Vi giver ikke julegaver til hinanden i år – Sidsel & Lasse
Guide til New York

Vi giver ikke julegaver til hinanden i år

bloggers-delight_16570-web-22

Billede af Nicklas Ingemann

Vi har valgt at droppe julegaverne til hinanden i år. Det er der flere årsager til. Og lad mig bare sige med det samme, at dette indlæg ikke er et forsøg på at spille hellig – blot at tilbyde et par refleksioner over vores eget forbrug, og hvordan det måske kunne gøres anderledes.

Som I jo ved, har vi for ikke ret længe siden været en uge i New York, hvor vi fik stillet vores shoppetrang ret effektivt. Så her en lille måned senere føles trangen efter julegaver bare ikke så stor, da vi egentlig ikke rigtig føler, at vi mangler noget. Sidste år endte vi faktisk også med at sætte 500 kroner til side hver især (vi plejer at give hinanden jule- og fødselsdagsgaver for 500 kroner), som så kunne bruges til en oplevelse sammen. De blev vist brugt på en restauranttur sidst ;) I år har vi dog helt valgt at droppe julegaven. Siden sidste jul er der også sket en del – vi er blevet forlovet og har købt en lejlighed. Så nu skal der altså tænkes en smule smartere økonomisk end vi måske ellers er vante til. I det hele taget bliver det nogle gange lidt åndssvagt med julegaver, synes jeg. Hvis man tager sig selv i at ytre sætningen “Jeg ANER simpelthen ikke, hvad jeg skal ønske mig!”, kunne man måske bare overveje ikke at ønske sig noget? Eller er det helt utænkeligt? Der er ingen, der siger, at du partout skal ønske dig noget til jul. Især ikke, hvis du ligefrem bare finder på et eller andet, bare så du kan få en julegave. Det ville klæde forbrugssamfundet at spørge sig selv om, hvorvidt vi egentlig stadig giver hinanden gaver, for at glæde hinanden eller fordi at det bare er sådan, julen nu engang skal være. Det er slet ikke for at anfægte julens gavegivere og deres motiver – jeg kommer også stadig til at give min familie gaver. Men ville julen virkelig være så slem, hvis vi bare sløjfede gaverne helt?

Med fare for at ende på “Lort folk uden børn siger til folk med børn“-listen, så kunne jeg godt tænke mig, når jeg engang bliver far, at se, om man kunne droppe børnenes julegaver. Jeg kunne helt vildt godt tænke mig, at julen kom til at handle mere om at hygge sig sammen, spise god mad, synge julesange og se noget åndssvagt jule-tv. Jeg synes, det er lidt ærgerligt, at juleglæden ikke kan indfinde sig 100% før man har fået foræret hinanden nogle materielle goder. Jo, jeg kan sagtens høre hvor frelst det lyder! Og ja, så snart junior med våde øjne siger “jamen far, alle de andre får altså julegaver!”, kommer jeg helt sikkert til at skulle ændre mening. Det er heller ikke fordi jeg vil boykotte gaver helt – mine børn må gerne få ting, de mangler. En ny cykel, en sej actionmand/barbie eller hvad ved jeg. Men anledningen skal være, at de har brug for det og ikke at de bare skal ha’ en gave, fordi det tilfældigvis er jul. Ligesom jeg hellere vil give Sidsel blomster alle andre dage en lige præcis Valentinsdag (så skal jeg selvfølgelig bare huske rent faktisk at gøre det på andre tidspunkter, haha). Er det helt utopisk at forestille sig, at det kunne lade sig gøre at ændre på julegavetraditionerne?

Vi holder i øvrigt (stadig) ikke jul sammen, Sidsel og jeg. Sidsel holder med sin familie i Galten og jeg holder med min familie i vores lejlighed på Trøjborg. Det er faktisk første jul, hvor jeg IKKE skal være i mit barndomshjem i Christiansbjerg. Mine forældre solgte huset i februar i år, så nu har jeg foreslået, at vi holder det i Sidsels og min nye lejlighed. Det bliver lidt skørt at holde jul et andet sted for første gang i 29 år. Sidsel og jeg kommer nok først til at holde jul sammen, når vi har børn :)

Hvad er jeres tanker om julegaver til kæresten? Og holder I jul sammen eller hver for sig?

