Guide til Ebeltoft – Sidsel & Lasse
By the way #75

Guide til Ebeltoft

Lasses familie har et sommerhus i Øer, som ligger lige uden for Ebeltoft. Det har vi efterhånden tilbragt mange gode stunder i, og ligeledes har vi ofte været inde i Ebeltoft by, som, især om sommeren, er fuld af liv og glade dage. Ebeltoft er en virkelig flot og hyggelig by, der kan dateres helt tilbage til omkring år 1200. Bymidten udgøres af brostensbelagte gader, farverige bindingsværkshuse, masser af specialbutikker og caféer samt et stort udvalg og glas- og keramikbutikker. Ebeltoft er nemlig den by i Danmark, der har den største koncentration af studioglasværksteder. Byen er også kendt for Glasmuseet og Fregatten Jylland, som vi vist ikke behøver tippe om ;) Vi kan varmt anbefale en weekend (eller mere) i Ebeltoft.  Kom endelig med input og forslag, hvis du kender til noget fedt i byen, vi skal opleve! Her kommer vores guide til byen:

Seværdigheder

Siamesisk samling

Lige bag det gamle rådhus finder man Siamesisk samling, der består af en masse dyr, insekter og artefakter fra Siam (det vi i dag kender som Thailand). Samlingen stammer fra den danske eventyrer og jager, Rasmus Havmøller, der for lidt over 100 år siden flyttede til Siam og brugte en masse tid på at tage på jagt og på at indsamle og konservere dyr og insekter. Ganske spændende historie og så er udstillingen gratis.

Ebeltofts gader + det gamle rådhus og kirken

Som sagt kan Ebeltoft dateres helt tilbage til omkring år 1200 og har derfor en helt særlig stemning i de små, hyggelige gader, der danner byens kerne. Det er et absolut must at tage en gåtur rundt i bymidten. Sørg for at lægge vejen forbi det gamle rådhus og den smukke kirke, der ligger 3-4 minutters gåtur fra hinanden.

Kunst uden for Kvadrats hovedkontor

Henholdsvis Olafur Eliasson og Roman Signers har kunstværker til at stå i det bakkede landskab omkring tekstilfabrikanten Kvadrat, der har hovedsæde i Ebeltoft. Det ligger tæt på busterminalen, som er sidste stop med 123’eren fra Aarhus. Eliassons værk “Your Glacial Expectations” består af 5 spejle placeret i landskabet, mens “House” står i en indhegning med græssende får omkring.

Gallerier + glas- og keramikbutikker

Byen er fuld af gallerier og udstillinger med glas og keramik. Derfor er det oplagt at gå på opdagelse i udvalget og kigge ind på de forskellige gallerier. Vi vil ikke fremhæve nogle særligt, men der er masser at tage af ;)

Shopping

Champagne Pony Club
I et lille kælderlokale på gågaden i Ebeltoft C ligger den fineste interiørbutik. Ejerne har tidligere boet i Aarhus, men er nu rykket nord på og har åbnet både denne butik og køkkentøjsbutikken Kokkeriget. Varerne, parret sælger, finder de både lokalt og rundt omkring i Europa, og man fornemmer, at det er et nøje kurateret udvalg. Vi var især vilde med deres billeder, keramik og babushkaer. Og så går man aldrig galt i byen med lækre svenske mærker som L:A Bruket og Skultuna.

Kokkeriget
Velkommen til dimsehimlen for de madglade. Vi kunne have købt os fattige i Kokkeriget, men nøjedes med at tage en brødkurv, et decilitermål og en flaske med hjem! Af andre gode sager kan nævnes lokaltproducerede egetræsspækbræt, de populære plastik-foldekasser, Skeppshult-pander, Mason Cash røreskåle og de flotteste keramikkopper. Selve butikken ligger enormt smukt i et gammelt selskabslokale med højt til loftet og den vildeste stuk, der vokser sig som et stort træ fra gulv til loft.

