Adidas Originals Black Three Stripe Dress

Vejen til voksenjobbet

Processed with VSCO with hb2 preset

Læs også: Det første voksenjob del 1, Det første voksenjob del 2

Vi har før skrevet lidt om, hvordan vi hver især endte i vores første voksenjobs, men efter ønsker fra et par af jer læsere, vil jeg prøve at uddybe hele processen og mine tanker bag det at søge og få et job, når man er færdig med sin uddannelse. Det kan nogle gange virke som om det at få sit første “rigtige” job er et kæmpe bjerg, der er næsten umuligt at bestige og at hele processen bag er omgærdet af en slags mystik. Og man kan sidde tilbage og tænke “hvordan er det lige de andre gør?” og “hvordan får man et lige så fedt job som ham/hende?”. Nu vil jeg ikke trutte (alt for meget) i egen trumpet, men flere af jer har skrevet i kommentarer og på mails, at I synes de jobs, jeg har haft ind til videre (Marketing Coordinator hos Minimum og Project Manager hos Bloggers Delight) lyder virkelig spændende, og at I godt kunne tænke jer at arbejde med noget lignende. Så nu vil jeg prøve at gå lidt mere i dybden med, hvad jeg har læst, hvad jeg har af erfaring fra tidligere jobs og hvordan jeg er endt her, hvor jeg er lige nu :)

Jeg ved ikke, hvor vigtigt det er at nævne, men jeg har gået på STX (Aarhus Statsgymnasium), hvor jeg var sproglig (jeg var på den sidste årgang før gymnasiereformen fra 2005). Efter det havde jeg tre sabbatår, hvor jeg arbejdede lidt, rejste med Sidsel og flyttede hjemmefra. I 2010 startede jeg så på en bachelor Medievidenskab på Århus Universitet, som jeg kom ind på gennem kvote 2-optaget. Jeg skrev min bacheloropgave på 5. semester (den handlede om Netflix og streaming generelt – Netflix var endnu ikke kommet til DK på det tidspunkt) og 6. semester læste jeg på UCSD i San Diego, Californien. Efter det begyndte jeg på min kandidatuddannelse – også i Medievidenskab. Mit speciale handlede om markedsføring på Instagram, og mens jeg skrev det, fik jeg faktisk jobbet hos Minimum, som jeg startede på deltid, mens jeg skrev specialet færdigt og begyndte så på fuldtid, da specialet var afleveret og bestået. And the rest is history ;)

Hvis man gerne vil arbejde med reklamer, markedsføring, kommunikation, sociale medier og alt i den kategori, er der mange forskellige uddannelser, der kan være relevante. Medievidenskab er blot én af dem og ikke nødvendigvis den bedste eller mest rigtige – det afhænger meget af, hvad du mere præcist gerne vil arbejde med. Jeg vil ikke remse alle kommunikationsuddannelser op, for der er mange – faktisk kan man søge på forskellige uddannelsestyper og -områder her, og det synes jeg er et ret fint værktøj til at danne sig et bedre overblik. Mit job hos Minimum krævede faktisk “bare” en kandidatuddannelse inden for kommunikation, så det kunne have været mange forskellige uddannelser, der havde ført til det job. Men som jeg også skrev i mit tidligere indlæg, er det ikke uddannelsen, der kvalificerer dig til et job, det er bare et minimumskrav. Udover den skal du have den rette erfaring og personlighed. Det at jeg havde drevet vores blog i så mange år var selvfølgelig et plus, da det viste, at jeg kunne skrive længere tekster til nettet, tage og redigere billeder og video, navigere på sociale medier og generelt skabe og have forståelse for digitalt indhold. Disse færdigheder havde jeg også fået udviklet på i løbet af kandidaten og mit semester i San Diego. Jeg havde arbejdet som Online Marketing Assistent halvandet års tid forinden, hvilket også var en relevant tilføjelse til CV’et. Jeg havde også arbejdet i H&M og DAY Birger et Mikkelsen (godt nok kun som salgsassistent), hvilket var relevant erfaring, da det også var inden for modebranchen. Mit semester i San Diego pyntede også lidt på helhedsindtrykket, da det indikerede, at jeg havde styr på det talte og skrevne engelsk.

Generelt vil jeg sige, at det er afgørende, at du, inden du er færdiguddannet, sørger for at få relevant erfaring inden for det, du gerne vil arbejde med. Det kan være studiejobs, frivilligt arbejde, foreningsarbejde, et semester i udlandet eller en fritidshobby, du har. Bare du har noget andet at skrive på dit CV end at du har gennemført en bestemt uddannelse. Og her snakker jeg selvfølgelig inden for reklame- og kommunikationsbranchen, for alt dette gør sig naturligvis ikke gældende inden for alle brancher.

Noget andet man skal huske, når man har fået sit første voksenjob er, at du ikke nødvendigvis skal sidde og lave det samme resten af livet. Jeg kunne godt få en følelse af “is this really it?“, da jeg endelig var færdig med Medievidenskab efter 5 år og kom til Minimum. Var det virkelig sådan, mit liv skulle være indtil jeg gik på pension? Og der må man bare huske, at man skal starte et sted, og så kan man altid søge andre steder hen eller sige op, hvis man bliver træt af sit job eller gerne vil udfordres mere.