41 kommentarer

 • S

  Det her er måske mere i forlængelse af jeres indlæg, da det handler om hvordan vi har givet julegaver i familien og ikke med kærester. Vi er 4 studerende, 2 pensionister og 2 almindelige lønmodtagere der holder jul sammen hvert år, så i stedet for at ruinere os selv og hinanden på at købe ting til et par hundrede kroner, vi alligevel selv ville have købt, hvis vi virkelig manglede dem, har vi valgt en secret santa ordning. På den måde har vi haft skrottet alt hvad der hedder ønskelister, og så skulle vi selv lede efter en gave til cirka 200 kroner, vi regner med modtageren ville blive glade for + en gave til pakkeleg. Det var så hyggeligt, især fordi folk gik op i det med liv og sjæl, i forhold til at man alligevel sjældent kan huske hvad man har fået til jul tre måneder senere, og på denne her måde fik alle mindst en gave til jul alligevel :) Igen, ikke for at være hellig, eller frelst eller noget. Vi snakkede bare om, hvordan vi kunne gøre det på en mere hensigtsmæssig måde for os, og det er jo forskelligt hvad der virker for folk :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Super god idé, S! Så går man også lidt mere op i de gaver, man rent faktisk giver/modtager. Dejligt med lidt input til hvordan man også kan gøre med gaverne til jul :) Godt nytår til dig!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg syntes det er et meget interessant emne at tage op, da der sikkert er mange, inklusiv mig selv der har tænkt ligesom dig Lasse. Jeg har mange gange tænkt på hvordan man mon kunne gøre julegaveræset anderledes, eller helt undgå det og næste år har jeg en stærk intention om at gøre noget markant anderledes tror jeg, men for mit vedkommende føler jeg måske ikke altid jeg får tilgodeset mine søskende og forældre nok i hverdagen og der er julen en god anledning til det og som studerende takker jeg pænt ja til lidt økonomisk finansiering af studiebøger – men jeg syntes helt klart der er masser af reson i at tænke over vores forbrug generelt og ikke kun til jul.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Katrine :)

   Jeg kan sagtens følge dig! Det er vigtigt, at man husker at gøre hinanden glade resten af året og måske giver lidt økonomisk støtte eller gode gaver (som modtageren rent faktisk har brug for). Ligesom hvis man boykotter Valentines Day, fordi man synes det er lidt åndssvagt at skulle være tvunget til at give blomster præcis på den dag. Men hvis man så heller ikke giver blomster resten af året, er det jo også lidt skidt. Så man skal huske at veje op for det, man måske skærer væk :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mads

  Min mor og jeg plejer at give hinanden en gave til ca. 1000 kr. hver, men i år dropper vi også gaverne, og i stedet tager min mor pengene og køber julemiddag+gaver til en børnefamilie, der ellers ikke havde råd til at holde jul. Det føles sgu meget bedre, end at vi – der reelt ikke mangler en skid – skal sidde og “bytte 1000 kr. sedler”, hvis man kan sige det sådan.

  Men traditioner er en sjov ting – som andre beskriver, er der rigtigt mange voksne mennesker, der af en eller anden grund ikke kan bære tanken om ikke at få en julegave.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hold da op Mads, det var da en fantastisk god gestus! Kæmpe tommel op til dig og din mor! :) Og ja, det er altså en sjov ting, det med traditioner. Jeg tror, mange er bange for, at det er en glidebane at ændre på juletraditionerne ved f.eks. ikke at give gaver. Jeg håber næsten, det kunne blive en glidebane – hvor man ændrer på nogle andre ting i (forbrugs)samfundet, der måske heller ikke altid giver mening :)

   GOD JUL (også uden gaver)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  jeg synes det er er god tanke, især når man har fællesøkonomi som min mand og jeg har, så at købe gaver til hinanden er jo lidt spild, men vi gør det stadig, vi har bare sat budgettet lidt ned. og med hensyn til jul har min mand og jeg holdt det hvert år sammen siden vi bliv kærester, det var meget naturligt og når jeg tænker over det ville det følelse underligt hvis vi ikke skulle :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Ja, det bliver lidt sjovt, når man alligevel har fællesøkonomi :) Men det er selvfølgelig også dejligt at give hinanden en lille gave. Jeg kunne slet ikke forestille mig at holde jul med Sidsel, da vi lige var blevet kærester. Der var vi så også 17 og 18, så det var måske også lige tidligt nok :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Iben