Kirkens Korshær
Denne genbrugsbutik kræver, at man har heldet med sig. Der er ret meget skrammel, men helt sikkert også nogle fine ting imellem. Fx havde de en masse fine billedrammer til en slik. Der ligger i øvrigt en genbrugsbutik (primært med tøj, sko og tasker) lige ved siden af – så der er mulighed for at slå to fluer med ét smæk.

Gammelpots Vadsæk: antik, retro & genbrug
Hvis man virkelig vil gøre sig nogle gode fund, så er det her stedet! Hos Gammelpot kan man gå på opdagelse i et kæmpe varehus, der er fyldt til randen med retrolamper, porcelæn, LPer, møbler, keramik og alverdens kuriositeter. Vi købte blandt andet nogle fine emaljesager med blå kant, der ellers koster en bondegård, hvis man finder dem i retrobutikker i de større byer.

Caféer og spisesteder

Moment
Moment er en interessant tilføjelse til Djurslands madscene. 12 km fra Ebeltoft (ved Feldballe) ligger restauranten midt ude i Nationalpark Mols Bjerge. Omgivelserne spejler sig i den grad på tallerknen: menukortet er fortrinsvist vegetarisk, og så mange afgrøder og urter som muligt stammer fra restaurantens egen jord. Her er tale om lidt af en totaloplevelse a la Stedsans eller Kadeau på Bornholm.

Restaurant Stockfleth
I nærheden af den hyggelige lystbådehavn finder man Stockfleth, der serverer himmelske fortolkninger af klassiske fiske- og skaldyrsretter som stjerneskud, fish’n’chip og moules frites. Placeringen fås næsten ikke bedre og priserne er også ganske rimelige.

Smag Ebeltoft
Rygtet om den hyggelige restaurant i den eventyrlige baghave har efterhånden bredt sig, og vi har flere venner og bekendte, der har lovprist Smag. Vi spiste en dejlig frokost på stedet, der bestod af fiskedeller på kernebrød og en sommersalat med squash, dukkah, majs og alskens lækre urter. Hertil fik vi deres gode brød og pestoer. Frokosten er i den dyrere ende (en portion mad står i 165 kr), men meget lækker og omgivelserne fås næsten ikke hyggeligere.

Apelgren Jordt Coffee

Omkring havnen ved siden af Stockfleth er en ny og hyggelig kaffebar åbnet. Der er både ude- og indeservering og et stort trædæk, hvor du kan sidde og nyde udsigten til lystbådehavnen sammen med din kaffe og eventuelt lidt god kage. Det kunne godt gå hen og blive Ebeltofts La Cabra ;)

Hansen Is
Overfor Stockfleth ligger en lille isbod, hvorfra der sælges gammeldags vaffelis med hjemmelavet guf. Isen er fra Hansens, og er efter vores mening lige nykket bedre end hvad man ellers kan opstøve hos isboderne i området. Lakridselskere skal helt sikkert prøve deres lakridsguf!

DEL’A
Smag har overtaget Æbeltoft-lokalerne og serverer nu morgenmad, tapas, drinks, vin, delikatesser og meget andet. Beliggenheden er lige ved siden af Kokkeriget og må siges at være med udsigt til gågade-livet i Ebeltoft, der glider forbi lige udenfor.

Lø Croq

Tæt ved noget af det nyere havneområde ligger Café Lø Croq, der serverer morgenmad, frokost, aftensmad og is. De har fået lidt blandede anmeldelser for især deres brunch, men vi var ganske fint tilfredse med økologisk is lavet på gedemælk og deres gedeburger. Faktisk er alt på caféen øko.

Kastberg is
I baggården til Restaurant Æbeltoft har Kastberg Is fået lov til at stille en lille isvogn op, og den er bestemt et besøg værd (selvom isen også kan opstøves andre steder). Vi kan anbefale deres fortolkning af eskimois, passionssorbeten og nougatisen.

