Set, hørt og læst: september – Sidsel & Lasse
Interview: Malou fra "Ku' godt må godt"

Set, hørt og læst: september

Billedresultat for wind river

Set

Film: Wind River

I det barske landskab ved reservatet Wind River i Wyoming finder en jæger liget af en ung kvinde. Kvinden er tilsyneladende løbet gennem sneen og til sidst omkommet som følge af kulden. Men hvad – eller nærmere hvem – er hun løbet fra? Dette forsøger jægeren Cory og FBI-agenten Jane at opklare i en krimi, der trækker en masse tråde til amerikanernes manglende empati med og forståelse for den moderne indianer.  Filmen bygger på en foruroligende statistik: nemlig de hundredvis af kvinder tilhørende det amerikanske urfolk, der hvert år voldtages og/eller forsvinder fra reservaterne. Og forbrydelserne sker tilmed uden nogen reel chance for at straffe gerningsmændene. Hvis du kunne lide Winter’s Bone, vil Wind River helt sikkert falde i din smag.

Udstilling/event: Phobiarama

I år havde Aarhus Festuge gjort et scoop på booking-fronten, idet de var lykkes med at få kunstprojektet Phobiarama til Aarhus. Vi var så heldige at få to billetter til teltet i bryllupsgave af Lasses uni-venner, og blev blæst ret meget bagover af oplevelsen. Selve stykket varer 45 minutter, og indledes med at deltagerne føres ned ad en bælgravende mørk gang, hvorefter alle får tildelt en dør med et nummer på. Hvad der herefter sker, skal I næsten selv have lov til at opleve, hvis I engang er heldige at få billetter til Phobiarama, men som navnet antyder, er det et stykke, der spiller på frygt. Både den rationelle, den irationelle, den barnlige, og måske særligt den frygt, der opstår for det ukendte – som har meget med fordomme og formodninger at gøre. Vi både grinte og skreg undervejs, men mest af alt var vi imponerede over, hvor gennemført opsætningen var.

Serie: Gift ved første blik

Vi har sådan set debatteret Gift ved først blik en smule allerede, men derfor skal I ikke snydes for en anbefaling. Det er jo bare spændende og rørende fjernsyn! Vi tror dog, konceptet har haft godt af at holde et års pause, og at producenten har gjort klogt i at ændre en smule i udvælgelsesproces og programmets forløb. Dermed ikke sagt, at der er tale om fire matches made in heaven. Der skal arbejdes for sagen! Og det bliver RIGTIG akavet undervejs. Men hold fast hvor er der også mange fine, ærlige øjeblikke.

Serie: The Deuce, sæson 2

Vi var ret begejstrede for 1. sæson af The Deuce, og serien bliver næsten kun bedre, nu hvor tråden igen er samlet op, og vi ser hvordan det er gået CC, Lori, Eileen og Vincent fem år senere. Alene åbningscenen, hvor Eileen gør sin entré på Club 366 til Barry Whites “Let the Music Play”, er virkelig cool. Soundtrack og scenografi spiller i det hele taget en stor rolle i portrætteringen af sexindustrien i 70’ernes New York. Og så må man sige – set i lyset af #metoo og den bølge af anklager, der fulgte med – at det er en serie til tiden.

Dokumentarserie: Vietnamkrigen (10 afsnit)

Vi besluttede for et par uge siden, at vi ville tygge os igennem små ti timers dokumentar om Vietnamkrigen. En beslutning, som vores teenage-jeg sikkert ville have syntes var helt obskur, men som snart 30-årige er vi kommet på bedre tanker! Serien begynder, da Vietnam deles i to i 1954 og følger så ellers optrapningen mellem nord og syd, den lange, opslidende krig og til sidst USAs ydmygende tilbagetog. Undervejs dvæles der ved nedslagspunkter som Kennedys død, de folkelige protester og naturligvis Watergate-skandalen. Det hele akkompagneres af personlige beretninger og et fantastisk soundtrack. Serien har været ti år undervejs, og er uden tvivl et af de mest grundige portrætter af Vietnamkrigen, der hidtil er lavet. Vi synes, den er et meget lærerigt og spændende bekendtskab :)

