Hører blogs hjemme i 2019? – Sidsel & Lasse
By the way #61

Hører blogs hjemme i 2019?

Okay, indrømmet, det er måske én af de overskrifter, hvor man som læser har på fornemmelsen, hvad svaret på spørgsmålet vil være, inden man har læst indlægget. Taget i betragtning af at jeg driver en blog og arbejder et sted ved navn Bloggers Delight ville det nok være yderst overraskende, hvis mit svar til spørgsmålet i overskriften var “nej”. Ikke desto mindre synes jeg, det er et relevant spørgsmål at stille og uddybe, da jeg tror, det er noget, der ligger flere bloggere og ikke mindst bloglæsere på sinde.

Meget er sket, siden blogs i slutningen af 00’erne begyndte at dukke op i Danmark. Dengang var der meget få, hvis overhovedet nogen, danskere, der tjente penge på deres blogs. Instagram og Snapchat var endnu ikke lanceret, Facebook var kun lige ved at få fat i danskerne og Youtube var langt fra, hvor det er i dag. Ak ja, hvilken tid. Blogs og bloggere dengang var slet ikke så professionelle i deres tilgang, som det er tilfældet med mange nu. Det var meget mere amatørpræget, nyt og spændende. I dag er blogs ikke længere et nyt fænomen og man ser, hvordan den nyeste udvikling inden for det felt især sker på sociale medier. Så hvorfor synes jeg, blogmediet stadig har sin berettigelse i 2019?

For mig at se vil blogs nok altid være et sted, hvor man som skribent for alvor kan gå i dybden med nogle emner, der kræver lidt flere bogstaver for at komme omkring. Som blogger i 2009 behøvede du faktisk ikke have det helt store på hjerte. Der var det næsten interessant nok i sig selv at du havde valgt at lave en blog, hvor du skrev om dig selv og dit liv. Dengang var folk helt forundret over den måde, bloggere fremstillede sig selv på. Der var stadig lidt firstmover over at være blogger i slutningen af 00’erne. Sidenhen er online selvfremstilling blevet mere og mere normalt, og nu skaber det næsten mere undren hos venner og bekendte, hvis man ikke er på Facebook, Instagram, Snapchat og hvad der ellers er af sociale medier. I takt med at det er blevet mere normalt at fremstille sig selv på sociale medier er der kommet flere influencers (uha, hvor er jeg ikke glad for det ord) til – samtidigt er “kravene” til bloggere og influencers steget. Altså, hvor meget du skal skille dig ud på den ene eller den anden måde for at være interessant. Derfor er de ret letbenede blogindlæg, man som blogger kunne “slippe af sted med” i starten af blogæraen, ikke længere gangbare i dag. Overvej f.eks. dette indlæg, jeg skrev i januar 2010. Det var jo aldrig gået i dag, haha! Det er tæt på at være indholdsløst. Jeg tror, det lidt mere overfladiske og letfordøjelige indhold er rykket over på de sociale medier, hvor brugerne (inkl. jeg selv) søger mere efter hurtig inspiration, flotte billeder og let underholdning end dybdegående og seriøse emner. Ikke at der ikke også findes seriøse emner og lange tekster på Instagram, men det er personligt ikke den slags indhold, jeg bruger mediet til.

Mit indtryk er, at flere og flere indholdsskabere (for ikke at bruge ordet influencer igen) generelt satser på især Instagram som deres primære medie og derfor sender mest tid og energi den vej. Jeg forstår godt hvorfor, for muligheden for at nå et større publikum hurtigt er større på Instagram, end hvis du starter en blog. Samtidigt får du også en hurtigere respons i form af likes og kommentarer på det indhold, du deler. Uden på nogen måde at skulle tale Instagram ned, så synes jeg det generelt er et mindre krævende medie end f.eks. en blog at skabe indhold til – både i forhold til tid, tekniske færdigheder og opbygning af en læser-/følgerskare. Instagram er et fint medie og har helt sikkert nogle kvaliteter, men jeg tror og håber ikke, det kommer til at erstatte de lidt længere blogindlæg og mere indholdstunge alternativer. Og så tror jeg også, det er et spørgsmål om tid, før folk begynder at blive trætte af Insta-ræset. Både influencers og “almindelige mennesker”. Men hvad “det nye Instagram” bliver, og hvornår det dukker op, må tiden vise.

Jeg har før sat nogle ord på mine tanker om influencer-land (her og her) og hvordan jeg tror, man skal være varsom med at sætte sin lid til, at Instagram bliver ved med at være et fedt medie at bruge. Hvis man f.eks. troede at MySpace, Vine eller Snapchat ville leve for evigt, tog man i hvert fald fejl. Og jeg tror, det samme med tiden vil ske for Facebook og Instagram.