  Sikke et fint indlæg, som beskriver mine holdninger til enmet rigtig gudt. Herhjemme giver min kæreste og jeg ikke hinanden julegaver i år da vi lige har købt bil. Derudover er emnet blevet vigtigere for mig efter jeg i januar blev mor. I år er min søn for lille til at forstå julen pg han er mere interesseret i indpakningen end selve gaven. For mig er det vigtigt at skabe nogle hyggelige juletraditioner for min søn, som han vil huske når han bliver størrer. Så julen ikke kun handler om gaver.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Tusind tak, Iben :) Og tillykke med jeres søn! (og bil… :D) Synes også det er lidt skægt at give spædbørn julegaver, da de jo reelt set ikke aner, hvad det er. Så er det måske i virkeligheden mere en gave til forældrene, hvilket der selvfølgelig også kan være noget fint i. Jeg giver jo også små gaver til mine venners børn, men det er jo mere en gave til forældrene end til barnet. Men jeg synes det er rigtig fint først og fremmest at fokusere på den gave-uafhængige julehygge. Den må man da kunne fremelske lidt mere og så nedtone gavedelen lidt :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Iben

   Tak for din fine kommentar og jeg er helt enig. . Jeg har også bedt om at min søn kun får en gav pr person. Så han ikke får et helt bjerg. En anden udfordring er at vores søn bliver et i januar. Så der skal der skrives ønskeseddel igen.godt at jule ønske sedlen kan være udgangs punkt

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hehe, ja sådan er det også med min søster og far – de har begge fødselsdag i december, så det bliver lidt en genganger mellem ønskeseddel til fødselsdag og til jul :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Hej Lasse. Jeg synes, det er en vigtig debat, som ligger tæt på mit hjerte. Den ene gang jeg har vadet ned af Århus gågade i december i år, har jeg ønsket mig selv langt bort og haft lyst til at gå hjem og være Rasmus modsat – det er ikke så meget det, at vi giver hinanden gaver. Det er da dejligt. Det er det, at vi bruger SÅ mange penge på det, og at det er noget, der for mange skal overstås som en uoverskuelig arbejdsopgave. Det er ikke hyggeligt eller hjertevarmt, men grådigt, materialistisk og kedeligt. Synes jeg. Så jeg synes, der er en pointe. Også selvom gaverne ikke behøver at forsvinde. Den bedste gave, jeg kan få, er fandme en hjemmehæklet karklud!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Helene :) Jeg er heller ikke specielt vild med en proppet gågade (uanset om det er på grund af julegaveindkøb eller hvilken som helst anden sammenhæng…), så jeg kan bestemt godt følge dig! Tror dog de fleste køber gaver, fordi de gerne vil gøre andre glade og ikke fordi de tænker grådige, materialistiske tanker.. men ja, hver sin smag! Man kan jo også shoppe hjemmefra på nettet i ro og mag og undgå julegaveræset, men stadig sprede glæde med gaver :) Som sagt synes jeg ikke at alle julegaver er forfærdelige, slet ikke. Men man må for min skyld gerne overveje lidt, hvorfor man ønsker sig dem og hvorfor man egentlig giver dem :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Hej Lasse
  Jeg synes, det virker en smule skudt ved siden af at reflektere over materialisme og forbrugersamfundet, når I “lever af” at blogge om ting, I modtager i gave eller får sponsoreret på anden vis. Julen handler jo lige præcis om at glæde andre – om det så er gaver, mad eller hygge, folk værdsætter. Min lillebror på fire er pænt ligeglad med and, brunede kartofler og julehygge med tæppe på i sofaen – han ønsker sig brændende en racerbil. Ikke fordi, han har BRUG for den – selvfølgelig kunne han leve uden, men fordi han synes, det er det fedeste i verden. Dét er glæde – materialisme eller ej.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Signe :) Jeg forstår sagtens din pointe – det er som sagt heller ikke for at være/virke hellig, for Sidsel og jeg er bestemt heller ikke perfekte, og vi køber jo altså også stadig gaver til vores familier, bare ikke til hinanden. Så i virkeligheden gør vi ikke ret meget anderledes end at reflektere lidt over juleforbruget og så selvfølgelig at skære hinandens gaver fra igen i år. Og (nogle) blogs – måske også vores egen – er nok også delvist med til at opskrue det overforbrug, vi ser lige nu. Så der er nok nødt til at ske nogle ændringer, de kan bare ikke ske med en snuptag fra den ene dag til den anden. Derfor prøver jeg at åbne op for nogle refleksioner over, hvad man måske kunne gøre anderledes.

