Status på influencer-land #3 – Sidsel & Lasse
Vores SPOT Festival '19

Status på influencer-land #3

Så synes jeg, det er ved at være tid til det tredje indlæg i min føljeton om influencer-land og hvad der sker i denne spændende verden, der lader til hele tiden at udvikle sig :) I kan læse de to første indlæg her: “Status på influencer-land” og “Status på influencer-land #2“.

Instagram

Jeg har lyst til at starte med Instagram, da det lige nu lader til at være det medie, der omtales mest og har mest “vind i sejlene” i influencer-land. Der er dog, efter min mening, også nogle kritikpunkter og problematikker, som er værd at snakke om. Nogle af problematikkerne prøver Instagram også selv at rette op på – f.eks. tester de lige nu et feed, hvor man ikke kan se antallet af likes – angiveligt for at få det til at handle mindre om antallet af likes og mere om selve indholdet. Virkelig god idé, synes jeg! Nå, men..

Jeg har sagt det før (f.eks. i de to foregående indlæg om influencer-land), og jeg mener stadig, at Instagram er en usikker platform at bygge sin karriere som influencer på, hvis det er det, man ønsker. Måske er det fedt lige nu, men jeg synes, der dukker flere og flere eksempler op på, at man måske skal tænke sig om en ekstra gang, før man gør sig afhængig af den platform. I hele sagen omkring den nu meget omtalte influencer-påskefrokost endte det med, at anonyme folk fra Jodel købte 30.000 falske følgere til Christina Barré og sidenhen Mette Marie Lei Lange som en slags hævn eller protest. Uanset hvad man synes om hele den sag og aktionen fra Jodel-folket, kan man konstatere, at det er overraskende nemt at købe falske følgere til andre på Instagram, hvilket kan være med til at ødelægge en influencers forretning. Selvfølgelig kan man fjerne de falske følgere igen med forskellige værktøjer, men det er ingen nem sag og det er meget bøvlet. Det synes jeg udstiller en svaghed i Instagram-platformen, som man bør tage højde for som influencer. Derudover har Instagram ved utallige lejligheder lukket forskellige profiler uden varsel og ofte uden nogen videre forklaring, hvilket blandt andre Amalie Have har fået at mærke ved mindst én lejlighed (hendes profil blev dog genoprettet senere hen). At Instagram uden videre kan lukke din profil uden at du kan gøre noget som helst burde egentlig få alle alarmklokker til at ringe. Tænk, hvis hele din indkomst afhang af en kanal, som andre bare kunne lukke fra den ene dag til den anden. Det er lidt af en risiko at løbe, synes jeg.

Jeg kan huske engang for ikke ret mange år siden, hvor alt omkring æstetikken på Instagram handlede om, at billederne i ens feed skulle se ens ud i forhold til farvetoner, komposition og generel rød tråd. Det var nøglen til at få mange følgere, eller sådan stod der i hvert fald i utallige “Sådan får du mange følgere på Instagram”-guides. Noget tyder dog på, at dette er ved at ændre sig, hvilket denne artikel blandt andet kommer ind på. Ifølge artiklen savner vi som brugere noget autentisk, ikke-generisk og mere personligt indhold på Instagram. Opstillede billeder foran en lyserød væg, poseringer på stranden, Insta-venlige madbilleder og et stramt og poleret Insta-feed kan være fortid inden længe. Personligt er jeg også ved at være lidt træt af de tendenser – det hele bliver lidt for kalkuleret, fortænkt og opstillet. Ikke at min egen profil nødvendigvis er udtryk for det modsatte, men jeg savner det mere umiddelbare og ikke-opstillede, der gjorde Instagram så populært til at starte med. Det er som om, “Insta”-delen af Instagram er forsvundet med årene.

Som det sidste vil jeg nævne en tendens, jeg synes at lægge mærke til. Flere og flere bloggere og influencers vælger at satse mere på Instagram frem for f.eks. at bruge energi på en blog. Jeg kan godt forstå det, og så alligevel ikke. Der er så mange forskellige faktorer, der hele tiden påvirker Instagram og sociale medier generelt og efter at have set f.eks. MySpace, Vine og Snapchat dale meget i popularitet ville jeg bestemt ikke turde at lade alt mit indhold ligge på et socialt medie med en uvis fremtid som Instagram eller Youtube. En blog styrer du selv, du ejer selv indholdet og den vil altid være der – uanset hvad der så sker i social media-landskabet. Så hvis du har en blog, synes jeg du skal tænke dig om en ekstra gang inden du opgiver den. Meget apropos fik jeg i dag tilsendt denne artikel, der netop handler om at sprede sin tid ud på flere medier for at holde sig kørende over længere tid.

Tillid til influencers

Uanset platform er tilliden til influencers på prøve i disse tider, og jeg tror, der fortsat kommer til at være fokus på oprigtighed, autenticitet og ærlighed – uanset om det handler om sponsorerede samarbejder, selvfremstilling eller egne, personlige anbefalinger. Og det er godt, at der bliver sat fokus på dette, for det er med til at føre udviklingen i den rigtige retning og sørge for at alle influencers reflekterer over de valg, de træffer, når de lægger indhold på deres forskellige kanaler. Én af grundene til at microinfluencers (personer med en mindre følgerskare på f.eks. Instagram) er vundet frem, tror jeg netop findes i spørgsmålet om tillid. Hvis din ven anbefaler dig et produkt, vil denne anbefaling formentlig veje tungere end når en stor, kendt personlighed gør det samme. I bund og grund er alle jo microinfluencers, hvis ellers man går efter en bred nok definition af begrebet, og det tror jeg også, virksomhederne er ved at finde ud af. På en måde er det en slags digitalisering af 80’ernes og 90’ernes tupperware parties, hvor venner og familiemedlemmer pludselig både indtog rollen som ven og sælger af et produkt. En interessant udvikling, der bliver spændende at følge.

