Det første job: 8 ting du skal huske – Sidsel & Lasse
Marmeladefabrikken: glimt fra renoveringen

Det første job: 8 ting du skal huske

apple-desk-working-technology_24031281740

Vi nærmer os så småt den tid på året, hvor mange nyuddannede skal ud at finde deres første “rigtige” job, og i den forbindelse vil jeg gerne prøve at sætte fokus på et par ting, jeg synes, man skal huske, når man hopper ud på arbejdsmarkedet for første gang. Jeg blev selv færdiguddannet i sommeren 2015, så det er ikke fordi, jeg har mange år på bagen på arbejdsmarkedet. Til gengæld står overgangen fra studietiden til arbejdslivet ganske friskt i hukommelsen ;) Her er nogle af de ting, jeg synes, man bør huske på:

1. Det er vigtigt med gode kollegaer

Dine arbejdsopgaver kan være nok så spændende og udfordrende og lønnen nok så god, men hvis du bare ikke føler, at dine kollegaer og dit arbejdsmiljø er det rigtige, kan det være svært at motivere sig selv til at stå op om morgenen for at tage på arbejde. Så det er bestemt en god idé at undersøge, hvem du kommer til at arbejde sammen med og under hvilke omstændigheder, inden du takker ja til et job. Selvom det selvfølgelig kan være svært at vide med sikkerhed på forhånd.

2. Du skal (sandsynligvis) ikke have dette job resten af dit liv

Det afhænger selvfølgelig lidt af din uddannelse og branche, men det er nok ret sjældent at en person arbejder det samme sted hele sit liv (og det bliver det i høj grad fremadrettet). Så hvis du sidder på din første arbejdsdag og tænker “shit, er det her så bare mit liv nu?” er svaret sandsynligvis nej. Så fortvivl ikke – man skal jo starte et sted. Selvfølgelig, hvis du synes, det er helt forfærdeligt, kan det godt være, du skal kigge efter et nyt job.

3. Du starter måske ikke på den løn, du havde forestillet dig

Igen afhænger det nok meget af branchen, men du skal være forberedt på, at du måske ikke kommer ud og får præcis den løn, du havde håbet på, i dit første job (vi kender både medstuderende, der er startet på 25.000 om måneden, og andre, der er startet på 33.000). Som helt nyuddannet har man sjældent så mange argumenter at bruge i en lønforhandling og må derfor ofte tage til takke med det, man får tilbudt. Selvfølgelig skal du heller ikke sælge dig selv for billigt. Men mon ikke du overlever at arbejde til en lidt lavere løn de første 6-12 måneder inden du eventuelt tager en lønforhandling?

4. “Har jeg siddet 5 år på skolebænken for det her?”

I virkeligheden har du måske siddet 10-11 år i folkeskole, 2-3 år på en ungdomsuddannelse og 3-5 år på en videregående uddannelse. Det første voksenjob føles lidt som kulminationen på alle de års uddannelse, og den følelse kan ærligt talt godt være lidt flad. Forskellen på at sidde 5 år med næsen i en masse akademiske tekster og på at komme ud og bruge sin erfaring i et job kan godt være ret stor. Umiddelbart tror jeg, det er de færreste jobs, hvor du kommer til at skulle bruge en masse af dine færdigheder fra din uddannelse i bred udstrækning lige med det samme. Men det kommer hen ad vejen. Man skal jo som sagt starte et sted :)

5. Hvor lang skal arbejdsugen være?

Flere og flere virksomheder og mennesker på arbejdsmarkedet er ved at blive mere lune på idéen om en 30-timers arbejdsuge. Andre lægger glædeligt 10-15 ekstra interessetimer hver uge. Det kan være en god idé at gøre op med dig selv, om du har lyst til at arbejde 30, 37 eller 47 timer om ugen inden du søger job. I udgangspunktet synes jeg ikke, der er noget galt i at arbejde lidt over eller at lægge nogle interessetimer for f.eks. at nå en deadline eller afslutte et projekt på arbejdet. Problemet for mig opstår, hvis det forventes, at du hver uge bruger mange flere timer ud over de 37, der står i din kontrakt, på at færdiggøre opgaver. De færreste jobs er så fede, at man har lyst til at ofre al sin fritid på dem.

6. Sæt dig mål for din faglige udvikling

For ikke at “gå i stå” i din karriere, kan det være en god idé at sætte dig nogle mål for, hvordan du gerne vil udvikle dig, så du opnår nye faglige kompetencer og styrker dem, du allerede har. For nogle kan det være en nærliggende mulighed at være tilfreds med status quo, fordi det er nemt og mageligt ikke at skulle udfordre sig selv. Det er der heller ikke nødvendigvis noget galt i. Men ofte er det mere motiverende at gå på arbejde, hvis du udfordrer dig selv og stræber efter at blive bedre.

7. Tag det roligt, selvom du er på dagpenge

Skulle du være i den situation, at du ikke finder et job med det samme efter endt uddannelse (ligesom rigtig mange andre), så tag det roligt. Giv dig hellere god tid til at finde det rigtige job frem for at tage det første og bedste, du får tilbudt. Du kan også bruge tiden konstruktivt på at tage på kurser, workshops og lignende, der kan styrke din profil i jobsøgningen. Og helt ærligt, så er det altså også i orden at bruge lidt tid på at slappe af og nyde, at du ikke skal arbejde. Det er jo ikke sjovt at være arbejdsløs, hvis man ikke engang må se lidt Netflix på sofaen uden at skulle have dårlig samvittighed. Du skal tids nok få lov til at yde til samfundet!

8. Vær ikke bange for at tage et job uden for din branche

Får du muligheden for et job, som lyder spændende, men som egentlig ikke er det, du er uddannet til, så tag det da alligevel! Man bliver tit smidt rundt i nogle retninger, man ikke havde regnet med, og det er ikke altid, at din uddannelse skal bestemme retningen. Nogle gange (faktisk ret tit) er det en god idé at lade den gode mavefornemmelse vælge. Det er sjældent at det skader med noget erfaring, der stammer fra et sted uden for din branche. Det gør jo kun din profil bredere.

4 kommentarer

 • Haan

  Er det evt muligt for dig at lave nogle tips til hvordan man får en lønforhøjelse? Altså hvordan man skal gribe samtalen an?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Haan :) Jo, det kunne vi nok godt kigge på. Men for at være helt ærlige, er det faktisk ikke noget, vi har den helt store erfaring med, haha :D Men vi skriver os din forespørgsel bag øret!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Hvor er det bare dejligt når du og Sidsel tager jer tid til at give erfaringen videre om uddannelse og job. Jeg er netop begyndt på mit speciale og kan mærke at min bevidsthed så småt tuner sig ind på, at jeg snart skal sige farvel til tilværelsen som studerende og goddag til det rigtige voksenliv. Det er altid rart at få afmystificeret alle de bekymringer man kan have om at komme ud på arbejdsmarkedet, ved at høre at andre går med de helt samme tanker, eller at folk der har prøvet det nogle gange siger “bare tag det roligt, det skal nok gå” :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Tina :) Tusind tak for den søde kommentar. Er virkelig glad for, at du kan bruge vores indlæg til noget. God fornøjelse med specialet og held og lykke med den efterfølgende jobjagt. Bare tag det roligt, det skal nok gå ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Marmeladefabrikken: glimt fra renoveringen