   Det er måske lidt svært med sådan noget som legetøj som julegave til mindre børn. For hvad har mindre børn egentlig sådan ægte brug for ud over mad, søvn og kærlighed? Man man måske argumentere med, at legetøjet er med til at udvikle hans fantasi, motorik og lignende og at han derfor har brug for racerbilen i en eller anden forstand :) Jeg siger ikke, at alle julegaver er dårlige, slet ikke. Men jeg synes lige så godt man kan lade være, hvis den, der skal have gaven skulle anstrenge sig meget for bare at finde på et eller andet, man så kunne give vedkommende.

   Derudover (uden at kende din lillebror, familie eller at have børn selv) tror jeg måske ikke, din lillebror er HELT ligeglad med julehygge. For mit vedkommende har julefølelsen af julehygge i hvert fald været ret stærkt især i de yngre år, og jeg glædede mig mindst lige så meget til kvalitetstid med familien som til at få gaver. Jeg siger ikke, at den ene følelse er mere rigtig end den anden. Bare at det kunne være fedt, hvis man kunne blive lige så juleglad uden at skulle have gaver, man måske egentlig godt kunne have undværet :)

   Tak for din kommentar :) Fedt med lidt debat!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Jeg sagde til min familie i år at jeg ikke ville have nogen gaver, og derfor heller ikke giver nogen selv. Det faldt ikke i god jord, på trods af at jeg ikke havde regnet med at det var et problem. De skal jo kun undvære en gave…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Åh nej da! Sikke noget! Kan godt forestille mig, at det ikke lige falder i god jord, når det bliver meldt ud første gang.. men mon ikke de vender sig til det med tiden? :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte J

  Åh altså den jul. Så er vi der igen. Jeg er fan af musikken, julelysene, julemaden, sangene og glade børn. Jeg er til gengæld overhovedet ikke fan af ønskesedler og store forventninger til at gavernes størrelser helst skal være proportionale med både pengepung og relationen til den anden. Jeg synes det er stressende og mest af alt lugter af, at butikkerne er lykkedes med at bilde os ind at vi skal anskaffe os mere af det vi ikke vidste, at vi manglede. Og det dræber hyggen, charmen og varmen, synes jeg. Jeg har i flere år lobbyet for at vi i vores familie kun giver børnene og fx foreslået, at de voksne i stedet for slår mønterne sammen til fx en god middag og samvær i stedet for. Jeg er nu nedstemt for 6 år. Det er dog lykkedes mig at få gennemtrumfet en turnusordning, hvor de “voksne børn” skiftes til at give hinanden en større gave. Så skal der kun købes én stor frem for fire små. Og så kan det blive en lidt bedre og mere kvalitetsagtig gave fremfor endnu en giftbox eller bog. Som en sagde for nyligt så er penge desværre ikke kun penge. Der er også symbolik og følelser knyttet til det skidt, så for nogen betyder det meget at kunne give og få en gave og den er simpelthen svær at rykke med. Og indtil videre må jeg derfor respektere gamet og så kan mon kæreste og jeg jo gøre noget andet. Vi har fx købt en Playstation sidste år i stedet for gaver og nu er det en rejse der spares sammen til. Men prøver nok bare at lære mine børn at få, gode ting er bedre end store mængder billigt skrammel, at vi skal være taknemmelige for hinanden og det vi har i hverdagen. Og at man skal være et ordentligt og godt menneske. Og det gælder altså hele året og ikke kun til jul :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Det er nogle gode ting, du lærer dine børn! :) Som skrevet i indlægget var det også lidt med fare for at lande på “lort folk uden børn siger til folk med børn”-listen, og ja, sådan må det jo være. Jeg skifter garanteret holdning, når Sidsel og jeg engang bliver forældre :P Men jeg synes det lyder som en meget god idé, at man lige så stille “udfaser” gavegivningen, sådan at det kommer til at handle mindre og mindre om ønskesedler, gaveræs og de beløb, der nu bliver brugt på de forskellige gaver.

