Bæredygtig fashion: 15 brands, du skal tjekke ud – Sidsel & Lasse
By the way #58

Bæredygtig fashion: 15 brands, du skal tjekke ud

H&M lancerer flere og flere bæredygtige tiltag under deres Concious-projekt, men hvilke andre brands er værd at kigge på når det kommer til slow fashion, social ansvarlighed og miljørigtig produktion?

Sidste år udgav vi et indlæg med 10 bæredygtige brands, der var værd at tjekke ud. De var stort set alle danske, og derfor har vi kigget lidt mere på internationale modehuse denne gang, men dog stadig med et par nationale indslag. Se listen som en kilde til inspiration – ikke som en løftet pegefinger. Og så skal det lige siges, at det her med bæredygtig fashion stadig er et svært område at navigere i, da der for de fleste brands kun eksisterer den info, de selv vælger at offentliggøre. Hvor meget der er greenwashing og hvor meget der er reelt kan være svært at fastslå, men vi har gjort vores bedste for at krydstjekke den information, der står oplyst her i indlægget :)

Sleeper

Bag Sleeper står et ukrainsk makkerpar, der længe gik med en drøm om at skabe sofistikeret søndagstøj med slow fashion som mantra. Pyjamassæt og kjoler, der både kunne gå til en dag i sengen og en aften i byen. I 2014 stiftede de Sleeper, og siden da er det gået stærkt. I dag råder brandet over en større systue i Ukraine, hvor al tøj produceres made-to-order af professionelle syersker. Tøjet fremstilles udelukkende af bomuld, silke, viskose og linen for at sikre så god holdbarhed som muligt.

Reformation

Amerikanske Reformation laver feminine styles med en old school femme fatale vibe. Brandet yder en ret brav klimaindsats, og social ansvarlighed er ligeledes en prioriteret, som fx kommer til udtryk ved at Reformation primært ansætter kvinder og minoriteter, tilbyder rimelige lønninger, sygesikring m.v. Alle Reformation styles akkompagneres i øvrigt af et klimafacit – dvs. hvad det har “kostet” i CO2, vand og øvrige ressourcer at produceres det pågældende stykke tøj.

Patagonia

Patagonia er på mange måder The Grand Old Man inden for bæredygtig påklædning. Stifter Yvon Chouinard er et forbillede for mange iværksættere, der i dag søsætter bæredygtige brands. Han startede oprindeligt Patagonia for at sælge kvalitetsgear til klatring, men i dag er brandet et af de mest anerkendte inden for friluftsbeklædning og sportswear. Patagonia har mange bæredygtige milepæle bag sig: allerede i 1996 (!) var alle bomuldsvarer økologiske, og senest har brandet doneret en skattelettelse på 10 millioner dollars til miljøbevarende NGOer.

Schulz by Crowd

Danske Schulz by Crowd er et relativt nyt brand, der har bæredygtighed som grundelement. Dette kommer bl.a. til udtryk i økologisk bomuldsproduktion og generel fokus på, at tøjet skal produceres i holdbare naturmaterialer og vaskes mindst muligt.

ECHTE

Folkene bag LauRie har sat et nyt bæredygtighedsprojekt i søen ved navn ECHTE. ECHTEs kollektioner kommer blandt andet til at bestå af økologiske metervarer og svanemærkede denimstyles. Herudover vil alt tøj blive produceret under ansvarlige forhold i Europa. Brandet launcher i starten af 2019, og for en god ordens skyld må vi hellere nævne, at vi har et samarbejde med ECHTE på vej i forbindelse med deres launch.

Everlane

Amerikanske Everlane sætter tidløst design over hurtige trends. De er ikke de største klimadukse i klassen, i det de ikke er specielt transparente i deres produktionskæde, men til gengæld lægger de stor vægt på kvalitet og på ansvarlig fabriksdrift.

Filippa K

Svenske Filippa K er et af de brands, der stille og roligt er ved at foretage en u-vending hvad deres produktion angår. De har startet Filippa K Circle, der er en selvstændigt site, hvor brandet publicerer bæredygtighedsindhold og kommer med opdateringer om nye klimavenlige tiltag. Brandet er bl.a. begyndt at producere tøj af genanvendte fibre og overskudstekstil.

Nudie Jeans

Nudie Jeans er ligeledes svenske. Brandet specialiserer sig i low-impact denim. Dette betyder blandt andet, at de har en striks politik omkring kemikalier i deres indfarvninger. Alle jeans fremstilles af 100% økologisk bomuld, og der ydes livslang garanti på dem. Slider du hul eller trevler tråden kan du få dine jeans repareret i samtlige Nudie butikker kvit og frit.

EDUN

EDUN fokuserer både på bæredygtig tøjproduktion og social ansvarlighed. Deres tøj produceres under rimelige forhold i forskellige afrikanske lande, hvor brandet bl.a. tager lokale håndværkere og skræddere med på råd. Det meste tøj fremstilles i økologisk bomuld, genanvendelige materialer og upcycled tekstiler.

Carcel

Danske Carcel er først og fremmest et projekt der er sat i søen for at give fattige kvinder, der sidder fængslet i Peru og Thailand, en chance til. Brandet fokuserer dog også på at producere tidsløst design i holdbare materialer som Alpaca og silke. Slow fashion med social ansvarlighed som fundament.

Rafa

Amerikanske Rafa laver made-to-order vegansk fodtøj, der rent faktisk er smart! De fleste sko fremstilles af genanvendte tekstiler (og selvsagt ikke læder), og håndlaves på en fabrik i Los Angeles.

Veja

Veja har længe været bannerfører, når det kommer til bæredygtigt fodtøj. Brandet forsøger konstant at introducere flere og flere bæredygtige initiativer i deres drift og produktion. På nuværende tidspunkt anvender de kun økologisk bomuld, indkøber rågummi direkte fra små producenter i Amazonas og har i dele hele taget fairtrade som fokusområde. Skoene produceres i Brasilien under forhold der er meget bedre end hos tilsvarende skofabrikker i Asien.

moshi moshi mind

Danske moshi moshi mind laver skønt og blødt tøj til yoga, til hjemmehygge og såmænd også til en dag på kontoret. Deres mantra er flerfunktionalitet: vi skal hellere eje få gode ting, der kan sættes sammen på kryds og tværs end mange trendbaserede styles i tarvelig kvalitet. I deres kollektion finder man bl.a. “Return Jacket”, der er fremstillet af genanvendte plastikflasker.

Superstainable

Superstainable er et relativt nyopstartet brand på den danske modescene. Tøjet fremstilles i økologiske, genanvendte og/eller bæredygtige materialer, og virksomheden drives ud fra et fokus om at opfylde FNs verdensmål, der blandt andet omhandler bekæmpelse af fattigdom, plastforurening, fossile energiformer m.m.

Aabenlys

Her i lille Aarhus har vi såmænd også nogle bæredygtige brands. Aabenlys forhandler faktisk både økologisk gin, soyalys og tøj. Deres t-shirts fremstilles af 100% økologisk bomuld på CO2-neutrale fabrikker. Og så er de fri for skadelig kemi.

4 kommentarer

 • Signe

  Hvis i ikke kender ee12, så tjek det ud! Deres forretningsmodel er bæredygtigt og deres tæj lækkert 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Ohoy swimwear kan også anbefales.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Sikke nogle seje ting, de laver! Tak for tippet :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

By the way #58