Billeddagbog fra Maldiverne – Sidsel & Lasse
Hvor meget skal man være "på" som blogger?

Billeddagbog fra Maldiverne

Reklame for Rejselyst

Nu er vi omsider tilbage fra 10 dage i Maldiverne, og vi sidder tilbage med så mange gode minder, at vi har lyst til at lave verdens største digitale scrapbog over turen! Vi skal dog forsøge at begrænse os og kun fortælle det mest essentielle ;) Som nogle af jer måske læste eller spottede på Instagram, havde vi følgeskab af fire andre par på rejsen: Matti og Tina, der driver Rejselyst, Tobias og Signe, Mads og Emilie samt Daniel og Pernille. Otte søde mennesker, som vi helt sikkert skal se mere til. Grupperejser kan altid være lidt af et gamble, men denne forløb virkelig harmonisk. Vi sidder tilbage med samme følelse i kroppen, som når man i folkeskolen havde været på en virkelig god lejrtur. At lejrturen så oveni købet foregik på Maldiverne gjorde ikke ligefrem stemningen dårligere ;)

Inden vi rejste, havde vi længe haft en forestilling om, at Maldiverne først og fremmest var en rigmandsghetto, der nemt kunne skuffe. Er strandene nu også så lækre? Ser man virkelig hundredvis af fisk og havskildpadder? Er der ikke bare nyrige russere over det hele? Heldigvis levede øerne op til forventningerne og mere til: tropestrandene var ubetinget de flotteste, vi har besøgt, de lokale var meget hjælpsomme og venlige og snorkelturene var blandt de bedste, vi har oplevet. Vi stødte også på overklassestyperne med den dårlige attitude og ivrige kinesere, der bragede ind i koralrev, men de findes vist overalt efterhånden. Vores overordnede indtryk efter turen er, at vi til fulde forstår, hvorfor ø-staten er blevet så eftertragtet en feriedestination. Maldiverne er den ultimative Bounty-drøm, der giver den der eftertragtede Robinson Crusoe/”Alene i verden”-følelse. Strandene er på ingen måde overrendte, og øerne er stadig relativt blottede for souvenirboder, smoothie bowls og antastende sælgertyper.

 

Prisniveauet for en tur til Maldiverne vil stadig ligge en smule over eksempelvis en tur til en thailandsk ø, men vælger man at bo lokalt på fx et guest house er prisforskellen faktisk ikke svimlende. Vi boede på tre forskellige øer på presseturen, der symboliserede hver sin prisklasse. Især de første fire dage på øen Thoddoo var en øjenåbner i forhold til hvad der kan lade sig gøre for os, der har en relativt gennemsnitlig indkomst. Her får man masser af paradis, tropeø og koralrev til en fornuftig pris. Matti og Tina, der står bag Rejselyst, har gjort meget ud af at researche sig frem til de forskellige pakkeløsninger, de tilbyder, netop så menigmand også kan være med. Vi er imponerede over deres dedikation og servicemindede tilgang til det at drive et rejsebureau. Selvom bureauet stadig er relativt nyt (og Matti er fuldtidsbeskæftiget som fuldmægtig), har parret allerede brugt lang tid på at rejse rundt og besøge alverdens resorts og guest houses, så de kan stå 100% inde for de løsninger, Rejselyst tilbyder.

Normalvis er vi gode til at booke alting selv, når vi rejser, og vi har ofte givet tips til netop dette her på bloggen. Der findes dog destinationer, hvor det kan være rart at slippe for denne del, særligt fordi der kan gemme sig ubehagelige økonomiske overraskelser, hvis ikke man kender til de “skjulte” udgifter. Sådan en destination er Maldiverne. Har kan man lynhurtigt bruge flere penge end rejsebudgettet tillader, hvis man glemmer at regne told, service charge, lokal transport mellem øerne, halv/helpension osv. med i den samlede pris. Alt dette er der taget højde for hos Matti og Tina, og de ting, der ikke er inkluderet (typisk frokost og udflugter), kan man få gode tips til hos dem.

