Hvad er det gode parforhold? - Sidsel & Lasse
New year, new greens

Hvad er det gode parforhold?

capture

Jeg føler, at indlæg som disse kræver, at jeg starter med en form for disclaimer for ikke at komme til at lyde som om, Sidsel og jeg er parforholdseksperter eller at alt i vores forhold er ubetinget fantastisk. Læs indlægget som et bud på én måde at have et parforhold på. Skrevet fuldstændig subjektivt og med udgangspunkt i Sidsels og mit forhold :)

Hjemme hos os snakker vi ofte om, hvad det er, vi synes er så godt ved vores forhold. Og vi er ret enige om de ting, der får det hele til at fungere ekstra godt. Dem får I herunder i en slags listeform.

Giv hinanden plads

Det er helt vildt vigtigt at kunne give den anden lov til at leve sig eget liv en gang i mellem. Før man blev kærester, var man jo to mennesker med hver sit liv, interesser, drømme og mål. Dem må man gerne beholde, selvom man er i et forhold – selvom nogle af disse drømme og mål selvfølgelig gerne skal kunne passe sammen med din partners. Og så er der nogle lavpraktiske ting som at lade sin kæreste tage til fest, uden at du selv partout skal med, fordi “I jo er kærester”. Det er altså ikke altid, at det giver super god mening at tage sin kæreste med til en fest. Det kommer virkelig an på selskabet og lejligheden. Man skal kunne være sig selv i et forhold, så det er lige så vigtigt at kunne lave ting hver for sig som at kunne dyrke tosomheden.

Tag de svære samtaler

Der er en grund til at “kommunikation er nøglen til et godt forhold” er en kliché – det er nemlig helt vildt rigtigt. Både de store og små ting i ens forhold og ens hverdag sammen er vigtige at få snakket om. Er du misfornøjet eller måske decideret ulykkelig, er det vigtigt at turde snakke om det, inden det vokser sig kæmpe stort inde i hovedet og kommer til at føles meget værre, end det egentlig er. Får man ikke snakket om de små ting, der går én på, kan det hobe sig op og det kan ende med, at en lille, åndssvag ting starter en større diskussion, der pludselig kommer til at handle om alt muligt andet, man har gået og holdt inde. Det kan virke som om, ens kæreste overreagerer, når man kommer op at diskutere over en lille ting, fordi det i virkeligheden også handler om ti andre ting, man ikke har fået snakket om. Det kan godt være ubehageligt at kaste sig ud i en større snak om ens forhold, men forløsningen bagefter kan også være stor og lettende.

Sex

Det ville glimre ved sit fravær, hvis jeg intet nævnte om sex. Sex er selvfølgelig en kæmpe del af et godt parforhold. For nogle fylder det ekstremt meget, for andre knapt så meget. Sex er nok ét af de områder, hvor omstændighederne kan variere mest fra par til par, er mit indtryk. Nogle har sex næsten hver dag, andre hver uge, andre hver måned. Jeg tror egentlig det er ret uvæsentligt, hvor meget eller lidt, man har sex. Det skal bare være på et niveau, hvor begge parter er tilfredse. Og så skal det selvfølgelig også være godt for begge parter. I forlængelse af foregående afsnit tror jeg, det er ekstremt vigtigt at turde tage de svære snakke omkring sex, da det ellers kan gå hen og drive en kile ned mellem de to parter i forholdet. Der kan være så mange ydre faktorer, der påvirker ens sexliv – stress, arbejde, studie, eksamener, kriser i familien og tusind andre ting. Samtidigt kan det også være farligt at sammenligne sexlivet med andres eller med sit eget i de første 3 måneder af ens forhold. I stedet tror jeg det er bedre at snakke helt åbent med hinanden om, hvad man forventer, hvad man godt kan lide og eventuelt hvad man gerne vil prøve. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at der ikke har været udfordrende perioder i vores forhold på den front. Heldigvis har vi kunnet snakke om det og komme videre. I de tider, hvor forholdet generelt er på prøve, er sexlivet det ofte også. Så det kan hurtigt blive en negativ, selvforstærkende effekt. Men ligesom så meget andet i parforholdet er det ikke umuligt at snakke sig ud af :)

Husk hinanden

Efter flere år i et parforhold kan man godt begynde at tage ting for givet. Komplimenter, overraskelser, sedler på køleskabet, blomster og andre små gestusser kan blive mere og mere sjældne. Det kan være svært at huske sig selv på at komplimentere den anden i en travl hverdag, men man bliver jo aldrig træt af at få af vide af sin kæreste, at man ser godt ud, er god til at lave mad eller hvor dejligt det var, at man tog opvasken. Det behøver virkelig ikke være større ting end det! Sidsel er virkelig god til at arrangere små “mystery dates”, som hun kalder det, og jeg bliver så glad og spændt hver gang, hun beder mig reservere en dato i kalenderen til noget, hun har fundet på til os. Jeg selv er nok ikke helt lige så god til at komme med små, spontane overraskelser. Jeg tror, jeg er bedre til at foreslå, at vi skal ud at spise, i biografen eller noget andet hyggeligt, som kan være med til at bryde de rutiner, man som kærester godt kan være tilbøjelig til at falde i.

