10 nemme valg, der gør din klima- og miljøbelastning mindre – Sidsel & Lasse
Stil de vigtige spørgsmål i parforholdet

10 nemme valg, der gør din klima- og miljøbelastning mindre

Nu prøver vi det sgu: giver plads til klimatips og forsøg på at hæve den moralske barre en smule. Mange bække små, ikke? Selvom det er de store beslutninger så som ferier, daglig transport og energiforbrug, der virkelig batter i det samlede CO2-regnskab, så findes der masser af easy wins, der ikke kræver større omstilling i dagligdagen. Nedenfor har vi samlet ti tips, som vi selv benytter os af, til at gøre hverdagen lidt grønnere. Kom gerne med jeres tilføjelser! :)

 • Erstat dine bind og tamponer med en menstruationskop. Koppen holder i op til ti år, og kan dermed spare dig for mange penge og overflødige ressourcer. Efter lidt øvelse er det nemt at anvende kop, og en anden stor fordel udover den økonomiske og miljømæssige, er, at den kan sidde i op til otte timer ad gangen.
 • Sig nej tak til sugerør, ekstra servietter, røreske til kaffen og diverse andre engangsredskaber. Tit handler vi på rutinen, og tager imod hvad end ekspedienten/stewardessen/baristaen rækker til os. At vende sig til at sige “ellers tak” er en nem måde at spare lidt på ressourcerne.
 • Køb tøj med omtanke og helst fra genbrug eller bæredygtige brands. Se nogle af dem, vi anbefaler at kigge nærmere på, her.
 • Sluk for lyset derhjemme. Der er forbavsende mange, der lader lyset brænde, når de forlader et rum, men det burde være en ret nem vane at ændre.
 • Sortér dit affald. Ikke alle kommuner har lige gode ordninger til dette, men som minimum burde du kunne sortere i almen affald, pap/papir og glas/plast. Skaf eventuelt ekstra kurve eller spande, hvis du mangler beholdere at fordele skraldet i. Herhjemme har vi en todelt skraldespand: en til affald og en til pap/papir og så har vi en stor fletkurv i bryggerset til pant, glas, plast og dåser.
 • Gem udprint, hvor der kun er tryk på den ene side, og brug papiret som tegnepapir, notesblok m.v. Herhjemme har vi gemt en masse IKEA-samlevejledninger fra da vi samlede køkken sidste år, og har stadig rigeligt tilbage, som bliver brugt til AirBNB-hilsner og to-do-lister.
 • Køb toiletpapir og køkkenruller, der fremstilles af genanvendt materiale. Prisforskellen er sjældent stor.
 • Hav koldt drikkevand stående klar i køleskabet i stedet for at lade hanen løbe eller købe flaskevand.
 • Brug skånsomme rengøringsmidler eller lav dem eventuelt selv. Man kan komme rigtig langt med opvaskemiddel, eddike og bagepulver. Skyllemiddel fra neutral er også skånsomt mod normalt til sensitiv hud, og uden farvestoffer og parfume.
 • Find en god og billig skrædder samt skomager, og få repareret tøj og sko. I Aarhus kan vi anbefale Skomagerhuset i Paradisgade og Special Renseriet i Guldsmedgade.

20 kommentarer

 • Annette

  Rigtig fint indlæg – som der skal være plads til på jeres forum 👌🏽 Men undlad lige formuleringer som: “som minimum burde du kunne”… Uanset om jeg overholder alle ovenstående og mere til, så føles det stadig som en løfter pegefinger. Og sådan nogle er sjældent gode, selv ved velmenende tips og råd.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Tak, Annette. Det er bestemt ikke ment som en løftet pegefinger, men som en beskrivelse af de affaldssorteringsmuligheder (wow, langt ord), vi har rundt om i landet. Altså: DU skal ikke som minimum gøre X antal ting, men at der hersker minimum X antal muligheder for at sortere dit skrald :) Vi har netop udgivet et indlæg, hvori vi beskriver vores anstrengte forhold til klima-politimænd, så det ville være rimelig kikset, hvis vi selv gav os i kast med at moralprædike overfor jer!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Annette

   Så var det vist bare mig, som var for hurtig på aftrækkeren. Det er jeg ked af!