Som vores billeder forhåbentlig viser, har vi levet i en paradisisk drøm de sidste ti dage, man ikke har lyst til at vågne fra. Dovne timer i hængekøjen med en god bog, yoga- og akrotimer med dygtige Pernille på stranden, snorkelture med havskildpadder, revhajer, rokker og myriader af tropefisk, madlavningskurser, mashunispisning (en lokal ret med tun, kokos og rødløg) på vores guest house, hyggelige middage under stjernehimlen, delfinbegejstring på Angsana og total ekstase over luksusliv på Soneva Fushi. Hver dag har budt på uforglemmelige oplevelser, og da vi sammen sad og skulle opsummere højdepunkterne inden hjemturen, blev listen med lykkeglimt bare længere og længere. For Lasse og jeg har havet været den helt store hovedrolleindehaver. Strandene, solnedgangene, livet under havets overflade og de smukke atoller, der er så blå, at det næsten skærer i øjnene.

Inden vi igen lukker scrapbogen over Maldiverne, har vi planlagt endnu et indlæg, der kommer nærmere ind på de forskellige ferieformer, vi prøvede undervejs på turen. Dette kan forhåbentlig give et billede af, hvad man kan forvente af de forskellige prisniveauer. Har I andre spørgsmål til destinationen, er I velkomne til at lægge en kommentar og ellers kan I sende henvendelser til Tina og Matti her.

12 kommentarer

 • Amalie-Sofie

  Kære Sidsel og Lasse

  Nøj, hvor ligner det en skøn tur.Og sikke dog nogle flotte billeder.

  Det følgende skal virkelig ikke tolkes som én af de der “jeg-er-bedre-end-jer-og-I-skal-have-dårlig-samvittighed-kommentarer”, men blot som en undren og noget der måske kunne være spændende at høre jeres inputs til: Hvor meget taler I om jeres sociale- og miljømæssige ansvar når I tager på sådanne rejser?
  Jeg har selv boet i Maldiverne i et halvt år og på nogle af de øer hvor der ikke er resorts er virkeligheden en anelse anderledes end bounty-strande og kolde drinks.
  Maldiverne har desværre et kæmpe skraldeproblem, fordi der i lang tid ikke har været fokus på hvordan ø-staten skal komme af med det. Og på de øer hvor der ikke er betalte medarbejdere til at rydde strandende, flyder der desværre store mængder skrald op. Snorkle-turerne er også lidt anderledes, da man mange steder, helt bogstaveligt, svømmer i skrald.
  Ydermere er Maldiverne jo et meget muslimsk land der dog tillader de store resorts, mod betaling, at servere alkohol – noget der ellers strider i mod Maldivernes lovgivning. Noget der vel i yderste instans kan karakteriseres som korruption og som man som drinks-drikkende turist er med til at opretholde.

  Var det noget der blev talt om, eller I fik fortalt om på jeres rejse?

  Jeg håber virkelig ikke at I tager det ilde op – det er blot en undren og slet ikke for at være hellig. Tro mig – jeg har brugt mange mange timer på at drikke kolde drinks på lækre strande, og påtænker så absolut at skulle det fremover også :)

  Tak for en skøn blog. Det er en fornøjelse at læse med.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Kære Amalie-Sofie

   Tak for din søde besked og for din konstruktive tilgang til emnet :)

   Det, du beskriver, er vel udtryk for et ret klassisk dilemma, man som turist står over for. Er du en del af problemet eller en del af løsningen? Maldiverne er helt sikkert presset pga. turismen – det var vi også vidne til. Der flyder plastikaffald ind på strandene, og det er sørgeligt at se. På Thoddoo havde de en række dage om året, hvor den lokale befolkning ryddede hele øen for skrald (hvad der derefter skete med det, ved vi dog ikke). På Soneva havde de næsten formået at blive 100% cirkulære i deres forbrug, hvilket bl.a. betød at de bad os om at tage al plast med os igen, som vi bragte med til øen. Sidstnævnte gjorde vi selvfølgelig, og på Thoddoo samlede vi skrald langs stranden, når vi gik tur.