Hvilket ansvar har man som influencer?

En ret interessant problematik (eller hvad man skal kalde det), som jeg har tænkt mere og mere over i den seneste tid, er det ansvar, som man har (eller ikke har?) som influencer. Jeg har set flere influencers blive stillet til regnskab for de af deres handlinger, ytringer og holdninger, som har fundet vej til internettet gennem deres blogindlæg, Instagram posts og så videre. Jeg fornemmer, at det ligger lidt underforstået, at når man har en større følgerskare, så er man forpligtet til at gøre de rigtige ting, mene de rigtige ting og altid være “the bigger man“. Det kan være både være store og små ting – hvilke dagligvarer, man køber, hvordan man opdrager sine børn, hvor ofte man flyver, om man spiser kød og alt muligt andet. At man har et ansvar for at opføre sig ordentligt og at reflektere over det, man sender ud i verden kan jeg kun være enig i. Det gælder vel egentlig både for influencers og ganske almindelige mennesker? Men gælder det så endnu mere for influencers?

Det er her, jeg synes, der opstår en form for paradoks. Rigtig mange influencers er ganske almindelige mennesker, som på den ene eller anden måde har fået en større følgerskare over tid – ofte netop fordi de bare er almindelige, fejlbarlige og uperfekte mennesker lige som alle andre. De er i øjenhøjde med deres følgere og læsere og det er nemt at relatere til dem. Men det lader til, at de på et eller andet tidspunkt krydser en usynlig linje, hvor det ikke længere er godt nok, at de blot opfører sig som de almindelige mennesker, deres læsere og følgere syntes så godt om, da de oprindeligt begyndte at følge dem. Pludselig skal de leve op til nogle nye standarder, der følger med det ansvar, der hviler på en influencers’ skuldre. Det paradoksale er så, at hvis man, mod alle odds, skulle formå at opføre sig 100% korrekt hele tiden som influencer, ja, så forsvinder det relaterbare og jordnære, som egentlig var den kvalitet, følgerne “faldt for” til at starte med. Jeg har i hvert fald hørt mange bloglæsere ytre, at de er holdt op med at følge en blogger eller influencer, fordi de ikke længere kunne relatere og fordi det hele blev for frelst, helligt og perfekt.

Jeg forsøger ikke at konkludere noget her, men jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre, hvad I tænker om dette paradoks? Er influencers forpligtet til altid at agere så forbilledligt som muligt og må man som læser/følger stille dem til ansvar, hvis de træder ved siden af? Eller kan man ikke sætte højere krav til influencers end man sætter til sig selv og andre almindelige mennesker?

Sidsel skrev i øvrigt et glimrende indlæg for ikke så længe siden ved navn “Opfør dig ordentligt, influencer“, som kommer ind på nogle af de samme ting. Jeg kan også anbefale at læse dette indlæg skrevet af Cathrine Nissen, som tager en lignende debat op set fra influencerens synspunkt.

33 kommentarer

 • Sarah

  Jeg har ingen forventning om, at bloggere er mere ‘korrekte’ end andre – de har bare et ansvar ligesom alle os andre. Min oplevelse er snarere, at “influencere” kan være svære at spejle sig i og sakker bagud, eks. når det handler om klima, ift. mange af deres læsere, fordi mange bloggere i udgangspunktet har et forbrug og en livsstil, læseren har meget svært ved at identificere sig med. Og i og med at bevidstheden om vores forbrug samt nødvendigheden af og lysten til at ændre vores måde at leve på stiger, er der en endnu større kløft. Paradokset og utroværdigheden opstår så for alvor, når en blogger skriver, at han/hun gør meget for klimaet, fordi hun sorterer affald. Det bliver en underlig, ligegyldig og overfladisk måde at kommunikere med sine læsere på. Det bliver (apropos politikere) tom snak. Man kan skrive, at man sorterer affald, men man kan ikke skrive, at dét gør en til en klimahelt. Der er et identitetsproblem, som øger afstanden. Det gælder selvfølgelig ikke alle, men jeg tror ikke, det er helt skævt, at mange læsere aldrig har fundet særlig meget identifikation, når det gælder forbrug og livsstil hos eks. bloggere. Inspiration, klart, og en (ærgerlig) hungren efter at kunne forbruge mere. Og så er der dem, som tager den del med, men egentlig er der pga. de mere reflekterende indlæg, inspiration til oplevelser osv., som i mine øjne har en helt anden type værdi.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Sarah :)

   Jeg tror, du har meget ret i det, du skriver. Nu har jeg ikke selv set nogen blogger/influencer kalde sig selv for klimahelt fordi vedkommende sorterede sit skrald, men jeg er da helt enig i, at der skal noget mere end affaldssortering til, før man kan gøre sig fortjent til den titel. Og det er rigtigt, at der kan opstå et paradoks, når man som influencer, der normalt skriver meget om tøj, mode og forbrug, pludselig skal til at genoverveje hele eksistensgrundlaget for sin(e) platform(e) i takt med stigende fokus på klima og bæredygtighed.

   Jeg synes, det kan være interessant at snakke om, hvorvidt influencers “opfordrer” til mere forbrug, eller om de blot fremviser eget forbrug og dermed indirekte kan være med til at øge andres. Altså – er det influencers “skyld” at vi forbruger mere, eller er det forbrugeren selv, der i sidste ende må reflektere over egne køb og tage et valg om at forbruge med omtanke? Måske er det begge dele… :)

