Nej, du kan ikke bare tale grimt om andre – Sidsel & Lasse
Husk nu de blomster!

Nej, du kan ikke bare tale grimt om andre

Efter at have set den – i øvrigt rigtig gode og anbefalelsesværdige – personlige dokumentarserie om den danske sangerinde, Jada, sad jeg tilbage med nogle blandede følelser. Blandt andet en smule vrede. Vrede over, hvor ufølsomme, lede og tarvelige, nogle mennesker kan være. I tredje afsnit opdager Emilie, at en video fra hendes optræden på Roskilde i 2018 har fået en masse kommentarer på Facebook, der indeholder nogle virkelig ondskabsfulde ytringer om hendes krop, vægt og hår under armene. Det gør hende selvfølgelig virkelig ked af det og ender med at udløse et angstanfald, der, kombineret med en stressreaktion efter lang tids hårdt arbejde på EP, koncerter m.v., kommer til at tage hende flere måneder at komme sig over.

Jeg ved ikke helt, hvad det er, der får folk til at skrive nedsættende ting om andre online. Om det er tankeløshed, selvhad, mangel på empati og digital dannelse eller noget helt femte, skal jeg ikke kunne sige. Måske en blanding af det hele? Jeg forstår heller ikke, hvad det er, man personligt får ud af at skrive grimme ting om andre. Jeg tror, vi i en del år efterhånden er kommet til at skabe en kultur, hvor det er blevet socialt acceptabelt åbent at snakke grimt om andre. For eksempel programmer som X-factor, hvor de forskellige håbefulde kunstnere må stå model til nedladende kommentarer – først fra dommerne og sidenhen resten af landet, der gør grin med dem på de sociale medier. Det værste af det hele er næsten, at hele denne nedladende kultur ofte bliver forsvaret med argumenter om, at “de jo selv valgte at stille op” i X-factor og i Jadas tilfælde; “det må man desværre forvente følger med, når man bliver kendt”. Det er så dårligt et argument i min bog! Hvad er det for et samfund vi har, hvor man bare må regne med at blive svinet til, hvis man stikker hovedet frem? Det er sådan, tingene forholder sig lige nu, men det skal da på ingen måde blive noget, vi ser på som noget helt selvfølgeligt! Jeg er med på, at der altid vil være mennesker i verden, som vil én ondt. Men lad os da stå sammen om at udskamme og irettesætte dem, der taler og skriver grimme ting om andre i stedet for at affeje det med, at “sådan er det bare”. Det er for slap en holdning, synes jeg.

En anden ting, jeg fandt ret interessant ved programmet, er Emilies forhold til sin krop og hvordan andre taler om hendes forhold til sin krop. Jeg kan ikke huske, hvad hun ordret siger i dokumentaren. Men hun undrer sig over, at medierne italesætter hende som (krops)aktivist, hvilket hun ikke ser sig selv som. Medierne siger lidt underforstået, synes hun, at hun da være aktivist, siden hun stiller sig op med den krop, hun har og i det tøj, hun har lyst til. Inklusiv hår under armene. Det strejfer slet ikke medierne, at hun bare har et ganske almindeligt og sundt forhold til sig selv, sin krop og sit armhulehår og at det slet ikke er et statement eller et stykke aktivisme. Det er bare sådan, hun nu engang er og ser ud. “Hvis du stikker ud fra normen i den ene eller anden forstand, så må du være aktivist” – det er da en forskruet mediediskurs. At lade håret under armene stå være en form for statement og ikke bare noget, man lige havde lyst til eller måske slet ikke have tænkt over. I princippet ville det vel være lige så meget et statement at barbere sig under armene, hvis normen var at lade håret stå. Faktisk irriterer det mig lidt, at det hele ender med at blive en diskussion om hår under armene, for det handler om meget andet og mere end det. Det handler om, at man skal kunne være til i verden uden at skulle hånes eller stilles til ansvar for den måde, man lever og ser ud på. Tænk, at det stadig skal være et problem i 2019.

Hvordan tror du, vi kommer de grimme kommentarer online til livs? Og synes du, det er utopisk at forestille sig, at kvinder som f.eks. Jada kan stille sig op og synge uden at skulle redegøre for og forsvare deres kroppe og den måde, de ser ud på?

10 kommentarer

 • AS

  Hørt ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristian

  Hele bølgen af “jeg må gerne snakke grimt om dig, for du har selv valgt at være en offentlig person” er ret Dansk, Det er sådan en form for jantelovsmentalitet der sparker ind, når vi danskere synes at nogen får lige lovlig meget opmærksomhed. Du skal ikke tro du er noget. Dog vil jeg sige, at kritikken af influencers især er berettiget i disse dage. Der er mange såkaldte influencers, der ikke er deres opgaven voksen. De har en stor rækkevidde og mange ukritiske mennesker, der lytter til deres ord. Hvadenten der drejer som om CBD-olie, Kviklån eller noget tredje, så syntes de skal tænke, at de har et ansvar. Forbrugerombudsmanden og shitstorm, er heldigvis opmærksom på dem, der er værst.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Kristian :) Det tror jeg til dels, du kan have ret i. Synes dog man har set rigtig mange eksempler fra andre lande, hvor der bliver talt utrolig grimt om offentlige personer, så jeg tror desværre ikke det er noget, vi kun kan “prale” af i DK.

