Meninger: Petra elsker sig selv på DR3 - Sidsel & Lasse
Miniguide til Koh Chang

Meninger: Petra elsker sig selv på DR3

petra-elsker-sig-selv

Det kan godt være, I er trætte af at læse om Petra elsker sig selv på andre blogs, men jeg synes alligevel det var dét værd at lave en form for opsamling på nogle af de ting, der er blevet sagt og skrevet om Petra og programmet her i blogland nu, hvor vi er ved at være ca. halvvejs igennem de 8 afsnit. Og ikke mindst om den meget omdiskuterede artikel i ALT, der udkom i forbindelse med premieren på programmet.

Først og fremmest vil jeg sige, at jeg synes det er et super godt program og at Petra virkelig er en god, modig og ærlig vært! Jeg synes, hun tager opgaven seriøst og får emnet formidlet på en god måde. Jeg tror, rigtig mange piger, kvinder (og sikkert også nogle dreng og mænd) kan relatere til de tanker, hun gør sig i løbet af programmet. Ja, jeg har intet dårligt overhovedet at sige om programmet indtil videre.

Mht. artiklen i ALT, blev jeg faktisk lidt forbavset, da jeg først læste den. Det her med, om “bloggere ikke har et rigtig arbejde eller hvad?” stødte mig ikke, selvom jeg dog ikke forstår, hvad det har at gøre med Petras kamp for at komme til at elske sig selv. For mig virker det bare unødvendigt og drejer fokus væk fra det, artiklen i virkeligheden burde handle om. Måske er det sagt med et glimt i øjet, men sarkasme oversættes ikke altid lige godt til skrift, og med et lille twist af skarpvinkling fra en journalist kan det godt komme til at fremstå på en måde, der ikke var tiltænkt. Så her giver jeg Petra the benefit of the doubt. Derudover debatterede jeg lidt i kommentarfeltet på dette indlæg, hvor jeg havde denne kommentar til artiklen:

Man kan vel godt vælge at unfollow bestemte mennesker på Instagram uden samtidigt at skulle kalde dem “irriterende tynde og selviscenesættende” og skyde dem i skoene, at formålet med de billeder, de lægger op, er at få kvinder som Petra til at tænke: “Fuck, mit liv og spejlbillede sutter virkelig røv”. Det virker unødvendigt, synes jeg. Hvorfor ikke bare nøjes med at sige, at hun træffer nogle valg, som skal gøre hende gladere? Det er jo det, programmet handler om.

Havde én af de tynde piger, hun henviser til, skrevet, at hun unfollowede “irriterende tykke” Petra, er jeg ret sikker på, at det var blevet kaldt fat shaming. Så hvorfor er det mere OK at Petra gør det med omvendt fortegn?

Det undrer mig egentlig også, at hun siger alle disse ting i artiklen, da hun i programmet netop får hjælp af Irina, som i mine øjne passer på definitionen af selviscenesættende blogger med afslørende kropsbilleder på Instagram. I programmet virker det som om, Petra er imponeret af Irinas selvsikkerhed og evne til at hvile i sig selv. Så ja, det gjorde kun min undren større.

I programmet nævner Petra også, at hun helt siden folkeskolen har været utilfreds med sin krop. Jeg forstår ikke, hvorfor bloggere og Instagrammere pludselig skal have en bredside, hvis det er et problem, hun har haft næsten hele livet. Selvfølgelig kan det være, at de bidrager til det dårlige selvværd, men at de ligefrem skulle poste billeder specifikt for at give andre dårlig samvittighed synes jeg er en ærgerlig beskyldning. Samtidigt virker det i min bog hyklerisk at kæmpe for at lære at elske sig selv, mens man kalder andre for “irriterende tynde og selviscenesættende”. Man må vel ha’ lov at elske og fremvise sin krop, uanset hvordan den ser ud? Det handler selvfølgelig om nogle alt for smalle skønhedsidealer, der lige nu dikterer, hvordan især kvinder skal se ud. De idealer skal vi have rykket på, og det tror jeg gøres bedst ved bred accept af alle kropstyper uden bitre stikpiller til andre menneskers kroppe, uanset hvordan de ser ud.

