Guide: en weekend i Oslo – Sidsel & Lasse
By the way #44

Guide: en weekend i Oslo

Reklame for Aarhus Airport

oslo-guide-15a

Hyggelige Prindsen Hage

Oslo er en fantastisk dejlig by og vi havde nogle helt vildt skønne dage, da vi besøgte byen for ikke så længe siden. Udbuddet af caféer, restauranter, butikker, museer og kulturelle tilbud generelt er rigtig bredt. Det er dog én af de lidt dyrere byer, vi har besøgt, så du skal være klar på at lukke øjnene og køre kortet igennem, når der skal betales ;) Dog skal man også huske, at den norske krone er lidt mindre værd end den danske, så der kan trækkes ca. en fjerdedel fra beløbene i NOK.

Som I jo ved, er vi ambassadører for Aarhus Aiport og fløj selvfølgelig fra lufthavnen, da vi skulle af sted. Husk, at du kan tjekke rutenyhederne fra SAS og Aarhus Airport for at se nogle af de nye afgange fra AAR.

Her kommer vores Oslo guide:

Caféer og restauranter

oslo-guide-33a

Der Peppern Gror

Foran Oslos gigantiske rådhus ligger en halvcirkel med barer og restauranter. En af dem er Der Peppern Gror, der serverer enormt lækker indisk mad. Vi fik deres butter chicken, aloo methi, raita og en limonade lavet på ingefær og granatæble.

oslo-guide-3a

Burger Joint

Da vi ankom til vores hotel kl. 21 var vi skrupsultne, og heldigvis havde Aker Brygges restauranter stadig åbent. En af dem var Burger Joint, og her fik vi ultrasnasket burger og fritter med trøffelmayo. God mad og fin, central placering så man nemt kan få et bruger-break under sin shoppetur.

oslo-guide-30a

Coyo

Vi var så heldige, at solen skinnede fra en skyfri himmel al den tid vi befandt os i Oslo, og hvis der er noget, der er lækkert i solskin, så er det mexicansk fingerfood og margaritas! Begge dele fandt vi på hyggelige Coyo, hvor vi havde udsigt til solnedgang og operahus. Meget hyggeligt og uformelt – stor anbefaling herfra!

oslo-guide-20a

Fru Hagen

Vi spiste frokost på hyggelige Fru Hagen, og udover gedeostesalaten og grøntsagslasagnen som vi indtog, så var de to limonader på stedet virkelig anbefalelsesværdige! De serverer i øvrigt også en morgenmad, der så meget lækker ud.

oslo-guide-16a

Prindsen hage

En af de bedste oplevelser på turen var uden tvivl den stund, vi tilbragte i Prindsen Hagen. Her har man omdannet en lille grøn enklave til hæng-ud-spot med streetfood, kaffe, bar og diverse havespil. Vi chillede i et par hængekøjer med hver vores iskaffe og følte os rimeligt godt tilfredse med tilværelsen!

oslo-guide-37a

Tim Wendelboe

Kaffe i Oslo er synonym med Tim Wendelboe. De har eget risteri og naturligvis alt i kaffebrygningsudstyr. Vi fik en virkelig god og frugtig cappuccino på caféen i Grünerløkka og en frappé serveret i martiniglas!

oslo-guide-24a

W.B. Samson

Eftersigende skulle W.B. Samson bage en af Oslos bedste kanelsnegle, så det måtte vi naturligvis teste. Vi kan bekræfte, at den er alle 40 norske kroner værd. Den smager af smør, kanel og magi!

oslo-guide-23a

The Nighthawk Diner

Hvis man vil have sig en solid omgang morgenmad – American style – så er Nighthawk Diner et godt bud. De er ret kendte for deres pandekager (især den ugentlige særudgave – pandekager med brunost, anyone..?).

Oplevelser

oslo-guide-11a

Operahuset

Siden opførslen afsluttedes i 2008 har Operahuset i Oslo været et tilløbsstykke både blandt lokale og turister. Bygningen er tegnet af Snøhetta, der i den grad har forstået at give Oslo et karakteristisk varetegn. Operahuset er beklædt med hvid marmor fra top til bund, mens man indvendigt finder en imponerende trappe beklædt med egetræslister. Det er gratis at gå en tur op på taget og ligeledes at bevæge sig ind i foyeren.

oslo-guide-32a

22 juli-senteret

22 juli-senteret blev opført i 2015 som et museum til oplysning og minde om det, der på sin vis er blevet Skandinaviens 9/11: eksplosionen ved Høyblokka og massakren på Utøya. Centeret er opført i H-blokken i det byggeri, der før husede store dele af den norske regering. Lokalerne har fået lov til at stå rå og delvist ødelagte hen, hvilket i sig selv er en stærk oplevelse at se. Herudover er der en omfattende tidslinje over dagen, mindevæg med portrætter af de omkomne, film med vidneudsagn samt udstilling af diverse genstande, der blev indsamlet som bevismateriale; herunder kameraer og mobiler tilhørende AUF-lejrskoledeltagere, rester fra Breiviks varebil og endda hans politi-skilt og diverse andre accessories. Det er vildt at stå få centimeter fra skiltet, der i den første tid efter sprængningen købte Breivik tillid på Utøya. Ja, alt indhold på museet er faktisk ufatteligt vildt og tankevækkende.

