Gode indkøbsvaner giver luft i budgettet – Sidsel & Lasse
By the way #57

Gode indkøbsvaner giver luft i budgettet

Reklame for Forbrugerrådet Tænk

Tilbage i marts skrev vi et indlæg om vores indkøbsvaner, som I var ret mange, der reagerede på. Der kom en god debat i kommentarfeltet om forskellige livsstile, kostretninger, husstande og alt muligt derimellem, der gav en indikation af, at det her med indkøbsvaner faktisk er noget, der interesserer ret mange af jer. Og det er da også et ret vigtigt emne. Du bliver spurgt ind til dine indkøbsvaner, når du skal låne penge i banken. Dine indkøbsvaner kan afsløre noget om hvilket helbred, du kan forvente at have senere i livet. Og så vil dagligvareindkøb for langt de fleste husstande udgøre en af livets største forbrugsposter.

Forbrugerrådet Tænk har stillet os opgaven at sætte fokus på fornuftige indkøbsvaner ved selv at skildre en uges indkøb herhjemme på matriklen. Forbrugerrådet Tænks projekt hedder Tyg på det, og er sat i søen for at vise, at det er muligt at få god og nærende mad uden at bruge for mange penge eller have en masse råvarer til overs, der ender i skraldespanden. Målet for os er at handle ind til 5 x 3 hovedmåltider for 250 kr. per person. Det er ikke meningen, at vi skal vende hver en krone, men nærmere at vi kan handle til gode, sunde madretter inden for budgettet. For at tilpasse eksperimentet yderligere, har vi valgt at opstille følgende benspænd: 1. vi køber fortrinsvist økologisk og med øje på dyrevelfærd og sæson, 2. vi vil have grøntsagsbaseret kost som udgangspunkt, 3. vi forsøger at pifte vores rutineprægede morgenmad og frokost en smule op.

Vi var heldige at finde torsk til en god pris.

Ét af aftenmåltiderne var tærte med broccoli og feta – en ret, vi ofte laver.

Med fare for at lyde en smule nonchalant, så var vi på forhånd ret overbeviste om, at vi kunne klare udfordringen. Vores indkøbsvaner har altid været bygget op omkring madplaner, supermarkedstilbud og hvad vi i forvejen havde til rådighed i køkken- og køleskab. Når først den slags sidder på rygraden, så er det relativt nemt at tøjle sine indkøbsvaner. Den mest udfordrende del var faktisk at finde på en mere kreativ frokostløsning end rugbrød med leverpostej! Nedenfor kan I se vores madplan for d. 3/12 til den 7/12 og et par glimt fra den efterfølgende indkøbstur. Det kan være, I kan få lidt inspiration til jeres egen madplan :) Ellers har vi lavet dette indlæg, der også rummer en række bud på nem hverdagsmad.

Madplanen

Mandag

Morgen: Havregrød med æble, dulce de leche & mandler

Middag: Rugbrød med avokado og hytteost

Aften: Frisk pasta med citron, feta og spinat

Tirsdag

Morgen: Overnight oats med hindbær

Middag: Rugbrød med æg, tomater og mayo

Aften: Bagte kartofler med mexi-fyld

Onsdag

Morgen: Havregrød med æble, dulce de leche & mandler

Middag: Rugbrød med avokado og hytteost

Aften: Tærte med broccoli, feta og løg

Torsdag

Morgen: Overnight oats med hindbær

Middag: Spiser ude (havde vi spist hjemme, var vi tyet til rugbrød med æg)

Aften: Spiser ude (havde vi spist hjemme, var menuen blevet tærterester)

Fredag

Morgen: Havregryn med rosiner

Middag: Rugbrød med æg, tomater og mayo

Aften: Kartoffelmos med torsk, bacon og ærter

Dette havde vi selv på lager før indkøbsturen: mælk, æg, ost, mel, olie, forårsløg, æbler, løg, hvidløg, chiafrø, vaniljesukker, mayonnaise, krydderier og smør.

Avocadomadder med hytteost til frokost – overnight oats med hindbær til morgenmad.

