så keep up the good work! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Ups, det har du da ret i! Det har jeg rettet :) Tak fordi du lige gjorde opmærksom på det – vi vil jo nødigt misinformere ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie Lundholm

  Uh ja, meget gerne en guide til mobil-billeder :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • HS

  Fedt med konkrete råd som er til at huske!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mads

  Det var nogle gode konkrete råd :) Jeg synes også, at noget af det svære er, at man lidt skal tage sig sammen og sige “Okay, i dag tager jeg kameraet med på slæb og leger paparazzi!”. Det hjælper selvfølgelig nok lidt på det, hvis man fx har en blog, der skal tages billeder til ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Godt at høre, Mads :) Tak! Og ja, det giver på en måde lidt mere mening, når man har noget, man skal “bruge” billederne til. Det er jo altid sjovest, når man har nogen at vise billederne frem til ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Camo Skirt