Maltfabrikken
For nogle år siden blev det besluttet, at den gamle maltfabrik i Ebeltoft skulle renoveres og omdannes til et kæmpe kulturcenter med gallerier, butikker, spisesteder og skiftende udstillinger. Fabrikken er så småt begyndt at åbne, og der er allerede masser af liv der. Blandt andet er Champagne Pony Club rykket ind i de ældste lokaler i Malfabrikken, og det er altså virkelig fascinerende at se, hvordan bygningen ser ud indeni. Der kommer også kunstudstillinger, offentligt bibliotek og meget andet i den gamle fabrik, så den er bestemt værd at holde øje med.

Det gastronomiske turistkontor
Ved siden af Smag ligger et lille lokale, der både udstiller og sælger lokaltproduceret mad og drikke. Her finder man blandt andet Mols Bolsjer, saft og øl fra Ebeltoft Gårdbryggeri, brød fra Smag og æblevin fra Cold Hand Winery. Vil man vide mere om egnens madkultur kan man bare spørge løs.

Ebeltoft Gårdbryggeri
Nogle kilometer udenfor Ebeltoft ligger gårdbryggeriet, der efterhånden har skabt sig et ret veletableret navn ude i landets gastrobutikker. Et besøg på bryggeriet er et must, både hvis man går op i ølbrygning, men også hvis man bare vil skrue helt op for livsnyderiet. Udsigten på stedet er skøn, og sommeren igennem stables der fællesspisning, koncerter m.v. på benene. Bryggeriet har sidste åbningsdag i år d. 1 september.

 

13 kommentarer

 • Nadia

  Hvor er det 2. sidste billede taget? Det med dyrene og vaserne på høvlbænken? Det ser fedt ud :D

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Det er taget foran Champagne Pony Clubs nye butikslokale i Maltfabrikken. Der er simpelthen blevet så flot! :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jytte

  anemonevej 114

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  At have været i Ebeltoft uden en tur på café Moeslund er virkelig en fejl! 😊 Dejligste mad, stemning, mennesker og cheesecake! 😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Vi var faktisk også forbi, men de har vist lukket om mandagen? Så vi fik det aldrig prøvet! Men vi har hørt godt om det :) Det må blive næste gang!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Henriksen

  Jeg elsker Ebeltoft i sol og i sne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette Fugl Buhl

  Synes vi skal hylde alle de butikker og restauranter , som ikke er nævnt, og fremhæve visensskib som er hjemmehørende i Ebeltoft, slupkoret, outdoor som laver ting med vand for alle, og sidste år var der drive in bio på samme plæne som cirkus og festival. Eblefestival mm. Alle disse mennesker får byen til at forandre sig og er med til at få tilflyttere til.🎉. Ellers rigtig dejlig artikel. Hilsen Anette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Helt enig, Annette! Der er masser af gode tiltag i Ebeltoft. Vores guide er blot et lille udvalg, vi har valgt at fremhæve :) Tak for din kommentar og dine anbefalinger!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Kirstine

  Okay… Jeg ELSKER virkelig jees evne til at kreere guides! I formår bare på bedste vis at få de fineste sider frem i de steder i beskriver og foreviger ! Så som alle andre indlæg: jeg er vild med det og bloggen har længe ligget i top 3 af ultimative favorit blogs !

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Og vi ELSKER sådan nogle kommentarer som din, Camilla! Tusind tak :) Det varmer simpelthen så meget og giver os lyst til at blogge længe endnu. Så tak tak tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ruth Nygaard

  Sikke da en fin ig smuk appetitvækker til Ebeltoft. Der kan nævnes mage andre butikker/steder, men det er et godt udvalg og selv om jeg bor i nærheden, kan jeg godt bruge jeres guide som inspiration! Godt gået

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Ruth! Det er vi da rigtig glade for at høre :) Du må da endelig sige til, hvis du har nogle gode tips til Ebeltoft, vi skal kende til ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

By the way #75