Bagte kartofler med mexi-fyld.

En klassiker hos os – pasta med spinat, citron, feta og pinjekerner (dog med hakkede, ristede mandler i dette tilfælde).

Indkøb

Vi handlede i vores lokale supermarked, som vi elsker! Både fordi de tit har gode tilbud, et stort (og relativt billigt) udvalg af økologi og så gemmer der sig tit spændende ting i køledisken (vildt, ferskt lam, krabbekløer, blåmuslinger og den slags). I denne omgang fik vi alt på indkøbssedlen med undtagelse af pinjekerner, og ca. 2/3 af varerne var økologiske. Hvis vi skal blive i Forbrugerrådet Tænks terminologi, så vil de valg, vi oftest lige skal tygge på, når vi handler, omhandle økologi og mængder. Er vi villige til at give det dobbelte for en økologisk creme fraiche sammenlignet med en konventionel? Skal vi købe osten på 500 gram, eller kan vi kun nå at spise den på 250 gram? Især mængderne var væsentlige på vores seneste indkøbstur, da vi, efter vores fem dage med madlavning, skulle på opgave i Tyskland. Så gider man ikke have en masse friske krydderurter, ferskt kød osv. til overs hjemme i køleskabet. Vores samlede regning for indkøbene lød på 343 kr., og vil holdt os dermed ganske pænt inden for grænsen på de 250 kr. per mand.

Den billige torsk indgik i én af vores go-to-retter; timiankrydret bacon, torsk og ærter med kartoffelmos.

Opsamling

Som vi også forudså, så var det relativt nemt at holde sig inden for grænsen på de 500 kr. Det kræver i virkeligheden ikke meget mere, end at man sætter 10 minutter af til at kigge i køleskabet derhjemme og så bikse en hurtig madplan sammen. Og så skal man selvfølgelig kunne modstå fristelserne i supermarkedet. Ved flere lejligheder blev jeg mindet om dette, da vi handlede. Jeg fik blandt andet øje på en juice, vi af og til køber, og skulle per refleks til at putte den i kurven, indtil jeg huskede, at jo var meningen, at vi skulle holde os til indkøbslisten. Impulser overskygger hurtigt det planlagte.

Vi håber ikke, I synes emnet her bliver alt for usexet. Det er jo ikke det mest ophidsende i verden at tale om havregryn og prisen på dåsetomater, men det er til gengæld rigtig fedt, hvis den snak kan munde ud i et større rådighedsbeløb. Der er ingen tvivl om, at vores indkøbsvaner er et vigtigt led i det at have råd til andre ting: at bo i en stor lejlighed, at kunne tage en fridag hist og her.. og det har helt klart været afgørende, dengang vi læste. Et liv på SU kan næsten ikke hænge sammen økonomisk, hvis ikke man er en smule fornuftig med indkøbene. Og dermed ikke sagt, at man skal leve af pastaskruer med den helt billige pølseketchup til ;)

Til sidst har vi samlet et par tips, vi selv benytter os af, når madlavningskabalen skal gå op. Vi håber, de kan give lidt inspiration og at I vil dele det med os, hvis I har andre gode tips :)

 • Googl de madvarer, du har tilbage i køleskabet. Skriv fx porre blomkål quinoa opskrift og find så den mest indbydende ret i søgeresultaterne – der har du din aftensmad :)
 • Kig på din madplan som et tetrisspil, hvor de forskellige ingredienser skal kunne gå igen og passe ind forskellige steder, så du slipper for at skulle købe 15 nye råvarer for hver ny ret.
 • Grøntsagsbaseret kost er bedre for miljøet og så har grøntsager tit længere holdbarhed end kød. Især hvis du fx køber kål, søde kartofler og rodfrugter, er du som regel sikret en god holdbarhed. Hvis grøntsagerne når at blive slatne, kan de ofte bages eller koges.
 • Fuldkornspasta er den stivelsestype, vi oftest tyer til, hvis det skal gå stærkt. Hvis bare du har olivenolie, hvidløg og chili på lager, så kan du faktisk lave en velsmagende pastaret.
 • Nedtrap din køleskabsbeholdning op til ferier. Og forær det, du ikke får spist, til venner eller naboer.

