Parforhold i programmer på DR – Sidsel & Lasse
72 timer i København

Parforhold i programmer på DR

Sidsel og jeg er nok ikke de eneste, der med stor interesse (og til tider krummede tæer) følger med i programmer som Gift ved første blik og Ku’ godt må godt på DR. Begge programmer har foranlediget mange samtaler mellem mig og Sidsel og vores venner og bekendte. Begge programmer er meget interessante, synes vi, og det er jo en stor kvalitet, at det kan sætte gang i refleksioner og debatter, der drejer sig om parforhold. Et par af jer har efterspurgt et indlæg fra os, hvor vi kommer lidt ind på vores holdninger til programmerne, så den “udfordring” har jeg taget op.

Grunden til at jeg har været lidt tilbageholdende i forhold til at kommentere på programmerne er, at det jo er virkelig mennesker, der har sat en masse på spil ved at deltage i disse programmer. Derfor kan det godt virke lidt “gratis” for mig at sidde og fælde dom over nogle mennesker, jeg ikke kender men kun har set i et tv-program. Så dette indlæg skal ses i den kontekst, at det udelukkende er baseret på noget, jeg har set på tv og at det bare er min personlige holdning, ikke andet.

Michael og Kathrine under optagelserne til Gift ved første blik (mit billede)

Gift ved første blik

Jeg begynder med Gift ved første blik, som Sidsel og jeg i skrivende stund har set de fire første afsnit af. De fleste af jer er efterhånden nok klar over, at min gode ven Michael udgør den ene del af ét af ægteparrene, da han i programmets første afsnit bliver gift med Kathrine. Derfor kan jeg nok næppe siges at kunne have en objektiv holdning til Michael (eller Kathrine) som personer, så det må I jo lige have i baghovedet, når I læser denne del. Jeg tænker, det nok giver bedst mening at snakke om de enkelte par.

Cecilie og Ronnie virker umiddelbart til at have OK styr på det, selvom det godt kan halte lidt med kommunikationen, som jeg ser det. Det er, som om de snakker lidt forbi hinanden og måske får pakket tingene lidt i ind fjollerier og en lidt for casual tilgang til hinanden, der gør, at de ikke rigtig kommer ind på livet af hinanden. Jeg synes egentlig, de virker til at være et meget godt match og det er ærgerligt, at de lader til at være nødt til at drikke sig lidt mod til, før de rigtig kan få sagt de vigtige ting og reelt lære hinanden at kende. Og så ved jeg ikke, om det bare er mig, men er det ikke som om Cecilie er lidt svær at blive klog på? Hun vil gerne ha’ at Ronnie skal tage styringen, “være manden” og vise initiativ, men det skal helst være på hendes præmisser og de ting, hun gerne vil. Når hun siger “Jeg er ikke vant til at blive nusset så meget” uden at give udtryk for, om det er godt eller skidt, så er det da svært at finde ud af. Samtidigt virker de noget nervøse begge to, hvilket lader til at komme lidt i vejen for kommunikationen.

Vanessa og Stefan er lidt af et stilfærdigt par, men jeg synes de umiddelbart virker til at passe meget godt sammen. De går forsigtigt frem, hvilket jeg bestemt tænker er at fortrække, hvis alternativet er at storme frem. Men måske går det også lige langsomt nok i forhold til at lære hinanden bedre at kende og det kunne godt lade til, at især Stefan mangler en form for forløsende samtale, hvor de kan åbne sig mere op over for hinanden og snakke om følelser. Det virker ikke til, at det er noget, Vanessa har akut brug for, så der går de lidt skævt af hinanden. Forhåbentlig bliver det godt til dem at flytte sammen og se, om de kan få en hverdag sammen til at fungere. Lige nu kan jeg dog ikke helt se gnisten mellem dem og jeg kunne godt frygte, at deres ægteskab bliver til et venskab, hvis ikke de får sat lidt skub i snakken om følelser og noget mere intimitet.