   Det kan godt være, det er lidt kliché, men hvem kan huske ret meget af, hvad man fik i gave for fem år siden frem for den rejse, man var på for fem år siden? Det giver altså bare noget helt andet, hvis du spørger mig! Men forskellige mennesker har forskellige lyster :) Sådan er det jo.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frederikke

  Er så enig i det omkring forbrug og hvordan julen ikke kun handler om materielle goder. Da jeg sagde til min mor, at jeg hverken ønskede at give eller modtage gaver i år, svarede hun med ‘jamen melder du dig så helt ud af julen?’ Så træls det er julegaverne der er omdrejningspunkt. Tænk hvis vi lagde alle de penge vi bruger på dem i en stor pulje og donerede dem til velgørende formål i stedet – så ville vi kunne flytte bjerge!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Ja, det er da godt nok en ret direkte udmelding, at man simpelthen melder sig ud af julen, hvis man ikke vil give eller modtage gaver. Så er det måske gået lidt for vidt med, hvor meget gaverne skal fylde i det samlede julebillede. Kan dog også godt forstå, at mange har nogle helt særlige juletraditioner, som de ikke er ret glade for at pille ved. Selv sådan noget med om man skal have flæskesteg/and eller risengrød/ris ala mande kan jo nærmest splitte familien, haha! Nogle gange skal man måske bare lade folks juletraditioner være i fred indtil man får muligheden for at skabe sine egne ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Med inspiration fra jer sidste år giver min kæreste og jeg ikke hinanden julegaver i år – men slår et beløb sammen som vi så spiser for. Vi mangler ikke noget (eller lige i år gør jeg faktisk, fordi min roomie flytter og jeg skal have fyldt lejligheden ud med alt, der forsvinder i den forbindelse). Men gode madoplevelser og sit yndlingsselskab bliver jeg aldrig træt af :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Ej hvor godt :) Man fortryder altså heller aldrig at bruge pengene på restaurantbesøg og oplevelser med en, man holder af :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Vigtigt indlæg! Min kæreste og jeg mangler heller ikke noget, så i stedet sparer vi op til fælles oplevelser. I december måned laver vi en pakkekalender til hinanden (for max 300 kr i alt) som så indeholder små, hyggelige hverdagsting, som vi bruger – f.eks. barberskum, kaffe, stearinlys, slik (eller cocopops fordi man er voksen og ingen ser der ha ha!). Så sidder vi hver morgen før jeg skal på studie og han på arbejde og åbner små gaver og spiser morgenmad sammen – det er den perfekte måde at komme i julestemning for os, uden at bidrage alt for meget til dette voldsomme forbrugssamfund ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Rigtig god idé, Nanna! 300 kroner er da til at overskue :) Min pakkekalender måtte faktisk gerne bestå af 300 kroners cocopops, hvis jeg skal være helt ærlig! :D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Jeg har hverken kæreste eller børn, og jeg giver min familie gaver, fordi jeg synes, det er hyggeligt at gå rundt i butikkerne, komme i julestemning og finde de perfekte gaver. Af samme årsag har jeg dog valgt at sige, at jeg ikke tager imod ønskesedler. Jeg vil hellere bruge tid og penge på noget, jeg rent faktisk har lyst til at give og ikke føler mig “forpligtet” til at købe, fordi det står på en seddel. På den måde oplever jeg stadig glæden ved at give gaver :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Den tilgang kan jeg også godt forstå, Anne. Det kan også føles lidt upersonligt at gå efter ønskesedler, det tager bare lidt af overraskelsen og glæden. På den anden side gør det selvfølgelig også, at man ikke rammer heeeelt ved siden af. Men ja, alle vil vel helst have en gave, der er lagt en masse tanker bag :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Herhjemme giver vi ikke julegaver. Hele familien. Netop af den grund at vi synes vi ikke mangler noget. Vi mener selv vi er ret privilegeret, og der er ingen grund til at give bare for at give. Sidste år gav vi et samlet beløb til noget donation og det bliver nok det samme i år. Vi er af samme holdbing at det altså bare giver en langt federe følelse at give til nogen som virkelig mangler. Min glædesfølelse bliver SÅ enorm når jeg glæder andre, fremfor når andre glæder mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Det er virkelig flot, synes jeg! Det kan godt være, det lyder helligt, men det ville være så fedt, hvis man kunne få julen til at handle om at gøre noget godt for nogle andre frem for at købe flere forbrugsgoder til hinanden :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg har endnu ikke børn, men det min kæreste og jeg har snakket om at gøre er at sige til f.eks. bedst forældre som nok har en tildens til at give for at højere beløb, at de kun må give en gave og hvis der er flere penge tilbage så kan de indsættes på en børneopsparing. Derved er der stadig gaver men det bliver ikke en gaveregn som man tit ser. Så bedst of both worlds.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Line

