Status på influencer-land – Sidsel & Lasse
Marmeladefabrikken: tanker om drømmekøkkenet

Status på influencer-land

Jeg har i noget tid gået med en masse tanker og observationer i forhold til hele influencerbølgen, som man vel næsten kan kalde den tendens, der for alvor skyller ind over det danske såvel som det globale mediebillede i disse år. Her følger en håndfuld af mine tanker om Instagram, Youtube, blogs og hvad der ellers rører sig af medier og hvordan det hele ser ud i det større billede.

cellphone-1149656_1280

Instagram og Facebook

Det går generelt hurtigt på de sociale medier, men især ét medie har de seneste år taget rigtig meget fart – Instagram. Der er virkelig mange influencers og der er masser af brands, der gerne vil arbejde kommercielt med dem. Globalt bliver der bliver brugt milliarder af kroner på markedsføring gennem Instagram – både via influencers og via promovering af billeder i selve app’en. Som I nok ved, købte Facebook Instagram i 2012 og I kan være ret sikre på, at Facebook har tænkt sig at skulle tjene penge på det køb. Vi er allerede ved at se, hvordan Facebook har tænkt sig at tjene penge på Instagram og – surprise – det ligner ret meget den fremgangsmåde, de brugte til at kommercialisere Facebook på. Vil du nå ud til dem, der synes godt om din side på Facebook, skal du betale for det. Sådan har det været længe. Facebooks algoritme begrænser kraftigt dit organiske reach, så det kan sagtens være at du har 20.000 likes på din side, men hvis du ikke smider en sjat penge efter dit opslag, er der en meget lille chance for at du rent faktisk når ud til disse 20.000 mennesker. Instagram introducerede for ikke så længe siden en ny algoritme der gjorde, at opslag ikke længere blev vist i kronologisk rækkefølge. Instagrams forklaring dengang var, at de ville sørge for, at brugerne så præcis det indhold, de helst ville se. Altså sorterer algoritmen de ting fra, som den ikke mener er interessante for dig at se. Hvordan algoritmen præcist fungerer, er der ingen der ved. Instagram har dermed fået muligheden for at begrænse rækkevidden hos influencers og virksomheder – præcis som de gjorde det på Facebook for nogle år siden. Men frygt ej – du kan jo bare betale for at nå ud til dine følgere! Samtidigt med introduktionen af den nye algoritme introducerede Instagram muligheden for at få en virksomhedsprofil. Dette gav nogle fine muligheder for som influencer eller brand at holde øje med sit reach, sine interaktioner og andre interessante parametre. Samtidigt hjælper dette Instagram med at identificere de IG-profiler, der drives med kommerciel hensigt, og selvom det ikke er bekræftet endnu, må man formode, at det netop er disse profiler, der vil opleve den begrænsede reach først.

Jeg har i de seneste par måneder set masser af influencers spørge i forskellige online-fora “oplever I også, at I ikke får lige så mange likes og kommentarer og når ud til lige så mange af jeres følgere, som I engang gjorde?”. Det lader til at rigtig mange influencers oplever dette for tiden. Og det bliver med garanti ikke bedre. Sådan kan det desværre nogle gange gå, når man har opbygget en stor følgerskare på et medie, man ikke selv er herre over. Hvis jeg skulle give ét råd til influencers på Instagram og virksomheder med mange følgere ville det være: skynd dig at få flyttet dine følgere hen på en platform, du selv styrer! For nogle år siden så man virksomheder med tusindvis af følgere på Facebook, som pludselig mistede en stor del af værdien på deres side, fordi de ikke længere kunne nå ud til deres mange følgere uden at betale. Jeg tror, vi kommer til at se nogenlunde det samme på Instagram over tid. Facebook vil gerne ha’ en (stor) del af de penge, der lige nu bliver tjent på Instagram-markedsføring, og de har opskriften fra da de for alvor begyndte at tjene penge på Facebook.

Snapchat

Shit mand, den døde, hva? Man har før set, hvor hurtigt et socialt medie pludselig kan opleve en total brugerflugt. I husker nok Vine (videodelings-app’en, du ikke længere bruger, hvor brugere kan dele korte videoer). Så snart Instagram introducerede muligheden for at dele videoer, var Vine færdig. Der er selvfølgelig stadig folk, der bruger Vine og Snapchat, men selve Snapstories-delen fik gevaldige klø, så snart Instagram introducerede stories. Jeg kan tydeligt huske, hvordan alle med mange følgere på Snapchat lagde deres første Instastory op og trodsigt proklamerede “Følg mig på Snapchat, kommer ikke til at bruge Instastories”. Men her lidt over et år senere er der langt flere, der bruger Instastories og dem med mange følgere på Snapchat forsøger at få dem over på Instastories i stedet for. Den er vendt helt om. Jeg bruger stadig selv Snapchat en smule, men kun til at sende og modtage billeder til 10-15 venner, og jeg bruger aldrig tid på stories derinde. Måske bruger den yngre generation det stadig relativt aktivt. Men lektien er klar – apps og sociale medier kan lynhurtigt erstatte hinanden. Så hvis du som influencer har mange følgere ét sted, så sørg for at få dem dirigeret et sted hen, hvor du også kan få fat i dem, når det medie, de følger dig på, er dødt.

