Aktiehandel for begyndere #1 – Sidsel & Lasse
By the way #70

Aktiehandel for begyndere #1

I kommentarfeltet til dette indlæg var I flere, der gav udtryk for, at I gerne ville høre mere om vores overvejelser angående aktiehandel. Vi håber, at vi kan få sat en lille føljeton i gang, der kan beskrive processen på en konkret og uhøjtidelig facon. Som vi også tidligere har givet udtryk for, så synes vi det er ret besynderligt, at privatøkonomi skal være så tabubelagt et emne. Det er noget, vi gerne vil være med til at ændre, og forhåbentlig kan denne serie indlæg være et skridt på vejen. Indlæggene vil have mig, Sidsel, som afsender, da det primært er mig, der har økonomikasketten på i Lasses og mit forhold :) :)

Mit tidligste minde om aktieinvestering er faktisk ikke så positivt: som en særlig gave valgte min farmor i start-00erne at oprette en “rejseopsparing” til hver af sine børnebørn, som vi kunne vælge at få udbetalt, når vi havde passeret den magiske 18-års grænse. Pengene var gennem hendes bank blevet investeret i forskellige aktier med henblik på, at den samlede pulje skulle vokse sig større. Jeg fyldte 18 i 2007, men valgte at lade mine penge stå til 2009, hvor Lasse og jeg havde planlagt at rejse to måneder til Sydamerika. Som de fleste af jer nok kan huske, så fik verdensøkonomien alvorlige tømmermænd i det tidsrum, og det var i virkeligheden nok de færrestes økonomi, der gik ram forbi i de år, der fulgte krakket. I 2007 havde jeg 15.000 kr stående på min rejseopsparing, hvilket for en 18-årig som mig var en absurd stor mængde penge! Da finanskrisen ramte gik der ikke mange måneder før nedturen på aktiemarkedet havde barberet en tredjedel af opsparingen væk. Inden skaden blev større valgte jeg at trække de resterende penge ud, så jeg trods alt stadig havde en opsparing at bruge på rejsen. Set i bakspejlet havde det med al sandsynlighed været bedre at lade pengene stå til aktiemarkedet igen havde rettet sig op, men den tanke var ikke særligt forenelig med et her-og-nu behov for at skaffe finansiering til vandrestøvler og flybilletter. Selvom et tab på 5.000 kr for manges vedkommende ville være peanuts, så gjorde det indtryk på mit 18-årige jeg, at penge på den måde kunne forsvinde op i den blå luft.

Heldigvis er der langt mellem kriser som den, vi oplevede i 2008, og historisk set har aktiemarkedet altid rettet sig op igen og mere til. Og det er jo netop også derfor, det er så interessant en investeringsmulighed. Lasses og mit ønske om at få vores penge til at arbejde for os hænger meget sammen med de tanker, vi gjorde os i dette indlæg. For os er tid og frihed den største luksus, og vil vi have mere af begge dele på sigt, så er der groft sagt to løsninger: minimér de faste udgifter eller øg formuen. På nuværende tidspunkt er vi enormt glade for vores boligsituation, selvom vi kunne vælge at bo væsentligt billigere, og derfor bliver det svært for os at skrue på de faste udgifter. Til gengæld håber vi på at kunne lægge penge til side inden for den nærmeste fremtid, som vi vil købe aktier for. Med den rette viden i baggagen burde det kunne føre til en øget formue, som for alvor kan vokse når renters rente-magien træder i kraft.

Det allerførste skridt mod at starte en solid aktieopsparing er relativt enkel og så alligevel slet ikke: skaf nogle penge! For vores vedkommende kommer der stadig til at gå nogle måneder inden vi kaster os ud i projektet, da vi først skal have afviklet det sidste af vores banklån, der fungerer som en kassekredit, vi løbende betaler ind på (ikke at forveksle med vores realkreditlån, der har en løbetid på 30 år). Hvor lang tid der går inden lånet er betalt tilbage, og hvor mange penge, vi derefter kan sætte til side til investering, afhænger meget af indtjeningen i vores virksomhed. De sidste to år har set rigtig fornuftige ud, men i år har vi fx valgt at hive to måneder ud af kalenderen uden nogen form for indtægt undervejs, og det kan naturligvis mærkes på privatøkonomien. Hvis ikke bryllupsrejsen havde fundet sted var kassekreditten nok gået i nul nu, men i stedet valgte vi at gribe chancen og pakke kufferten. Sådan er der jo også hele tiden overvejelser, man skal gøre sig. Heldigvis har vi et nogenlunde behersket forbrugsmønster til dagligt, hvilket burde gøre målsætningen opnåelig.  Vi går relativt lidt op i statussymboler og dyre mærkevarer. Måske med undtagelse af vores bolig, hvor vi har valgt at omgive os med design, der gør os glade. Og så kan man vel også argumentere for, at rejser og oplevelser er vor tids nye statussymboler, og den kategori har vi været overordentlig gode til at smide penge efter. Men når vi snakker klassiske materielle goder som biler, fladskærme, Rolex-urer, Gaggenau-komfurer og dyre tasker, så kan vores købe-iver ligge på et meget lille sted.