På dette tidspunkt i programmet synes jeg, det virker til at gå bedst for Michael og Kathrine. I slutningen af fjerde program ser man en teaser for program fem, der sætter tingene ret fint i perspektiv. Det mest krise-agtige klip, DR kunne finde fra deres forhold er Kathrine, der siger “Ja, vi har altså ret forskellig smag i indretning” eller noget i stil, mens de sidste tre par, især Eva og Carsten, er ude i nogle betydeligt større kriser med tårer og frustrationer. Jeg tror, én af grundene til at det på dette tidspunkt ser ud til at gå godt for Michael og Kathrine er, at de begge to er virkelig gode til at kommunikere, sætte ord på deres følelser og til at lytte til hinanden. De havde hurtigt en snak, hvor de delte nogle af deres inderste følelser og usikkerheder, hvilket lader til at have bragt dem tættere sammen og bekræftet, at de begge er all in. Det er også ret interessant, at de er det eneste ud af de fire par, der ikke har kaldt deres ægteskab for et eksperiment. Det synes jeg viser, at de er gået ind i det med en reel intention om at give alt hvad de har for at se, om det kan lykkes. Jeg synes også Michael har været ret god til at ramme et niveau, hvor han hverken er for tilbageholdende eller for frembrusende, selvom Kathrine godt nok følte sig lidt overstimuleret af hans store komplimenter inden de fik snakket ud om det.

Eva og Carsten…. ak ja. Sikke noget! Allerede i første afsnit kunne jeg fornemme, at det ville gå galt (ja, jeg er et orakel, I know). De (eller Carsten) var meget hurtigt i gang med at kysse på munden, gramse på numsen og så videre. Carsten går efter guldet med det samme og det kommer til at stå i ret skarp kontrast til Michaels “Må jeg kysse dig på kinden?” til Kathrine, da de lige var blevet gift. Der gik ikke lang tid, før Carstens indstilling til ægteskabet med Eva var vendt 180 grader, og jeg synes virkelig ikke han har givet hende en ærlig chance. Nu skal det ikke lyde som om, jeg synes, det hele er Carstens skyld. Generelt virker det til, at de snakker meget forbi hinanden og ikke rigtig formår at tune ind på den samme bølgelængde. Eva bliver ved med at gentage, at Carsten ikke lytter og Carsten begynder aldrig at lytte. I stedet sætter han sig ned og surmuler ved morgenmadsbuffeten. At han så ender med at bruge Evas småskavanker som begrundelse for, at han ikke kan være i ægteskabet, synes jeg virker virkelig tyndt. Det kan selvfølgelig godt være den reelle grund, men jeg synes det lader til at handle mere om den intimitet, han føler, han mangler fra hende. Jeg kan faktisk ikke se, hvad det ellers skulle være, for de kender jo vitterligt ikke hinanden endnu. Generelt virker Carsten meget optaget af de traditionelle kønsroller, hvordan han mener, et ægteskab bør være og hvad han har ret til som mand. Jeg tror faktisk godt, de to kunne have fået noget godt ud af ægteskabet, men det virker desværre til at være gået så skævt, at der ikke kan rettes op på det igen. Eva holder modigt fast og giver Carsten en mulighed for at komme tilbage på sporet, men det løb lader til at være kørt, før det overhovedet gik i gang. Men okay, hvis han ikke kan klare lidt slidgigt i fingrene og mangler på D-vitamin hos sin kone, så er han måske heller ikke typen, der er værd at investere ret meget mere tid i.

Generelt synes jeg, det er ret utroligt at se, hvordan Carsten, en mand på 53 år med erfaring fra to ægteskaber i rygsækken, lader til at vide mindre om, hvordan man indgår i en relation til en kvinde end Michael, der er halvt så gammel som Carsten og aldrig har haft en kæreste før han blev gift.

Hvad tænker I om de fire par – hvem holder, hvem går fra hinanden? Og er jeg galt på den i min “analyse”?

P.s: Tjek lige GVFB-drukspillet, haha!

Ku’ godt må godt – fortælling fra et åbent forhold

Jeg må hellere starte med at sige, at jeg synes, det er sindssygt sejt af Malou og Alex at de tør stille op i et landsdækkende program og være så ærlige omkring deres forhold og følelser. Uanset hvad man mener om dem, deres forhold og programmet i det hele taget synes jeg, det er virkelig interessant og lærerigt at få så ufiltreret et indblik i et parforhold.

“Fedt, et program hvor man endelig kan få et indblik i, hvordan et åbent parforhold fungerer” tænkte jeg, da jeg først hørte om “Ku’ godt må godt”. For knap to år siden skrev jeg faktisk et indlæg om netop åbne parforhold – dengang tog det udgangspunkt i et indslag i 21 Søndag og ét af parrene i “Bøssestudier”, der blev sendt på DR3. I indlægget dengang var jeg på ingen måde overbevist om, at parrene var glade for deres åbne parforhold og det samme er desværre tilfældet med Malou og Alex i dette nye program. Som Politiken skrev, var det “som at kigge ind i et åbent benbrud”, og jeg må desværre give dem ret. Det er et program om et ungt par i et åbent parforhold, men i min optik er det først og fremmest et program om et dysfunktionelt og uligevægtigt parforhold.