Aker Brygge

Til højre for Operahuset finder man det relativt nybyggede Aker Brygge, hvor der ligger det ene dyre lejlighedskompleks efter det andet. Området er velfriseret og posh på samme måde som fx Neustadt-kvarteret i Hamborg. Med andre ord lugter der af penge! Aker Brygge er godt til en gåtur eller en middag ved vandet, men forbered dig på at skulle have den store pung frem.

oslo-guide-29a

Sørenga Brygge

Til venstre for Operahuset ligger Sørenga, der minder ret meget om Aker Brygge, omend det føles lidt mere ungt. Måske det skyldes havnebadet for enden af bryggen, der tiltrækker store mængder norske teenagere. På bryggen ligger mange hyggelige restauranter langs vandkanten, hvis man vil nyde en middag med havudsigt.

oslo-guide-5a

Astrup Fearnly Museum

For enden af Aker Brygge finder man Oslos største museum for moderne og konceptuel kunst. Museet er i sig selv et virkelig spændende byggeri. Vi kan også anbefale deres museumsbutik, hvor man kan købe seje plakater, totes m.v. med hjem.

Grünerløkka

Stort set alle storbyer rummer efterhånden et lille hipstermekka af en bydel; som regel bestående af et lidt trashy område, der har fået en tur med gentrificeringstryllestaven. I Oslo hedder dette område Grünerløkka, og der er pivhyggeligt! Restauranter og kaffebarer ligger side om side med små vintagebutikker, grønthandlere og større kæder som COS og Weekday. Sæt gerne en hel dag af til at slentre området tyndt og spise en masse god mad.

Robot + Velouria Vintage

oslo-guide-19a

Markveien og de omkringliggende gader i Grünerløkka gemmer på flere små perler af vintagebutikker med sko, tøj, møbler, nips og andre sjove indretningsgenstande. Vi kan især anbefale Robot, som har overordentligt godt styr på, hvad der rører sig inden for secondhand og vintage-mode. Velouria Vintage har også et godt udvalg og udmærker sig blandt andet med mange forskellige band-t-shirts.

Sofienbergparken

I Grünerløkka finder man også en hyggelig park, hvor der i solskinsvejr er rigtig god stemning. Det lader til, at parken er en favorit blandt lokale.

oslo-guide-2a

Det Kongelige Slott

Tæt på centrum finder man det norske kongeslot og en tilhørende park. Da vi kom forbi var der syrener i fuldt flor og et finurligt vagtskifte i gang (unge mænd i uniform i færd med høje knæløft er altid et sjovt syn!).

oslo-guide-31a

Hartvig Nissens Skole

Kalder alle SKAM-fans! Skal du lige have genopfrisket scenen, hvor William stiger ud af sin Porsche i slow-mo? Eller den hvor pigerne diskuterer russebus-planer ved bænkene i skolegården? Så husk at gå en tur forbi Hartvig Nissens Skole i det dekadente Uranienborg-kvarter. Kom sent på dagen, hvis du vil undgå at eleverne griner af dig, når du poserer foran skoleskiltet! (Og sørg for at vise hensyn)

Øvrige seværdigheder, vi ikke nåede: HolmekollenEkebergparkenNobel Peace CenterNasjonalmuseet

Hotel og overnatning

billeddagbog-oslo-guide4

Guldsmeden Oslo

Vi boede på Guldsmeden, der er en kæde af boutique-hoteller med en skandinavisk/balinesisk vibe (hvis det giver mening?!). Hotellet havde en fin beliggenhed tæt på Sentrum og Aker Brygge. Selve værelset var en smule slidt, men eller var det hyggeligt og den økologiske morgenbuffet var rigtig lækker.

Grünerløkka

Hvis man overvejer at finde en lejlighed på AirBNB, så vil vi helt klart anbefale Grünerløkka som område. Så er man både tæt på spisesteder, shopping, grønne områder og på centrum.

 

2 kommentarer

 • S

  Hold da op, er imponeret over hvor meget I nåede at se. Har selv boet i Oslo og elsker virkelig byen! Og I har da nogle virkelig fine ting med. Hvis I skal være der lidt længere en anden gang kan jeg anbefale området omkring St. Hanshaugen, hvor man også kan gå hen til Oslos udgave af torvehallerne (tæt på Tim Wendelboe). Derudover kan jeg også anbefale Tøyen, Frogner (hvor Hartvig Nissens skole ligger) og Homansbyen og Bislett. Men OK. Jeg kunne blive ved. Der er bare dejligt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Vi havde også meget trætte fødder, da vi forlod byen!

   Det kan vi godt forstå, at du gør. Der er godt nok dejligt :) Og tak for dine tilføjelser – det er altid godt at have nogle oplevelser til gode :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

By the way #44