Kunsten at udsætte sine behov – Sidsel & Lasse
20% rabat hos Moodings + glimt fra Marmeladefabrikken

Kunsten at udsætte sine behov

For et stykke tid siden udgav Lasse et indlæg, der omhandlede vores fællesøkonomi. Det var en lille smule grænseoverskridende at lægge så mange kort på bordet, men omvendt, så er det jo bare tal. Nogle har lidt mere, andre har lidt mindre. Set udefra lever vi måske et liv, der er relativt få 29-årige forundt. Især når det kommer til vores lejlighed, så er der ingen tvivl om, at vi er svineheldige! Men det havde bestemt heller ikke været muligt at købe den uden en smule selvdisciplin og planlægning. Hvis der er én ting, som vi bliver mere og mere bevidste om den positive effekt af, så er det evnen til at kunne behovsudsætte. Og ja, det lyder meget usexet og meget lidt YOLO-agtigt! Det skal heller ikke forstås sådan, at vi nægter os selv alt muligt og aldrig spiser kagen, der står foran os (det her er mig de fleste af ugens dage…). Det skal nærmere ses i forhold til de store beslutninger i livet og det generelle perspektiv. Tag lejligheden som eksempel: da vi begge fik fuldtidsarbejde i 2015 og det begyndte at tage fart med blogindtjeningen gik vi fra et samlet rådighedsbeløb på omkring 10.000 kr. til ét, der var 4-5 gange så stort. Her var det ret fristende at omsætte løn til takeaway og sneakers! Men i stedet tog vi os en snak og begyndte at spare en hel del op i stedet. Dette resulterede i, at vi to år senere stod med 400.000 til at poste i lejlighedskøb og -renovering. Det betød så også, at vi endte med at bo 2 år mere (7 år i alt) på 40 små, skimmelsvampsbefængte kvadratmeter – et faktum, der kun gjorde glæden større, da vi endelig rykkede op i paladset på Trøjborg!

Og på samme vis har der været mange køb, som vi har sat ultrameget pris på, fordi vi har skulle vente lidt på dem. Højt på min ønskeseddel lige nu står fx en ny Macbook (min nuværende købte jeg i 2010), og jeg ved det bliver en kæmpe glæde at få den, men det skal først være når jeg har luft i budgettet. Vi har også stadig en håndfuld interiørønsker, når det kommer til vores lejlighed, men vi tager det lidt ad gangen. Nu har vi en seng at sove i, en sofa at sidde i og et spisebord at spise ved, og så kan lænestole, lamper m.v. godt vente. Igen, så tror jeg at glæden bliver meget større, når vi har gået og sparet op til og glædet os til at købe en bestemt genstand. For ikke at tale om glæden ved at kaste penge efter kvalitet, der kan holde i mange år og ofte ikke taber værdi.

Med andre ord tror jeg, især i disse overflodstider, at vi har godt af at kunne udsætte vores behov en smule. I juleferien sidste år læste jeg “Gå glip” af Svend Brinkmann, der også taler meget om behovsudsættelse. Han fremhæver blandt andet Stanfords berømte skumfidus-forsøg, hvor en række børn skal beslutte sig for, om de vil have én skumfidus med det samme eller om de vil have to skumfiduser 15 minutter senere. Opfølgende studier viste, at de børn, der var i stand til at behovsudsætte, gennemsnitligt klarede sig bedre hvad angik skole, studie, sundhed m.v. senere i livet. Dette resultat er dog blevet nuanceret en del siden hen. En række andre studier har også påvist, at vi, efter en vis grænse, ikke bliver lykkeligere af at tjene flere penge: et fænomen, der i et studie kaldes income satiation point. Den konklusion synes jeg er vildt interessant, måske især fordi jeg abonnerer meget på tanken om et mere minimalistisk liv. Jeg tror simpelthen ikke det er meningen, at vi skal kunne få alt helt tiden. Og det gælder både økonomi og andre faktorer i livet. For mange uddannelser, for mange webshops, for mange tv-kanaler, for mange Tinder-dates, for meget tøj.. for mange valg kan forårsage, at vi ikke er i stand til at træffe bare ét. Jeg oplevede det selv, da jeg røg ind i lidt af en krise sidste sommer, og ikke vidste hvad jeg skulle på jobfronten. Jeg kunne i princippet vælge alt, så hvordan kunne jeg vælge noget? I virkeligheden et klassisk Millenial-dilemma!

Behovsudsættelsen gør sig sådan set også gældende i mit og Lasses forhold. Jeg er ret overbevist om, at vi begge har haft lyst til at være sammen med andre personer undervejs i de 11 år, vi har været kærester. Vi gjorde sågar alvor af det, da vi gik fra hinanden i 2011. Men siden 2012 har vi valgt hinanden til, og det føles som den bedste og mest afgørende beslutning hidtil. Men der findes helt sikkert også mange, der i en lignende situation ville have dømt forholdet alt for skrøbeligt og usikkert, og havde pakket taskerne og smuttet.