Jeg synes, det er vildt fedt at DR gerne vil sætte fokus på at der sagtens kan være andre parforhold, der ikke bare er et monogamt forhold mellem én mand og én kvinde, men jeg må indrømme, at det ikke er programmer som “Ku’ godt må godt” der overbeviser mig om, at et åbent parforhold sagtens kan fungere. Der er sikkert flere velfungerende, åbne parforhold derude i Danmark, det er bare ikke ét af dem, de har fået dokumenteret med dette program. Allerede i første afsnit synes jeg, det tydeligt virker som om Malou er den, der har det største ønske om at forholdet skal være åbent og det virker da også til at være hende, der “får mest ud af det”. Mens hun aer Alex under hagen bliver hun ved med at sige, at hun virkelig ønsker for ham, at han skal opleve noget lige så dejligt som hende og finde en fast partner (altså ud over hende), som han kan ses jævnligt med. I praksis virker det dog som om hun spænder ben for hans forsøg på at opnå kontakt med andre kvinder og mens hun igen og igen italesætter hans fiaskoer, nederlag og afvisninger fra kvinder fortæller hun meget åbent og næsten pralende om sine egne erobringer og succes på dating-markedet. For ikke at nævne, at hun var nødt til at forbyde det, da Alex fandt en pige, han gerne ville se igen, fordi hun “var for kedelig” eller hvad det var, hun brugte som argument. For mig er det tydeligt, at hun siger siger én ting og gør en anden.

Jeg føler virkelig, jeg har forsøgt at se sagen fra begge parters side og at forstå deres respektive motiver for at være i forholdet. Men jeg kan ikke andet end at fatte sympati med Alex. Det virker på mig som om, han i bund og grund bare gerne vil ha’ bekræftelse fra Malou. Den får han dog kun i afmålte doser, der lader til at komme meget strategisk, når han har bare en smule held til at komme i snak med andre kvinder. Han siger selv direkte i programmet, at han føler sig mere alene i deres forhold end han nogensinde har gjort før. Hvordan han kan have denne selverkendelse og stadig blive i det forhold er mig en gåde. Det virker på mig som om han er ulykkelig og utilpas i deres forhold. Han har dog på en eller anden måde fået overbevist sig selv om, at det er det rigtige for ham og det er også det, han selv siger i programmet. Jeg synes dog, hans kropssprog siger noget helt andet. Parret har været i Shitstorm på P1 for at kommentere på den modtagelse, programmet har fået. Jeg har ikke hørt det hele, men i programmet siger de, at de synes, det er irriterende, at folk tror, de er kede af det, at programmet er klippet ret “groft” og at Alex måske ser bedrøvet ud, når de sidder i sofaen i studiet og snakker, men at det var på grund af eksamen. Jeg ved af gode grunde ikke, hvad de hver især føler inderst inde, men de har grædt i stort set alle afsnit af programmet og især Alex virker til at have svært ved at håndtere præmisserne for forholdet. Så for mig at se er det svært at tro på, at de begge to er super glade. Jeg kan heller ikke se, hvorfor DR3 skulle have en interesse i et fremstille deres forhold på den måde, hvis det i virkeligheden er lykkeligt og velfungerende. Et tv-program er selvfølgelig ofte meget skarpvinklet og mange situationer optræder ude af kontekst. Stadig har jeg svært ved at forestille mig en kontekst for mange af scenerne i programmet, der kunne ændre min indstilling til deres forhold. Men altså, hvis de begge er glade og lykkelige, så er det jo heldigvis fuldstændig irrelevant, hvad jeg mener om deres forhold.

Hvad synes I om programmet og hvad er jeres tanker om den måde, deres forhold fremstilles på?

