Ting, jeg skal stoppe med at sige – Sidsel & Lasse
By the way #81

Ting, jeg skal stoppe med at sige

Her har jeg muligvis sænket hovedet i skam over de latterlige vendinger, jeg nogle gange kommer til at bruge.

“Nice” – jeg ved ikke, hvad mine forældre sagde, for at tilkendegive at noget var godt, dengang de var unge. Men jeg har en snigende fornemmelse af, at “nice” i dag er ved at blive det, som “skæppeskønt” eller “smaddergodt” var for mine forældre for nogle årtier siden. Nu er mine forældre og andre på deres alder så småt begyndt at bruge “nice”, så nu tænker jeg, det er på tide for mig at finde på noget nyt.

“Agtigt” – ofte brugt i sætningen “Det var sådan lidt what the fuck-agtigt” (hvad end det så skal betyde?) eller “Det var totalt opturs-agtigt”. Generelt er jeg lidt for god til at sætte -agtigt på et andet ord, når jeg ikke helt kan finde det ord, jeg leder efter. Det lyder desværre bare som en vending, en teenager ville ha’ brugt i 2005.

“Fedest” – lyder det ikke helt vildt far-agtigt? (der gjorde jeg det igen!)

“Fucking (nice)” – det lyder grimt, og jeg er egentlig heller ikke den store fan af mange bandeord i den daglige tale. Jeg er ellers vild med at sige fucking og fuck. Jeg udtaler det i øvrigt oftest “fåggen najs“, hvilket bestemt ikke hjælper på den i forvejen lettere ucharmerende frase.

“Super” – jeg har efterhånden sagt “super” med en meget sarkastisk undertone alt for mange gange, når noget overhovedet ikke er super. For eksempel hvis jeg er taget på posthuset for at hente en pakke, som ifølge pakkesedlen burde være klar til afhentning, men så alligevel først kan hentes dagen efter. Derfor kan jeg nærmest ikke bruge “super” i sin rigtige, ikke-sarkastiske form længere. Og så lyder det også lidt plat.

“Det er bare  fint” – denne vending bruger jeg ofte til at bekræfte venner og familie i, at det, de gør, er helt i orden og accepteret af mig. Helt uden ironi eller noget. “Det er bare fint, smut I bare med jer, så skal jeg nok klare opvasken” for eksempel. Jeg (og mange andre i min omgangskreds) har brugt den vending så meget, at den gået hen og blevet latterlig.

“Grineren” – jeg føler, at ord som nederen, grineren, opperen, noieren (nøjeren?) hører slut 00’erne til, og derfor prøver jeg virkelig at begrænse min brug af de ord. Især fordi folk på mine forældres alder er begyndt at bruge dem – især “nederen” er blevet et hit blandt +50-segmentet.

 

Hvilke ord og vendinger synes du, skal lægges i graven?

 

 

10 kommentarer

 • Mette

  Hej Lasse, udtryk som “vi giver den max gas” er bare meganederen…ligesom ord, der starter med “mega-” og “møg-” Mega-nice, møghyggeligt…Men er jo bedre, trods alt, end alle de latrinære: pissegodt, skidesjovt, etc.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Haha, “max gas” er faktisk et ret ringe udtryk, ja! Jeg er selv frygtelig til at sige “mega” aaaalt for meget. Og de latrinære udtryk bruger jeg nok også dagligt. Jeg har dog ikke så meget imod dem, selvom de selvfølgelig heller ikke nødvendigvis er så pæne at høre på :)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  I det mindste ‘sån dér’ ikke på din liste (ex: den kostede kun ‘sån dér’ 1000 kr.), så måske din liste alligevel skal ses som en lille (stor) sejr, for lige dét sproglig tic er da en af de værste af slagsen :-)

  https://politiken.dk/kultur/art7416164/Pludselig-har-det-bare-…-s%C3%A5dan-der-…-%C3%A6ndret-betydning

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Helt enig, Kristina! Linkede faktisk også til præcis den artikel i sidste “by the way” :D Det er bestemt heller ikke en vending, jeg er fan af. Så ja, jeg skal ikke stoppe med at sige “sån der”, for det er en sætning, der aldrig har vundet indpas i mit sprog :D

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hahaha – det er så fint er såååå irriterende. Mange af mine veninder bruger den fx hos bageren “må jeg godt putte kagerne i samme pose?” svar: “ja, det er så fint!” Arghhhhh

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Det er LIGE præcis det! Virkelig godt eksempel. Men altså, man siger det jo bare for at være venlig… det lyder bare irriterende!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Haha, jeg føler mig mega ramt af den her liste. Har også selv en fornemmelse af, at mit ordforråd ift at udtrykke begejstring er virkelig begrænset: nice, fedt, super, fint.. Og tre ud af fire udtryk føles 00’er-agtige. Agtig tænker jeg som den danske pendant til -ish på engelsk, og også her føler jeg, det ender med at signalere, man ikke kan udtrykke sig mere præcist.. Så irriterende! :D Kan bare ikke stoppe..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Jeg tror, vi er i samme båd, Astrid! Jeg mangler nye ord! Især ord til at udtrykke begejstring. “Fedt” er egentlig OK, synes jeg. Men har man ikke nærmest sagt det siden 90’erne? Måske på tide med lidt fornyelse der. Og ja, “-agtigt” er totalt pendanten til “-ish”.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Oh shit. Jeg bruger vitterligt allé ovenstående, altid.
  På min kikset liste er desuden “kæft”, som i “kæft mand, det var oversjovt igår” og i det ekstra charmerende “.. og så tænkte jeg bare ‘kæft, lille bitch, tror du ikke de havde åbnet en kasse mere, hvis de ku’, hva’? Fuck altså, pensionister nu om stunder”🙈
  Man er vel fra Aaller’n af, ‘som man siger’..🤫

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lasse

   Haha! Ej ja, “kæft” kunne også sagtens streges fra mit ordforråd – jeg bruger det også tit i “kæft, det var sjovt i går” sammenhængen. Det lyder egentlig heller ikke særlig tjekket.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

By the way #81