Opsparing vs. forbrug – kan man begge dele? – Sidsel & Lasse
Samvittighedsfuld søvn med Auping

Opsparing vs. forbrug – kan man begge dele?

I tog rigtig godt imod dette indlæg, jeg skrev for et stykke tid siden, om kunsten at udsætte sine behov. Der blev i kommentarfeltet spurgt ind til en række forskellige emner, blandt andet spurgte en læser ind til, hvordan man både kan spare op og købe nye ting. Helt præcist skrev han:

Har I nogle gode råd til, hvordan man kan få sparet op, samtidig med at man køber nye ting? Det ser så dumt ud på skrift. Jeg mener bare, at selvom I har sparet op, så har I jo stadig rejst, spist ude og købt nyt tøj. Så hvad er jeres hemmelighed, udover at I har fået visse ting sponsoreret?

Det synes vi, var et godt spørgsmål. Og måske ikke helt så lige til at svare på. Vi vil jo alle gerne både spare op, rejse, købe nyt tøj og nye møbler, spise på restaurant og tage i biografen eller på café. Men kan det overhovedet lade sig gøre at få det hele til at ske? Med de rette prioriteringer kan man i hvert fald nå langt, men det er også en god pointe fra Mads, at vi bloggere selvfølgelig får ting sponsoreret og nok ikke altid maler et helt realistisk billede af et normalt forbrug. Jeg skrev et svar til Mads, hvor jeg listede nogle forskellige punkter op, der måske kan være med til at kaste lidt lys over den balance, vi forsøger at praktisere, når det gælder opsparing vs. forbrug:

1. Det er som regel mest motiverende at spare op, hvis man har et langsigtet mål at gå efter. Det har været skiftende for Lasses og mit vedkommende, hvad vi har lagt penge til side til. I 2009 sparede vi sammen til at rejse to måneder i Sydamerika, i 2015-2017 sparede vi op til lejlighedsindskud. Nu fokuserer vi på at få afviklet vores banklån.

2. Der er rigtig mange måder at tjene penge på i dag, hvis man har mod på at kaste sig ud i en lille sidegeschæft. Gomore, AirBNB, DBA, loppemarkeder, Cryos (æg/sæd-donation) osv.. Vi har i flere år suppleret vores lønninger med andre indkomstkilder og det er tit disse kilder, der kan give det ekstra økonomiske råderum til f.eks. en ny vinterjakke eller en kærestemiddag.

3. Vi booker sjældent pakkerejser, når vi tager på ferie. Til gengæld er vi blevet ret skarpe til at jagte de gode tilbud og billige flybilletter selv. Det kræver uden tvivl mere tid, planlægning og engagement at arrangere alting selv. Til gengæld kan der være gode penge at spare. I kan læse vores tips til at rejse billigt lige her.

4. Jeg tror, at det generelt handler rigtig meget om mindset. Hvis man først bliver bevidst om, hvor meget frihed og hvor mange oplevelser, man kan købe sig til ved at sænke forbruget lidt, så falmer den midlertidige glæde ved f.eks. at shoppe en ny trøje i H&M ret hurtigt. Det gælder nok om at forsøge at komme de der dopamin-fueled køb til livs.

5. Tænk over, hvornår du bruger sætninger a la “Jeg bliver nødt til at ha’..”. Der er så mange, der stadig ser det som noget nær en livsnødvendighed at eje den nyeste smartphone, computer, racercykel, bil, weber-grill and what not. Og det er der sådan set ikke noget at sige til, hvis man, som vi, er vokset op i 90’erne og start-00’erne, hvor materialismen har været på speed. Men lige så vel som man kan tillægge sig nogle forbrugsmønstre, så kan man heldigvis også fralægge sig dem igen. At fralægge sig vanen med at skulle have “den nyeste model” kan spare én for rigtig mange penge.

6. De ting, du putter i munden, kan hurtigt blive en tung udgiftspost. Både hvis du impulshandler lidt for ofte i supermarkedet, hvis du altid vælger tre-retters på de dyre restauranter og hvis du insisterer på at købe din frokost ude. Vi har spist riiigtig mange leverpostejsmadder igennem de seneste 11 år, og nej, det er ikke altid lige spændende. Til gengæld smager frokosten dét bedre, når man så endelig spiser den i byen ;) Det kan også være en god idé at lave madplan og handle ind så få gange om ugen som muligt. På den måde får man ikke smidt så mange ekstra ting i kurven, som man måske egentlig ikke havde brug for. Dette er vi ikke selv så gode til, da vores uger sjældent ser ens ud for tiden (særligt hvad aftensmåltidet gælder).

7. Forvent ikke, at det altid er fedt at vælge den skrabede løsning. Vi har da af og til haft nedtur på over at bo i en lille lejlighed, at køre i offentlig transport (der igen, igen er forsinket..), at spise havregryn frem for cafébrunch osv. Det handler nok om at finde en balance, hvor man også kan finde glæde i vejen hen mod målet. Lad være med at spise havregryn, til du er ved at brække dig over det, men gør det de dage, det giver mening.

Ligesom med så mange andre ting her i livet, handler privatøkonomi i høj grad også om balance og naturligvis personlige præferencer. Hvad der er rigtigt for os, er ikke nødvendigvis rigtigt for dig, men vi kan blot konstatere, at det føles godt at have styr på økonomien og lige så stille arbejde os hen mod at blive lidt mere frie i de valg, vi kan træffe både nu og i fremtiden :)

Læs også vores indlæg om vores økonomi her og her.

6 kommentarer

 • Karoline

  I forhold til læserens spørgsmål, så tror jeg at det en generel misforståelse at sponsorede ting er gratis. Man betaler jo skat af varen/ydelsens salgsværdi, så man kan vel tale om halv-pris, eller prisnedsættelse. Det er jo ikke sådan at bloggeres hverdagsøkonomi bliver mindsket i sådan én grad, at det kan differentiere sig fra ikke-bloggere, grundet sponsorater?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Lige præcis, Karo :) Alle gaver skal sådan set beskattes. I sidste ende har vi en relativt gennemsnitlig økonomi set i forhold til vores uddannelsesniveau, vil jeg tro.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • A

  Bare man husker at overveje en ekstra gang, inden man bliver æg/sæd-donor. Der er flere “konsekvenser” end bare ekstra penge i det… :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej A :) Ja, selvfølgelig. Jeg tror også, de snakker med folk om det, inden de overvejer at donere. For ja, selvfølgelig er der meget mere i det end nogle ekstra penge. Det tror jeg nu også man bliver gjort opmærksom på.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Er i sæd og æg donorer? 😄

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Det er jo aldrig godt at vide ;) Men vi ved i hvert fald at et er en god mulighed for at hjælpe andre og samtidigt tjene lidt ekstra penge, hvis man f.eks. er på SU :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samvittighedsfuld søvn med Auping