   Turismen er helt klart med til at skabe affaldsproblemet, omvendt er turismen også hovedårsag til, at det maldiviske folk har den højeste GDP per indbygger i hele Sydasien. Det er vores indtryk, at affaldsproblemet er et stort issue på tværs af hele Asien. Indonesien er fx også hårdt ramt. Personligt tror jeg først problemet bliver løst, når der kommer nogle sanktioner mod bestemte typer plastvarer. Turismen kommer ikke til at skrumpe, men den kan helt sikkert blive meget mere bæredygtig. Det er Soneva som case et rigtig godt eksempel på (du kan læse mere om deres tiltag her, hvis det har interesse: https://www.soneva.com/about-us/our-purpose/).

   I forhold til alkoholspørgsmålet er vi ikke så kloge på den præcise fremgangsmåde, men der er vel ikke tale om korruption, hvis der gives tilladelse til det fra regeringens side mod en merbetaling? Så har de vel bare set en forretningsmulighed? Der er jo forskel på lovgivning og religion.

   Jeg tror i virkeligheden vi går med mange af de samme overvejelser som dig, men uden at kunne drage en endegyldig konklusion. Jeg tror dybest set, vi forsøger at navigere ud fra et personligt udgangspunkt: hvordan gør vi mindst skade? hvor kan vi gøre en forskel?

   Men som din egen kommentar også indikerer, er det en snak med mange nuancer. Og den kan i virkeligheden gå igen rigtig mange steder bare med forskellige problematikker som udgangspunkt: Israel, Rusland, USA, Venezuela, Dubai.. for hvert land kan der argumenteres for, hvorfor man ikke skal tage dertil. Jeg tror bare ikke verden bliver et bedre sted af at vi lukker alle grænseovergange.

   Hvad tænker du selv? :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Det ser helt lækkert ud. Jeg fulgte med på jeres rejse på IG og kunne ikke undgå at bide mærke i, at der var en del af jeres billeder og stories, som ikke var markeret som reklame. Det synes jeg er ærgerligt

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Signe :)

   Det skal markeres som reklame, når virksomheden bag nævnes. Det vil sige, at når vi har nævnt/tagget Rejselyst, så har vi også markeret det som reklame. Det har vi gjort 100% konsekvent hver gang, både på billeder og i stories. Så det vil sige, at hvis jeg lægger et billede op, hvor Rejselyst ikke nævnes, er det ikke nødvendigt at markere det som reklame. Så vi har fulgt reglerne for markering af reklame efter anvisningerne fra Forbrugerombudsmanden :)

   Og tak, det var også en rigtig lækker tur kan du tro!

   God dag til dig :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   Altså på forbrugerombudsmandens hjemmeside står der: “Jeg har fået en rejse af virksomheden til gengæld for at skrive om den. Skal jeg markere alle opslag, der handler om rejsen, eller kun det første?
   Alle opslag om rejsen, hvor virksomheden eller virksomhedens produkter bliver eksponeret, fx hvor virksomheden er tagget i opslagene, skal tydeligt markeres i toppen som reklame.

   Hvis du under rejsen af egen drift fx vælger at besøge en restaurant, og du efterfølgende omtaler restaurantbesøget, vil opslaget ikke skulle markeres som reklame, medmindre du fx fik din middag betalt af restauranten for at omtale besøget.” – jeg er helt med på, at I skal gøre reklame for virksomheden, men når I skriver om den rejse som I har været på, så skriver I jo også om virksomhedens produkt og jeg tænker derfor, at I burde markere?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej igen Signe :)

   Tak, vi kender skam godt til de forskellige paragraffer og gode råd til influencers :) Jeg prøver lige at stille et tænkt eksempel op, så det måske er nemmere at forstå:

   Forestil dig at én af vores følgere kun ser ét eneste af de billeder, vi har lagt op fra Maldiverne. Rejselyst er ikke nævnt nogen steder, så derfor har vi ikke markeret det som reklame. Vi gør ikke reklame for virksomheden, da den netop ikke er tagget eller nævnt. Det er rigtigt, at Rejselyst har sendt os på rejsen, men vi nævner ikke Rejselyst i teksten eller tagger dem på billedet, så derfor tilfører præcis det billede ikke en kommerciel værdi til Rejselyst og derfor er det ikke reklame. Men så snart vi nævner Rejselyst eller tagger dem, bliver billedet til reklame og skal derfor markeres. Og det har vi konsekvent gjort. Giver det mening?

