Alle kan være kreative – Sidsel & Lasse
Video: Rundtur i vores renoverede lejlighed

Alle kan være kreative

Processed with VSCO with hb2 preset

For ikke så længe siden var jeg til kreativitetskonferencen Creativity World Forum i Aarhus – en (helt udsolgt) 2-dages konference med mere end 2000 deltagere, hvor kreativitet inden for især byudvikling var i fokus. Jeg må indrømme, at jeg var spændt på at se, hvordan et fluffy emne som kreativitet kunne konkretiseres, gøres forståeligt og i øjenhøjde for mig og resten af deltagerne til konferencen. Heldigvis var der rigtig mange talks, sessions og workshops (som det hedder på godt dansk), der gjorde min skepticisme til skamme.

Blandt andet fortalte Tom Kelley (medstifter af designbureauet IDEO og lidt af en stor kanon inden for designverdenen), at alle har potentiale til at være kreative – blot på forskellige måder og inden for forskellige sammenhænge. Forestillingen om at “den kreative klasse” er en særlig samling af unikke individer, der besidder en gave, som ikke alle er blevet skænket, tror han ikke på. Og den idé kan jeg rigtig godt li’! Han mener, at det er et spørgsmål om at slippe kreativiteten fri og ikke lade sig begrænse af sine egne forestillinger om, at man da i hvert fald selv ikke er særlig kreativ. “I’m not creative, I can’t even draw!” var en sætning, han havde hørt rigtig mange gange. Og som han meget rigtigt pointerede, så hænger kreativitet og evnen til at tegne ikke (nødvendigvis sammen). At tegne er en færdighed, som skal optrænes lige som så mange andre praktiske færdigheder. Ikke alle kan blive lige gode til at tegne, men det betyder ikke, at man så ikke er kreativ. Der kan jo være et utal af andre områder, hvor din kreativitet kan komme til udtryk!

Generelt synes jeg, idéen om at vi alle har et latent potentiale, som man bare skal give sig selv lov til at omfavne og indfri, er rigtig dejlig. Alle har et eller andet, de er gode til. Det er bare spørgsmålet om at finde ud af, hvad det er, og så udforske og dyrke det. Jeg tror, at vi med alderen bliver dårligere og dårligere til at udfordre os selv og udforske uforløst potentiale. Det er noget af det skønne ved børn – de har en dejlig umiddelbar tilgang til alt, der er nyt. Netop fordi alt er nyt for dem, har de ikke en forudindtaget forestilling om, at de sikkert ikke kan blive gode til at tegne eller til at være kreative. Som Pippi Langstrømpe siger: “Det har jeg aldrig gjort før, så det klarer jeg helt sikkert”. Det er jo et genialt citat! Tænk, hvis man kunne have den tilgang til alt nyt, man gav sig i kast med.

Apropos børn og forudintagetheder om sig selv (og sit køn) fik jeg, under en breakout session til Creativity World Forum, også opfrisket Always’ #LikeAGirl-kampagne, hvor piger og drenge i forskellige aldersgrupper bliver bedt om at gøre en række ting “som en pige”. Der er det ret påfaldende at se, hvordan forudindtagetheden omkring kvindekønnets evner først rigtigt rodfæster sig omkring puberteten. Og jo, det er selvfølgelig en reklamefilm og sikkert helt eller delvist staged. Men budskabet fejler ikke noget! Se den lille film, hvis du ikke allerede har set den.

Long story short – alle kan være kreative og alle har et eller andet, de er gode til! Så hold ikke op med at være nysgerrig og hold aldrig op med at tro på dig selv! Og så stopper jeg lige mig selv, inden det bliver for meget ;)

4 kommentarer

 • Trine

  Og lige præcis den sætning “Jeg er ikke kreativ, jeg kan jo ikke engang tegne” kender jeg desværre alt for godt fra mig selv. Super godt indlæg, som sætter tankerne lidt igang – for selvfølgelig kan vi allesammen være kreative, det handler bare om at finde det område, hvor man føler, man kan vokse og få lov til at udfolde sig, så skal kreativiteten nok komme! :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Lige præcis! Synes det er sjovt, hvordan lige præcis det med at tegne bliver brugt meget som en målestol for kreativitet. Måske er det fordi det er en meget direkte og visuel måde at udtrykke sin kreativitet på. Men kreativitet kan jo også være 1000 andre ting, heldigvis :) Er glad for at indlægget kunne sætte lidt tanker i gang! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frida

  Dejligt indlæg! Har ikke noget imod de lidt længere skriblerier

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Frida :) Tusind tak! Det er jeg glad for at høre – vi vil også meget gerne skrive de lidt længere indlæg! Der skal også bare lige være nogle tanker bag, så det ikke bare bliver en sludder for en sladder :)

   God aften!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Video: Rundtur i vores renoverede lejlighed