YouTube

YouTube er jo det helt store og spået til at erstatte tv på mange områder (hvilket det til dels allerede gør, når man f.eks. snakker om børne-tv). Der bliver brugt kæmpe budgetter på markedsføring gennem de største YouTubere i Danmark og globalt set. YouTube lider i min optik dog lidt af det samme problem som f.eks. Instagram – influencers på YouTube har ikke selv kontrol med platformen. Så hvis YouTube beslutter sig for at ændre i opsætningen og forretningsmodellen er der intet, man som YouTuber kan gøre, da man ikke “ejer” sin kanal. Det sker allerede for udenlandske YouTubere, at eksponeringen af deres kanaler bliver nedprioriteret til fordel for de kanaler, der betaler for at komme på forsiden under “anbefalet” og “hot lige nu”. I store træk det samme move, som Instagram og Facebook har lavet. Det er måske lidt en påstand fra mig, men jeg så en video fra en kendt YouTuber på et tidspunkt, som påviste, hvordan han var blevet nedprioriteret til fordel for betalende kanaler. De danske YouTubere burde gå sammen og lave deres egen webside uden for YouTube, hvor man kunne gå ind og finde alle deres videoer samlet, som så også ville ligge der, hvis YouTube lukker ned eller ændrer så meget på platformen, at det skader YouTuberne og deres forretning.

Podcasts

Det er sjovt, hvordan podcasts virkelig har fået godt fat i forbrugerne. Der er pludselig et hav af podcasts derude, og mange af dem er også rigtig gode. Podcasts har jo eksisteret halvlænge, men herhjemme er det et relativt nyt format, og diverse podcastere (eller hvad man kalder dem?) arbejder stadig på at finde en model, hvor de kan lave seje podcasts og samtidigt leve af det eller i hvert fald tjene penge på det, sådan at det kan løbe rundt. Det er blevet grebet lidt forskelligt an – Morten Resen blev sponsoreret af blandt andre GoMore, som han nævner i sine podcasts. Peter Falktoft og Esben Bjerre bliver sponsoreret af Irma, som på forskellig vis bliver involveret i det indhold, de to herrer producerer. Og nu har de seje piger bag Fries Before Guys for ikke så længe siden annonceret, at man kan donere til dem, sådan at de kan fortsætte med at lave deres program. Det synes jeg faktisk er ret interessant og et modigt træk. Det er virkelig svært og usikkert i sidste ende at skulle afhænge af folks velvilje til at donere penge til ens projekt, især hvis det ellers er gratis tilgængeligt. Nanna og Josephine laver jo nogle virkelig gode podcasts, som helt klart er værd at betale lidt for. Men prøv at forestille jer, hvis DR var gratis og afhængige af at danskerne frivilligt donerede en sjat penge fordi de godt kunne li’ at se programmerne der. Det ville nok ikke løbe rundt ret længe. Sidsel og jeg kunne jo også godt droppe alle reklamer her på bloggen og så bede jer om at betale et symbolsk beløb om måneden for at få adgang til at læse med, men noget siger mig, at det ikke ville falde i god jord hos jer og at I nok ville holde op med at følge med her på bloggen. Jeg kan i hvert fald ikke selv nævne ret mange blogs, jeg ville betale fast for at læse med hos. Ikke at der ikke findes betalingsværdige blogs, men nu er jeg jo bare blevet vant til at de er gratis. Det må være lidt det samme (eller i virkeligheden det omvendte) dilemma, de traditionelle medier som aviser, magasiner og dagblade står overfor lige nu. Især printmagasinerne lukker jo på stribe i disse år.