   Tak for din kommentar!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lykke

  Med alt ære og respekt for Lasse’s arbejde hos BD, er jeg af den holdning, at Lasse ikke helt inhabil, når influencers, er samtale-emnet. Qua hans relation til eksempelvis Confetti-pigerne og især CB som han kender både som ven og kollega, er det jo svært at lægge kortene på bordet. Derfor bliver det mere overordnet og ikke konkret, hvad han tænker om den opførsel til påske/frokosten. Er det sådan hans tidl kollegaer og scoutede influencers opfører sig? At de gør alle omkring sig en pr. Tjeneste med deres blotte tilstedeværelse? Svar gerne :) Og når de så for velfortjent kritik udefra, er det så ikke BD og deres respektive Pr ansvarlig’s opgave, at skabe en anden diskurs? At det handler om helt almindelige mennesker, der kan begå fejl. I de mest grove eksempler når en influencer beretter om farlige faste-kure til unge følgere vil jeg da ønske, at der en voksen BD-ansvarlige tilstede, der træder ind. Men udfra de forskellige programmer på DR og andet der følger influencers, er det oftest some-managers, der støtter op uanset hvor meget på afveje nogen influencers, er da al omtale er bedre end ingen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Lykke :)

   Jeg synes ikke det er afgørende for mine pointer i dette indlæg, hvad jeg synes eller ikke synes om den påskefrokost, så det afholder jeg mig fra at kommentere på. Generelt er jeg ikke ude på hverken at forsvare eller angribe nogen – jeg vil egentlig helst høre, hvad I som læsere tænker om f.eks. influencers’ ansvar og måske forsøge at få nogle nuancer på bordet fra begge sider :) Hvis jeg ville forsørge at værne om influencers’ ry generelt (hvilket nok er lidt af en opgave i sig selv), tror jeg slet ikke, jeg havde skrevet dette indlæg. Uden at skulle lyde alt for hellig, så synes jeg netop Sidsel og jeg gør en dyd ud af at snakke om blogger- og influencer-branchen udefra ved mange lejligheder “på trods” af min ansættelse hos BD :)

   I forhold til BD’s ansvar når det kommer til, hvordan influencers opfører sig online og offline, så mener jeg på ingen måde det kan eller bør være BD, der skal gå ind og tage affære. Bloggers Delight repræsenterer influencers og bloggere i kommercielle sammenhænge, men hvad de ellers ytrer på nettet og i virkeligheden, det står for egen regning. Med mindre der selvfølgelig er tale om noget decideret ulovligt som f.eks. brud på markedsføringsloven eller lignende. Men BD kan ikke være etisk og moralsk dommer og følge med i, hvad 350+ forskellige mennesker går og siger og skriver hele tiden.

   Håber det var svar nok :) Tak for dit input.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Med privilegier kommer ansvar, så enkelt er det faktisk. Uanset som man er politiker, TV-vært, skuespiller eller influent

  Når man kommer i en position, hvor mange mennesker følger en, så har man så stor en impackt på folk, at man også selv skal være lidt mere korrekt. Det går fx ikke at Justitsministeren kører for stærkt eller Rigspolitichefen taler i håndholdt telefon. Begge eksempler var virkeligheden og hvis man har valgt at blive influent, så siger man også ja til ansvaret fx at sikre at reklame er markeret korrekt og at man måske skal være lidt mere “korrekt” end andre.

  Problemet er, at man er blevet “kendt” på at være et helt almindeligt menneske – og det er jo skismaet i en nøddeskal

  Jeg tror bare, at hvis man skal overleve som influent, så skal man tage den del alvorligt, fordi vores fokus er på meget på bevidsthed i øjeblikket. Altså bevidsthed omkring forbrug, klima, rejser, økologi mv.

  Mange der er blevet store bloggere er jo blevet det, fordi de shoppede røven ud af miniskirtet og den går jo ikke længere ;-) Der er jo en tilpasning hos os alle efterhånden som vi (heldigvis) bliver klogere

  Folk gider ikke føle sig snydt som fx da RPD lavede reklame for en fagforening hun ikke var medlem af, som undergraver fagforeningssystemet og derefter nægtede at forholde sig til kritikken. Det var der en berettiget kritik af, fordi det rammer på troværdigheden

  Samme troværdighed har jeg tænkt på i forhold til jer. Jeg synes der er et skisma i at sidde hos BD og sælge kampagner ind til bloggere, når man selv er en af bloggerne i puljen.

  Man kunne jo, teknisk set, rende med alle de fede samarbejder selv og det er en form for inhabilitet, der ikke går i andre brancher.

  Og det er ikke fordi jeg har ondt i røven over hverken kampagner eller andet, sådan skal det bestemt ikke læses eller forståes :-)

  Jeg bruger det blot som et eksempel på troværdighedsdiskussionen og hvorfor den er så vigtig, også for læserne.

  Det virker gang på gang som om influenter bliver utroligt overraskede over, når de kommer i modvind også selvom årsagen er, at de ikke selv har lavet deres hjemmearbejde godt nok, fx jvf en kampagne, hvor man så trækker kortet “Jamen jeg er jo bare et almindeligt menneske”

  Og nej, det er du ikke. Du driver en forretning. Og selvom den forretning er dig selv, så skal du stadig overholde de vilkår, der bliver sat på, på samme måde som El-Giganten skal.

  Og så er vi tilbage ved begyndelsen, at ansvar følger med privilegier

  Håber min kommentar giver lidt mening, selvom det er sidst på dagen ;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej C :)

   Din kommentar giver rigtig god mening!