Når alt dette er sagt, så er jeg, og mine holdninger til tilværelsen, naturligvis også rundet af min opvækst, hvor der sjældent var råd til at skeje ud. Nøjsomheden har nok bare forplantet sig dybt inde i mig. Af og til også i en grad, hvor jeg kan blive skideirriteret over den. Fx når jeg tager mig selv i at sidde og regne totalen for et restaurantbesøg ud på forhånd. Der øver jeg mig helt klart på at slappe mere af. Men et langt stykke hen ad vejen er nøjsomheden og behovsudsættelsen min ven, fordi den også har været medvirkende til, at jeg er et rigtig godt sted i mit liv lige nu. På sigt er min helt store nøjsomhedsdrøm (shit, hvor lyder det ord usexet!) at slippe af med boliglån, så der kun er få faste udgifter tilbage. For mit indre blik ser jeg en allegorisk heliumsballon, der får klippet snoren og bare kan svæve alle steder hen.

16 kommentarer

 • Thilde

  Tak for et fantastisk indlæg! Det rammer virkelig plet for min og min kærestes situation. Virkelig interessante pointer. Indlægget har givet mig ny energi på opsparingsfronten og har inspireret mig til at leve lidt mindre YOLO-agtigt og tænke mere over, hvad jeg kan få, hvis jeg passer lidt bedre på mine penge :-) Flere af den slags indlæg modtages med kyshånd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Tak for de søde ord! Dejligt at indlægget faldt i god jord. Jeg håber, du finder en god balance!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cathrine

  Meget spændende indlæg! Det rammer ned i en meget aktuel diskussion/situation i mit og min kærestes liv pt.. Vi er begge 24, og jeg studerer og han er færdiguddannet. Vi har en ret god økonomi, og derfor har vi fået grønt lys fra banken til at låne en relativt stor (!) sjat penge til lejlighed i KBH. Men vi skal stadig optage store lån, som vi skal betale af på i laaaang tid. Og det er et mega dilemma, om vi skal blive i vores lille (35 kvm) lejlighed og spare endnu mere op, og dermed om et par år kunne lægge flere penge selv til udbetaling af en lejlighed, eller om vi skal købe en større lejlighed nu og begynde at betale af på noget, som trods alt er vores eget… Mest af alt er jeg nok også bare skide bekymret for at købe lejlighed på det københavnske boligmarked nu, fordi jeg simpelthen frygter, at priserne er ved at nå et toppunkt og vil falde :D Men det er jo en evig usikkerhed!

  Desuden; jeg sætter stor pris på, at I tager de her emner op. I går sad jeg netop og søgte tilbage i de indlæg, som I tidligere har skrevet om jeres økonomi. Jeg oplever faktisk også, at der somme tider bliver set lidt skævt til at være sådan en, som sparer og passer på sine penge. Det opfattes åbenbart bare ikke særlig YOLO-agtigt – derfor er det dejligt, at I italesætter de her ting :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Tak for den dejlige kommentar! Det lyder til at I sidder i præcis det samme dilemma, som Lasse og jeg gjorde for et par år siden. Jeg synes helt klart også det er en smule skræmmende, at vi på nuværende tidspunkt står til at have betalt vores realkredit-lån af som 58-årige!! Og det er også en smule trist, at halvdelen af vores termin på nuværende tidspunkt går til renter og bidrag (= i et stort, sort hul). Vi forsøger at sige til os selv, at det kun går den rigtige vej fra nu af :D

   Vi var også enormt bange for at købe på det forkerte tidspunkt, men det tror jeg man er nødt til at prøve at skyde ud af hovedet og så slå til, når ens nuværende situation begynder at præge livskvaliteten i negativ retning. Sådan havde vi det til sidst i Vesterbrogade. Det var bare for småt, for trængt, for umuligt at have gæster osv. Er sikker på, at I kan mærke det i maven, når det er tid :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mads

  Har I nogle gode råd til, hvordan man kan få sparet op, samtidig med at man køber nye ting? Det ser så dumt ud på skrift. Jeg mener bare, at selvom I har sparet op, så har I jo stadig rejst, spist ude og købt nyt tøj. Så hvad er jeres hemmelighed, udover at I har fået visse ting sponsoreret?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Der er helt klart flere led i vores måde at få pengene til at strække sig på. Jeg skal forsøge at sætte nogle ord på:

   1. Det er som regel mest motiverende, hvis man har et langsigtet mål at gå efter. Det har været skiftende for vores vedkommende. I 2009 sparede vi sammen til at rejse to måneder i Sydamerika. I 2015-2017 sparede vi op til lejlighed. Nu fokuserer vi på at få afviklet vores banklån.

   2. Der er rigtig mange måder at tjene penge på i dag, hvis man har mod på at kaste sig ud i en lille sidegeschæft. Gomore, AirBNB, DBA, loppemarkeder, Cryos (æg/sæd-donation) osv.. Vi har i flere år suppleret vores lønninger med andre indkomstkilder.

