Styr på maven? - Sidsel & Lasse
Efterårsfodtøj hos Paw Sko + vind 1000 kr til valgfri Paw Sko-butik

Styr på maven?

Sponsoreret af Renew Life

probiotic-3a

probiotic-4a

dsc05742

probiotic-2a

Kender I det, når det føles som om alderen sniger sig ind på én, og bliver til en slags hypokondri-light? Lige meget om det er ondt i knæet, en visdomstand der driller eller åndenød på vej op ad den stejle bakke: “det må være fordi jeg snart bliver 30!”. Men det handler jo i virkeligheden i lige så høj grad om livsstil og i nogle tilfælde om, at man måske bliver mere og mere bevidst om kropslige skavanker. Tit har vi det med at hænge os i de dårlige dage, fordi de gode bare er en slags status quo. Lidt ligesom når man føler, at man altid vælger den længste kø i supermarkedet, selvom man reelt set nok ikke bider mærke i det, på de (mange) dage, hvor man rent faktisk vælger “rigtigt”. På samme måde kan tre dage med ondt i ryggen komme til at fylde meget kontra de dage, hvor man intet fejler. Og hvad kan man så gøre ved det? For det første skal man nok prøve at skelne mellem alvorlige skavanker og selv-ynk, selvom det kan være svært. Selv har jeg nok haft en tendens til at prøve at affeje de tilbagevendende skavanker, fordi de netop minder mig om min egen dødelig! Men det er jo heller ikke optimalt. Og nu røg jeg egentlig ned af en anden sti, end hvad der var planlagt, for det er faktisk en af de tilbagevendende skavanker, det skal handle om i dag.

Jeg har nemlig fået mulighed for at teste Pure Biotic fra Renew Life, og dette samarbejde falder (ret heldigt) sammen med en nyligt overstået tur hos lægen, hvor jeg blev undersøgt for noget så skønt som irritabel tarm – en sygdom, som rigtig mange danskere åbenbart lider af. En pudsig detalje ved statistikkerne er, at langt flere kvinder end mænd døjer med irritabel tarm, og det er da også veninder og kvindelige kollegaer, jeg tidligere har hørt beklage sig omkring ondt i maven. Mavetarmforeningen CCF skønner, at op mod en femtedel af befolkningen jævnligt lider af maveonde, som følge af forskellige mave- og tarmsygdomme. Selv døjer jeg som regel med selv samme ca. en gang om måneden, og så varer det typisk i et par dage. Det er heldigvis ikke slemt sammenlignet med fx Colitis- eller Crohn-patienter, men derfor er det stadig noget, der kan forstyrre og lægge en dæmper på hverdagen. Min læge anbefalede mig at give mælkesyrebakterier et forsøg, og ellers kaste mig ud i fodmap-diæten og langsomt finde frem til hvilke fødevarer, der potentielt udløser mit maveonde. Sidstnævnte kommer til at kræve en ret fokuseret indsat – og et køleskab fyldt med de rigtige ting – og der er jeg ikke helt endnu. Så i første omgang har jeg tænkt mig at forsøge mig med mælkesyrebakterierne fra Renew Life for at øge de gode bakterier i tarmen.

Det er i virkeligheden ret fjollet, at jeg bruger så meget tid på at pleje mit ydre – fx hår og ansigt – men det indvendige skænker jeg normalvist ikke en tanke! Det gør jeg kun, når jeg får ondt, og så er det ligesom for sent, kan man sige. Jeg kunne helt sikkert blive bedre til at tænke over, hvad der gør mine indre organer glade, så længe jeg ikke skal leve asketisk. Men det er samtidig også vanskeligt at finde mirakelkuren. Hvad der virker for dig, virker ikke nødvendigvis for din nabo. Nu må vi se om mælkesyrebakterierne har en effekt på min mave. Jeg håber det!

