Blog vs. Instagram? – Sidsel & Lasse
Nike Swoosh Cap + 20% hos ASOS

Blog vs. Instagram?

unsplash-copyright-free

Jeg har længe haft en indlægskladde liggende med titlen “Blog vs. Instagram” – forleden kom den kære Stonemuse mig i forkøbet med nogle af de tanker, jeg havde gjort mig om emnet. Jeg synes dog, at jeg stadig har noget på hjerte i det henseende. Jeg ved ikke, om det egentlig er noget, der interesserer jer som bloglæsere, men jeg kan love jer for, at det er noget, os bloggere og Instagrammere snakker meget om med hinanden ;)

To konkurrerende (hvis man kan kalde dem det) digitale medier for livsstilsindhold i disse tider er blogs og Instagram. Trafik på både blogs og Instagram er vokset rigtig meget de senere år, selvom det nok er gået endnu hurtigere på Instagram, hvor der efterhånden er rigtig mange store profiler med mange følgere, som de har brugt meget tid og energi på at tiltrække. Mit indtryk er, at flere og flere virksomheder hellere vil samarbejde med Instagrammere end bloggere, og det tror jeg, der kan være flere årsager til. For det første er antallet af følgere synligt for alle, hvor læsertallene hos bloggere ikke ligger offentligt tilgængeligt nogen steder. På den måde kan det måske virke lettere at gennemskue, hvor mange mennesker, man når ud til gennem et samarbejde og dermed hvor “store” de forskellige influenter på Instagram er. For det andet er rækkevidden ofte større på Instagram, og hvis man sammenligner antal følgere på Instagram med unikke besøg på en blog, kommer blogs ofte hurtigt til kort. Jeg kan hurtigt finde de første 50 danske profiler med over 15k følgere, men der er ikke nær så mange blogs, der har 15.000 eller flere unikke besøg om måneden. For det tredje er rigtig mange Instagrammere også villige til at give omtale mod gaver som betaling, hvilket ofte gør dem billigere at arbejde med sammenlignet med bloggere.

Faktisk tror jeg, I ville blive overrasket over, hvor få besøgende nogle Instagrammere har på deres blogs når man kigger på, hvor mange følgere, de har på deres Instagram-profiler. Omvendt er der også mange bloggere, som har rigtig mange besøg på deres blog men ikke tilsvarende mange følgere på Instagram. Derfor kan det også være svært for virksomhederne at gennemskue, hvem de skal samarbejde med. For hvordan kan man selv vurdere, hvilke influenter, der har mange læsere på deres blogs? Her tror jeg, mange brands kigger på antallet af følgere på Instagram og så går ud fra, at der nok også er ca. lige så mange læsere på deres blog. Det er dog langt fra altid sådan, det forholder sig. Det er slet ikke fordi jeg vil tale Instagrammere ned, for jeg har stor respekt for dem, der har arbejdet hårdt for at opbygge en stor og trofast følgerskare. Og ja, jeg gad da også godt selv ha’ lidt flere følgere der ;) Jeg synes bare, virksomhederne skal prøve at gå mere kritisk til, hvem de samarbejder med, og hvad de får ud af det. Blandt andet ved at tjekke efter for falske følgere, som jeg også skrev om her. Derudover synes jeg, man skal huske på, hvordan mange bruger Instagram. For mig er det en slags quick fix, hvor jeg kigger 5-10 sekunder på et billede, og så scroller videre. Sådan tror jeg, mange bruger mediet. De fleste blogindlæg bruger bloglæsere faktisk 1-2 minutter på at læse, så her har man læserens opmærksomheden på en helt anden måde.

Ser man hele “blog vs. Instagram”-diskussionen fra influenternes perspektiv, er der nogle faktorer, der potentielt kunne være fatale for Instagrammerne. Ulempen ved Instagram (og andre sociale medier) er, at man ikke selv kontrollerer platformen. Da Instagram eksempelvis valgte at ændre i algoritmen, var det bare ærgerligt for dem, der pludselig ikke fik samme engagement og rækkevidde på deres billeder, som de engang gjorde. Denne artikel fortæller meget godt, hvilke konsekvenser det har haft for influenter på Instagram, at der er blevet ændret i algoritmen og at influenternes rækkevidde pludselig er blevet skåret ned. Jeg tror, det er et spørgsmål om tid, før mange influenter skal til at betale for at nå ud til deres følgere – præcis ligesom Facebook begyndte på for nogle år siden. Facebook ejer jo Instagram og skal tjene penge på deres investering – så det kommer med stor sandsynlighed til at koste penge for influenterne før eller siden. Det er allerede ved at ske på Youtube, hvor store Youtubere pludselig ikke får lige så mange views og ikke bliver vist på forsiden, som de plejer. I stedet er det de betalende kunder, der bliver promoveret af Youtube, som bliver favoriseret. There ain’t no such thing as a free lunch. Derfor kan det måske vise sig at være til bloggernes fordel på den lange bane, at de selv styrer deres egen platform, hvor ingen kan ændre på rækkevidden eller opsætningen. Se også bare på Snapchat eller Vine og hvor hurtigt, de to sociale medier er røget ud i kulden på grund af nye tiltag fra Instagram. Det kan være risikabelt at lægge alle æg i én kurv, du ikke selv ejer.

