På juletur i Mecklenburg-Vorpommern – Sidsel & Lasse
10 nemme valg, der gør din klima- og miljøbelastning mindre

På juletur i Mecklenburg-Vorpommern

Reklame for Tysk Turist Information

I den forgangne weekend fik vi et kæmpe skud julehygge, da vi besøgte det årlige Weihnachtsmarkt i hhv. Wismar og Rostock. Begge byer ligger i Nordtyskland i delstaten Mecklenburg-Vorpommern, og Wismar er med 40.000 indbyggere ca. på størrelse med Fredericia, mens Rostock med 210.000 indbyggere er lidt mindre end Aarhus. Vi ankom med toget til Wismar fredag aften og tjekkede herefter ind på Wonnemar, hvor vi havde base resten af weekenden. Fredag aften udforskede vi Wismars julemarked og spiste en hyggelig middag i en af de gamle huse, som byen går meget op i at restaurere. Hele lørdag tilbragte vi i Rostock og vendte så tilbage til Wismar om aftenen, hvor vi fik en tiltrængt nats søvn inden søndagens byvandring. Nedenfor har vi lavet en miniguide til byerne, hvor I kan læse mere om hvad de hver især har at byde på.

Wismar

Wonnemar – Vi boede to nætter på dette resort-hotel, der ligger i sammenhæng med et kæmpe badeland med rutsjebaner, swimmingpools og et stort spa-område. Det var meningen vi skulle have været til saunagus fredag, men kom desværre for sent pga. et forsinket tog. Det lød ellers rigtig lækkert! Til hotellet hører også en hyggelig restaurant, Tafelhuus, hvor morgenbuffeten også serveres. Vores værelse var pænt og rent, og vi sov som en drøm i dobbeltsengen!

Steaks & More – På trods af det mindre opfindsomme restaurantnavn serverede bøfhuset faktisk en virkelig god steak. Som tilbehør fik vi bagte kartofler og sauteret spinat. Prisen var også rigtig god sammenlignet med danske restauranter.

Café Alte Löweapothek – Inde i den gamle bymidte i Wismars gamle apotek er der i dag indrettet hyggelig cafè. Vi fik quiche til frokost og sluttede af med et par stykker kage. Især deres varme kvædemost med ingefær var rigtig lækker!

Mariekirchen – I Wismars bymidte ligger tre historiske kirker. Mariekirchen var nær blevet sprunget i stykker efter 2. Verdenskrig, men af frygt for at ødelægge husene omkring lod man kirken stå, og i dag kan man kigge ind i en imponerende basilika, der på sit højest sted har over 80 meter fra gulv til spir.

Nikolaikirche – Nikolaikirken er ligeledes et imponerende syn. Indenvendigt præges kirkerummet at høje hvælvinger, der leder tankerne hen på Grundtvigs Kirke i København. Her er buerne dog bygget i røde mursten (hvilket vist er lidt af en sjældenhed), og holdt i gotisk stil.

St. Georgen – Det var ret vildt at se Wismars “kulturkirke”. I 1990 stod kirken i forfald, men en storstilet redningsaktion blev sat i gang og i dag har kirken fået nyt tag og udsigtsplatform. Fra platformen (adgang koster to euro) er der en smuk udsigt ud over byens tage og havneområdet. Inde i kirken opføres der tit koncerter og teater.

Welt-Erbe-Haus (Unesco World Heritage House) – Siden 2002 har Wismars gamle bymidte tilhørt Unescos verdensarv. I 2014 åbnede et hus, hvor man kan læse mere om Unescos arbejde og om Wismar historie som Hansestadt. Huset er i sig selv et imponerende renoveringsprojekt, der blandt andet rummer et smukt tapet malet i 1823!

Alte Hafen – Wismar ligger, som en af få tyske byer, ud til havet. Byen har et hyggeligt havneområdet, hvor isboder, fiskehandlere og iværksættermiljø ligger side om side.

Markedsplatz/Weihnachtsmarkt – På byens torv holdes det årlige julemarked. Markedet består af de klassiske attraktioner: boder med wurst, glühwein og søde sager, forlystelser, julepynt, og en lille scene, hvorfra der spilles juleklassikere i liveudgave. Markedets beskedne størrelse gør det ret overskueligt, og man fornemmer en hyggelig stemning blandt de lokale.

Rostock

Weihnachtsmarkt – Rostocks julemarked er Nordtysklands største, og man fornemmer, at der er rigtig mange tyskere og skandinaver, der kommer langvejs fra for at få en bid af julestemningen. Bid er i øvrigt et meget rammende udtryk for oplevelsen: det er i høj grad et marked, man skal spise sig igennem! Glühwein, æggesnaps, grillede kødspyd og pølser, poffertjes, lebkuchen, honning og ost er blot en brøkdel at det, madboderne sælger. Vi smagte også de lækre Mutzen, der er en slags donut skåret i småstykker og drysset med flormelis. Sehr lecker! Markedet strækker sig langs Rostocks strøg: Kröpeliner Straße, og rummer også boder med diverse håndværk, forlystelser, et eventyrland og en afstikker til middelalderen i form af deres historiske julemarked.

Ponyhof – I forbindelse med julemarkedet besøgte vi også designmarkedet Ponyhof, hvor lokale designere sælger ud af diverse håndlavede smykker, lamper, tasker, tegninger m.v. Markedet afholdes tre-fire gange årligt og skifter hver gang lokation og tema.

Zum Sternenzelt – Ved siden af forlystelserne ligger Sternenzelt, hvor der er en uformel, festlig stemning. Her kan man købe øl, glühwein, drinks og et varmt måltid mad (vi fik russiske pelmeni), og sætte sig ved langbordene med de lokale. I løbet af sæsonen spilles der ofte live musik og DJ-sets, så det er måske et godt bud på et mere “ungt” sted at hænge ud, hvis julerierne tager overhånd!

Zwanzig12 – I et gammelt pakhus er der indrettet café og restaurant, og Zwanzig12 lader især til at være en brunchfavorit blandt de lokale. Atmosfæren i den gamle bygning var rigtig hyggelig og afstanden til strøg, bymidte og havn gør det til et glimrende startpunkt for dagen eller bare et pitstop om eftermiddagen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 nemme valg, der gør din klima- og miljøbelastning mindre