   Under “Oftest stillede spørgsmål” bruger Forbrugerombudsmanden et tænkt samarbejde med et smykkefirma som eksempel og skriver: “Hvis produktet fx bliver vist i baggrunden på et billede, og produktet ikke i øvrigt bliver eksponeret, vil det tale imod, at du skal markere billedet som reklame. Men (…) hvis du fx tagger virksomhedens navn på et billede, hvor virksomhedens produkt bliver vist, vil det have en reklameværdi for virksomheden, så billedet skal markeres som reklame.” Det kan du læse her: https://www.forbrugerombudsmanden.dk/hvad-gaelder/markedsfoeringsloven/skjult-reklame/reklame-paa-sociale-medier-1/

   Det vil sige, at hvis jeg f.eks. lægger et billede op med en sweater, jeg har fået foræret, uden at tagge virksomheden eller nævne, hvor sweateren er fra, så skal jeg heller ikke markere billedet med “gave” eller “reklame”.

   I sidste ende er alle de ting, Forbrugerombudsmanden skriver til influencer blot “Gode råd” og ikke lovgivning. Den paragraf, som influencers (og alle andre medier) i sidste ende skal overholde, er §6, stk. 4, der ganske enkelt siger, at man ikke må lave skjult reklame. Derfor er den logiske slutning, at hvis virksomheden bag et produkt eller en rejse ikke er nævnt, er der ikke tale om skjult markedsføring, da forbrugeren ikke får nogen oplysninger om nogen virksomhed.

   Håber det var svar nok og at det har opklaret din tvivl :)

   God aften.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   Undskyld Lasse, men jeg køber altså ikke helt dit eksempel. Vi ved jo alle, at Rejselyst har sendt jer til Maldiverne og I deler billeder fra jeres gratis rejse dertil, dermed vil jeg også mene, at det gælder som en (indirekte) promovering af deres produkter osv. Jeg kender ikke til rejsebureauet udover det vi har hørt gennem jer, men jeg får ud fra, at de har sendt jer på meget forskellige øer og oplevelser på Maldiverne, for at vise, at det er det de kan.

   Tænker vi over sweater-eksemplet, hvis du så var blevet betalt for at skrive om en sweater 10 gange på IG og du så lagde et 11. billede op, hvor sweateren var i fokus og der stod “uh, denne sweater er så lækker”, så ville det jo stadig være reklame, selvom du ikke nævner mærket eller virksomheden som har givet dig den. Her har du godt nok ikke nævnt Rejselyst, men opslag, hvor Maldiverne fylder det meste af billedet og hvor man mere eller mindre skriver: “Maldiverne er så dejligt” eller “Vi har det fedt på Maldiverne” er derfor stadig reklame for en rejse til Maldiverne, hvis man har fået rejsen betalt, uanset om man nævner bureauet eller ej. Havde det derimod været et portrætbillede af en af jer, hvor I fyldte størstedelen af billedet og baggrunden var sløret eller lignende, så kunne jeg gå med på dit eksempel :) God dag

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Signe :)

   Fair nok, vi har vist fremsat vores argumenter hver især. Du køber ikke mine, jeg køber ikke dine, og så kommer vi vist ikke rigtig videre i den sag. Men hey, tak fordi du er obs på det. Det er jo vigtigt, at reglerne bliver overholdt og det mener jeg 100% vi har gjort her. Men du er selvfølgelig i din gode ret til at synes noget andet.

   Tak for snakken og god weekend :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Øj øj øj, det hele ser så dødlækkert ud!! Men jeg er nødt til især at kommentere på billedet af Sidsel i poolen, hvor hun har armene bredt ud til siden. HOLY MOLY, det er et fantastisk flot billede!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Tusind mega tak, Amalie! Det er jo (surprise) et billede, jeg har taget, så det er jeg da rigtig glad for at du synes :D Og ja, det var en fuldstændig fantastisk tur!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det ser og lyder jo magisk! Jeg vil ogsåååååå! Håber I har haft en skøn tur.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   100% magisk! Virkelig den skønneste tur, tak :) Vi kan varmt anbefale at tage af sted (også selvom man vælger den mere budgetvenlige løsning).

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvor meget skal man være "på" som blogger?