   3. Vi booker stort set aldrig pakkerejser, når vi tager på ferie. Til gengæld er vi blevet ret skarpe til at jagte de gode tilbud og billige flybilletter selv. Det kan du læse mere om her: http://sidseloglasse.com/2015/02/22/tips-til-at-rejse-billigt/

   4. Jeg tror også, at det handler rigtig meget om mindset. Hvis man først bliver bevidst om, hvor meget frihed og hvor mange oplevelser, man kan købe sig til ved at sænke forbruget lidt, så falmer den midlertidige glæde ved fx at shoppe en ny trøje i H&M ret hurtigt. Det gælder nok om at forsøge at komme de der dopamin-fueled køb til livs.

   5. Tænk over hvornår du bruger sætninger a la “Jeg bliver nødt til at ha’..”. Der er så mange, der stadig ser det som noget nær en livsnødvendighed at eje den nyeste smartphone, computer, racercykel, bil, weber-grill and what not. Og det er der sådan set ikke noget at sige til, hvis man, som vi, er vokset op i 90erne og start-00erne, hvor materialismen har været på speed. Men lige så vel som man kan tillægge sig nogle forbrugsmønstre, så kan man heldigvis også fralægge sig dem igen. At fralægge sig vanen med at skulle have “den nyeste model” kan spare én for rigtig mange penge.

   6. De ting, du putter i munden, kan hurtigt blive en tung udgiftspost. Både hvis du impulshandler lidt for ofte i supermarkedet, hvis du altid vælger tre-retters på de dyre restauranter og hvis du insisterer på at købe din frokost ude. Vi har spist riiigtig mange leverpostejsmadder igennem de seneste 11 år!

   7. Forvent ikke, at det altid er fedt at vælge den skrabede løsning. Vi har da af og til haft nedtur på over at bo i en lille lejlighed, at køre i offentlig transport (der igen, igen er forsinket..), at spise havregryn frem for cafébrunch osv. Det handler nok om at finde en balance, hvor man også kan finde glæde i vejen hen mod målet. Lad vær med at spise havregryn, til du er ved at brække dig over det, men gør det de dage, det giver mening.

   Håber mine svar gav lidt klarhed!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Top $$$$$$$$$$ indlæg.
  Inspirerende tankestrøm.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Det er (bl.a.) derfor, jeg er så vild med jeres blog. I skriver om nogle super spændende emner, som får mig til at tænke over tingene – ikke kun dette indlæg, men jeg synes der har været mange på det seneste! Tak for en fremragende blog.
  Og lige som en lille bonus: er indlæg om de ting til boligen, som I behovsudskyder, ville være spændende at se (til inspiration – er selv ved at købe hus).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   TAK, Rikke! Det er kommentarer som din, der gør os så super taknemmelige for at have dette lille online-fora at dele stort og småt med :) God idé med et indlæg om boligdrømme. Det vil vi helt sikkert få kigget på.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Det kunne jeg klart godt lære noget af haha. Jeg synes nærmest det er ‘synd’ for mig selv hvis jeg ikke har råd til at shoppe, og så kommer den der forbandede #treatyoself lidt for meget i brug ;)

  Tænkte lidt på noget af det sidste du skriver: “Jeg kunne i princippet vælge alt, så hvordan kunne jeg vælge noget? I virkeligheden et klassisk Millenial-dilemma!” Jeg er MIDT i den situation lige nu. nyuddannet, sidder i et kedeligt job, og jeg ANER ikke hvad jeg skal vælge og hvordan jeg skal komme igang med at finde ud af hvad jeg vil lave. Selvfølgelig har jeg lidt ideer, men det føles nærmest som at være lidt handlingslammet. Er det noget du har skrevet indlæg om sidste år? Det kan jeg ikke lige huske. Eller måske noget der kunne være en idé til et indlæg?
  KH Pernille

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Der skal nu også være plads til #treatyourself ;) Af og til ville jeg ønske, at jeg var bedre til det!

   Føler med dig! Det er en ret speciel situation at stå i. Har endnu ikke skrevet et indlæg om det, nej. Men det kunne jeg helt sikkert gøre :) KH S

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej Sidsel, godt indlæg, folk kunne være så meget mere frie i deres liv. Måske du også kunne finde denne bog interessant (måske kender du den allerede: https://www.saxo.com/dk/early-retirement-extreme_jacob-fisker_paperback_9781453601211 Mvh. Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Lige præcis. I sidste ende er det lige netop dét, det kan koges ned til: frihed.
   Jeg kendte faktisk ikke bogen, men har læst en del artikler om folk, der er hoppet med på bølgen. Den ryger på næste måneds læseliste :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille Bjaldby

  Jeg vil bare sige; helt fantastisk indlæg. Jeg er af helt samme opfattelse og indstilling! Fortsat rigtig god sommer til jer. Jeg nyder at følge med herinde. :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Tusind tak for den dejlige kommentar! Vi sætter stor pris på, at du har lyst til at læse med. Rigtig god sommer! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

20% rabat hos Moodings + glimt fra Marmeladefabrikken