Opfølgende tanker om bryllupsgæstelisten – Sidsel & Lasse
Heartland 2018

Opfølgende tanker om bryllupsgæstelisten

sl-bryllupsshoot-9a

Da vi luftede vores bryllupsplaner for jer i seneste By the way, affødte de en række kommentarer knyttet til det faktum, at vi har valgt at invitere et ekstra hold gæster efter bryllupsmiddagen. Det overraskede os en del, at I var en håndfuld, der gav udtryk for, at I ville være kede af at få den slags invitation. Måske både fordi det blev en indirekte kritik af vores måde at gøre tingene på, men også fordi at vi selv er rigtig glade for løsningen. Den giver os nemlig mulighed for at dele dagen med så mange fra vores dejlige venneflok som muligt. Og alternativet ville blive, at vi ellers slet ikke fik dem at se.

I kommentarfeltet var I nogle, der skrev, at I som festgæst ville føle jer nedprioriteret, og det er jo en følelse, man som vært desværre aldrig kan gardere sig 100% mod. Hvis der er én ting, vi har lært i løbet af denne proces, så er det, at vi ikke kommer til at kunne please alle. Og det er faktisk en skidesvær følelse at sidde med. Derfor er det også vores holdning, at man som gæst helt grundlæggende skal være glad og taknemmelig ligegyldigt hvad man inviteres til og i hvilken gradbøjning. Vi kunne aldrig selv finde på at tage det fornærmede fjæs på, om vi så var inviteret til noget i stor eller lille skala, som par eller som enkeltpersoner. Det faktum, at der er andre, der bruger tid og penge på en oplevelse, du skal deltage i, burde da kun udløse positive følelser.

En anden ting er kultur. I Danmark er der en rimelig fast opskrift på et bryllupsforløb, men det betyder jo på ingen måde, at det er den mest sande. Idéen til vores “ekstra” gæsteliste udsprang faktisk delvist af mine engelske rødder. I England (og mange andre lande for den sags skyld) er det ret almindeligt at holde fester og bryllupper på den måde, og jeg selv og min familie har deltaget på de præmisser ved flere lejligheder. Det lyder endda til, at der også er flere og flere, der tager idéen til sig herhjemme. Heldigvis hører vi kun positive tilbagemeldinger fra de folk, der har deltaget ved bryllupper med ekstra festgæster, og dem, vi selv har inviteret, har været rigtig glade for at få invitationen. Vi kan selvfølgelig aldrig vide, om de i virkeligheden græder snot derhjemme over ikke at være med til vielsen – men det leder mig til min næste pointe.

Som nogle af jer også skriver, så er alle bryllupper og brudepar forskellige. Hvis vi skulle rangere de forskellige etaper af et bryllup, så ville vielsen helt klart ikke stå øverst på listen. Vi har valgt at tage det med, fordi vi godt kan lide ritualet og det traditionsbundne i handlingen, men det bliver en lille del af et forhåbentligt stort og festligt kapitel. Derudover skal vielsen foregå på bryllupslokationen, så det bliver en relativt kort affære, som vi (under omstændighederne) ikke synes det giver mening at invitere ekstra gæster til, for så at sende dem hjem igen 45 minutter senere. Ræsonnementet om, at man som festgæst skulle føle, at man bliver nedprioriteret, er jo desværre ikke en følelse, vi er herrer over. Men de, der kender os, vil vide, at festen er det, vi har gået og snakket om i månedsvis, ikke de ting, der leder op til. Og derfor vil de også vide, at vi har inviteret dem med til det, vi synes er allervigtigst og sjovest, og ikke fordi de er med som det tynde øl :)

Alt i alt, så er vi faktisk ret overraskede over, hvor mange holdninger folk i og uden for vores omgangskreds har til bryllupper! Vi har allerede hørt i spandevis af kommentarer a la “I SKAL da have en bryllupskage“, “Bliver det ikke mærkeligt at holde vielsen udenfor kirken?“, “Hvorfor er det ikke alle, der har +1’s med til festen?“, “Der er altså ikke nogen fest uden et liveband!“, “Hvorfor ønsker I jer kun oplevelser?” osv. osv. Hvis vi skulle holde en fest ud fra alle de regler og forventninger, andre har til arrangementet, så ville det sgu ikke være vores bryllup længere! Med andre ord er dette indlæg måske også bare en opfordring til refleksion over, at en velmenende kommentar eller et undrende spørgsmål kan ende med at være mere sårende end betænksomt – også selvom intentionen var god.