10 kommentarer

 • Mia

  Jeg er ganske enig i din analyse af Gift ved første blik. Carsten og Eva er helt af sporet – de taler ikke pænt til hinanden. Han giver hende ikke en chance – men hun går lynhurtigt over i passiv-aggressiv mode, som jo aldrig har klædt nogen. Dog er min sympati størst for hende… Cecilie og Ronnie tror jeg ikke på. De er slet ikke klar til at slå rødder. Hun virker sur det meste af tiden. Og det virker generelt meget overfladisk deres ‘forhold’. Stefan og Vanessa… Årh, hvor har jeg ondt af ham. Hun vil slet ikke give nok af sig selv i forhold til, at de skal lære hinanden at kende. Han virkede helt undskyldende i forhold til at stille spørgsmål til hende. Han skal da netop bare spørge og spørge! Han virker sympatisk. Til sidst har vi Michael og Kathrine, som er det eneste par, jeg tror på. De har en sund kommunikation. Kathrines tilgang til, hvordan der skal gøres plads til ham i ‘vores’ lejlighed. Det er lige som det skal være. Jeg håber dog, at hun kan komme ud over det der vennefase, som det virker lidt til, at hun har Michael i. Men de har jo kysset, så jeg bliver lidt forvirrer der. Åh, hvor jeg hepper på dem! :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Mia :) Ja, vi er vist meget enige! Er dog blevet mere og mere opmærksom på, hvordan tingene ser ud på tv i forhold til, hvordan de måske forholder sig i virkeligheden. Men helt klart, baseret på programmet, så er jeg enig. Jeg tror faktisk Cecilie og Ronnie kunne være et godt match, hvis de bare var bedre til at snakke sammen. De kan slet, slet ikke få sagt de rigtige ting til hinanden. Det er helt synd! Mht. Stefan og Vanessa, er jeg nok også enig. Synes dog også Stefan er en meget forsigtig og lidt akavet fyr. Men han prøver helt klart! Og ja, måske kan Vanessa godt begynde at dele lidt mere ud af sig selv. Jeg hepper selvfølgelig også på Michael og Kathrine, de er virkelig søde sammen i programmet :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Zara

  Skarp analyse af GVFB, som jeg er meget enig i. De to bedste match, synes jeg, er Ronni og Cecilie, samt Michael og Kathrine. R+C tror jeg virkelig kunne blomstre i hinandens selskab, og have det rigtig sjovt sammen, da de begge virker humoristiske. Men som du skriver virker de stadig for nervøse, og føler behov for at drikke sig mod til – og teaser-klippet fra næste afsnit lover ikke godt for de to.
  M+K virker i mine øjne som skabt for hinanden, men jeg forstår og anerkender godt hendes reaktion på de mange komplimenter, når følelserne stadig er nye. Det er pludselig svært at være åben over for én, der så åbenlyst vil have hende, for så bliver man uden tvivl den der kommer til at såre den anden, hvis det går galt. Men hvis hun stopper med at stejle og lader sig være åben for hans beundring, tror jeg virkelig hun finder ud af at denne type kærlighed er den allerallerbedste!😊

  Jeg frygter lidt hvad Vanessa kommer til at sige til Stefans bamse, som han åbenbart har stående på sin seng til daglig (afsnit 1)…😅
  Og så er jeg bare i chok over Carsten! Han får ingen sympati herfra 😤

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Tusind tak, Zara :D Og ja, helt enige med din analyse også. Det kan være, jeg skal få Michael til at læse den, haha ;) Og ja, jeg gruer godt nok også lidt for næste afsnit ift. Ronnie og Cecilie – det ser ikke helt godt ud!

   Ja, så godt den der bamse! Haha! Det er sgu lidt sødt. Og det er efterhånden lidt synd for Carsten at han bliver udstillet sådan, men ja, han virker godt nok ikke ret sympatisk indtil videre..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Meget meget enig i dine analyser af begge serier! Jeg er dog lidt mere kritisk overfor Michael og Katrines forhold end du, men du ved måske mere behind the scenes ;) ? Synes også de er rigtig gode til at kommunikere, det virker bare som om der er nul attraction fra hendes side so far? Vi må se om det udvikler sig. Carstens opførsel var virkelig ubehagelig at se, synes jeg. Virkelig stærkt klaret af Eva at holde ud på den måde.

  Alle jeg kender har det også som dig med Alex og Malou. Jeg ser det dog mere som at hun er super tilpas i åbent forhold og at han elsker hende så meget, at han er villig til at gå med på den selvom Det virker destruktivt for ham.
  Jeg ville personligt også meget hellere se et program om et mere “velfungerende” åbent forhold

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Pernille :) Tak, det er jeg glad for! Og ja, du har da ret, det er bestemt heller ikke en dans på roser for Michael og Kathrine. Synes dog det pt. tegner bedst for dem, netop på grund af kommunikationen. Men ja, lad os se, hvad der sker – også med de andre par. Carsten og Eva har jeg dog “dømt ude”.