Hørt

Podcast: “I et forhold med…”

Denne podcast har efterhånden en del år på bagen, og fans af Third Ear kender den helt sikkert: historien om den berygtede svindler Casper Rieper Holm, der udgiver sig for at være en rig arving og charmerer sig ind på den unge alenemor, Amanda. Historien blev sidste år filmatiseret med Esben Dalgaard i rollen som Casper, men der altså noget medrivende ved at høre den blive fortalt bid for bid gennem Third Ears grundige produktion. Vi tog os selv i, adskillige gange, at sidde og sige “nej nej nej nej”!

Musik: Parasol – Over Byen

En fælles bekendt har sammen med en ven startet projektet Parasol, og det vil vi naturligvis gerne støtte op om. Ikke mindst fordi de laver ret catchy, sommerlig musik, som man kan lune sig lidt ved, nu hvor de mørke måneder snart er over os igen.

Læst

Bog: Bright Lights Dark Shadows

Denne bog kåres ofte som den bedste ABBA-biografi, hvilket nok skyldes, at den er utrolig grundig og relativt objektiv i sin fremstilling. Bogen giver et godt indblik i tiden før, under og efter 2. verdenskrig set med svenske briller, og samtidig også en meget grundig baghistorie om de fire ABBA-medlemmer og deres familier. Det er skægt at høre om alle de små, skøre projekter, medlemmerne hver især har været del af, før de sammen hittede som kvartet. ABBA er et kæmpe band, der har præget musikindustrien meget, så det er fedt at lære dem lidt bedre at kende.

Bog: Pseudoarbejde

Sidder du også af og til og føler dig frustreret over arbejdsopgaver, der virker som det rene tidsspild? Så vil du klappe i hænderne over Pseudoarbejde. Her gøres op med mail-kultur, fluffy professioner, unødvendig overvågning, ubrugelige rapporter, frustrerende bureaukrati og alt muligt andet, der lægger beslag på vores tid. Tid, vi ellers kunne bruge på at dyrke vores passioner eller være sammen med dem, vi har kær. Der skal ikke lægges skjul på, at Lasse og jeg er store fortalere for, at vi i et vist omfang får omstruktureret og mindsket arbejdstiden herhjemme, og Pseudoarbejde er en god påmindelse om, hvorfor det kan og skal kunne lade sig gøre.

Bog: En anden gren

Der er noget meget skrøbeligt, intimt og fint over Jesper Wung Sungs roman om den forbudte kærlighed, oldeforældrene Ingeborg og San nærede til hinanden. San fragtes til Tivoli i begyndelsen af det 20. århundrede for at blive del af en udstilling om Kina. Her møder han den danske bagerjomfru, Ingeborg, og de falder for hinanden. Herefter skildres deres kamp for at kunne leve et ganske normalt liv sammen med racisme og uvidenhed som deres største fjender.

9 kommentarer

 • Camilla Kirstine

  Jeg er kommet omkring denne artikel om Gift ved første blik, efter jeg hørte en podcast hvor de debatterede emnet: http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/Gift-ved-foerste-blik-er-passe

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Camilla :) Interessant artikel, synes jeg. Jeg er dog meget lidt enig med Christiane, der har skrevet den. Det er klart, at GVFB er et eksperiment, det har de aldrig lagt skjul på. Det er rigtigt, at programmet ikke ligefrem har affødt ret mange langvarige parforhold. Måske er pointen også at sætte fokus på, hvad der skal til, for at få et parforhold eller ægteskab til at fungere. Programmet fokuserer selvfølgelig på konflikterne fordi der er godt tv i dem og fordi det er det, vi som seere kan lære noget af ift. kommunikation i et forhold. Det kan sagtens være, at eksperterne mener, de har lavet gode matches på papiret, som så viser sig ikke at være gode i virkeligheden. Synes dog det er svært at placere “skylden” eller omvendt æren for, når noget går godt eller skidt for parrene. Som Christiane skriver i artiklen, er parrene meget kærlighedsparate. Det kommer dog til udtryk på meget forskellige måder, der både kan resultere i lykke og ulykke alt efter hvor gode/dårlige de forskellige par er til at kommunikere (og andre parametre selvfølgelig). Måske er hele pointen med dette også, at det gode match ikke nødvendigvis kan laves på papiret – det kan nemt overføres til f.eks. Tinder, hvor man ser 5 billeder og en profiltekst, som måske virker tiltrækkende, men som ikke fungerer i praksis. Det tror jeg, mange i dag kan relatere til.