   Sjovt at du sammenligner med blandt andet politikere – jeg har nemlig altid også syntes, at der var mange ligheder mellem influencers og politikere i forhold til de problematikker, de kan komme til at stå overfor i deres virke. Du har mange gode pointer, og jeg tror, den helt centrale er, at det handler om troværdighed, hvis man skal overleve som influencer. Jeg tror så, at denne troværdighed også hænger rigtig meget sammen med, hvor relaterbar en blogger eller influent er og at netop denne relaterbarhed (hvis det er et ord) forsvinder, når en influencer begynder at skulle leve det helt “rigtige” og klimabevidste liv, som det måske er et fåtal af deres læsere, der rent faktisk kan leve op til. Det betyder selvfølgelig ikke, at man som influencer bare skal “lade stå til”, for selvfølgelig skal man (lige som alle andre) begynde at være mere bevidst om sit forbrug og sin påvirkning på klimaet. For at vende tilbage til sammenligningen med politikere, så synes jeg også det var interessant at se, hvordan folk klandrede Alternativet for at flyve samtidigt med at partiet foreslog, at vi skulle flyve mindre. Skal man absolut være helt hellig og klimakonge, før man må foreslå nogle ændringer på vegne af alle? Jeg har ikke svaret :) Og for lige at runde af på influencers’ ansvar – selvfølgelig skal de overholde markedsføringsloven, det er slet ikke til diskussion. Den er ingen hævet over :)

   Så er jeg vist også nødt til at knytte et par ord til det her med at sælge kampagner hos BD samtidigt med at Sidsels og min blog også er i “puljen” – jeg har faktisk aldrig foreslået min egen blog til et samarbejde med mindre min kunde specifikt efterspurgte det, og ellers har jeg kunnet give bolden videre til én af mine kollegaer, hvis det blev for underligt at sidde og forhandle pris omkring indhold på egen blog. Heldigvis er BD super gode til at foreslå os til forskellige relevante kampagner, så det har slet ikke været “nødvendigt” at favorisere mig selv ;) Og så er jeg faktisk heller ikke sælger hos BD mere, så nu er det dilemma helt ude af verden. Selvom jeg godt forstår, hvad du mener med at det kan medføre en inhabilitet :)

   TAK for din gode kommentar :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karoline

  Hej Sidsel og Lasse.
  Fedt indlæg med mange gode pointer! Jeg har ikke læst alle kommentarer, så beklager, hvis gentager. Men jeg bliver lidt træt, hvis Instagram fremover skal være vasketøj, opvask, leverpostej, regnvejr osv. :-) For mig er Instagram en kilde til inspiration (tøj, indretning, restauranter, rejser osv) – på godt og ondt – og ens hverdag har nok af netop “det kedelige” og hverdagsagtige og “virkeligheden”. Er med på, at perfekte har overtaget, men den modsatte grøft er i min optik heller ikke fedt :-)
  (Kommentareren tager ikke højde for den negative påvirkning insta kan have på kropsidealer osv osv)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Karoline :)

   Fedt, det er jeg glad for, du synes. Og det er altså OK at kommentere, selvom man ikke har læst alle kommentarerne ;) Og jeg er 100% enig i det, du skriver! Det er ikke fordi, der ikke må være lidt leverpostej, babygylp og opvask på Instagram, slet ikke. Men det er slet ikke det, jeg bruger app’en til. I hvert fald ikke som tingene er nu. Jeg kommer netop også for at blive inspireret og for at se nogle mega seje og ikke-så-hverdagsagtige-ting. Folk må selvfølgelig helt selv bestemme, hvad de lægger op – jeg kan jo heldigvis også selv vælge, om jeg vil følge dem eller ej. Når det er sagt, så synes jeg også det er fedt at følge personer, der både lægger det glamourøse og det hverdagsagtige op. F.eks. pigerne fra Fries Before Guys er super gode til det på deres profiler. De kan både se super godt ud i makeup og power suits og helt trætte med tømmermænd og pommes dressing på hagen. Det elsker jeg, fordi sådan har vi det jo alle sammen – alle liv indeholder øjeblikke, hvor vi er og har det nice og øjeblikke, hvor vi er i den helt anden ende af skalaen.

   Tak for din kommentar :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Olivia

  En såkaldt ‘influent’ er jo ikke ‘en veninde i øjenhøjde’, men tvært imod så ved vi læsere godt, at vi på de kommercielle blogs ikke er ligeværdige med skribenten. Når vi ikke er ligeværdige får I en ny status. Skal I have noget af os, vil vi også have lov at stille krav til jer – og med krav fra både agenter, pr-bureauer og læsere, er det svært at gøre alle tilfredse. Influencers, er placeret midt på en stige, hvor nogen hjælper jer med at komme højere op (agenter, pr-bureau og læsere), og nogen ihærdigt forsøger, at få jer til, at vælte. Så det handler om at finde en balance.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Olivia :)

   Jeg kan godt se din pointe, interessant. Og jeg synes egentlig også det er fair nok at stille krav eller i hvert fald tillade sig at kommentere, når man synes, ens yndlingsblogger træder ved siden af. Men som jeg skriver i indlægget, kan jeg være bange for, at det relaterbare, menneskelige og uperfekte ved influenceren forsvinder, når følgerne stiller så høje krav, at influenceren skal leve et så perfekt liv, at der ikke er noget ægte og menneskeligt tilbage. Og så tror jeg, følgerne falder fra, fordi det bliver uinteressant. Som ja, som du siger, det er en balancegang. Og det er også derfor jeg synes, det er spændende at tage en snak om det (f.eks. i dette indlæg) for at tage temperaturen på, hvad I derude bag skærmene mon tænker om det hele :) Så tak for at tilkendegive din mening!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • CK

  I er bare den bedste blog i hele DK. Og én af de mange årsager hertil er netop indlæg som dette. I er kritiske, I reflekterer og jeg opfatter jer ærlige. Selv i sponsorerede indlæg har jeg aldrig oplevet at tænke “det siger de bare fordi det er gratis, gaver etc.”. Og det gør jeg hos ALLE andre bloggere. Selv bloggere jeg overordnet oplever troværdige og reelle. Jeg har influencer lede. Eller hvad man skal kalde det. Jeg er så træt af det I også beskriver: den komplet blåøjede, naive og ukritiske tilgang til gratis gaver, reklame og sponsorater. Fx finder jeg det en anelse problematisk at en influencer som YouTuber Julia-Sofia vælger en gratis rejse til Dubaii (!!!) og kort efter melder ud hun er queer og OVENI det, kåres som årets LGBT-person. Dét synes jeg faktisk er tåkrummende. Og især efter at have hørt et interview hvor journalisten stiller sig kritisk overfor dette og hun tilsyneladende sket ikke ser noget problem heri. Til gengæld er jeg enormt træt af, at influencere netop stilles til regnskab for ALT. ALT. Fx Rockpaperdresses. Ifølge mig er hendes følgere lige lovlig hurtige til at pege fingre og udskamme hende så snart hun ikke gør det 100% korrekte. Hun skriver enormt fine indlæg og forsøger at skabe opmærksomhed på klimaet og at vi alle kan gøre noget. Men hun erkender også at hun jo ikke selv er fejlfri men at hun forsøger at være bevidst og handle på de ting HUN SYNES kan passes ind i hendes liv. Og hold op hun får høvl for så ikke at gøre dit og dat og at hun ikke bør “prædike” miljø når hun nu gør det eller det.