   Helt enig ift. Alex og Malou – vil dog sige, at de to sidste afsnit (4 og 5) maler et andet billede end de tre første. De virker noget mere ligeværdige i de sidste afsnit og der tror jeg klart mere på, at de kan få det til at fungere. Det viser nok bare, at det er super svært at bedømme et forhold ud fra et tv-program :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Hej Lasse. Prøv evt. at google lidt mere om Ku’ godt må godt. Malou og Alex har været ude og sige flere steder, at de føler sig misforstået og at serien er klippet forkert sammen af DR. Her udtaler Alex sig eksempelvis selv: https://www.dr.dk/mitliv/set-i-tv/28-aarige-alex-om-sit-aabne-forhold-de-negative-reaktioner-er-kommet-bag-paa-mig :-)

  Jeg skal ikke kunne sige, hvad der er op og ned, men for mig virker det som om, at DR har haft en interesse i at vinkle meget skarpt på det, og måske fremstille det lidt ‘værre’ end det er, da det – måske – giver flere seere. Jeg er måske også lidt farvet af, at min kollega har interviewet parret til en artikel i Århus Stiftstidende, hvor de begge to gav udtryk for, at deres forhold var meget mere harmonisk og ligevægtigt end DR fremstiller det. Og det ville man vel ikke sige bagefter, hvis det var løgn, eller hvad? Jeg ved det ikke, men jeg tror nu, at jeg tror mest på Malou og Alex og ikke DR :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Emma :)

   Uha, jeg synes den er svær. DR har fremstillet deres forhold på én måde, de har selv en anden opfattelse – og så ligger sandheden måske et sted midt imellem? Tror ikke man kan sige, at der er én af udlægningerne, der er den “rigtige” eller “sande”. Og jeg kan sagtens forstå, at Alex og Malou ikke er tilfredse med det, hvis deres forhold ikke bliver fremstillet på den måde, de havde forestillet sig, det ville se ud udefra. Personligt ville jeg faktisk hellere have lyst til at se et program om et lykkeligt åbent parforhold end forholdet i dette program, men det er selvfølgelig ikke sikkert, alle har det sådan. Jeg tænker umiddelbart det er meget at skyde DR i skoene at de har vinklet det helt anderledes end virkeligheden for at tiltrække seere. Når det er sagt, så er programmet uden tvivl vinklet på en bestemt måde – nu var jeg jo også til stede under en del af optagelserne til Gift ved første blik og har set, hvor lille en brøkdel af det optagede materiale, der rent faktisk ender i programmet. Så ja, det er ofte en forsimplet udgave af virkeligheden, der ender i programmet.

   Jeg håber virkelig for Alex og Malou, at de er glade i deres forhold, men jeg må stadig sige, at der er en del scener i programmet, som jeg har svært ved at se skulle kunne være en del af et velfungerende forhold – uanset om de er taget ud af en større kontekst eller ej. Men altså, hvis de to er glade for hinanden og deres forhold er det jo fint – så behøver de jo i princippet ikke forsvare sig i medierne. Selvom jeg da godt kan forstå deres behov for det, når nu de har fået så hård en medfart i forbindelse med udsendelsen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma

   Tjah, jeg ved jo som sagt heller ikke 100% hvad der er op og ned i den sag, men parret har blandt andet sagt, at deres samtaler og andet er klippet sammen, så det fremgår helt anderledes, end virkeligheden var, og at dummy-optagelser, der blandt andet viste en iscenesat date, er taget med som om det var seriøst. Det synes jeg ærlig talt virker sådan lidt … Men når det er sagt, så er jeg enig med dig i, at forholdet – på tv – ikke virker særlig sundt eller ligevægtigt. Og jeg håber – for deres skyld – at det ikke er sådan i virkeligheden. Og så kan jeg godt forstå – når man bliver spyttet efter på gaden, bliver råbt efter og får masser af ‘grimme’ kommentarer overalt – alt man står frem og forsvarer sig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Okay, havde alligevel ikke hørt at de ligefrem var blevet spyttet efter på gaden. Det var da godt nok heller ikke særlig pænt eller overhovedet i orden! Sindssygt at folk gør sådan noget. Jeg synes, at de i de sidste to afsnit virker meget mere ligevægtige og ud fra de to afsnit tror jeg noget mere på at deres forhold godt kan lade sig gøre. Men jeg bliver også meget i tvivl, når deres forhold kan se så forskelligt ud, som det gør i afsnit 1 i forhold til afsnit 5. Så ja, sandheden ligger nok et sted mellem deres og DRs virkelighed.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

72 timer i København