Og her er så et udpluk af, hvad andre har skrevet om “Petra elsker sig selv”:

Hvad er jeres holdning til programmet og Petras mission? :)

11 kommentarer

 • CK

  Kære Sidsel og Lasse.
  Lidt ude af kontekst, men så alligevel ikke… Fordi jeg vil faktisk bare rose jer for netop at være blandt de meget få bloggere, som formår både at virke ufattelig “poleret” og fremstille det perfekte (og da også ret misundels-værdige liv), men så alligevel samtidig give mig et indtryk af, at jeres liv på ingen måde er mere rosenrødt end alle andres. Hvilket også er blandt én ud af få grunde til jeg fortsat følger bloggen og har nydt det længe. I er ekstremt jordnære også hjælper det nok også, at jeg opfatter jer som nogle meget rare og elskværdige mennesker, som jeg med glæde gad omgås.

  Og btw: jeg har ikke set alle afsnit af Petras serie. Jeg elsker det hun før har lavet, men efter 3 afsnit af denne føljetob måtte jeg simpelthen stoppe, da jeg fik alt for ondt i maven over at se med. Måske egentlig mest, fordi det virker rammer et særdeles ømt punkt i mig som jeg helst ikke konfronteres med. Og ud fra det perspektiv, må man sige serien er lykkes – det har i al fald igangsat noget hos mig. At jeg så vælger at springe fra, ja – dét er jo ikke så heldigt hvis man ser på seertal etc.

  De bedste solskinshilsener
  Camilla Kirstine

  – Keep up the great work!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej CK :)

   TUSIND tak for den søde kommentar. Vi sad lige og læste den sammen og vi smiler op til begge ører :) Vi prøver nok også at ramme det der punkt mellem “se, hvor nice vi er” og “så nice er vi alligevel heller ikke”.. haha, hvis du kan følge mig? Vi vil egentlig bare gerne prøve at afspejle vores liv, som det ser ud på godt og ondt. Heldigvis er der rigtig meget godt og ikke ret meget ondt, så det er også sådan, det ofte kommer til at se ud på bloggen.

   Vi har snart set alle afsnit af Petras serie, og synes faktisk det er ret godt. Vi har intet ondt at sige om serien, jeg tror, som du også skriver, at den har været med til at åbne op for nogle debatter og noget refleksion hos både mænd og kvinder. Så det er jo godt gået!

   Mange hilsener fra Marmeladefabrikken/Rodebutikken (lige nu) :D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Molly

  Jeg kommer lige med et semi-surt opstød, det håber jeg er ok ;)
  Jeg føler, hvis jeg skal være helt ærlig, at den artikel i ALT er blevet misforstået og misfortolket i sådan grad at det næsten er pinligt for dem der skriver blogindlæg om, hvor ramte de føler sig over den.

  Petra er mega modig i artiklen og beskriver en menneskelig følelse vi tit ikke vil kendes ved, nemlig misundelse. Helt ærligt, dem der påstår at de ALDRIG har skulet lidt til en supermodel/hende den smukke i klassen/den der tynde modeblogger der har det hele, lyver sgu. Og her er Petra helt uden filter og indrømmer blankt, at hun har haft de tanker. Hun tydeliggør oven i købet at det har at gøre med hendes EGET dårlige selvværd, men at de følelser kommer til udtryk i hendes irritation over fx bloggere.
  Jeg synes, at dem der angriber den artikel, skal læse den igen og forstå, at Petra hele vejen igennem tager udgangspunkt i sit eget selvbillede. Og seriøst, så må diverse bloggere altså komme ned fra deres høje hest og lade være med at blive sure over, når folk er misundelige på dem. For det er jo tydeligvis misundelse artiklen handler om, og ikke at i er onde, slanke mennesker uden et rigtigt arbejde. Det er ligesom når man stalker sin eks-kærestes smukke nye kæreste og tænker: “hun er sikkert grim om morgenen, hæ” det bunder i éns egen selvforståelse og det er Petra klar over og beskriver på fineste vis i artiklen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Helt OK Molly, synes nu din kommentar er mere konstruktiv end sur, så det er jo godt ;)

   Jeg kan sådan set godt følge, hvad du siger! Jeg synes, det er helt i orden at være misundelig på bloggere, modeller eller bare andre ganske almindelige mennesker. Men jeg synes ikke det er rimeligt at skyde skylden på bloggerne for Petras dårlige selvværd. Det er selvfølgelig i orden, at det er bloggere og modeller, der bringer noget irritation op i hende. Jeg synes dog stadig det er dobbeltmoralsk at komme med negative kommentarer om deres kroppe, når man nu netop selv døjer med dårligt selvværd over ens egen krop. Det er lige så lidt i orden at tale dårligt om den ene krop som den anden, uanset hvordan den ser ud og hvor/hvordan, den bliver fremstillet.