  Det blev vidst ret rodet det her. Men håber pointen er kommet nogenlunde frem ;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej CK :)

   Først og fremmest – tak for de sindssygt fine ord. Det betyder virkelig meget for os! Det er noget af en flot pedistal, du stiller os på. Tak!

   Og din pointe kommer rigtig fint frem – faktisk er Sidsel ved at brygge på et indlæg, der beskriver præcis det, du nævner her. Så det er jo lidt sjovt, at vi allerede “tænker i de baner” også. Lige med Julia-Sofia synes jeg faktisk det er en lidt svær sag at regne ud, hvad jeg skulle synes om. For hun har jo ikke selv bedt om at få den LGBT-pris, så er det ikke nærmere prisuddeleren, der ikke skulle have givet hende den, hvis de ikke mente, hun var værdig til at modtage den? Og hvor går grænsen for, hvad og hvor meget man skal tage afstand fra visse aspekter af et land? Skal man tage afstand fra skydevåben og Trumps had, når man besøger USA? Og hvad hvis man har været i et andet land, der hetzer minoriteter eller gør noget andet moralsk/etisk forkert? Skal dette så også adresseres hver gang? Og er det OK som influencer at tale godt om Dubai (eller andre lande med homohetz-problemer), hvis man IKKE er erklæret LGBT-aktivist? Jeg synes, der er mange spørgsmål, man kan stille. Jeg siger ikke, jeg har det endelige svar, men blot at sagen måske alligevel ikke er så enkel, som man måske kunne synes :) Hvad tænker du om det?

   Og helt enig i forhold til RPD – tror simpelthen hendes læsere har fået sat hende så højt op på en perfekthedspedistal, at hun ikke kan leve op til det, og så opstår der jo en eller anden diskrepans mellem hendes liv og handlinger og det, hendes læsere forventer af hende. Og det kan godt blive grimt. Jeg synes, hun gør det rigtig godt og på en måde, hvor hun kan være tro mod sig selv samtidigt. Det er så ærgerligt, at hun skal udskammes, når hun rent faktisk forsøger at gøre en forskel. Så har man som influencer jo til sidst ikke lyst til at nævne bæredygtighed med ét eneste ord nogen steder, fordi man er bange for de reaktioner, der kan komme. Og det er da ikke fedt for nogen!

   Tusind tak for din kommentar og de meget søde ord :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • CK

   Niks – jeg putter jer faktisk ikke op på et piedestal. Jeg forventer ikke I er korrekte, fordi JEG VED I er menneskelige, I er som jeg og min nabo. Men I står ved det og I er blandt de meget få som faktisk også går ind i diskussioner hvis nogle ser kritisk på jeres valg, tanker m.v. Der føler jeg tit at mange andre influencere glider af på den, bliver fjendtlige/går i forsvar eller ganske enkelt ignorerer de negative kommentarer eller måske endda sletter dem.

   Jeg er faktisk enig med dig ift. Julia Sofia, men jeg står stadig ved min mening. Hvilket jo også illustrerer hvor dobbelt og mange-facettet dette er. Problemets kerne synes jeg bare er, at hun i videoerne fra Dubaii på intet tidspunkt nævner noget om kritisk til landet. Alt er bare FANTASTISK og det er det sikkert, men derfor kan man jo også godt nævne nogle af de mindre flatterende sider. I det interview jeg nævner ovenover, inddrages en af hendes følgere – en 12-årig pige som da vældig gerne vil til Dubaii fordi det ser fedt ud og alt lyder himmelsk. Det synes jeg bare er lidt ærgerligt… Egentlig ville jeg sket ikke have fundet det problematisk, hvis hun tog afsted, lavede videoer om hvor fedt det var osv osv. Problemet for mig personligt, er at hun efterfølgende slet ikke evner eller ønsker at reflektere over det og ej heller på nogen måde forstå hvorfor nogle stiller sig kritisk overfor hendes valg. Altså total mangel på indsigt.

   Og helt enig ift. Rockpaperdresses. Lad nu være at dunke folk i hovedet over det de IKKE gør og ros istedet andre for alt det gode de faktisk GØR. Så tror jeg vi ville komme meget længere i mange henseender.

   P.s. så I havde været på Frederiksgade 42 og prøve den nye menu. Jeg elsker det sted og skal så meget få smagt den nye menu. Tænker det ville være dejligt når vejret er bedre og man kan få mulighed for at sidde udenfor.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej igen CK :)

   Jamen du har faktisk ret – synes bare dine ord var så flotte, at jeg næsten ikke følte, vi fortjente dem. Men det er virkelig dejligt at høre, og tak fordi du uddyber :)

   Jeg kan godt forstå, hvad du mener ift. Julia Sofia-tingen – jeg ved bare ikke, om jeg synes, det er hendes opgave at skulle hele vejen rundt om landet, når hun fortæller om det – altså både fremhæve de gode og dårlige sider. Det gør vi jo f.eks. heller ikke i vores rejseguides. Vi fortæller om de fede ting, vi har oplevet og hvor man skal spise, overnatte og tage på udflugt. Men jeg kan godt se problemstillingen, og jeg er heller ikke helt sikker på, hvad jeg synes, er den “rigtige” holdning i den her sag. Det der næsten irriterer mig mest er, at nogle (ikke dig) ser meget sort/hvidt på den, når den i virkeligheden er meget mere nuanceret. Og uden at det skal blive en “jamen de gør det jo også”-sag, så er der jo masser af andre medier (f.eks. Politiken) som guider til Dubai uden at nævne noget om deres homohetz. Samtidigt er der titusindvis af danskere, der gladeligt rejser til Dubai hvert år. Så virker det bare lidt skævt, at det lige præcis er Julia Sofia, der skal tage faldet for at “renvaske” Dubai. Men selvfølgelig skal hun være villig til at reflektere lidt over det bagefter, det er klart.