Synes I stadig det er fedt at læse blogs? Eller vil I hellere bruge Instagram og andre medier i stedet?

14 kommentarer

 • Noget af det der virkelig afskiller en blog fra diverse sociale medier er, at man på en blog ejer sit eget indhold. Så længe folk gider læse hvad man skriver, er man kørende – og ikke afhængig af skiftende modeluner, algoritmer osv.
  Jeg tror (håber) bogs har deres berettigelse, som mediet hvor man går lidt mere i dybden. Jeg nyder i hvert fald de mere involverede indlæg, som fx dette!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Helt enig, Pia! Lige præcis det med at være ejer af sit indhold og upåvirket af forskellige algoritme-luner er også en pointe, jeg har luftet et par gange tidligere her på bloggen. Og det er mega vigtigt, selvom det ikke virker til at det er noget, særlig mange bloggere eller influencers måske tænker så meget over. Det kan være, de kommer til at tænke mere over det i den kommende tid, hvor de måske så småt kan mærke et faldende reach og færre nye følgere. Det vil tiden vise. Og så deler jeg håbet om blogs som go-to mediet for lidt længere og til tider dybere indslag end størstedelen af det, man finder på de sociale medier :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg tror, tendensen bliver, at blogge rundt omkring udvikler sig til at være et frirum, hvor tabuer og andre emner, der kan nørdes i, vil blive skrevet om; såsom moderskab, sygdom eller seksualitet. Min tanke er, at blogge i fremtiden bliver opslagsværk inden for den genre/det tema man skriver i eller et format, hvor upcoming forfattere har mulighed for at forsøge sig med at skabe et publikum allerede inden de sådan for alvor har udgivet noget.

  Der er nemlig en tendens, at folk, der følger bloggere, kræver et mere personligt præg og personlige indlæg – fordi formatet tillader det. Det gør Instagram f.eks. ikke i helt samme grad, fordi formatet hos Instagram ganske enkelt er markant anderledes.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Spændende betragtninger, Marlene! Det tror jeg, du kan have meget ret i. Blogs ender måske med at være sådan, som de startede med at være – nicheprægede fællesskaber med en høj grad af indforståethed mellem blogger og læser. Og enig i forhold til det med blogs vs. Instagram og personligt præg. Det egner blogmediet sig bare bedst til det lidt mere dybdegående, synes jeg.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Lige en ting, for der var altså blogs i Danmark før slut-nullerne. Jeg oprettede i hvert fald en webblog i 9. klasse kan jeg huske. Det var i 2003 og jeg skulle afsted med en ungdomsgruppe til Tyskland i sommerferien mellem 9. klasse og gymnasiet – jeg skrev om hvad jeg lavede og små anekdoter både fra turen og da jeg kom hjem. Der var mange blogs dengang, primært med tekst, men også enkelte billeder taget med Nokiaen 😄

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Haha, jamen helt klart Mathilde :D Blogs har eksisteret meget længere tid end siden slut-00’erne. Og så er der jo også personlige hjemmesider, som måske var forgængeren til bloggen. Jeg kan i hvert fald huske, at jeg havde et par (virkelig mærkelige) hjemmesider med min bedste ven på webbyen.dk :D Det var tider!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hej Lasse (og Sidsel) 😃
  Når jeg læser dit indlæg, tænker jeg på, hvor krævende det egentligt må være at drive en blog. Især i forhold til at generere indhold til kernelæsere, men samtidig appellere til potentielle, nye læsere. Nu ved jeg ikke, hvordan I prioriterer jeres indhold i forhold til at skrive til jeres faste brugerskare kontra at indfange nye læsere? Hvis I overhovedet har det med i tankerne, når I udvikler indlæg?
  Derudover har jeg af til oplevet, at en “stor” Instagrammer har forsøgt sig med en blog, men at det ikke har fungeret for vedkommende. Omvendt læser jeg også med på en blog, men følger ikke bloggens Instagram, fordi Instagram-profilen slet ikke inspirerer mig på samme måde. Det giver for mig en klar indikation på, hvor stor forskel der egentligt er på blogmediet og Instagrams mediatet, samt at de kræver noget vidt forskelligt både indholdsmæssigt og kommunikativt 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Anne :)

   Vildt spændende pointe! Vi tænker faktisk meget lidt “strategisk” over, hvad vi skriver og hvornår. Det kommer nok bare meget spontant og nogle gange har vi en masse dybere ting på hjerte, andre gange er det måske mere sjovt at skrive et “By the way”-indlæg eller en fucket-list :D Tror ikke vi orker at skulle tænke så systematisk omkring det, vi udgiver, haha.