   Jeg synes ikke kun Petra tager udgangspunkt i sig selv – hun sender da stikpiller til højre og venstre. Hun kunne sagtens have nøjedes med at fokusere på sig selv uden samtidigt at skulle tale dårligt om andre og stadig fået den samme pointe igennem. Især kommentaren omkring ikke at have et rigtigt arbejde har jo intet med vægt, Petra eller dårligt selvværd at gøre. Så jeg forstår ikke, hvorfor den kommentar overhovedet skulle med. At være misundelig eller at have dårligt selvværd er jo ingen undskyldning for at snakke dårligt om andre. Det kan godt være, det hele er sagt med et glimt i øjet, men jeg synes ikke, det skinner så meget igennem i artiklen.

   Jeg føler mig ikke så truffet af artiklen, jeg synes bare det er lidt sjovt, at den er blevet diskuteret så meget og at holdningerne til den kan være så forskellige :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Jeg kunne ikke være mere enig med dig, Molly!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Jeg synes, at Petra har lavet et fantastisk program. Men jeg vil egentlig hellere kommentere på jeres indlæg, da det jo i langt højere grad handler om hendes artikel i ALT frem for hendes program. Jeg synes, at I har fuldstændig ret i jeres indlæg om, at det er hyklerisk og forkert af Petra at udstille andre, for selv at få det bedre. Samtidig tror jeg, at det er sagt i misundelse frem for er udtryk for hendes egentlige holdning. Og selvom vi alle kan blive enige om, at det hverken var politisk korrekt eller pænt af sagt, at bloggere er irriterende tynde og uden et rigtigt job, så synes jeg, at det er virkeligt ærgerligt, hvis det er dét, debatten skal handle om.

  Det kunne være meget mere spændende og relevant, hvis debatten handlede om, hvad det er for et indtryk Instagram og blog-lang efterlader i samfundet, og hvordan det er med til at påvirke manges selvopfattelse. For uden at alt ansvaret skal ligges på jeres skuldre, (hvilket det langt fra skal,) så må I også selv have gjort jer tanker om, hvordan I (som bloggere, ikke enkelt personer) er med til at påvirke samfundet i dag. For blog-land er fyldt med opstillede, redigerede og polerede billeder, der til tider kan give et urealistisk billede af virkeligheden. Og det er egentlig også min fornemmelse, at det er mange bloggeres egen opfattelse, når de gang på gang føler sig nødsaget til at forsvare deres erhverv. Samtidig er det jo det filtrerede, pæne og polerede liv, som I lever af, og man kan diskutere om I overhovedet ville eksistere, hvis det var anderledes, da de færreste gider at læse om en kedelig leverpostejmad. Men det kunne være meget mere spændende, at høre jeres syn på det, som Petra indirekte henviser til, nemlig at I som bloggere er med til at påvirke folks selvopfattelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Tak for den lange kommentar, Sarah! :) Jeg tror, vi er ret enige. Jeg synes egentlig også det er ærgerligt, at debatten skulle komme til at (delvist) handle om hele det her med “irriterende tynde bloggere” – så jeg forstår heller ikke, hvorfor Petra overhovedet bragte det på banen. Hun kunne vel næsten selv regne ud, at hendes udtalelser ville blive diskuteret og dermed også taget noget af fokus fra den egentlig problemstilling, som jeg synes er rigtig spændende. Vi har også skrevet om netop den problemstilling, du opridser, flere gange på bloggen. F.eks. i disse indlæg fra sidste år: http://sidseloglasse.com/2016/07/06/taenker-hvordan-paavirker-jeres-laesere/ http://sidseloglasse.com/2016/04/24/om-vaere-aerlig/ – så det er bestemt noget, vi tænker over.