   Ja, F42 er virkelig et dejligt sted og den nye menu er top :) Men ja, måske det er lige en tand sjovere, når man kan nyde maden i solskin ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sissel

  Lad mig sige det ligeud. De fleste influencers er ulidelige at være sammen med. Joffrey Lannister minder mig om influencers anno 2019. De er uopdragne enten udi at være apatiske, emoji/ sæl-fie narkomaner, der er helt ude af stand til at begribe deres plads i et socialt hierarki. Læg dertil, at de næppe har haft deres gang på en “rigtig” arbejdsplads hvor dårlig attitude, krævermentalitet og manglende situationsfornemmelse, er lig med en reprimande og derefter fyring. Tak for at give rum til, at jeg kunne komme ud med min galde. Jeg bliver så træt, Sidsel og Lasse.

  Jeg har intet imod sponsoret indhold. Har man brugt oceaner af tid og tankekraft på noget indhold, er det noget man hjertens gerne må få betaling for. De fleste bloggere som Sidsel og Lasse har arbejdet gratis til at begynde med, hvorfor de fortjener hver en øre de kan kræve ind. Og selvom I rejser, spiser takeaway og køber tøj for pengene, er det helt jeres egen sag. Jeg er glad for at i bruger jeres rækkevidde på at fortælle om jeres egne holdninger og forbrug, det sætter tingene i perspektiv uanset om man er enig eller uenig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Sissel :)

   Haha, hold da op, sikke en opbygget indre vrede! Jeg vil vove at påstå, at det ikke er alle influencers, der passer på din beskrivelse. Men det er garanteret nogle, der gør. Der skal nok også være nogen med samme mentalitet som den, du beskriver, som ikke er influencers, men bare “almindelige mennesker”. Jeg må dog også sige, at jeg har set nogle eksempler (heldigvis ikke vildt mange), hvor en influencer ikke har været sin status bevidst. Det er noget af det samme, Sidsel berør i sit indlæg “opfør dig ordentligt, influencer”, som jeg linker til her i indlægget.

   Og tak for tilkendegivelsen ift. sponsoreret indhold. Det synes jeg er en rigtig fin indstilling, som minder meget om min mening om emnet. Så der bliver vi i hvert fald ikke uenige ;) Og ja, man har jo heldigvis lov til at være uenig med os, vores meninger og den måde, vi lever vores liv på. Men man skal skrive det på en ordentlig måde, ellers kan vi jo ikke ha’ en samtale om det. Det er heldigvis også uhyre sjældent, at folk ikke snakker pænt til os og hinanden herinde :)

   Tak for kommentaren!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • CK

   Kære Sissel.
   Jeg bliver nød til at kommentere din kommentar. Fordi jeg synes faktisk hverken det er rimeligt eller særlig sympatisk at du skærer alle over en kamp. Der findes influencere som måske til dels kan leve op til dine beskrivelser, men personligt kan jeg altså koble dine beskrivelser til NOGLE af alle de influencere jeg kender til. Fordi det billede du maler, maler altså et billede af et temmeligt ubehageligt menneske og det tror jeg trods alt ikke nogle er. Selvfølgelig kan man måske miste jordforbindelse en anelse af dette liv (og det forstår jeg faktisk også godt), men jeg tror nu stadig man har empati og forståelse for andre i nogen grad. MEN jeg må så også nævne at jeg ikke personligt/privat kender nogle influencere, så i og for sig kan jeg ikke udtale mig om, hvorvidt dine antagelser er sande / holder stik :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea

  Fedt indlæg og godt med lidt debat om emnet!
  Jeg synes, det går over grænsen, når folk begynder at kommentere på, hvor eller hvor lidt klimavenligt andre lever. Fx synes jeg at Christina Dueholm har fået meget hate for at flyve, hvilket, jeg synes, er totalt uberettiget. Jeg synes generelt, at man må forvente, at følgere selv er i stand til at tage stilling til, hvad de vil eller ikke vil følge, og hvis man er så utilfreds må man altså selv stå til ansvar for at unfollowe. Det er jo naturligvis i orden at være uenig, men hvis man brænder så meget for at få sit eget budskab frem, må man selv sørge for det. Jeg synes i hvert fald, at det er en ærgerlig tendens at “ansvarsfralægge” ved at shame andre på den måde.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Thea :)