Mit job hos Bloggers Delight, hvor jeg både agerer Community Manager og Key Account Manager kombineret med lidt blog designer (sikke mange fancy, engelske titler), er noget af en blæksprutte-stilling. Derfor har de valgt bare at kalde mig for Project Manager, fordi det favner bredt. Her har det helt utvivlsomt været vores blog og det faktum, at vi har været med hos Bloggers Delight næsten fra starten, der har kvalificeret mig til jobbet. Selvfølgelig er Medievidenskab også en rigtig glimrende uddannelse at have med i baggagen til dette job, men mindre kunne også have gjort det. Jeg blev på sin vis headhunted til jobbet af Henrik, som er direktør hos Bloggers Delight. Så det var ikke fordi, jeg selv gjorde noget aktivt for at få stillingen. Jeg ved, at der kommer mere og mere fokus på influencer marketing hos mange virksomheder og bureauer, og jeg tror, der vil komme flere stillinger inden for feltet i de kommende år. Så hvis man gerne vil arbejde med det, er det en god idé at prøve at involvere sig i den verden på den ene eller anden måde og opbygge noget erfaring, som jeg også nævnte tidligere.

Jeg håber, det har været brugbart for nogle af jer at læse dette (noget lange) indlæg og at det måske kunne inspirere jer til at vælge en kommunikationsuddannelse eller i hvert fald gøre jer lidt nysgerrige på feltet ;) Jeg svarer meget gerne på spørgsmål i kommentarfeltet, så fyr løs!

   

4 kommentarer

 • Anne

  Hej Lasse (og Sidsel) :-)
  Jeg læser selv Medievidenskab på fjerde semester, og derfor synes jeg, det er vildt interessant at læse, hvad andre medievidenskabere beskæftiger sig med i dag! Jeg har lige nogle input til uddannelsen. Det gode ved Medievidenskab er, at uddannelsen virkelig favner bredt, og den generelle forståelse blandt mine medstuderende er, at det nærmest er nemmere at sige, hvad man ikke kan blive, end hvad man kan ende med ;-) På mit hold er der eksempelvis både nogen, der drømmer om at arbejde med filmproduktion, tv-tilrettelæggelse, markedsføring etc. Jeg selv vil gerne beskæftige mig med journalistik, politisk kommunikation eller arbejde på en ambassade. Så ja, mulighederne er virkelig mange! En anden fordel (efter min mening) ved Medievidenskab er, at uddannelsen kombinerer humaniora med samfundsvidenskab. Derfor får vi eksempelvis også undervisning i mere “hårde” fag som kvantitativ mediebrugsanalyse (seertal, radiolyttere, sidevisninger etc.) og mediejura. På Medievidenskab får man altså et bredt kendskab til mange metoder og teorier, som kan bruges i forbindelse med mange forskellige medier og på flere forskellige måder. Hvis man gerne vil arbejde med en form for kommunikation, er Medievidenskab et godt uddannelsesbud, da uddannelsen kan gå i et utal af retninger!

  Venlig hilsen – og god weekend
  Anne :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Anne :)

   Jamen jeg er sådan set enig i det, du skriver. Jeg mener dog, at det både er en styrke og en svaghed ved Medievidenskab, at den er så bred. Det er selvfølgelig godt, at uddannelsen giver mange muligheder, for så er man ikke låst fast på én bestemt jobtitel. Det kan dog også være en forhindring, når du står som færdiguddannet, fordi du har en smule viden om mange felter uden at være specialiseret i noget. Der er det selvfølgelig op til den enkelte studerende at blive specialiseret inden for et bestemt felt, hvor man så kan kvalificere sig til et job. En uddannelse i Medievidenskab kvalificerer dig i sig selv ikke til et job inden for journalistik, sådan som du eksempelvis bliver det fra Journalisthøjskolen. Og hvis du vil arbejde inden for tv-branchen, er Medievidenskab heller ikke direkte kvalificerende. Så jeg mener, at det ,især med Medievidenskab, er vigtigt at få nogle ting på CV’et mens du er under uddannelse, sådan at du er bedre rustet og kvalificeret til et job i den branche, du gerne vil ind i :)

   Tak for dit input og god dag! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

   Ja, det har du selvfølgelig ret i – idet den ikke som sådan er specifik, kræver det eksempelvis, at man sporer sig ind på noget via blandt andet sit tilvalg. Og selvfølgelig relevant erfaring :-) Det, jeg mente, var, at bacheloren i Medievidenskab giver adgang til flere forskellige muligheder. Alt afhængig af tilvalg og så videre, muliggør bacheloren, at man kan tage en kandidat i eksempelvis journalistik, erhvervskommunikation, informationsvidenskab og selvfølgelig medievidenskab :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Ja, på den måde har du ret! :) En BA i Medievidenskab er en god grunduddannelse i kommunikation og medier, som man kan bygge videre på uddannelsesmæssigt :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Adidas Originals Black Three Stripe Dress