Hvis I selv har lyst til at teste Pure Biotic, skal I læse med i næste indlæg, hvor vi er så heldige at kunne skyde en lille konkurrence i gang :)

6 kommentarer

 • Nina

  Jeg har netop deltaget i konkurrencen og ville da lige læse det her indlæg, som er sneget sig forbi min næse :)
  Jeg blev diagnosticeret med netop IBS (irritabel tyktarm/irritable bowel syndrome), da jeg var 15, hvilket er 11 år siden efterhånden. Jeg har egentlig altid haft ondt i maven, men efter flere snakke, kikkertundersøgelser oppe og nede, utallige hospitalsbesøg osv. faldt “diagnosen” ligesom på det. Så det er daglige smerter. Jeg har selv overvejet, og har bogen om, FODMAP-diæten, men nøj en kostomlægning at skulle ud i – og et vis overskud det kræver. Jeg overvejer stærkt det kosttilskud, du nævner, selvom jeg før har taget mælkesyrebakterier, der umiddelbart kun gjorde det hele værre. Men hvor ville det da være rart, hvis de her maveproblemer (der, ikke så underligt, desværre har udløst en angstlidelse hos mig), kunne blive en smule bedre med indtaget af en pille!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Æv hvor er det træls for dig, at du skal døje med så grelt et tilfælde af IBS. Jeg håber kosttilskuddet vil kunne hjælpe dig, og ellers så er der nok “kun” FODMAP tilbage, ja. Men jeg er helt enig med dig – det kræver enormt meget at sætte sig ind i reglerne og følge dem slavisk. Min kollega, der afprøvede metoden, havde simpelthen planlagt måltider morgen, middag og aften i ugevis. Heldigvis hjalp det hende i sidste ende.

   Jeg håber for dig, at du finder noget, der virker. Rigtig god bedring :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • E

  Hej Sidsel
  Må jeg spørge, hvordan du er blevet testet for irriteret tyktarm?
  Jeg døjer også i perioder med store problemer med maven (uden at jeg endnu har fundet årsagen til problemet/udløsende faktorer). Efter at have udelukket gluten- og laktoseintolerans ved blodprøver har jeg nemlig også fået “konstateret” irritabel tyktarm som en form for udelukkelsesdiagnose, da jeg ikke har været igennem yderligere undersøgelser.

  Tak for en dejlig blog :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Hej Emma
   Ja da! Som sådan bestod konsultationen “bare” i en snak, hvor jeg beskrev min kost, symptomerne og min livsstil, og så trykkede hun mig lidt på maven bagefter. Så man kan sige, at jeg har været igennem første fase med diagnosticering, hvor den næste så kunne være en kikkertundersøgelse. Men da jeg (7-9-13) ikke døjer med ondt i maven alt for tit, er det ikke noget jeg død og pine skal have elimineret – det kunne bare være rigtig rart! :)
   Har du mon forsøgt dig med FODMAP? Jeg havde en kollega på Heyday, der fik det markant bedre efter hun prøvede metoden. https://www.netdoktor.dk/sunderaad/low-fodmap-beroliger-maven.htm

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Altså jeg har været igennem det helt store eftersyn da jeg også har en virkelig træg mave – der kan faktisk gå helt op til en uge mellem toiletbesøg hvor jeg ikke kun tisser (if you know what I mean….) ;) Jeg startede med test for laktose og gluten, hvilket jeg heldigvis godt kan tåle. Herfra blev jeg send videre til kikkertundersøgelse hos en tarmspecialist. De kunne dog heller ikke se noget der ikke så ud som det skulle. Men lægen forklarede mig også at især mange unge kvinder er ramt af de symptomer! Så du kan altså ikke som sådan kan spise dig ud af det medmindre du selvfølgelig har en allergi.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Æv det lyder heller ikke sjovt! Og også lidt frustrerende, hvis man er ved at have krydset samtlige helbredelsesforslag af listen.
   Der er dog forskel på det med allergierne og så Fodmap, hvor det nærmere handler om at udelukke den eller de fødevarergrupper, der kan udløse symptomerne (uden at de er deciderede allergier). Du kan læse mere om metoden her: https://www.netdoktor.dk/sunderaad/low-fodmap-beroliger-maven.htm

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Efterårsfodtøj hos Paw Sko + vind 1000 kr til valgfri Paw Sko-butik