Gode (og gratis!) film på Filmstriben – Sidsel & Lasse
Vores bryllup: mad, musik m.m.

Gode (og gratis!) film på Filmstriben

Kender I mon bibliotekernes filmtilbud Filmstriben? De danske biblioteker indkøber, udover bøger, også rettigheder til blandt andet dokumentarer og spillefilm, og der er virkelig mange gode imellem! Særligt de lidt smallere arthouse-produktioner kan man finde mange af. Når vi holder filmaften derhjemme, må vi tit konstatere, at udvalget af film på HBO, Netflix og Cmore er lidt tyndt, og vi tyer oftere og oftere til Filmstriben i stedet. For at se film på Filmstriben skal du have en biblioteksbruger. Det tager heldigvis ikke mange minutter at oprette sig på Bibliotek.dk, og så har du adgang til en ganske god – og gratis – streamingtjeneste. Som bruger kan du se tre spillefilm om måneden. For Lasses og mit vedkommende passer det meget godt med vores forbrug. Hver måned tilføjes nye film og dokumentarer, og det er ofte udgivelser, der næsten lige har været biografaktuelle.

Nedenfor har vi samlet en række af de gode film, vi har tykket os igennem i løbet af det seneste års tid, kombineret med nogle stykker, vi har på vores Must Watch-liste. Der er viiirkelig mange produktioner at bladre igennem på siden, så måske denne liste kan gøre jeres valg af film en smule lettere! God fornøjelse :)

Amélie

En finurlig film sat i et æstetisk univers, der har givet filmen en stor fanskare. Har fine Audrey Tautou i hovedrollen, og er fransk til fingerspidserne.

A Single Man

Virkelig smuk og rørende film med Colin Firth i hovedrollen som en homoseksuel universitetsprofessor, der mister sit livs udkårne og pludselig ikke kan få livet til at give mening.

Blue Valentine

En fin lille film om kærlighed – både den, der ruster, og den, der blusser op – med Michelle Williams og Ryan Gosling i hovedrollerne.

Boy A

Barsk fortælling, der er inspireret af den engelske sag, hvor to tiårige drenge bortfører den to årige James Bulger og slår ham ihjel. Filmen bearbejder temaer som sorg, skyld, hævn og tilgivelse.

Brokeback Mountain

En virkelig god og rørende nyklassiker! Tåler altid et gensyn. Novellen, filmen er baseret på, bør man også unde sig selv at læse :)

Captain Fantastic

Hvor meget skal man kæmpe for sine idealer? Viggo Mortensen er skøn som den passionerede far, der insisterer på at opdrage sine børn i naturen med hård fysisk træning og Noam Chomsky på skoleskemaet.

District 9

SciFi-klassiker om en embedsmand, der skal forflytte rumvæsener, men selv ender som et. Filmen har fremmedhad som et tydeligt tema, og er på mange måder mere aktuel end nogensinde.

Das Leben der Anderen

Hjerteskærende fortælling fra DDR-tiden om en Stasi-mand, der sættes til at overvåge en kunstner med henblik på at arrestere ham, men som til sidst ender med at redde hans liv.

De Urørlige

Denne fortælling kræver nok ikke den store introduktion. En lille fransk lykkepille af en film :)

Drive

Nicolas Winding Refns internationale gennembrud og æstetiske mesterværk med Ryan Gosling i hovedrollen som den kyniske flugtchauffør Driver.

Eastern Promises

Filmen, der indbragte Viggo Mortensen en Oscar-nominering for rollen som Nikolai. Voldelig og barsk, men også ret tankevækkende.

Eternal sunshine of the spotless mind

En af Lasses yndlingsfilm, og måske Jim Carreys bedste skuespilspræstation som den deprimerede Joel, der beslutter sig for at slette sine erindringer om ekskæresten Clementine. Filmteknisk er den også virkelig interessant.

A history of violence

Viggo Mortensen er på overfladen en fredelig cafébestyrer, men han bærer tilsyneladende rundt på en blakket (og voldelig) fortid.

Blue is the Warmest Color

Filmen, der vækkede opsigt for sin seks minutter lange sexscene. Der er dog mange andre grunde til at se den – som coming of age-fortælling er der få andre spillefilm, der når den til sokkeholderne.

Flammen & Citronen

Baseret på den virkelige historie om to modstandsmænd, der specialiserer sig i at likvidere stikkere under 2. verdenskrig.

Bridgend

Jeppe Røndes lille perle af en film, der er inspireret af de uhyggelige masseselvmord i den lille, walisiske by Bridgend.

Hotel Rwanda

Handlingen finder sted under en af de største humanitære katestrofer siden holocaust: borgerkrigen i Rwanda. Don Cheadle er fantastisk i rollen som Paul, der forsøger at skåne sin familie og en række flygtninge fra rædslerne ved at barrikadere sig på det hotel, han bestyrer.