   Jeg tror nogle gange man glemmer, at vi i princippet alle er bloggere og at rigtig mange af os fremviser en mindst lige så poleret overflade frem på f.eks. Instagram og Facebook som bloggere gør. Forskellen er antallet af følgere, hvilket selvfølgelig ikke er irrelevant. Jeg synes dog man skal huske, at det ikke nødvendigvis kun er bloggere, som dyrker det at fremstille sit liv på en bestemt måde. Det gør alle med en Instagram- eller Facebook-profil jo i lige så høj grad, selvom nogle selvfølgelig vælger at fremstille deres liv på en måde, der umiddelbart virker mere “ufiltreret” (her er dog stadig tale om valg og fravalg, og det er også et valg at fremstille sig selv som ufiltreret).

   Det er en rigtig spændende debat, og Sidsel og jeg vil bestemt gerne være en del af den. Jeg ved bare ikke, om jeg har det store at tilføje ift. de indlæg, jeg skrev sidste år. Jeg vil jo helst heller ikke gentage mig selv ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah

   Mange tak for svar, og fedt at I har skrevet noget om det -det vidste jeg ikke :-) Det er en vildt svær problemstilling, og noget som jeg selv ville have svært med at forene mig med, hvis det var mig der havde en blog. Du har helt ret i, at det selvfølgelig er hele samfundet, der har et øget fokus på, at fremstille sig selv positivt på sociale medier, det er bare nemmere, at hive jer bloggere ind i debatten, fordi I netop lever af det. Og så tror jeg i høj grad, at Petras kommentar er skrevet i provokation, og for at skabe omtale, hvilken man må sige er lykkedes :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Ja, bloggerne bliver ligesom det mest “ekstreme” eksempel på selvfremstilling i nutidens samfund, så jeg kan også godt forstå at det er dem, man vælger at fokusere på, når man snakker om tendensen. Man skal bare ikke glemme, at det er noget, alle tager del i :)

   Jeg tror helt sikkert også Petra har givet den lidt ekstra gas med udtalelserne for at skabe noget omtale om til programmets premiere. Det synes jeg dog stadig ikke gør det OK at omtale tynde piger/bloggere på den måde, hun gør. Her helliger midlet ikke målet, hvis du spørger mig – og det får mig til at tvivle på, om hun er oprigtigt interesseret i at få det bedre med sig selv til inspiration for andre, eller om hun bare gerne vil ha’ så meget omtale af programmet som muligt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Jeg synes det er helt perfekt, at Petra har lavet sådan et program. Jeg synes ikke altid det er super skarpt, men grundlæggende kan jeg godt lide ideen, og så er Petra en kæmpe favorit. Jeg synes samtidig det er sjovt, at så mange bloggere har valgt at kommentere på hendes indlæg.. ærlig talt, siger hun ikke bare det, alle tænker, og som alle godt ved, i bund og grund handler lidt om misundelse og manglende viden.. Jeg undrer mig da tit over, hvordan bloggere har tid til at lægge den ene Insta-story ud efter den anden, og ville da ønske det var mig, der fik tilsendt Asos vouchers, gratis sko, tøj og muligheden for at spise sjove steder, og samtidig se stanglækker ud -men når jeg lige stopper op og tænker mig om, ved jeg jo godt, at der ligger en masse, masse arbejde bag. Og det ved Petra jo også. Artiklen illustrerer bare det, der er så fantastisk ved Petra, nemlig at hun er utrolig umiddelbar, og på en måde formulerer meget af det, mange kvinder kæmper med: Trangen til at sammenligne sig med andre og en enorm usikkerhed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Jeg synes også det er et vildt godt program! Det skal der ikke herske nogen tvivl om :) Jeg havde bare forventet af Petra, at hun kunne formå at trække debatten op på et lidt højere niveau end “ej hvor er bloggere irriterende”-niveauet. Det er ikke så meget det, at hun prikker til bloggere, det er mere det, at hun også kommenterer nedladende på deres kroppe og den måde, de nu ser ud på. Det synes jeg er ærgerligt.

   Ja, man sammenligner sig altid med andre og græsset ser altid ud til at være grønnere på den anden side :) Men jeg forstår stadig ikke, hvad det skal have at gøre med Petras manglende selvværd, at nogle bloggere spiser avocadomadder og er tynde. Jeg er helt enig i at Petras umiddelbarhed er hendes styrke, men jeg havde alligevel håbet at hun kunne være en tand mere sober og rationel (i artiklen, ikke programmet). Umiddelbarhed er ikke en undskyldning for hykleri.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Miniguide til Koh Chang