Hvordan bruger du selv Instagram og blogs? Og foretrækker du det ene medie frem for det andet? Eller kan man slet ikke sammenligne dem? Smid gerne en kommentar! :)

Apropos Instagram – har I set denne artikel, der fortæller, at en ny undersøgelse viser, at Instagram er det sociale medie, som er mest skadeligt for unge? Hvad tænker I om det?

12 kommentarer

 • Louise

  Så godt et oplæg! Jeg ved godt at instagram også er hårdt arbejde, meeeeen jeg har virkelig stor respekt for lige netop bloggere. Jeg gjorde det selv i en periode, og der fandt jeg bare ud af at det kræver super meget arbejde. Det er ikke kun billeder, men også ofte vildt gode og reflekterende indlæg. Jeg har prøvet at slette instagram i perioder, men jeg har svært ved at undvære mit inspirations-fix. Men jeg læser psykologi, og man ved bare at det fuldstændig, ubevidst, forvrænger ens verdensbillede – hvorfor man ubevidst kan blive mere utilfreds og deprimeret over ens egen tilværelse. Jeg tror at det, for unge start teenageårene, kan være ødelæggende – sociale medier er nice, men også helt latterlige. Jeg vil nok altid have et had-elsk forhold til dem. Held og lykke med renoveringen, det ser spændende (og nice) ud!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Mange tak, Louise! :) Jeg har bestemt respekt for både Instagrammere og bloggere, men jeg kan også mærke på mig selv, at blogging tager meget længere tid end at Instagramme. Det kommer selvfølgelig også an på, hvor meget tid, man lægger i hvert medie. Men jeg tror, blogging generelt er mere tidskrævende. Og så tror jeg, du har helt ret i, at sociale medier kan forvrænge ens syn på tilværelsen. Det er er i hvert fald noget, man skal tilgå med et kritisk og reflekteret blik. Og det er måske nemmere, når man også har været teenager i en verden uden sociale medier :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Spændende indlæg. Jeg har også selv tænkt en del over det på det sidste, og jeg er helt enig i, at det betyder meget, at man selv “ejer” sin platform.
  Samtidig giver en blog meget større mulighed for både dybde og bredde, fordi man kan skrive længere og samtidig kan gå tilbage og finde gamle indlæg. Jeg bruger selv tid på at kategorisere og ordne mine indlæg, så de burde være nemme at finde i min top-down-menu. :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Ja, det har du ret i – jeg synes også, en blog i højere grad inviterer til længere tekster og mere fordybelse end f.eks. på Instagram. Men hver sin platform har helt klart hver sin kvalitet og styrke :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Hey Lasse!

  Mega spændende indlæg!

  Jeg har længe tænkt på, hvad det er der gør, at jeres blog adskiller sig fra andre. Jeg, som selv læser kommunikation, synes det er mega fedt, at I deler jeres tanker og erfaring fra den anden side af den ”professionelle bloggerskærm”.

  Men en anden ting, som jeg lige kom til at tænke på, som kunne være spændende, hvis du/I kunne sætte nogle tanker på, er; hvordan bloggere bevidst skalere op og ned for antallet af indlæg.. Jeg har nemlig en teori om, at nogle bloggere poster rigtig mange indlæg hen over en laaang periode, for at skabe en større trofast læsergruppe. Og i lang tid poser mange indlæg ofte, for at være loyal overfor sine følgere… Men så pludselig begynder selvsamme blogger, hvad der virker bevidst, at blogger færre indlæg og sjældnere; kan det være for lige pludselig at virke eksklusiv med sin blog?

  Jeg synes, det er så spændende hvilke strategier der ligger bag.

  Sorry det blev langt.
  God dag (and keep up the good work!)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hey Amalie!