   Tak! Er glad for du synes, det er interessant! Og jeg er sådan set helt enig. Tror virkelig ikke på at det hjælper at meget at udskamme andre. Tænk, hvis man kunne tage den energi og bruge den på rent faktisk at gøre en forskel i stedet for at pege fingre ad andre. Det svarer lidt til politikere, der hellere vil sige dårlige ting om de andre partiers politik i stedet for at fremhæve deres egen og hvad de kan gøre/har gjort for at skabe positive forandringer. Man skal i hvert fald leve et meget korrekt liv, før man berettiget kan begynde at pege fingre ad andre på den måde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Jeg tænker med følgere kommer der ansvar, især hvis man vil tjene penge på det. Selvfølgelig skal man ikke vide alt og være the bigger man hele tiden, vi er trods alt mennesker. Men kæden falder af for mig, når en blogger eller instagrammer fortæller om at de går så meget op i miljøet og så ugen efter fortæller hvordan de skal fire dage til Asien, to dage til Frankrig, fem dage til Marokko og så lige fem ture mere. Selvfølgelig skal der være plads til at rejse og leve livet en smule, men for mig hænger det bare ikke sammen at være miljøvenlig som nogle bloggere mener, at de er, fordi de køber økologiske bananer, når de rejser så meget. Jeg kan godt forstå, at det må være trættende at høre på folk som bliver ved med at shame dem, fordi de flyver. Det mener jeg bestemt heller ikke er den rigtige vej frem. Jeg syntes egentlig at rockpaperdresses sagde det meget godt med noget ala: “Jeg gør, hvad jeg kan, med den viden jeg har. Jeg har sagt nej til presseture, fordi det krævede flyvning for korte ture. Men jeg vil også have lov til at leve og tager derfor også med min familie på ferie.” – ligesom da I fortalte, at I ville kompensere for jeres rejse til Maldiverne (jeg håber også at I vil kompensere for andre rejser fremover :)). Vi bliver alle nødt til at ofre os en smule i klimakampen :)

  Jeg tror, at hele episoden med påskefrokosten, som jeg også først lige har hørt om endnu, handler om en lidt ærgerlig tendens til at alle nærmest kaldes en influenter i dag og at flere og flere forventer gratis ting. Det tror jeg, er en tendens som mange er træt af efterhånden. Selvfølgelig skal der være plads til reklamer, det er vel en del af det at følge en med mange følgere, men folk er ikke altid kritiske og tager bare i mod gratis produkter. Jeg har også oplevet folk som har reklameret for en fantastisk creme en uge og så for en anden fantastisk creme, som kan mere eller mindre det samme, ugen efter. Der mister folk troværdigheden. Min veninde ville jo heller ikke anbefale mig syv forskellige body lotions i løbet af et år ;) Så er det bedre med længerevarende kampagner eller at reklamere for forskellige ting indenfor ens emne :)

  Ikke at noget af dette berettiger folk til at mobbe, købe falske følgere eller lignende overhovedet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Tine :)

   Jeg er meget enig i det, du skriver i forhold til flyrejser og hele den “problematik” – der er nok bare nogen, der mener, at hvis man går op i miljø (som blogger eller som privatperson), så flyver man SLET ikke, og man spiser SLET ikke kød og at det er enten/eller. Det synes jeg er ærgerligt. Så ja, mindre shaming og mere fornuftig dialog! Vi har også tænkt os at klimakompensere fremadrettet når vi flyver, selvom det jo ville være bedre at lade helt være med at flyve.

   Og du har helt ret i forhold til det her med at anbefale forskellige produkter helt ukritisk – vi tænker meget over det ift. hvad man ville kunne gøre som normal forbruger. Man ville f.eks. ikke være kunde hos tre forskellige banker i løbet af et halvt år, men man ville nok godt kunne finde på at købe solbriller fra tre forskellige brands i løbet af en sommer, bare som eksempel. Det skal give mening! Troværdigheden er jo den, der er allermest på spil for influencers, så den skal man virkelig værne om. Og så er det vist også godt at forholde sig kritisk til det med gratis produkter. I starten af vores bloggerkarriere var det jo totalt vildt, at vi kunne få foræret gratis ting, syntes vi. Men nu er det som om, fascinationen har lagt sig :)

   Tak for dit gode input!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

   Ja og den type mennesker, tror jeg, er svært at komme udenom. Jeg sætter dem lidt i kategori med antivaxxer og mormafiaen ;) Men dejligt at høre, at I vil forsætte med at kompensere. Jeg kompenserer også altid for mine flyveture og gør alt muligt andet for at reducere mit CO2 udslip :)

   Jeg kan da godt forstå, at man bliver begejstret for at få en masse gratis ting, når den slags pludselig sker. Men så håber jeg da også, at man kan træde et skridt tilbage og tænke sig om en ekstra gang 😊 Dejligt at høre, at I overvejer jeres samarbejde nøje. Nu følger jeg ikke med fast, men kigger forbi engang i mellem og jeg synes også, at I virker troværdige :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Uha, det er en farlig kategori, du smider dem sammen med! Jeg kan i bund og grund godt forstå, hvorfor nogle vælger at reagere sådan, for jeg kan godt se, at man kan ha’ den umiddelbare reaktion. Det er bare ikke særlig gavnligt for ret meget andet ens egen følelse af at hæve sig over andre. Og det hjælper jo ikke rigtigt nogen.

   Og tak for de pæne ord – er glad for at du synes, vi virker troværdige :) Det vil jeg bestemt også mene, at vi er.. og det er selvfølgelig en helt neutral og objektiv vurdering :D

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

   Haha, jeg ved det godt. Jeg går selv meget op i miljøet, i og med at jeg selv er uddannet biolog. Men det er svært at leve 100% bæredygtigt og det er en svær verden at navigere i, hvis man vil leve bæredygtigt, også selvom man har en uddannelse…Så i stedet for at banke hinanden oveni hovederne, fordi folk “ikke gør nok” for at leve bæredygtigt og derfor er uansvarlige (ligesom antivaxx’ere mener, at det er uansvarligt at stole på lægevidenskaben og give børn vacciner), så synes jeg mere, at vi skal forsøge at oplyse og inspirere hinanden. Vi er omkring 8 milliarder mennesker i verden og det ville da betyde helt vildt, hvis vi alle kunne spare en plastikpose om året eller bare miljøet for 1 tons CO2 udledning om året (eller mere)! Men er man konstant efter dem som rent faktisk forsøger at inspirere og forsøger at blive klogere, så ender de jo nok med at holde op i stedet…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Jamen, kan kun sige én ting: word! (hvis man stadig siger det?)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mariyam