   Christiane skriver også: “Man kan spørge sig selv og DR, om det overhovedet er okay at udsætte håbefulde mennesker for et program, der ikke har evnet at producere ret meget andet end katastrofer. Det må være hårdt nok at blive skuffet som deltager, men ekstra hårdt at blive det på landsdækkende tv og med masser af mediedækning, som man ikke selv kan styre.” – denne udtalelse kunne faktisk bruges på mange forskellige tv-koncepter, der bliver vist i dag (ikke kun på DR). X-factor, Paradise Hotel og andre programmer, der har et strejf af reality. Så hvis man ikke bryder sig om denne del af GVFB er der mange programmer, man også må tage afstand til. Personligt synes jeg det er fint forsvarligt, etisk set. Deltagerne bliver briefet på hvad de kan forvente sig af eksponering og medieopmærksomhed ifm. programmet og bliver klædt på til det. Så jeg tror egentlig godt de er klar over, hvad de går ind til :)

   Tak for at henvise til artiklen! Hvad tænker du selv om den og GVFB?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla Kirstine

   Jeg er fuldt ud enig med dig og synes i den grad det lader til at Christiane enten misforstår hele programmet og konceptet eller blot har nogle synspunkter som jeg i al fald ikke deler. Jeg synes dog debatten er spændende. Desuden tror jeg som du, at programmet er med til at give parrene nogle ret prisværdige erfaringer. Om de så lykkes eller ej. Synes i den sammenhæng det også er interessant at mange af deltagerne efterfølgende er lykkes med at finde kærligheden og tænker at deltagelsen i programmet måske har en finger med i spillet ift. det at indgå i et partnerskab og hvad det EGENTLIG kræver og indeholder. Og ydermere vil jeg også umiddelbart mene, at alle er ganske velinformerede om hvad det er de går ind til. P.s. tak for altid betænksomme svar her på bloggen. Det er simpelthen altid en fornøjelse at læse jeres kommentarspor. Tak for det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Altså, jeg kan godt forstå, hvad hun mener og hvorfor hun tænker sådan :) Synes bare ikke det er den rigtige måde at forstå programmet på. Men ja, det er jo fair nok, at hun har det sådan :) Og ja, tror helt sikkert deltagerne får nogle værdifulde input og en viden om dem selv og andre, som de kan bruge i deres videre søgen efter kærligheden.

   Og tak for de søde ord – det sætter vi stor pris på! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone Q

  Vil anbefale jer at lytte til podcasten Revisionist History af Malcolm Gladwell. Han er vildt dygtig og laver nogle super fede afsnit.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Tak for tippet, Simone :) Det lyder spændende! Nu har vi næsten også lige lagt Vietnam-serien bag os, så hvis der stadig er lidt lyst til noget historisk, man kan blive klogere af, lyder det da som et glimrende bud!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line O.

  Bonusinfo:
  Wind River er baseret på virkelige hændelser beskrevet i podcasten Mørkeland episode 9 :-D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Det er sgu god bonusinfo, Line! Tak :D

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Sikker på du ikke tænker på Frozen Ground – den er i hvert fald bygget på historien om den danske bagersøn :) Historien i Wind River kunne godt minde lidt om, men er vist ikke helt den samme, er det?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Interview: Malou fra "Ku' godt må godt"