 

29 kommentarer

 • Sara

  Skriver ellers ALDRIG på sådan noget her og faldt meget tilfældigt over jeres blog/indlæg men kan sådan relaterer;
  Vi blev gift sidste år og valgte at holde det jeg kaldte en “omvendt reception” altså at der kom flere folk senere på aftenen hvor det var planen der skulle være fest og danses!! Det var noget vi så
  meget frem til. Det fungerede så fint synes jeg og vi har slet ikke fortrudt at vi gjorde det på den måde! Men vi oplevede også enkelte der studsede lidt over konceptet. Jeg ville bare hellere have der kom flere til der hvor det for alvor skulle blive sjovt en flere til almindelig reception som så tog hjem når middag skulle til at gå igang.
  Jeg kan kun anbefale det!
  Men kan 100% genkende dilemmaet ift “sorteringsprocessen”.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Fedt at du så lige vælger at kommentere her, Sara! Tak for det :) Det er nøjagtigt de samme tanker, vi gjorde os, da vi besluttede os for at gøre det på denne måde. Faktisk er det også sådan, man som regel gør i England, hvor Sidsel jo er født og opvokset, så det giver ekstra god mening for os, synes vi. Dejligt at høre, at det også fungerede godt til jeres bryllup!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes, at I skal gøre det præcis lige som I har lyst til! Det er JERES bryllup og jeres dag. Der er utrolig mange holdninger til bryllupper og det er sjovt som det nogle gange kan få folk op ad stolene. Jeg gider foreksempel ikke se folk i sort til vores bryllup. Det er egentlig en ret klassisk bryllupsregel på højde med no-no til at komme helt i hvidt, men fordi danskerne er så glade for sort, så har jeg fået mange underlige blikke, når jeg har nævnt det. Jeg kunne selv aldrig finde på at dukke op i sort til et bryllup.
  Vi ville heller aldrig lave en bordplan, hvor vi selv skulle sidde til bords med forældrene. Et bryllup er en fest og jeg kunne ikke tænke noget mere kedeligt end os selv ved “forældrebordet” i 5+ timer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Jeg lover dig, at vi gør det lige nøjagtigt sådan, som vi selv synes, det bliver bedst :D Men ja, det er skægt hvordan især bryllupper og børneopdragelse kan få folk helt op at køre :D Kan faktisk godt forstå dig i det med at komme i sort og med “forældrebordet”, selvom det ikke er noget, vi selv har tænkt så meget over eller nødvendigvis går så meget op i. Men ja, det er jo ens eget bryllup og en selv, der får lov at bestemme spillereglerne. And thank god for that!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Jeg synes det er en genial løsning på et svært dilemma. Og under alle omstændigheder synes jeg I skal gøre det, der giver mening for jer!
  Om lidt skal jeg vie min søn og svigerdatter, og de har også fået en del kommentarer – både søde og undrende – over at mor står som præst i en æblelund (kryds i øvrigt lige fingre for godt vejr d. 30.!)
  Jeg håber I får en skøn fest.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Tak Pia :) Det er nemlig ikke altid helt let! Men vi synes også selv, vi har fundet en ret god løsning! Det lyder da også som en dejlig løsning, din søn og svigerdatter har fundet – tillykke til dem! Vi krydser fingre for godt vejr d. 30!! God søndag til dig :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise P