   Uanset hvad man synes om influencers (eller politikere, X-factor deltagere eller andre offentlige personer), så kan vi jo ikke komme uden om, at man ikke skal svine dem til med grimme vendinger online. Jeg tror, mange får blandet det at være uenige med nogen sammen med, at man så også gerne må tale grimt om dem, og sådan er det jo bare ikke. Jeg forstår godt, hvorfor du skriver som du gør, men i princippet synes jeg ikke det har noget med debatten at gøre. Man kan jo sagtens, som du gør, skrive på en saglig og ordentlig måde, at man synes, influencers ikke lever op til deres ansvar eller at man ikke bryder sig om dem. Eller at man ikke bryder sig om Jadas musik. Man kan selvfølgelig også tænke en ekstra gang over om det, man skriver, egentlig er til gavn for andre, eller om man bare kunne holde det for sig selv – det tror jeg f.eks. mange af dem i Jada-kommentarsporet havde haft rigtig godt af at gøre :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej Lasse og Sidsel!

  Beklager at min kommentar ikke lige har noget med dette indlæg at gøre.
  Jeg skal til at skrive min bacheloropgave i dansk og indenfor medier. Jeg vil rigtig gerne spørge jer to om gode ideer til at skrive om indenfor medier og dansk? Hvad synes i kunne være insteressant?
  Jeg finder jer først og fremmest super inspirerende og dygtige! Og så kender i til det akademiske og tænker i ved en del om emnet – som indeholder mange forskellige emner, lige fra blogs til et tv program :)

  Ser frem til at høre fra jer! :)

  Kh Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Mette :)

   Det lyder virkelig spændende! Der er jo ret meget at tage fat på, må man sige. Jeg tænker, noget med sprogbrug på sociale medier kunne være interessant – f.eks. forskellen på den måde, man skriver til/med hinanden på Jodel, Youtube, Facebook og Instagram. Det kunne også være noget med LGBT, krænkelse og #MeToo i medierne og hvordan det har sat en ny mediedagsorden for læsere og mediehuse/medieplatforme. Det kunne måske også være sjovt at undersøge hele “kulturen” omkring et program – f.eks. Gift ved første blik. Her kunne du kigge på, hvordan programmet bliver diskuteret før/under/efter og hvad der gør sig gældende de forskellige steder, det bliver omtalt.

   Det var lige lidt hurtig brainstorm herfra ;) God fornøjelse med opgaven!

   Vh Lasse

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Zara

  Jeg kan ikke forestille mig en fremtid, der ikke indeholder grimme kommentarer på nettet, og det gør mig lidt ked af det. Det eneste, jeg kan håbe er at større medier vil tage flere midler i brug til at stoppe tendensen. F.eks. flere moderatorer i kommentarfelterne og en uigennemsigtig nultolerance over for kommentarer med dårligt sprog! På den måde skal de, der vil “trolle” aktivt skrive en statusopdatering eller starte en blog, hvis de vil ytre sig om noget. Det sidste jeg håber, er at et medie som jodel forsvinder igen. Kan slet ikke se det positive ved at give folk mulighed for anonymt at svine mere eller mindre kendte mennesker til ☝️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Hej Zara :) Jeg har desværre også lidt svært ved at forestille mig, at man kan komme de grimme kommentarer 100% til livs. Men jeg tror på, vi kan få nedbragt antallet og måske få startet en snak om digital dannelse og almen omtanke for andre mennesker, når man færdes online. Men det kræver nok også lidt af de etablerede medier, at de får mere fokus på at tale ordentlig om andre offentlige personer i artikler og indslag.

   Jeg bruger ikke selv Jodel, men jeg har et indtryk af, at det er et medie, som rigtig mange er glade for og som har en masse godt at byde på. Dog er det med anonymiteten et tveægget sværd, som også kan bruges negativt – netop når man bruger det til at anonymt at tilsvine offentlige personer. Det synes jeg er super ærgerligt, men jeg tror heller ikke, det er noget, der fylder ret meget samlet set på app’en. Men det burde jo slet ikke være der, det er jeg enig i :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er så enig! Tak for et godt indlæg – jeg tror bl.a. det er indlæg som disse, som kan få folk til at tænke sig lidt bedre om!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Tusind tak, Caro! :) Det er jeg glad for, du synes. Håber da det måske kan få nogen til at tænke sig om en ekstra gang – selvom jeg ikke tror, det er læserne her på bloggen, der udgør størstedelen af “problemet” ;)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Husk nu de blomster!