Ærlighed – men ikke for enhver pris

Dette punkt deler ofte vandene, da det er ret forskelligt fra person til person, hvordan man har det med ærlighed. Nogle par fortæller hinanden alting med hudløs ærlighed, andre vil hellere være fri for at vide alt. Jeg selv har det sådan, at jeg ikke har brug for at Sidsel skal fortælle mig alle detaljer fra en bytur eller hvem der har forsøgt sig med en flirtende besked på LinkedIn (hvad sker der i øvrigt for at mænd tror, LinkedIn er et dating-site?). Jeg vil faktisk hellere være fri for at vide den slags, for jeg kan ikke bruge den viden til noget som helst konstruktivt. Jeg vil naturligvis gerne vide det, hvis Sidsel har oplevet noget, der kan bringe vores forhold i fare – f.eks. hvis hun er ved at få følelser for en anden. Sat helt på spidsen ville jeg faktisk også hellere være fri for at vide det, hvis hun havde været mig utro, hvis det var noget, hun bitterligt fortrød. For hvad skulle jeg bruge den viden til? Så længe hun har lyst til at være min kæreste, er jeg faktisk ligeglad med resten. Men jeg er sikker på, at ikke alle vil være enige med mig i den måde at betragte tingene på.

Et tidspunkt, hvor Sidsel og jeg var meget ærlige over for hinanden, var da Sidsel skulle læse et semester i Sydney på udveksling. Her blev vi enige om, at vi på det tidspunkt var et sted i vores forhold, hvor det nok ikke ville kunne overleve det halve års adskillelse, vi stod overfor. Som I jo ved, endte vi med at slå op og aftale, at vi skulle give det en ny chance, når Sidsel var tilbage i Danmark. Det var helt vildt hårdt, men endte heldigvis med at gøre vores forhold endnu stærkere. I den situation var jeg glad for, at vi turde være ærlige over for hinanden frem for at lade som om, at det alt sammen nok skulle gå og så måske ende med at slå op over Skype og potentielt ødelægge alle muligheder for forholdets overlevelse på sigt.

Tillid

Dette punkt kommer lidt i forlængelse af ovenstående, fordi det kræver fuld tillid til hinanden at være sammen og stole på, at den anden kun fortæller dig det, du har brug for at vide. Det kan være ret katastrofalt for et forhold, hvis man holder op med at stole på hinanden og ikke kan genopbygge tilliden. Heldigvis kan brudt tillid oftest genopbygges over tid, men de gange, hvor det ikke kan lade sig gøre, er det svært at se en fremtid for forholdet. Meget mere er der nok egentlig ikke at sige om tillid i et forhold. Det er bare helt vildt vigtigt.

 

Hvad gør I (dem af jer med kærester/mænd/koner) for at få forholdet til at fungere bedst muligt? Og hvordan forholder I jer til det med ærlighed – vil I have alt at vide uanset hvad, eller foretrækker I den udvalgte ærlighed, jeres bedre halvdel føler, I har brug for at få?