  Jeg har været til to bryllupper hvor der var inviteret ekstra gæster til efter middagen og det var super. Begge bryllupper var også meget festlige og ikke så formelle. Den ene gang kom jeg selv senere og jeg opfattede invitationen som en positiv gestus “vi synes du er super sjov og vil gerne feste med dig” agtig måde. Det var ikke mine tætteste venner, så havde ikke regnet med at blive inviteret, men det er da en tilkendegivelse på et venskab som efter brylluppet er blevet tættere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Der siger du fuldstændig det, vi har tænkt med vores måde at gøre det på, Louise :) Det er netop de tanker, vi også har gjort os – og heldigvis samme måde, vores gæster har taget imod invitationen på. Dejligt at høre en positiv tilbagemelding på det. Tak og god søndag til dig :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Helt oprigtigt synes jeg stadig det er sært og jeg forstår stadig ikke hvorfor? Er det virkelig noget at blive så fornærmet over? Ud fra indlægget kan jeg stadig ikke forstå hvorfor alle ikke er inviteret til det hele. Hvad er meningen med det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Helt fair, at du ikke forstår det, Ida :) Det gør vi og vores gæster heldigvis selv. Jeg synes ikke alle kommentarer på det oprindelige indlæg har været lige konstruktive, så derfor følte vi et behov for at uddybe. Vi er ikke fornærmede, nok nærmere bare forundrede over hvordan andre kan gå så meget op i, hvordan vi vælger at holde vores bryllup. Hvis du har læst dette indlæg, kommentarerne til det og vores svar og stadig ikke kan forstå meningen med vores måde at gøre det på, tror jeg ikke, jeg kan ikke forklare dig det. Og skal vi så ikke bare lade den ligge der? :) God søndag.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Jeg var til en glimrende bryllupsfest i sommers, hvor jeg var med til vielsen, gik hjem og spiste middag med nogle af de andre “fest”-gæster og så kom retur til festen. Det fungerede rigtig fint (og jeg hørte intet i krogene blandt os, der ‘blot’ var festgæster, så jeg tror ikke i skal se kommentarerne som repræsentative)… I kunne i øvrigt overveje at skrive ind til Mads & Monopolet, ikke for at få hjælp til beslutningen (som i jo har taget), men det kunne være et sjovt tema at få diskuteret!

  Nå, lang kommentar, jeg håber i hvert fald at i får et dejligt bryllup :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Anna :) Okay, det lyder da også som en rigtig god løsning egentlig. Det er sjovt, vi har faktisk overvejet at skrive ind til M&M flere gange og vi har også joket med, at vi gennem årene har hørt riiiiigtig mange bryllupsdilemmaer. Det er bare en begivenhed, der medfører lidt problemer, må man vist sige, haha. Tak for din søde kommentar og god aften :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • N

  Jeg har besluttet mig for at takke nej til kommende invitationer til efter-fest til bryllupper. har prøvet det så mange gange nu, og synes det har været super nedern hver evigt eneste gang. men det kan være nogen synes taler og middag er kedeligt, og så synes de måske det er sjovt nok bare at være med til dans :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej N :) Det synes jeg helt oprigtigt også er ganske fair! Og Sidsel og jeg er også totalt cool med at det måske ikke er alle, der kan/vil komme til “efterfest”. Jeg kunne også sagtens finde på til at takke nej til at komme til en byllupsreception, det bestemmer man jo heldigvis selv :) Jeg tror, vores venner, som er ganske gode til at feste, langt hellere vil være med til party end reception, så det virkede bare som det helt naturlige valg for os. Men sådan har vi det jo alle så forskelligt :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Kære Sidsel og Lasse,
  Vi står også i bryllupsræset og skal giftes den 16. juni. Jeg ved derfor om nogen at bryllup er noget alle har en holdning til. Man kan hurtigt komme til at tænke at der er en masse man skal. Eksempelvis har vi valgt at blive fotograferet før vores vielse, da vi skal vies kl 14.30 og har halv times transport efterfølgende. Vi vil derfor hellere nyde eftermiddagen med vores gæster, end at lade dem sidde og vente mens vi får taget billeder. Men i starten blev jeg helt i tvivl om denne model, da så mange syntes at det var helt forkert at se hinanden inden, og at magien under vielsen ville forsvinde. Det er jeres bryllup og i ved derfor bedst. Og angående det der med at være inviteret til festen bagefter: Jeg ved at mine forældre gjorde det samme tilbage i starten af 90’erne, og vi har netop været til et bryllup med samme setup. Så det er altså også noget folk i Danmark også gør ;) Kh Tina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Tina :)

   Uha, det er jo snart, I skal giftes! Tillykke! Det er sjovt, at andre folk har brug for at give deres mening til kende om et helt personligt valg, man har truffet. I mine ører giver det rigtig god mening at gøre det på den måde med fotografering og vielse. Mon ikke I får en dejligt ægteskab på trods af at bryde med et par af traditionerne? ;) Tak for den søde kommentar og rigtig godt bryllup til jer!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja V