   Men tak for svar – og god jul :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   No worries! Tak fordi du tager dig tid til at følge op på min kommentar :)

   Rigtig god jul!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   True :) Jeg forsøgte nok bare at gå udenom lige præcis dét emne, da vi i forvejen bliver tudet ørerne fulde ang. kost. Men du har helt ret!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke Gade

  Godt indlæg! Andre tips:
  1) Medbring din egen taske, når du handler.
  2) Undgå at komme frugt du køber i supermarkedet i de små plastikposer.
  3) Lad være med at købe vand på flaske, men medbring din egen flaske (gælder også når du rejser). Mange tror man ikke må have drikkedunke med gennem security, men det må man altså gerne – de skal bare være tomme. I næsten alle lufthavne kan man finde et sted med gratis drikkevand.

  4) Køb madbeholdere i glas i stedet for plastik.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Yes! Gode tilføjelser, Rikke :) Nr. 3 gør vi også tit brug af.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Majken Hilding Albrechtsen

  Jeg bor i kbh, og er er heldigvis fokus på at genbruge bio/madrester, glas, pap, metal. Der ud over her jeg meldt mit ind i en organisation hvor jeg hver mrd betaler for mit Co2 forbrug, hvor pengene går til f. Eks at plante træer. Men tak for tippene 👍♥️😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Det er fedt, at flere af de større byer er kommet så godt med mht. skraldesortering! :) Sejt, kan du huske hvad organisationen hedder?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Super fedt indlæg! Og dejligt med den slet ikke fordømmende/belærende tone. Jeg har fx spiral og må ikke bruge kop – men der er Ginger Organic mit yndlingsalternativ, da der ikke er en masse kemikalier i.
  Et andet tip, jeg selv er glad for, er at gemme glas-opbevaring fra fødevarer, fx syltede rødbeder, mosede tomater, pesto osv., og så gemme det til madopbevaring i køleskabet til rester, have med på madpakken osv. Så behøver man sjældent købe nyt plastik fra IKEA :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Tak, Sofie. Dejligt at høre!

   Kendte slet ikke Ginger Organic, men det lyder som et rigtig godt alternativ til supermarkedernes bind og tamponer! :)

   God idé med opbevaring i glas. Jeg er selv lidt slem til at bruge fryseposer til alt muligt, som sagtens kunne puttes i en genanvendelig beholder i stedet. Det må prøves :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Man kan godt både have spiral og bruge kop, det har jeg gjort i to år og ingen problemer – heller ingen protester fra min læge. Men måske der er delte meninger på dette område. Koppen FTW!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Okay det er jo smart! Hvis det da ellers er almengyldigt?
   Haha! Jeg prædiker også om koppen til alle, der gider høre om den!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  De fleste menstruationskopper kan faktisk sidde i op til 12 timer ad gangen, endnu mere win!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Det er vist lidt forskelligt, hvad der står oplyst fra sted til sted lyder det til! Men de er vel alle lavet af samme silikonemateriale..? Anyway, så er det virkelig en befrielse at være skiftet, synes jeg!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Jeg læste faktisk et sted, at genanvendeligt pap og papir til toiletpapir og køkkeneuller IKKE er mere skånsomt for miljøet, da de ressourcer som bliver brugt på forarbejdningen er hårdere for miljøet end fremstillingen af det nye. Jeg kan selvfølgelig ikke finde artiklen nu 😃🙈 Men jeg synes det er frygteligt svært at navigere i, hvad det er bedst for miljøet, for der er mange plusser og minusser🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Du må lige sige, hvis du finder artiklen, Marie :) Og du har helt ret, det kan være ret svært at navigere i! Også hele det her med, hvor meget CO2, økologiske varer udleder kontra konventionelt dyrkede varer og så videre!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

   Jeg læste, at ‘nyt’ toiletpapir osv laves af træer, der fældes til formålet, hvilket er en enorm klimabelastning :) måske det kan have noget med dét at gøre!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Jeg har ellers altid tænkt at den logiske slutning må være, at genanvendte ressourcer alt andet lige er bedre end produktion fra ny? Og det er også den konklusion, jeg støder på i artikler osv. Er det helt skævt?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Stil de vigtige spørgsmål i parforholdet