Midnight in Paris

Hyggelig lille film om forfatteren Gil, der pludselig befinder sig i 20’ernes Paris og hænger ud med Hemingway, Dalí og Fitzgerald.

Moonlight

En velfortjent – omend oprindeligt fejlplaceret – Oscar for bedste film. Moonlight er en vigtig fortælling om minoriteter, om identitet og om venskab.

Moonrise Kingdom

Vi er store Wes Anderson-fans, og Moonrise Kingdom hører til blandt de bedste af hans film, hvis man spørger os. Det sennepsgule spejderunivers er ikke til at stå for!

Mud

Matthew McConaughey er en skuespiller, der deler vandene. I løbet af de senere år har han dog leveret en række præstationer, der er svære ikke at holde af. Sydstatsfortællingen om karakteren Mud er én af dem.

Nordkraft

En dansk nyklassiker om Aalborgs barske narkomiljø og vel egentlig Thure Lindhardts gennembrudsfilm i rollen som Steso?

Pans Labyrint

Guillermo del Toro kan altså noget med overnaturlige væsener og universer. Her blandes de sammen med et krigshærget Nordspanien i 1944, hvor pigen Ofelia pludselig befinder sig i en magisk labyrint og skal gennemgå tre prøver.

Precious

16-årige Precious kommer fra et barskt liv i Harlem præget af incest, vold og mobning. Heldigvis ser fremtiden lysere ud, da hun kommer i specialskole og får indgydet en smule selvtillid i sig.

One Day

Filmatiseringen af bogen, der bærer samme navn. Handler om vennerne Em og Dexter, der først (for?) sent overgiver sig til den kærlighed, der har ulmet mellem dem i mange år.

Sauls søn

En af de mest dystre film om 2. Verdenskrig, men heldigvis også med et strejf af håb og medmenneskelighed.

Shame

Hovedpersonen Brandon har et prekært forhold til sex, der blandt andet skyldes en svær barndom. Denne ruskes der op i, da søsteren Sissy flytter ind hos ham. Carey Mulligan, der synger New York, New York, er virkelig en stærk scene!

Shawshank Redemption

Endnu en klassiker, som vist heller ikke kræver den store introduktion. Den tåler altid et gensyn!

Silver Linings Playbook

En fin lille film, der især har fungeret som en vigtig aftabuisering af psykisk sygdom. Bradley Cooper og Jennifer Lawrence udgør en virkelig sjov og sød duo i filmen.

Sin City

En ret nyskabende og sej film inden for action- og krimigenren. Det umiskendelige film noir-præg er virkelig cool, og så er den loaded med dygtige skuespillere.

Sing Street

Sing street er virkelig komisk på den sorte måde. Og så er den sat i Dublin i 80’erne, hvilket giver anledning til nogle spektakulære outfits undervejs!

Slumdog Millionaire

Endnu en virkelig god film fra Danny Boyles hånd. Det meta-agtige i at skære en film over et TV-koncept er et modigt valg, der heldigvis fungerer blændende godt.

Submarino

Man kan synke dybt, når man bærer rundt på en helt uhyrlig opvækst. Submarino er en virkelig stærk film om søskendekærlighed, social arv og misbrugskultur.

The Artist

Tænk at en moderne stumfilm rent faktisk kan trække folk i biografen. Det gjorde The Artist, der virkelig vinder på sin charme og på det nostalgiske tidsportræt, den udgør.

The Hateful Eight

Man skal forberede sig på laaaange monologer i denne quirky western af Tarantino, men kan man slå sig til tåls med dem, venter et spændende plot med et sejt twist.

The Neon Demon

The Neon Demon er Tinsel Town på speed! Filmen følger den unge Jesse, der flytter til LA for at blive model. Konkurrencen i branchen er benhård, hvilket fører til nogle grumme scener, der viser, hvor langt pigerne vil gå, for at forblive på skønhedstronen.

The Notebook

Tudefilm numero uno! Men den er og bliver bare sød, sjov, rørende og fin <3

The Square

Sidste års vinder af De gyldne palmer er rimelig art, men heldigvis tager den også ret meget pis på det avantgardistiske, kulturradikale miljø, som den skildrer. Claes Bang er virkelig sjov og tåkrummende som kunstchefen Christian, der pludselig befinder sig midt i en shitstorm.

Underverden

Fenar Ahmad har gjort det, som meget få danske instruktører formår, nemlig at skabe en actionfilm, der faktisk både er medrivende og flot.

Wind River

Raceopgør, sexisme og social arv blandes i en isnende krimi, der viser hvor galt det stadig står til med amerikanernes forhold til landets oprindelige folkefærd.

Winter’s Bone

Der er ikke mange lyspunkter i denne barske film om Missouris underklasse, der præges af kriminalitet og modløshed. Jennifer Lawrence fik en oscarnominering for sin stærke performance som pigen Ree.

12 years a slave

Den utrolige (og sande) fortælling om en fri sort mand, der bliver solgt som slave og første 12 år senere får sin frihed igen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vores bryllup: mad, musik m.m.