  Jeg synes, at det er en super fin måde at gøre det på. Og jeg snakker jer altså ikke efter munden – selvom de grønne Sunlollies ER de bedste ;)
  Jeg har oplevet det flere gange her i Holland, hvor jeg bor. Min søster gjorde noget lignende (i Schweiz). Vielse og middag én dag – og stor fest dagen efter.
  Super fint tip med at de sene gæster lige bliver tippet om, hvornår de kan komme. Og så har jeg bare svært ved at forestille mig at jeres venner (ja, de virker bare som nogen der kan feste :D) skulle have svært ved at falde ind i festen? Det er vel først dér det ligesom rigtig starter. Såjeg ser ikke sådan en awkward standoff mellem de tidlige og de sene gæster, haha!
  Jeg håber, at I får en rigtig dejlig fest! Gid man skulle giftes igen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Haha, tak Anja! Og ja, de er jo bare klart de bedste, de grønne :D Vi har lige spist den sidste her til aften (krise!). Og ja, vi er helt enige i, at det aller sjoveste først starter, når musikken spiller ;) Fedt at høre, at det også kunne fungere for din søster med en lignende løsning – det gør os glade! Tusind tak for den søde kommentar :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida D

  Hej,
  Jeg forstod faktisk jeres tidligere indlæg som, at I bad om folks tanker/erfaringer med den slags løsning I har valgt? Men det var måske misforstået?
  Jeg var ikke en af dem som bidrog med erfaring. Jeg har prøvet at blive inviteret senere, og jeg vil sige, at hvis jeg var jer, ville jeg gøre mig nogle ret konkrete tanker om, hvordan I inkluderer og introducerer “fest gæsterne” til brylluppet. Det var lidt en svær øvelse, da jeg prøvede det.

  Men selvfølgelig kan det fungere, hvis I forbereder ordentligt. Og I kender jo jeres venner bedst og ved, hvad der fungerer.

  God vind med den sidste planlægning af dagen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Ida :)

   Ja, det er sådan set også rigtigt nok – i hvert fald erfaringer, da vi selvfølgelig gerne vil få det planlagt så godt som muligt. Vi skrev jo, at vi havde besluttet os for at gøre det, så det var ikke så meget vores læseres personlige holdninger til om det var en god idé eller ej, vi ledte efter. Det var dog lidt det vi fik, i hvert fald i nogle tilfælde. Men ja, det tror jeg også du har ret i – det kræver, at de sene gæster bliver introduceret ordentligt og føler, at de bliver en rigtig del af festen.

   Tak for kommentaren og det gode tip :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Jeg var blevet skuffet, hvis jeg havde fået en halv invitation. Stå ved hvor I skærer, og hold en anden fest for dem, som I ikke har råd til at have med. Hvorfor skal de med, hvis I ikke har råd? Er der for at sige “vi holdte fest for 120” eller sikre jer en invitation til deres bryllup?

  Desuden har jeg læst kommentarerne til det indlæg I refererer til, og I blæser det op folk skriver. I kan jo bare være ligeglade, det er jeres fest og hvis I synes det er fint kun at blive inviteret til dans, så gør det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Helt ærligt, det er altså lidt under bæltestedet at anklage os for at invitere folk for selv at komme med til bryllup eller for at kunne “prale” af antal gæster. Det er en ommer, Sara.

   Derudover – var du også blevet skuffet, hvis du kun var blevet inviteret til receptionen? Det er der jo mange, der gør. Vi synes bare aftenfesten er meget sjovere end receptionen, men det kan jo være, du har det anderledes :)

   Du har ret i, at vi kan være ligeglade med folks holdning til det, hvis vi selv synes det er fedt. Netop derfor spurgte vi heller ikke “Hvad synes I personligt om den løsning” men “Kender I andre, der har lavet en lignende løsning – og hvordan fungerede det?”. Så der blev egentlig også svaret på noget, vi ikke havde spurgt om og som vi i princippet heller ikke var interesserede i at få et svar på.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Synes det er en anelse mærkeligt – og også lidt tamt, at i lidt giver udtryk for, at i føler jer stødt over at folk er kommet med deres perspektiv på den type bryllup, når i rent faktisk bad om folks mening om det. Det holder altså ikke helt, at man gerne vil have folks mening, men kun så længe den ikke strider imod ens egen overbevisning – så hermed en opfordring til, at i måske fremadrettet lader være med at bede om folks mening, hvis i ikke kan “tåle” at folk er uenige med jeres egen mening. 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Jeg er enig med dig i, at vi skal kunne forvente lidt af hvert, når nu vi smider den slags op offentligt, men du kan da ikke mene, at vi ikke må tage til genmæle på vores egen blog, når folk kommer med den slags kommentarer..? :) Det her er jo ikke en eller anden lille fjollet ting a la “synes I ikke bare, at de grønne Sun Lollys er mega gode?!”. Det er jo vores bryllup, vi snakker om. Muligvis den største og vigtigste fest, vi nogensinde kommer til at holde.