   Og så er det også ret interessant det her med Instagrammere, der opretter en blog og bloggere, der ikke får så mange følgere på Instagram som de har læsere på deres blogs. Hvis man som Instagrammer bare “kopierer” sit univers fra IG over på sin blog, hvorfor skulle man så læse med på bloggen? Det kræver noget ekstra eller noget andet, hvis bloggen skal have succes. Omvendt kan det godt være, man er god til at skrive på sin blog, men det betyder ikke, at man nødvendigvis kan skabe et flot og inspirerende univers på sin Instagram-profil. Og hvorfor egentlig også følge med på IG, hvis det er indholdet på bloggen, man er interesseret i? Det kan selvfølgelig også godt lade sig gøre både at have mange læsere på blog og følgere på IG, men bare fordi man er god til det ene, betyder det ikke nødvendigvis man også er god til det andet. For Sidsels og mit vedkommende har vi jo omkring 20.000 unikke besøg om måneden, men “kun” 5-7000 følgere på Instagram. Så det må jo betyde, at der er nogen, der gerne vil læse bloggen, men ikke gider følge os på IG. Hvilket jo også er helt fint! Men det er en sjov dynamik i hvert fald :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er også stadig på ‘Team blog’ og tænker ikke det er i år, det er på retur, selvom det tydeligvis er opdelt i folk der synes det er tophyggeligt og folk der synes det er topkikset.

  Og vi er er jo småkiksede fritidsbloggere med stor glæde – ingen tvivl om det ;D

  I et indlæg for nylig (https://www.venterpaavin.dk/2019/01/11/lige-nu-4-3/) funderede jeg også lidt over, hvor skægt og hyggeligt det altså stadig er, at være en del af den verden – også i de små. Og særligt de gamle indlæg er så sjove at se, for netop som du siger, var der simpelthen noget banalt lort i blandt – ren “hejhej, vi drikker øl i aften – god weekend” og et billede af en sløret fadøl, sendt ud kl. 02.31 :p

  Vi har nemlig blogget, siden vi havde hver vores på
  urbanexpress og blogger.com, (haha, åh – så føler man sig gammel), og har som der også fremgår af indlægget ingen ambitioner på området. Men ikke desto mindre er det stadig en fornøjelse at så mange gider følge med, kommentere, sende privatbeskeder, interviewe eller kigge med på vores insta (:

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Yaaay, go team blog! Det er sjovt, i starten var det kikset at være blogger, nu er det kikset (synes jeg) at kalde sig influencer. Og sådan vil det nok hele tiden rykke sig lidt – også indholdet på de forskellige platforme, som du selv nævner. Synes det er en god udvikling for blogs, at det er blevet et lidt mere “dybdegående” medie – sætter i anførselstegn, for det er jo stadig ikke journalistiske artikler, der bliver bragt på diverse blogs ;) I øvrigt anede jeg ikke, man kunne lave en blog på Urbanexpress dengang i tidernes morgen! Men ja, vi startede da også på blogger.com, haha. Det var tider!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er meget enig i hvad du skriver Lasse, og håber og tror stadig der er god plads til blogs og længere indlæg, for jeg er nemlig også til begge dele – hurtig inspiration og underholdning fra instagram og lidt mere dybde i blogindlæg. Da jeg personligt selv kun lige er ved at få foden indenfor i begge verdener (rent professionelt) håber jeg naturligvis ikke brugen af dem stilner af lige foreløbigt. Jeg tror dog også at fremtidens brug af medier kommer til at se noget anderledes ud, spørgsmålet er måske også bare hvordan og hvornår :)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Katrine :) Vi er vist meget enige! Og ja, jeg er virkelig også spændt på at se, hvordan det ser ud i fremtiden. Jeg kunne godt forestille mig, at Instagram ikke ville være lige så “hot” om bare 2-3 år, selvfølgelig med mindre der sker nogle drastiske ændringer i den måde, det fungerer på. Personligt tror jeg faktisk min glæde for mediet har peaket, selvom jeg stadig synes det er meget skægt og hyggeligt :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Virkelig interssant emne.
  Jeg elsker blogs og elsker at de bloggere/influencers, der har mere på hjerte end blot et foto og en lille tekst – samt hashtags og links, sponsorede:) at de kan skrive længere og dybere indlæg. Som dette eksempelvis! Også selvom det “bare” omhandler mode eller beauty. Jeg er stadig vild med at læse blogs!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Christine :) Det er jeg mega glad for at høre! Sådan håber jeg flere har det. Og det er ikke fordi jeg vil sætte lighedstegn mellem f.eks. Instagram og overfladiskhed og mellem blogs og “dybde”. Men mit generelle indtryk er, at det er lidt mere overfladisk på Instagram og det er egentlig også fint med mig, for jeg søger ikke de dybe emner på den platform, men mere inspiration og underholdning :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

By the way #61