10 kommentarer

 • Rebekka

  Rigtig godt indlæg, jeg kan nikke genkendende til det hele. Her har vi lige haft 10 årsdag, vi fandt sammen da jeg var 21, så vi var også ret unge.
  Vi taler også meget om hvad der gør at vores forhold fungerer (det lyder måske lidt ananas i egen juice, ej jeg ved det ikke… :D Men det er rart at snakke om, og også vigtigt at huske hinanden på hvad der fungerer (og selvfølgelig hvis der er noget, der ikke fungerer)) Nå, det blev vist lidt rodet… Anyhow, noget af det vi har talt meget om, er det der med at det er vigtigt at have en hverdag sammen, der fungerer og at kunne holde af den hverdag. For der går jo hverdag i den. Jeg kender i hvert fald til flere, som har det med at ende deres forhold når der netop går hverdag i den. Og de har “hele tiden” nye kærester. Men det gør der jo på sigt i alle forhold med tiden. Den der sindssyge forelskelsesfase forsvinder jo.
  Så at lære at sætte pris på hverdagen, at acceptere at hver dag ikke behøver være fyrværkeri og raketter – men man skal selvfølgelig have det godt sammen og også have følelser for hinanden. Jeg tror bare, der er mange der tænker “jeg skal føle et kæmpe sug i maven konstant!” Og sådan er det jo ikke. Det er sindssygt at skulle leve op til, i hvert fald.
  Og så en en anden ting, i forlængelse deraf: Der er gode og dårlige perioder i ethvert forhold, men hvis man nu ser på et helt liv, så er et halvt år hvor det måske ikke kører totalt på skinner jo ikke ret meget. Forstå mig ret :) – selvfølgelig skal man ikke blive sammen, hvis det er fuldstændig opslidende og der ingen fremtid er, men måske kunne man arbejde på at finde hinanden igen, frem for at smide et mangeårigt forhold i skraldespanden. Jeg kan f.eks. tænke det når folk får børn og går fra hinanden – jeg kender selvfølgelig ikke detaljerne, og alle historier er jo forskellige og individuelle – men selvfølgelig tærer det på forholdet at have små børn. Men det er jo et eller andet sted en kort periode i livet.
  Nå det blev lidt langt og rodet, men det var lige mine tanker :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Vildt gode tanker, Rebekka! Kunne ikke være mere enig. Jeg tror, nogle kan komme til at forveksle “forelskelse” og “at være forelsket”. I min og er forelskelsen den der semi-sindssyge tilstand, du befinder dig i, når forholdt kun er nogle måneder gammelt og at være forelsket er, når du har genvundet forstanden og elsker din partner og tanken om at være sammen med vedkommende. Det er jo heller ikke rart at gå med det her “sug i maven” konstant! Det er spændende for en tid, men det bliver jo også lidt meget i længden, synes jeg. Folk er sgu også lidt uligelige, når de er nyforelskede, haha! Så er der bare 0 tid til vennerne og man kan slet ikke holde fingrene fra hinanden :P Det er OK i nogle måneder, men så må man også gerne komme tilbage fra månen! Jeg synes også det er helt spot on, det du siger, med at man ikke skal smide det hele væk på grund af en dårlig periode. Der vil jo altid være ups and downs, og hvis man kun kan holde hinanden ud i medgang, så er det forhold altså bare ikke stærkt nok.

   TAK for din kommentar :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rebekka

   Jamen lige nøjagtig! Vi har også tit talt om hvor dejligt det er, at man er ovre den der forelskesfase i starten. Puha, jeg synes det var forfærdeligt, den der usikkerhed man har konstant “skriver jeg nu for meget? skriver jeg for lidt? kan han lide mig? hvad hvis han pludselig slår op med mig?”. Efter 10 år, et bryllup og et barn på vej er vi sådan rimelig sikre på hinanden – og det er rart ;) Men selvfølgelig skal man aldrig, aldrig tage hinanden for givet! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Haha, ja der er altså bare en masse følelser, usikkerheder og alt muligt, der brager rundt i kroppen! Men det er jo også liiidt spændende. Bare ikke, hvis det skal være i flere måneder! Men nej, det er rigtigt at man altid skal huske hinanden og aldrig tage kærligheden for givet :) Og hey, tillykke med bryllup og bebs på vej!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Jeg har snart været sammen med min kæreste i 35 år, og hvis vores erfaringer kan bruges mere generelt, så vil jeg mene at I har alle chancer for at klare den helt til plejehjemmet ;) Vi har i hvert fald levet meget på samme måde som du beskriver…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Pia :) Årh, det er jeg da glad for at høre! Jeg håber virkelig også, at vi tager den hele vejen ;) Men jeg kan bestemt heller ikke se, hvorfor vi ikke skulle gøre det. Dejligt at vide, at I har kunne holde den kørende 35 år på nogenlunde samme principper ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • A

  TAK for dette indlæg <3
  Ville også rigtigt gerne høre jeres tanker omkring dét at finde sammen så “tidligt”.. Jeg hører altid så mange folk se meget negativt på det, når de fx møder folk der har mødt hinanden tidligt, og stadigvæk er sammen. Sådan “de spilder deres ungdom”-agtigt… Men jeg tænker, at det bare ikke er så sort/Hvidt…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Jamen selv tak, A :D Uha ja, det er jo også et ret spændende emne. Og du har helt ret, det er bestemt ikke sort/hvidt. Det vil jeg meget gerne skrive et indlæg om :) Tak for inspiration til det!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • H

   Det vil jeg også gerne høre et indlæg om :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Jamen det skal jeg/vi da nok lige få kigget på, så! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

New year, new greens