Hvordan bør man som blogger svare på kritik? – Sidsel & Lasse
Nedtælling til bryllupsrejse: lidt om vores rute og planlægning

Hvordan bør man som blogger svare på kritik?

Det er forskelligt, hvordan bloggere og influencers vælger at tackle kritik. Nogle vælger “hvorfor læser du med her, hvis du kun er kommet for at kritisere”-tilgangen, nogle vælger at tie kritikken ihjel ved ikke at svare, nogle tager diskussionen op og andre vælger måske at slette kritikken fra kommentarfeltet. Ingen af tilgangene er nødvendigvis rigtige eller forkerte, men jeg synes, det er interessant at se, hvordan forskellige bloggere og influencers vælger at håndtere det, når der kommer kritik. Det er selvfølgelig også vigtigt at pointere, at det skal være saglig kritik. Hvis det bare er tilsvining, bashing eller latterliggørelse – altså usaglig kritik – synes jeg at enhver blogger er i sin gode ret til at slette kommentaren med det samme. Men hvad gør man, hvis man som blogger modtager saglig, velargumenteret og muligvis rammende kritik? Det kan godt være svært.

Når man er blogger, involverer man ofte sin personlighed rigtig meget i alt, hvad man gør og skriver. Det har den herlige effekt, at ros, opmuntring og velmenende ord går direkte til bloggeren som person. Men det betyder også, at når man bliver kritiseret, så går det også direkte ind og føles meget personligt. Der kan det som blogger (eller bare influencer generelt) være svært at holde hovedet koldt og ikke tage det som en kritik af sin person, men af det produkt, man leverer på sin blog. Netop derfor er der nok også mange bloggere, der hurtigt kommer til at fare op i det røde felt, når der kommer kritik. De føler sig personligt angrebet og at de derfor er nødt til at forsvare sig selv. Dette giver desværre sjældent den gode debat eller diskussion, som både blogger og læser kan blive klogere af.

Efter at have læst med på mange forskellige blogs i omkring 10 år har jeg efterhånden set utallige eksempler på diskussioner i kommentarfelterne til forskellige blogindlæg (inklusive her på vores egen blog), og der er masse af gode og knap så gode eksempler på, hvordan kritikken er blevet modtaget. For Sidsels og mit vedkommende har der, i de snart 10 år vi har blogget, været masser af tilfælde af saglig kritik og nogle enkelte tilfælde af usaglig kritik. Men det er heldigvis mere og mere sjældent, at vi oplever sidstnævnte. Der har været gange, hvor vi har haft rigtig ondt i maven over en ophedet diskussion på bloggen eller en nærgående, personlig og ubehagelig kommentar. På den anden side værdsætter vi virkelig også de gode samtaler, vi kan have med jer her på bloggen – det sætter vi virkelig stor pris på! Vi prøver så godt vi kan ikke at fare i flint, hvis vi føler, at en kritisk kommentar er uberettiget. Det er, ligesom alt andet vi gør her på bloggen, noget, vi kan øve os på resten af livet og blive bedre og bedre til.

For at svare på overskriftens spørgsmål, så synes jeg at man som blogger har en forpligtelse til at gå i dialog med jer, der kommenterer på blogindlæggene – såfremt kommentaren er skrevet i en ordentlig tone, selvfølgelig. Jeg synes også det er helt på sin plads at lade bloggere og influenter vide, at de har et ansvar og lade dem vide, når man synes, de træder ved siden af. For det er jer læsere, der udgør hele kernen i det at blogge. Uden jer ville det bare være som at tale til en væg, og det er der jo ikke meget sjov ved.

Hvad tænker I om det her med den kritiske debat og gode tone i blogosfæren? Og har I nogle eksempler på bloggere, som I synes gør det virkelig godt eller bare nogle tilfælde, Sidsel og jeg kan lære noget af? :)

12 kommentarer

 • Louise S

  Jeg synes så absolut også, at man som kommerciel blogger bør tage ansvar for sit produkt og gå i dialog med sine læsere, hvis de har spørgsmål eller kritik. Ligesom Marina vil jeg også fremhæve Linda fra Blogsbjerg som en, der er eminent til at skabe debat – og på en eller anden måde formår at anspore læserne til at holde den i den pæne ende. Hun er også selv pissegod til at gå i dialog med læserne. I forhold til mindre heldige erfaringer så synes jeg faktisk oftest, at jeg har oplevet andre læsere “fare i flindt”, hvis jeg har stillet mig kritisk. Selvfølgelig vælger nogle bloggere også “hvis du ikke kan lide lugten i bageriet, så smut”-tilgangen, hvilket også er træls, men de fleste forstår dog, at et angribende svar vil reflektere dårligt på dem selv. Andre læsere kan derimod have meget travlt med at forsvare deres elskede blogger – og det er ikke altid, det bliver gjort så pænt. Hvilket egentlig er mega interessant ud fra en markedsføringslogik: hvordan man som blogger formår at opbygge så stærk loyalitet fra læserne, at de er villige til at forsvare dem med næb og klør. Tak for jeres overvejelser i øvrigt. I er som altid nuancerede og relevante :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Louise :) Ja, helt bestemt – synes da egentlig alle bloggere (kommercielle som ikke-kommercielle) ser bedst ud, når de evner at tage ansvar for det, de skriver og gå i dialog med læserne. Og det er en sjov observation, du har gjort dig ift. læsere, der forsvarer “deres” blogger – jeg har flere gange set det samme. Og ja, det kan gøre det lidt svært at have en saglig debat i kommentarfeltet på en blog, hvis man bliver overfuset af de andre læsere, hvis man stiller sig kritisk. Så der skal man som blogger være en god moderator og slette de kommentarer, der er usaglige og angribende – også selvom de er skrevet i forsvar for bloggeren. Men ja, det er et ret interessant fænomen – det tyder jo på, at læserne måske føler en form for venskab med de bloggere, de følger og måske derfor føler de er nødt til at forsvare en ven, der bliver angrebet.