   Der er en rigtig simpel vending, som jeg synes gør sig gældende i henhold til kommentarfeltet i sidste indlæg: Just because you can, doesn’t mean you should.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sara

   Ærligt, så synes jeg sgu det virker lidt underligt at i føler behov for at tage til genmæle. De kommentarer jeg så var alle meget sobert formulerede, ingen kom med nogle tilsvininger eller andet, og folk kom blot med deres perspektiv på det i selv spurgte om. Så nej, jeg kan faktisk ikke helt se hvorfor der er behov for at komme med genmæle til “den slags kommentarer” – for jeg synes absolut ikke at nogen af kommentarerne var til at blive stødt over på nogen måde, som du lidt indikerer.
   Jeg er med på at det er den vigtigste fest nogensinde – jeg ville selv have det på samme måde, men hvis det er så ømtåleligt et emne, så er det måske dumt at bede om folks holdning til den måde at holde festen på, hvis man samtidig ikke kan tåle at nogle potentielt giver udtryk for nogle forbehold ved den fremgangsmåde, fremfor blot at tale jer efter munden. 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Jeg er (surprise!) ikke enig med dig :) Kommentarer som “Jeg synes også det er dybt sært ikke at invitere alle til både vielse og bryllup? Altså hvorfor?”(som Lasse også fremhæver) er ikke specielt konstruktive. Og spekulationer som “Hvorfor skal de med, hvis I ikke har råd? Er der for at sige “vi holdte fest for 120” eller sikre jer en invitation til deres bryllup?” er bare direkte nedladende, synes jeg.

   Jeg bliver ærlig talt lidt overrasket over, at det er noget, nogle læsere kan fare i flint over. Vi har vitterligt de bedste intentioner, og havde nok ikke forestillet os, at det kunne blive et større diskussionsemne :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Sara :) Jeg tillader lige at være lidt (for) detaljeorienteret – vi spurgte faktisk bare, om vores læsere kender nogen, der har gjort noget lignende og hvordan det fungerede for dem. Vi spurgte ikke, om det var en god idé eller ej, for det er vi jo selv overbeviste om, at det er :) Selvfølgelig skal vi også kunne forholde til at vores læsere ikke er altid er enige med os, og det synes jeg egentlig også godt vi kan. Synes også dette indlæg er sobert formuleret hele vejen igennem, hvilket kommentarene på “By the way”-indlægget generelt også var, selvom de måske ikke helt alle var svar på det, vi reelt spurgte om.

   Vi er slet ikke interesserede i at blive snakket efter munden, ellers kunne vi jo lige så godt lade være med at spørge :) Men vi følte nok lidt, at der blev svaret på noget andet end det, der blev spurgt om. F.eks. kommentaren “Jeg synes også det er dybt sært ikke at invitere alle til både vielse og bryllup? Altså hvorfor?” (No hate, Ida ;)) – men hvad skal vi bruge den kommentar til? Og så er det altså bare mere rart at kunne uddybe det i et blogindlæg :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie B

  Jeg var inviteret til (vielse og) fest efter middagen sidste år. Det var skidedejligt, og jeg var nul fornærmet over nogetsomhelst. Det var bare dejligt at være inviteret på den måde og dele festen med brudeparret.Vi, som var inviteret uden middag, gik hjem til os efter vielsen og drak øl, spiste pizza og havde det sjovt, indtil vi skulle til fest. Perfekt!
  Et lille tip er at give festgæsterne et telefonnummer til fx en toastmaster eller en anden, som kan holde dem opdateret på, om taler eller andet er trukket så langt ud, at de skal komme en halv time senere end planlagt. Også bare så man undgår at ankomme lige midt i morfar Oles tårevædede tale.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Fedt at høre, Cecilie! Det lyder bare som et dejligt bryllup. Og rigtig god idé med telefonnummer til toastmaster, den tror jeg vi går videre med :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Heartland 2018