   Er rigtig glad for, at du synes, at vores blog skiller sig ud. Både Sidsel og jeg har jo også læst kommunikationsuddannelser, så interessen for det ligger der nok bare helt naturligt :)

   Det er en spændende teori, du har. Det er dog ikke noget, jeg kender fra mig selv eller Sidsel. Jeg tror, vi blogger, når vi har tid og noget på hjerte. Ikke at det skal være super dybe ting hver gang, det kan også sagtens være et outfit eller en opskrift. Men jo, jeg tror da nogle bloggere udgiver mange indlæg i en periode for at nå længere ud og så måske senere nedjusterer mængden af indlæg lidt. Det er egentlig en meget smart strategi! Det er enormt svært at opretholde det, hvis man skal udgive to indlæg om dagen, så på et tidspunkt kører man bare træt som blogger, og så er man altså nødt til at udgive nogle færre indlæg. Heldigvis byder livet også på andet end blogging, og så må man lægge sin tid et andet sted nogen gange. F.eks. bruger vi meget tid på at renovere lejlighed lige nu, og det gør altså, at vi har lidt mindre tid til at blogge. Sådan kan det gå lidt op og ned :)

   God dag til dig og mange tak for den fine kommentar!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes det fede ved instagram er, at man konstant er med på sidelinjen til nogle fjollede hverdagsglimt hos de bloggere, man allerede læser med på. Dertil følger vi også nogle andre medietyper, eller finurlige hverdags-mennesker, som bare har nogle skøre, spændende eller sjove profiler.
  Men det ér mere overfladisk, og meget mere et quickfix. Så jeg synes det er så ærgeligt, når inspirerende bloggers reducere sig til kun at have instagram, da man ofte følger flere der, og de mere drukner i mængden.
  Jeg vil helst ikke at det skal være enten eller, og hos os synes jeg vores blog og instagram komplimentere hinanden ganske fint (: Jeg vil hvertfald ikke undvære det ene eller det andet.

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Sjovt, jeg synes faktisk man får en masse hverdags-indhold på blogs, så derfor bruger jeg ikke Instagram til det også. Der søger jeg nok mere inspiration og flotte billeder end små hverdagsglimt (selvom begge dele er rigtig fint!). Min egen profil er ikke så hverdagsagtig og sjov, den er nok lidt mere poleret, hvilket jeg så prøver at supplere ved at være mere personlig her på bloggen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise S

  Helt enig i din skelnen mellem Insta som et quick fix og blogs som noget mere substantielt. Personligt følger jeg ikke ret mange IG’ere for inspirationens skyld – der går jeg mere efter at blive underholdt. En IG’er vinder derfor hos mig, hvis vedkommende er god til små, sjove hverdagsobservationer – gerne så selvironisk som muligt. Hvilket bl.a. er grunden til, at jeg følger mange fra stand-up-miljøet. For mig er IG et ekstremt overfladisk medie i sammenligning med blogs – især fordi jeg er af den ‘gamle skole’, i den forstand at min bloginteresse begyndte længe før, der var nogen der tjente penge på det. Og så er jeg også bare mere ord-menneske end billed-menneske. Så for mig er (udvalgte) bloggere nogle, jeg føler en personlig relation til, og som jeg i mange tilfælde ‘stoler på’ – det ville jeg aldrig gøre med en ‘ren’ IG’er.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Spændende! :) Jeg følger faktisk en del IG’ere for inspirationens skyld mere end for at blive underholdt. Jeg følger f.eks ikke Anders Hemmingsen (selvom jeg da tjekker hans profil nu og da). Jeg holder nu også af de små hverdagsbilleder, men jeg synes det er mindst lige så fedt med de seje, inspirerende billeder, som selvfølgelig er lidt polerede og med et par filtre på, men som alligevel inspirerer. Interessant at du “stoler” mere på en blogger end en ren Instagrammer – hvorfor tror du, det kan være? Er det fordi bloggere deler mere ud af sig selv, eller hvad tænker du om det?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise S

   Hmm, ja en del af forklaringen skal nok findes i, at jeg føler jeg “kender” en blogger bedre, end jeg nogensinde ville gøre med en IG’er – fordi jeg får content i narrativ form og ikke kun visuel. Og måske også lidt, fordi jeg føler en blogger investerer mere i sine læsere – det virker på en eller anden måde lidt for … nemt bare at smide billeder på insta. Den (lidt tarvelige, I know) holdning bunder dog 100% i min egen uvidenhed; simpelt hen fordi jeg ved væsentligt mindre om at drive en kommerciel IG, og hvilket arbejde det indebærer, end en blog. Ikke desto mindre synes jeg hurtigere, en kommerciel IG-konto risikerer at komme til at ligne midtersiden i et hvilket som helst modeblad. Og jeg må sgu nok bare indrømme, at min interesse for mennesker er større end min interesse for mode.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Gode tanker og pointer, Louise! Fedt at du vil dele lidt ud af dem :) Jeg tror egentlig, vi er meget enige. Jeg kan dog også godt li’ at læse modeblade. Men jeg er bestemt også interesseret i mennesker. Derfor læser jeg og Sidsel f.eks. Euroman – det er en fornem blanding af begge dele, synes jeg. For mig må der gerne være lidt af begge dele :) Men mode-inspirationsdelen finder jeg nok oftere på Instagram end på blogs.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nike Swoosh Cap + 20% hos ASOS