Blogs

Åh ja, gode gamle blogs. De var jo et forholdsvist nyt fænomen her i Danmark, hvis bare vi går 7-8 år tilbage. Nu er blogging nærmest gået hen og blevet mainstream. Det er i hvert fald slået igennem i den brede befolkning, og der findes blogs i alle mulige afskygninger. Der er ingen tvivl om, at Sidsel og jeg har dedikeret størstedelen af vores tid til blogmediet, som stadig er det, vi bedst kan li’, synes er sjovest og tror mest på. Der var engang, hvor et blogindlæg bare kunne være et billede af et par leggings fra H&M og to linjer om at man lige havde købt dem på udsalg, og så kom der ellers bare masser af kommentarer. Those days sure are over! Og det er egentlig godt nok. Blogmediet startede sjovt nok ud med at være en form for hurtigere, short read-alternativ til f.eks. avisartikler og magasiner, men har siden udviklet sig til et long read-alternativ til de endnu hurtigere opdateringer på f.eks. Instagram og Snapchat. Blogs er blevet det medie, hvor man kan gå mere i dybden med forskellige emner, mens Instagram, Snapchat og deslige hovedsagligt er til de kortere og måske mere (men ikke udelukkende) overfladiske opdateringer. Ser man på blogs fra en influencers synspunkt er der en klar fordel – man har selv kontrol over platformen og hvordan ens læsere finder frem til den. Der er ikke nogen, der pludselig kan beslutte sig for at begrænse dit reach, udkonkurrere din distributionsform eller skære værdien af dine følgere og læsere ned til ingenting. Jeg må sige, at det er en rar og sikker følelse selv at være herre over sin platform og ikke skulle være bange for, at personerne bag den pludselig finder på at gøre noget, der potentielt kan ødelægge det, du har gang i. Det gør det selvfølgelig også sværere at tiltrække og fastholde en større læserskare, når man ikke har hjælpen fra en platform som Instagram med 800 millioner aktive brugere, hvor man har mulighed for relativt hurtigt at opbygge en større følgerskare. Der er efterhånden rigtig, rigtig mange Instagram-profiler bare i Danmark, der har over 10.000 følgere, men der er ikke i nærheden af at være lige så mange blogs med 10.000 unikke besøg om måneden, hvis man ellers kan sammenligne de to tal. Det er på ingen måde for at underminere dem, der har brugt masser af tid og energi på at opbygge en følgerskare på Instagram, men nogle gange har jeg set profiler få 5000 nye følgere i løbet af én eller to måneder. Det virker næsten for nemt, ikke? “Hvad der kommer let, går let” fristes jeg næsten til at sige, selvom Instagram stadig er et godt sted for influencers. Men det tror jeg bare ikke nødvendigvis, det bliver ved med at være. Uden at det skal lyde alt for meget som en dommedagsprofeti ;)

16 kommentarer

 • Christoffer

  Super godt indlæg Lasse. :-)

  Jeg er meget enig i dine overvejelser og pointer, du har fundet frem til i forbindelse, med analysen af dette. :-)

  Hvordan forholder dig og Sidsel, jer til at selv være influencer i form af jeres blog, instagramprofil, sponsoreret indlæg, m.m.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hey Christoffer :)

   Mange tak skal du ha’! Hvordan tænker du specifikt – altså hvilke forpligtelser vi har over for vores læsere, eller hvad mener du? :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christoffer

   Hm nej, jeg tænker mere på hvordan I har det personligt med at være influencer igennem, jeres forskellige platforme: Bloggen, Instagram, m.m. :-) Synes I det er cool, at kunne påvirke folk via jeres instagram eller bloggen ift tøjkøb, rejser, oplevelser, m.m. :-)

   Håber det er uddybbende nok :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Jo, forstår godt hvad du mener :) Faktisk tror jeg ikke vi tænker så meget over, at vi måske har en indflydelse på folk. Vi fokuserer egentlig bare mest på at fortælle om de ting, vi selv synes er fede, og så må vores læsere og følgere jo selv vælge, hvad de synes om det og hvad de lige bliver inspireret af :) Det gælder både bloggen, Instagram, Facebook og så videre. Jeg synes, en blog og en IG-profil kan nogle forskellige ting, der er sjove og interessante på hver deres måde. Men jeg tror, Instagram er på lånt tid. Sådan som det ser ud nu i hvert fald.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  SUPER godt indlæg og rigtige gode og fine reflektioner jo :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Shit, Lasse!! Det var dælme et godt indlæg. Jeg er totalt enig i alt hvad du analyserer dig frem til og du kom også lige med et par pointer, som jeg ikke selv havde tænkt over!! Thumps up!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Tusind tak, Mie! Det betyder meget, når det kommer fra en fellow blogger som dig! ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helt vildt enig med dine betragtninger. Jeg læste en artikel for en måneds tid siden, der erklærede blogs for døde (og sagde at instagram var fremtiden). Jeg kunne ikke være mere uenig. Instagram bliver dårligere og dårligere i reach, vildt mange snyder med følgere og alt er blevet SÅ perfekt derinde, at det er for meget (synes jeg, ihvertfald). Når man pludselig ikke kan tage et outfit billede uden at have balloner, glimmer og solnedgang med hver gang, så har det taget overhånd. Jeg er begyndt at finde de sygt perfekte billeder mere irriterende end fantastiske kan jeg mærke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Ej hvor sjovt! Kan du mon finde et link til den artikel? Gad vildt godt læse den :D Jeg tænker lidt, at Instagram måske er, hvad man gør det til? Hvis man følger alle dem, der kun lægger perfekte billeder op, så er det også det, dit feed kommer til at bestå af. Det er rigtigt, at der er mange profiler med meget, meget perfekte “liv” og billeder, men jeg synes samtidigt også der er en stigende tendens, der går ud på at være mere ærlig og upoleret på IG, så på en måde er der måske to lejre? :) I don’t know…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Som marketing-studerende synes jeg virkelig at det her indlæg er interessant. Thumps up! 🙌🏻 Vi har haft flere forelæsere ude for at snakke om lige præcis sociale medier og brugen af dem, hvor flere af dem også påpegede dilemmaet med at blogs netop er blevet mainstream og kommercialiseret: De mister autenciteten og troværdigheden. Jeg er også selv af den opfattelse, at sponsorerede indlæg mv. er med til (i et vist omfang) at underminere den autencitet som netop er bloggernes oprindelige force, og at denne tendens vil flytte med over til instagram – hvis den ikke allerede har gjort det. Der er allerede lavet en del studier om det, og hvis min primære interesse for marketing ikke lige lå et andet sted (og jeg derfor har valgt et andet emne), så havde det uden tvivl været noget jeg havde syntes var spændende at kaste mig over til specialeskrivningen. Der må virkelig være nogle spændende findings at gøre! ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Sara :)