   Sikke en god idé med børneopsparing! Den skal jeg huske når jeg engang når dertil :-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Ej, det er altså en virkelig god idé! Man har jo SÅ meget mere glæde af en større børneopsparing end et eller andet stykke plasticlegetøj, tænker jeg. Selvom det som barn nok kan være svært at forstå, hvorfor de andre børn får større gaver, mens man selv får noget så uforståeligt som “penge indsat på børneopsparingen” :D Men kombinationen af begge dele er da ret genial!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Betina

  Min kæreste og jeg giver heller ikke hinanden julegaver, og har faktisk ikke gjort det i mange år. Vi får gaver fra begge familier den aften, så vi vil også hellere bruge de penge på en oplevelse eller noget til vores fælles hjem :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Det var da en glimrende idé, Betina! Giver I så også gaver den anden vej til jeres familier, eller får I bare? :D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Jeg er så enig. Jeg har flere gange forsøgt at indføre gavefri jul i min familie, men det er som om, at der ikke rigtig er opbakning til det. Samtidig synes jeg også godt at man kan lære sine børn (talt af hende, som ingen børn har), at det ikke er gaverne det handler om, men at det mere handler om måden vi er sammen på.
  Virkelig fint indlæg! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Haha, kan godt forestille mig, at det er svært at få den slags indført! Tror heller ikke jeg ville kunne få det indført i min familie, hvis jeg prøvede :) Især min lillesøster er så også virkelig god til at give gaver og elsker samtidigt at se andre blive glade for de gaver, hun giver. Og det vil jeg jo heller ikke tage fra hende. Jeg bliver da også glad af at se hendes glæde over en gave fra mig, men ja, måske der var andre måder, man kunne glæde hinanden på? :)

   Tak, Marianne!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg kan godt forstå at i har valgt at droppe julegaverne med både en ny lejlighed og et forestående bryllup – vi har også valgt at tænke lidt mere økonomisk med ny lejlighed og en mini der kommer til februar. Så vil vi hellere bruge pengene på noget lækkert til lejligheden – så jeg synes absolut ikke at man nødvendigvis behøves at give hinanden julegaver, hvis man har andre ting som man hellere vil investere dem i :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Nemlig, kan godt forstå at I også gerne vil prioritere lidt anderledes nu, Camilla :D Især hvis man ikke reelt føler, at det er nødvendigt at give gaver. Mennesker har jo forskellige ønsker og behov, men det giver da god mening at være lidt mere reflekteret over gavegivningen i tider, hvor man er lidt mere spændt for rent økonomisk :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • HS

  Min mand og jeg giver heller ikke julegaver til hinanden i år og vi har også valgt ikke at give fødselsdagsgaver (medmindre man finder noget man virkelig har lyst til at give). Det er nok mest min skyld for synes ikke vi skal bruge flere penge da vi lige har investeret i designerstole + vi har fået et lille barn, og så føler jeg egentligt at hvis jeg har brug for noget, kan jeg selv købe det :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Det lyder da som en rigtig god idé! :) Synes det er en fin tanke, at man køber noget, når man har brug for det og ikke fordi man “skal” – ikke dermed sagt, at man ikke godt kan købe en julegave, som modtageren rent faktisk har brug for. Det er selvfølgelig fint, hvis man kan ramme den løsning :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Guide til New York