Mit drømmescenarie for fremtiden er, at vi naturligvis får afviklet banklånet og herefter sparer en buffer op, så det ikke er en katastrofe, hvis computeren går i stykker/årsopgørelsen viser røde tal/en af os ryger på dagpenge etc. Herefter håber jeg, at vi kan finde 5-10.000 kr. om måneden, som kan gå til aktieopsparingenDer vil helt sikkert ske nogle uforudsete ting i vores liv der gør, at dette scenarie ikke vil holde 100% stik, men jeg synes det er motiverende at have noget at sigte efter. Imens vi fortsat afvikler på banklånet går en del af mine fritimer med at tilegne mig viden om aktiemarkedet og forskellige folk, der har haft succes med at investere tidligt i livet. Jeg forsøger at tage udgangspunkt i mennesker, der minder om mig selv. De har ikke nødvendigvis en karriere i finansverdenen bag sig eller velhavende forældre, der har kunnet bane vejen. De er helt almindelige mennesker med et ønske om større økonomisk frihed og en vilje til at investere tid (og penge!) i en fremtid, hvor de ikke er helt så styret af lønsedler og rudekuverter. Indtil videre har jeg fundet god inspiration hos MorningstarBeile Grünbaum, Pernille Wahlgren, Sarah Ophelia Møss, Millionærklubben, Euroinvestor og Nordnet.

I næste indlæg tænker jeg at dykke nærmere ned i de muligheder, aktiemarkedet rummer. Jeg er på ingen måde ekspert, men jeg er ved at have styr på de grundlæggende begreber og i forlængelse af dette er mit største dilemma opstået: skal vi investere i enkeltaktier eller passive indeksfonde? Ja, venner, det er en vaskeægte cliffhanger! Læs med næste gang og find ud af hvilke overvejelser, vi har gjort os ;)

8 kommentarer

 • Mette

  Skidegodt og velskrevet indlæg, Sidsel. Aktiehandel er for så mange flere mennesker end tilfældet er. Man skal have respekt for aktiemarkedet, men man behøver ikke være bange, man skal vide noget om psykologi (som ofte styrer markedet) og så skal man kende sig selv (eller også kommer man til det:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Tusind tak, Mette. Jeg tror du har helt ret, og det var faktisk noget af det, der overraskede mig mest: at du kan være nok så meget en number cruncher eller stor finanskanon, men hvis ikke du kan holde hovedet koldt og gennemskue reaktionsmønstrene på markedet, så er det ikke sikkert, at du får succes med aktierhandel. Jeg har selvfølgelig i sinde at kunne begge dele, haha.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Jeg glæder mig til at følge med! :-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Dejligt at høre! Næste indlæg er på trapperne :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vildt spændende. Glæder mig til at læse med. Det er lidt som det så småt er blevet lidt hipt at investere sine penge og at aktiemarkedet måske sket ikke er så farligt, som nogle af os måske går og tror. Jeg kunne også sagtens se mig selv investere en dag.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Fedt at høre! Ja der er helt klart ved at opstå en trend omkring investering. Jeg tror hele den her FIRE-tankegang ræssonerer meget hos millenial-generationen, der er vokset op med finanskrise, stressede forældre og storforbrug. Vi får mange penge mellem hænderne i dag, men forsøger måske at bruge dem på en klogere måde. Jeg håber virkelig for vores generation (og de kommende), at vi formår at finde en sundere balance mellem forbrug og frihed/tid :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Jeg glæder mig til at følge med. Jeg vil gerne i gang med at købe aktier og investere i det hele taget. Jeg tager snart skridtet og går i gang! Jeg synes, det er spændende at høre om andres overvejelser, det er meget inspirerende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sidsel

   Sejt, Gitte! Jeg har det på akkurat samme måde. Jo mere oplyst, man bliver, jo mere sandsynligt er det (forhåbentligt!), at man træffer fornuftige valg :)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

By the way #70