  Hvis den boble vi kalder influencer-marketing ikke skal springe med atomlignende kraft inden for relativt kort tid, så skal kursen lægges gevaldigt om. Der er nemlig en reel risiko for, at ens trofaste følgere uanset platform, er ved at blive både blinde og døve overfor sponsoreret indhold. Personligt læser jeg med hos Hvidkaffe, der er en af de ganske få + S&L, der formår, at være nogenlunde troværdige i tanke og handling. Man kan sagtens lave sponsoret indhold og være troværdig, men så skal man være særlig selektiv. Få brands over længere tid eksempelvis. Mht. Instagram, er jeg helt enig. Det en usikker platform som man ikke skal gå all in på

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Mariyam :) Først og fremmest er jeg glad for, at du ser os som værende nogenlunde troværdige – så må vi jo arbejde på at få fjernet “nogenlunde”, haha ;) Derudover er jeg egentlig enig i det, du siger. Jeg tror dog ikke umiddelbart at influencer marketing står til at sprænge lige foreløbigt, men vi kan blive enige om, at der skal ekstra mange refleksioner til fra influencernes side for at holde sammen på tingene. Der er efterhånden kun en håndfuld større, ikke-kommercielle bloggere tilbage, hvor Hvidkaffe er én af dem. Jeg synes egentlig at disse bloggere lige så meget fortjener at kunne tjene lidt på den tid, de lægger i deres blogs. Spørgsmålet er, om de ville kunne have succes med at få betaling fra deres læsere i form af f.eks. et abonnement eller andet. Det er jo lidt det, de traditionelle medier (med vekslende held) forsøger. Det er lidt sjovt, for hvis en blogger skriver en bog med f.eks. opskrifter, betaler folk glædeligt for den. Men hvis de laver en blog med opskrifter, forventes det, at den er gratis at tilgå. Måske fordi man bare er mere vant til at bøger koster penge (også selvom det er e-bøger). Men det bliver i hvert fald spændende at følge udviklingen :) Tak for dit input!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Mht paradokset, så tænker jeg, at følgerne efterspørger to ting hos en influencer, som på sin vis kan være svær at forene i sit feed hos influenceren:

  1. at være i øjenhøjde, og altså relaterbar overfor følgerne.
  2. men også inspirerende og til tide vise et liv, der er (lidt) over den levestandard, følgerne selv lever under.

  Giver det mening?

  En influencer skal altså både være en ”ven” i øjenhøjde med de samme problemer som en selv.

  Men på andre dage må de også gerne inspirere og leve lidt på forkant af en selv.

  Så jeg tror følgernes forhold til instagram og influencers varierer alt efter hvilket humør og hvilken dag, man som følger har :-)

  Det er jo det samme, når man skal vælge en film og underholdes på denne måde – nogle dage vil man se en dokumentar, der skildrer en barsk virkelighed – og andre dage har man ikke overskud til at tage stilling til virkeligheden – og så sætter man en romantisk komedie på…

  Forskellen er bare, at på instagram, der ved du aldrig hvilken underholdning, du bliver mødt af, når du åbner op for app’en.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Amalie :)

   Det er faktisk en rigtig god sammenligning, du kommer med der. Sådan har jeg faktisk ikke selv tænkt på det før, men det giver jo vildt god mening. Personligt kan jeg også bedst lide at følge dem, der både kan vise, når de har det vildt nice og overskudsagtigt og når de bare har det rimelig gråt og hverdagsagtigt. For vi rummer jo alle begge sider – nogle gange ser vi pisse godt ud og har det for lækkert, andre gange har man render under øjnene, dårlig hårdag og skidt humør. Og det er jo netop i kontrasten mellem de to, at det bliver relaterbart, interessant og menneskeligt, synes jeg :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Tak for et virkelig fint og velskrevet indlæg! Det taler rigtig godt ind i debatten, som jeg også synes er rigtig interessant. Synes i den grad jeg har oplevet en “influencer-lede” på det seneste. Jeg havde slet ikke overvejet paradokset i diskussionen, men det giver god mening.
  Personligt synes jeg, at hvis man som blogger er med til at sætte gang i nogle tanker omkring fx miljøbevidsthed, så har man gjort mere end de fleste – uagtet om man så selv lever 100% miljørigtigt (og hvem gør også det?) Det inspirerer i hvert fald mig rigtig meget.

  Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Helene :)

   Tak og selv tak! Og ja, jeg har også oplevet en form for influencer-lede, ikke på egen krop, men mere som en generel tendens, der titter frem lige nu. Jeg er glad for din indstilling og er meget enig. Det er rigtig fint, hvis man selv kan inspirere til refleksion og sætte gang i tanker og debat. Og det synes jeg godt man kan gøre, uden selv at leve 100% klimabevidst. Selvfølgelig kan man altid gøre det bedre, men det kan alle jo! Så længe vi kan snakke åbent om det i fællesskab og ikke slå hinanden oven i hovedet med formaninger, hvis ikke man gør det “godt nok” (hvadend det så er), så er vi da på vej i den rigtige retning :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hold da op, det er godt at jeg læser lidt med her – jeg har først lige hørt om det med farvetonerne fra en teenager den anden dag, omg jeg er bare 40 om lidt!

  Jeg er også så tilpas bagud, at jeg heller ikke har hørt om den påskefrokost;-)

  Jeg elsker min blog, og den dør aldrig tror jeg. Den kan nemlig bare noget mere end det hurtige medie.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Haha, bedre sent hørt end aldrig hørt ;) Personligt leder jeg ikke efter et stramt kurateret feed, når jeg eventuelt begynder at følge en ny profil. Det behøver heller ikke afskrække mig, at der er en rød tråd, men det er heller ikke et krav.

   Jeg elsker virkelig også min blog! Synes den har givet mig (og Sidsel) så meget godt :) Synes bestemt også Instagram har sine kvaliteter og IG kan altså også noget, som en blog ikke kan. De har hver deres kvaliteter, de to medier.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vores SPOT Festival '19