   Tusind tak! Er glad for, at det kunne vække din interesse lidt ;) Jeg er til dels enig i det, du siger. Blogs er rigtigt nok blevet mainstream og kommercialiserede, og i visse tilfælde er dette da garanteret også gået ud over autenticiteten på bloggen. Jeg vil dog mene, at det sagtens kan være muligt (jeg har i hvert fald set det mange gange før) at skrive et sponsoreret blogindlæg, som både er autentisk og har en værdi for den, der læser det. Det er den enkelte bloggers opgave at sørge for at det indhold (sponsoreret eller ej), der bliver postet på bloggen er af høj kvalitet og relevans for læserne. Man kan selvfølgelig nok ikke komme uden om at blogs har “mistet sin uskyld” så snart det første sponsorerede indlæg blev skrevet, men jeg tror sagtens blogs og kommercielt indhold på dem kan eksistere i lang tid frem :) Som jeg ser det er der to muligheder – enten tjener bloggerne penge på kommercielle samarbejder eller også betaler læserne for at følge med på bloggen, der så drives reklamefrit. I disse tider kæmper selv de største aviser og dagblade med at tjene penge på deres indhold online, så jeg tror kun at bloggere ville have mindst lige så svært ved at overbevise deres læsere om at de skulle betale for at læse med. Men jeg kan jo tage fejl ;)

   Tak for din kommentar og god dag! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina KH

  Et fint indlæg:-)
  Jeg ved man kan købe falske følgere både til FB og Insta og disse i tusindevis, så… lidt snyd. De afkaster ikke likes og kommentarer.
  Derimod er bloglovin tallet mere til at regne med.
  Et godt efterår.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Mange tak skal du ha’ :) Faktisk kan falske følgere på Instagram godt like og kommentere billeder hos dem, der har købt dem. Men det er stadig ret tydeligt at skelne en falsk profil fra en ægte (for det meste, i hvert fald). Bloglovin’ kan også være et fint prej om en blogs størrelse, men man kan jo sagtens have mange læsere uden at have specielt mange Bloglovin’-følgere ligesom du omvendt godt kan have mange følgere på BL, der bare ikke læser bloggen, fordi du f.eks. ikke poster noget indhold :) Godt efterår til dig også, Tina!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Et bloglovin tal kan også snyde. Fx bruger nærmest ingen af de unge læsere bloglovin. Samtidig brugte rigtig mange konkurrencer til at booste deres bloglovin tal for 5-6 år siden. I mere end et år var det hos mange et krav for at deltage i konkurrencer, at man fulgte dem på bloglovin. Derfor har nogle meget, meget højere bloglovin tal end hvad der overhovedet siger noget om deres blogs størrelse. Så jeg mener faktisk ikke, at Bloglovin siger mere om end blog end Instagram gør. Det der siger alt, er at spørge bloggeren om bloggens trafik. Jeg kender ingen bloggere, der ikke gerne vil udlevere det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Enig :) Antal følgere på Bloglovin’ (eller Facebook, Instagram, osv) siger ikke noget så præcist om bloggens trafik som selve bloggens trafiktal gør! Jeg fornemmer, at det er lidt forskelligt, om bloggere har lyst til at afsløre deres læsertal. Især hvis de har mange følgere på Instagram tror jeg, mange vil blive overraskede, hvis læsertallet på deres blogs ikke var tilsvarende højt.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Marmeladefabrikken: tanker om drømmekøkkenet