1 år efter: Virker Philips Lumea Prestige IPL? – Sidsel & Lasse
Opfølgende tanker om bryllupsgæstelisten

1 år efter: Virker Philips Lumea Prestige IPL?

Reklame for Philips

philips-lumea-prestige-ipl-3a

philips-lumea-prestige-ipl-2a

philips-lumea-prestige-ipl-4a

I løbet af det seneste år er I en hel del, der har spurgt ind til min test af Philips Lumea Prestige. Og jeg har gang på gang lovet at komme med et opfølgende indlæg. Det skulle vise sig at tage et år, men nu er det her endelig (!): et indlæg med mine erfaringer og tanker om Philips IPL.

Hvordan bruger man apparatet?

For lige at opsummere, så er Philips Lumea Prestige et værktøj til hårfjerning. IPL står for Intense Pulsed Light og er en lysbehandling, der bringer hårsækken i en hvilefase. Dette forårsager både at håret falder af, men også at déts genvækst forhindres. I begyndelse skal behandlingen gentages hver anden uge, men efter to-tre behandlinger kan man trappe ned til at anvende den en gang hver ottende uge. Apparatet kan både anvendes på benene, i bikinilinjen, armhulen og på ansigtet. Selve lysbehandlingen indledes med en hudanalyse, som apparatet selv foretager. Som jeg viser i videoen, trykker man på knappen med forstørrelsesglasset og holder hovedet ind mod huden. Herefter får man tildelt en lysstyrke baseret på hudens farve, og så er man faktisk i gang. Til apparatet medfølger forskellige hoveder, hvor rudens størrelse og bøjning – enten konveks eller konkav – er tilpasset forskellige kropsområder.

Gør det ondt?

Et emne, som flere har spurgt ind til, og som generelt er et af de spørgsmål der går igen, når man googler lysbehandling, er smerte. Det er de færreste hårfjerningsmetoder, hvor håret fjernes ved roden, der ikke gør en smule ondt. Personligt kan jeg sagtens magte det lille, varme “smæld”, Philips IPL afgiver. Flere sammenligner smerten med en elastik, der bliver spændt ud og sluppet mod huden – det er nok ikke helt skævt. Det gør i hvert fald mindre ondt end epilering og voks, hvis man spørger mig.

Skal man tage nogle forholdsregler?

Jeps. Lysbehandlingen i sig selv er ikke farlig, men hvis ikke man følger de anvisninger, Philips kommer med, kan der opstå bivirkninger. Det allervigtigste er, at man kun anvender Philips IPL, såfremt ens hudfarve og hårfarve stemmer overens med en af de kombinationer, Philips siger god for. Derudover skal man være påpasselig med ikke at anvende den i forbindelse med solbadning. Allerhelst skal man vente to uger fra solbadning til lysbehandling, og så skal man huske at anvende solcreme efter en behandling, hvis huden skal udsættes for sol efterfølgende. Hvis man overholder de forholdregler, og ellers følger den vejledning, der følger med Philips Lumea Prestige, så går man ikke galt i byen. Jeg har i hvert tilfælde været forskånet for bevirkninger og ømhed.

Og nu til det vigtigste: Virker Philips IPL?

Jeg har nu anvendt Philips Lumea Prestige troligt i et års tid (dog med en pause fra december til februar), og kan derfor komme med en mere kvalificeret anmeldelse af produktets effekt i det lange løb. Jeg har forsøgt at tage før/efter-billeder, men da jeg i forvejen har meget fine og relativt lyse hår på kroppen, så er det nærmest umuligt at fange forskellen på et fotografi. I må komme hen og inspicere mine ben og armhuler, hvis I støder ind i mig en dag ;) I stedet har jeg samlet en række billeder fra Philips IPL-brugere rundt omkring på nettet, hvor forskellen er mere tydelig. Dem kan I se her, her og her. Selvom hårvæksten ser anderledes ud end min egen, så er det nogenlunde samme forskel i mængde og længde, jeg har oplevet.

Når det kommer til at måle behandlingen op mod andre hårfjerningsmetoder, er det i høj grad et spørgsmål om temperament og vane. Selv har jeg i mange år været på epileringsvognen, når det kom til min ben, og skraber, når det kom til bikinilinje og armhule. Grunden til at jeg nu er skiftet over, har meget med tidsbesparelsen at gøre. Selve IPL-processen er mere omstændelig end fx barbering og epilering, da behandlingen kræver, at man først barberer de resterende hår af, og så tager lysbehandlingen i sig selv længere tid. Men når først de to-tre indledende behandlinger er overstået, går der væsentlig længere tid mellem hårfjerningssessionerne. Jeg vil skyde på, at jeg er nede på at behandle en gang hveranden måned nu. Derudover er min hårmængde mindsket betragteligt, hvilket betyder at det er en noget mindre urskov at skulle holde nede (denne effekt var tre måneder om at vise sig hos mig, så hav tålmodighed!). Alt i alt er jeg ganske godt tilfreds med mit skift til Philips IPL som hårfjerningsmetode, og jeg kunne forestille mig, at den kunne blive en lifesaver for mænd og kvinder, der døjer med uønsket og/eller kraftig hårvækst på kroppen.

5 kommentarer

 • Dita

  Hej jeg har høret at man skal skife hoved/ pære når den er brugt op men det forstår jeg ikke. Der står ikk någen om det så vil gerne ha e et svar tan

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johnnyboy

  IPL skulle også virke på karsprængninger, ved du om denne kan bruges? Feks i ansigtet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Uha, der må jeg desværre være dig svar skyldig. Men jeg har faktisk selv et par karsprængninger på benene. Jeg giver det et forsøg med min IPL, når jeg er hjemme igen :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fie

  Hej Sidsel. Jeg kunne vildt godt tænke mig at prøve denne hårfjerningsmetode, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvordan laser mon påvirker kroppens celler og lymfer, som jo sidder i de opråder, hvor man benytter lasermetoden. Ved du noget om, hvorvidt der er forskning, der kan fortælle noget om sundhed og risiko ved dette produkt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Hej Fie

   Jeg kan sagtens forstå din tøven :) Alle undersøgelser jeg har kunnet finde afviser dog myterne om, at laserbehandling skulle være celleforandrende eller kræftfremkaldende. De værste (dokumenterede) bivirkninger er pigmentforandring og ardannelse – hvilket vel at mærke også hører til sjældenhederne, så længe IPL bruges korrekt.

   Dette citat er fra en akademisk artikel om emnet, som er offentliggjort af US National Institutes of Health sidste år:
   “The development and use of light and lasers for medical and cosmetic procedures has increased exponentially over the past decade. This review article focuses on the incidence of reported cases of skin cancer post laser or IPL treatment. The existing evidence base of over 25 years of laser and IPL use to date has not raised any concerns regarding its long-term safety with only a few anecdotal cases of melanoma post treatment over two decades of use; therefore, there is no evidence to suggest that there is a credible cancer risk.”

   Håber det var svar nok!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opfølgende tanker om bryllupsgæstelisten