   TAK for din kommentar og den rosende afslutning ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kim

  Så prøv at
  Sig du ka li mig
  og mer’ end kun med ord

  Hvis der for eksempel er en loyal læser, der undrer sig over, at I rejser en del, spiser meget Just Eat og er sponsoreret af firmaer, der ikke just harmonerer med jeres aldeles fornuftige tanker om miljøet, sundhed og mindre forbrug, er det så ikke legitimt at denne italesætter dette?

  I har vel modtaget kritik hele livet, så der er sikkert et mønster i, hvordan I reagerer? Nogen, har en tendens til at forsvare sig selv med en lang forsvarstale, angribe læseren eller endnu værre svare denne høfligt, men syde indvendigt. Der er ikke en Formel til at håndtere kritik, men så længe man er ærlig overfor sig selv og sin læser, hvadenten denne er saglig eller usaglig, er er der en vis balance i tingene. Problemet, er jo sjældent kritikken men måden man håndterer den på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Kim :)

   Her på bloggen må man bestemt altid gerne spørge ind til ting, man undrer sig over. Det tror jeg heller ikke, jeg har skrevet nogen steder i indlægget, at man ikke må? Men det skal gøres på en ordentlig måde, hvis man også vil have et ordentlig svar fra os. Vi forbeholder os retten til at slette kommentarer, som vi synes er usaglige eller nedladende. Det er heldigvis sjældent, den slags kommentarer kommer og der skal en del til, før vi hellere vil slette en kommentar end at svare på den. Og så synes jeg sagtens, kritikken kan være problemet mere end måden at håndtere den på. Hvis kritikken kommer fra et ureflekteret og usagligt sted, synes jeg det er der, problemet ligger.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hej med jer!
  Jeg er totalt enig i jeres holdning til emnet. Kritik og debat skal være saglig, for ellers giver det ingen mening at give sit bidrag, hvis det blot er for at lukke noget ud. Derfor synes jeg også, det er vigtigt, at bloggere (og influenter) aktivt forholder sig til at kunne agere ordstyrer og have en klar linje for, hvad der henholdsvis er tilladt og uacceptabelt. Det afgænger også meget af bloggen og dens tema. Jeg læser med hos jer, fordi I på fornuftig vis bringer emner på banen, der kan skille vandene. Jeg synes også, I er gode til at holde jer nuanceret til læsernes kommentarer, og det er min opfattelse, at I reflekterer en del over de svar, I giver til dem, der er (u)enige med jer. High five til jer og jeres måde at håndtere jeres kommenarfelt på 😄

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Anne :)

   Aaaahhhh, dejlig kommentar! Det er jeg så glad for, du synes. Og du har helt ret, når man har en blog og et tilhørende kommentarfelt, skal man også øve sig i at være ordstyrer og i at kunne svare fornuftigt på spørgsmål. Det kan selvfølgelig være lettere sagt end gjort, og nogle gange kan det som blogger være svært at skelne mellem saglig kritik og skjulte svinere. Nogle mennesker er virkelig gode til at få den der passiv-aggressive tone ned på skrift, hvor man kan læse mellem linjerne, at de synes, man er en idiot.. haha :) Så det kan godt være et vurderingsspørgsmål. Men vi elsker en god, saglig debat i kommentarfeltet hvor alle (inkl. os selv) kan blive klogere. Så ja, det kræver selvfølgelig lidt refleksion :)

   High five til dig og din nice kommentar (og tak fordi du generelt skriver herinde så tit!)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nadja

  Lige et sidespor, men fik I nogensinde svaret på den spørgerunde I havde for nogle måneder siden? 😅

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Du rammer et ømt punkt :P Vi har simpelthen haft for travlt, så vi er blevet ved med at skubbe den lidt foran os… men den er ikke glemt!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie-elsebeth

  Jeg synes, at Julie-Elsebeth er ret dårlig til det. Men jeg har hørt, at hun arbejder på det. Venlig hilsen Julie-Elsebeth

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hahaha! Jeg synes faktisk hun er meget nice. Men godt at hun arbejder på det ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg tror, at jeg vil fremhæve Linda fra Blogsbjerg som en person og et sted, hvor dialogen i kommentarfeltet (både rettet mod Linda og mellem læsere) altid er sober, saglig og velargumenteret og præget af en oprigtig interesse for, hvad der ligger til grund for folks holdninger og valg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Jeg læser faktisk ikke selv med hos Linda, men kender selvfølgelig til hende. Det er altså også en god blog af “den gamle skole” om man vil. Hun er godt nok også en erfaren blogger med 12+ års erfaring efterhånden. Så når man har blogget så længe, tror jeg også, man får kultiveret en bestemt måde at skrive/snakke med sine læsere på. Og det er jo fedt :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nedtælling til bryllupsrejse: lidt om vores rute og planlægning