 

På Tyg på dets Facebookside kan du få flere tips til, hvordan du kan få god mad uden at sprænge budgettet. Her kan du også deltage i en konkurrence om et gavekort på 500 kr. til et valgfrit supermarked :)

8 kommentarer

 • Linnea

  Jeg hepper på flere indlæg af denne slags. Jeg synes bestemt, at indkøb med omtanke er super sexet! ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Jamen så vil vi da bestemt fortsætte med flere indlæg i samme boldgade, tusind tak for den positive feedback, Linnea :) Er der noget særligt, du godt kunne tænke dig at høre mere om? Vi lover at gøre det så sexet som muligt, haha!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • CK

  Det ser jo bare så nemt ud, når I stiller det op. Jeg synes bare ikke det er så enkelt og let at få til at lykkes når hverdagen først ruller og trætheden/overskuddet daler. Men jeg synes det er så dejligt alligevel at få tips – om jeg så får dem brugt, det er en anden sag. Men i al fald får jeg fokus på det, og det tænker jeg på sigt kan rykke mig lidt af gangen.

  Forresten har jeg indtryk af, at I er sublimt gode til at lave NEM, enkel og lækker mad og derfor ville det være så fedt, hvis I af og til ville komme med forslag til nemme retter og opskrifter (især måske hvis man kun er 1-2 personer, fordi det synes jeg virkelig er en udfordring). Og apropos nemme opskrifter: den dér citron pasta med feta lyder mega nem og lækker – kan man få en ‘opskrift’?

  God weekend ! :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej CK :) Jamen du har så ret – det er sgu ikke altid, overskuddet lige er der. Så derfor kan det faktisk også være en befrielse at få lavet en madplan og handlet ind til den på én gang, så du har gjort det så let for dig selv som muligt, når overskuddet ikke slår til. Vi har faktisk linket her i indlægget til 5 lækre og nemme hverdagsretter, men du har nok overset linket. Det er her:

   http://sidseloglasse.com/2018/07/01/5-nemme-velsmagende-retter-til-hverdagen/

   Håber det kan inspirere dig lidt :D (der er også opskriften til pastaen med citron og feta)

   God weekend til dig også :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dejligt indlæg! Det kunne være spændende at se om der sneg sig mere teknologi ind i jeres indkøbsvaner. Jeg er selv blevet glad for 2 apps; Plant Jammer og Spenderlog, der hjælper mig med henholdvis at tømme køleskabet og evaluere hvilke (føde)varergrupper jeg bruger pengene på. Og så glæder jeg mig selvfølgeligt til at vi snart kan lancere eachthing.com hvor man som forbruger let kan få hjælp til at evaluere om produkterne matcher dine individuelle behov, præferencer og værdier 🌱

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Her kommer et tip hvis man som jeg elsker lækre, og ofte dyre basisvarer som god olivenolie, lagret eddike, flagesalt osv. Da jeg var studerende fik jeg af min mormor en tur i Irma hver jul hvor jeg fyldte indkøbsvognen med lækre basisvarer (som ofte er på tilbud hvis man køber flere stk). Irmas Tongol tun, sydesalt, olier, oliven, pesto, chokolade, De cecco pasta osv. Det var super hyggeligt og min mormor elskede at give en gave på den måde istedet for penge, gavekort osv. Og så sendte jeg hende en tanke hver gang jeg lavede lækker mad de næste par mdr. Så er du på SU og ønsk dig sådan en tur af dine bedsteforældre som ofte synes det er svært at købe julegaver til børnebørnene 😀.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Vil bare sige jeg synes det er et super godt emne! Tak fordi I behandler det 👏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Tusind tak, Mette! Det er vi SÅ glade for at høre :) Vi synes også selv det er et område, der trænger til opmærksomhed og som er vigtigt at få reflekteret lidt over :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

By the way #57